Prijateljstvo

Je po mojem največkrat zlorabljena beseda. Čeprav verjamem, da kdo tudi drugače misli. In ima seveda vso pravico. Danes (pa ne le danes), med turističnim kolesarjenjem po dežju, sem imel dovolj časa o tem razmišljati. Ena od prednosti kolesarjenja je itak tudi, da to lahko počneš v gibanju ne glede na vreme. Razmišljaš namreč. Pa še razgled je boljši….

Res težko razumem, da nekdo reče nekomu kar prijatelj, potem ko sta se prejšnji večer uspešno skupaj “narukala”. In se tako prvič spoznala. Ali celo kolega. Mislim, da kolega ni obvezno prijatelj, čeprav je dopustno, kakor tudi, da znanec ni prijatelj, čeprav ima možnosti to nekoč postati. Naravnost do nezavesti pa se mi tudi srce nasmeji, ko slišim kako bejbo ali tipa reči, da je s tipom prijateljica.

Nek kao sodoben izraz katerega so si omislili tisti, ki nimajo poguma ali resnih ambicij svojega “najdražjega” dejansko poimenovati kot si zasluži. Fant, punca, partner….Prijatelj pač zveni bolj neobvezujoče, bolj priložnostno, brez časovnega predznaka trajanja. Čeprav, nekaj najlepšega kar se v partnerskem razmerju lahko zgodi, je ravno prijateljstvo, čisto, iskreno, ki je podlaga dolgoročnosti in seveda spoštovanja. A to pride potem. Ali pak ne. Ljubezen je pač lahko tudi časovno omejena. Lahko. Pa kdaj drugič o teh oblikah prijateljstva.

Tokrat o tistih pravih prijateljih. Iz vsega preživetega si pač dovoljujem odločno povedati, da kdor ima v življenju enega prijatelja, je bogat, kdor ima po kakem slučaju dva, je izjemno bogat in kdor ima tri, ima zraven še nepopisno srečo. Od znanca do prijatelja je dolga pot. Prepletena s mnogimi prigodami in vsakodnevno nadgradnjo zaupanja. Pravi prijatelj ne sprašuje, ampak prisluhne, si ne dovoljuje posegati v tvojo privatnost, ampak jo razume in, kar je najpomembneje, je vedno točno tam in takrat, ko je to potrebno.

In kdo ni prijatelj. Zagotovo tisti, ki se aktivno vpleta v tvoje privat življenje, ki ti “mora” svetovati kako in s kom se druži, kdo je pravi/prava zate, ki poskušajo na vse pretege spljuvati tvojega partnerja – tvojo (morebitno) srečo in to celo v tvoji prisotnosti, čeprav s tem direktno pljuva tudi tebe. Takšni niso in nikoli ne bodo prijatelji nikomur, ker je njih duša uboga, shujšana ali je sploh nimajo. Ker za njih obstajajo le oni. In sreče ne privoščijo nikomur. Seveda je zato niti niso deležni. Pa saj si je ne zaslužijo.

Imam dva prijatelja. Torej sem res bogat. Vedno sta tam in tako kot je treba in je prav. Ki mi še nikoli nista zavidala ničesar. Ali o meni neresnic govorila kjerkoli. Ki mi nikoli nista rekla za katero mojo ljubezen, da je vse razen človek, pač pa sta mi in mi še srečo privoščita. Zaradi tega vsega in številnih skupnih preživetih pozitivnih let, sem jima neizmerno hvaležen.

Ker, zvestoba, iskrenost in zaupanje se nagrajujejo. Hinavščina, škodoželjnost, neiskrenost pa kaznujejo. Vse ob svojem času. Ker je za vse čas. Le vzeti si ga je treba.

Don Marko M

Prijateljstvo (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Prijateljstvo

  1. Ja, dokaj težka je definicija prijatelja čeprav ni težko dobiti kakšen milijon modrosti in resnic o tej témi. Ti očitno veš za kaj gre…….in tudi napisal nisi slabo. LP Dare

  2. Sam imam tudi enega prijatelja. Večina pa dostikrat poskuša prikrojiti naš stil življenja po svoje. Srečo imam, da s takimi nimam veliko opravka. Vidim da tebi prijateljstvo ni tuje. l.p.

  3. Zelo lepe besede in moram reči da so tudi resnicne.Moja izkuznja je bila boleca glede tega .Lep večer Sonja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *