(Jugo)Slovenija – prah brez prašnikov

Teatralen projekt zoper nauspešnejše gradbince v Sloveniji ,pod zaščitenim geslom “še vedno vsi plačujemo,gradijo nekateri ali v SLO so gladke le (avto)ceste”, prikazuje državljanom podalpske do sedaj neobičajne razsežnosti. A skrb je odveč. Osumljeni gradbeni Don-i imajo pač (pre)čvrste temelje. Tudi te razsežnosti se bodo končale kot vse podobne poprej. Praktično vsi igralci v tej limonadi, so bili namreč svojčas več kot aktivni komunisti, danes so “le” še eho pojma – isti.

Seveda o politiki nimam pojma, niti tega ne vem kakšne vse vrline so potrebne, da postaneš politik – vem le,da izobrazba ni potrebna, a tokratno mahanje po naših gradbenih gigantih zagotovo vodi politika. Politika interesa. Sicer pa, a je politika še kaj drugega? V SLO (žal) ni potrebno neko strokovno znanje ali vedeževalske sposobnosti, da bi lahko prebral prihodnost tovrstnih procesov. In kaj sploh,če, naj bi zakrivili gospodarski “kriminalci” ? A to, da so gradli ceste, predore, stolpe? Pa ja. Nekdo mora tudi to delati. Don-i so se pač prijavili na razpise točno tako, kot se lahko vsak, ki opravlja gradbeno dejavnost.

Res me firbec, kdo bi lahko dokazal nasprotno. A so mogoče prej, po ali med sklenjenimi posli dajali ali prejemali “darila” ? Pa ja. Zakaj sploh bi se šli neka darila, ko pa so situirani tudi že za svoje bodoče rodove. Sploh pa, slovensko ljudstvo je vzgojeno, da materializem nima niti nobene simbolike, kaj šele pomembnosti in zato naj tisto materialno najmanj vsako nedeljo odnese pod križ. Tam se materialno spremeni v duhovno. Ali pa…..čakaj malo da pomislim….hja, kaj pa če gre pri vsem tem teatru le za (za)menjavo (pri)sklednikov ?

Pajacasta epizoda pač, ki me je včeraj ob gledanju tv prav iskreno namejala. Tožilstvo je poskušalo biti že neverjetno prepričljivo ob bla,bla, da je bila operacija izjemno skrbno varovana in da je zanjo vedelo le nekaj ljudi – pred začetkom realizacije. Niti policija naj ne bi nič vedela. Tako, da jim res ni jasno, kako so novinarji to izvohali. In bili točno tam na vseh lokacijah. Točno takrat. Kakorkoli, to izjavo tožilstva sem razumel kot poniževanje intelekta slovenskega ljudstva. Sicer pa ta sodi med milejše ob pogledu na vse izjave naših politikov.

Epilog tega gradbinskega teatra bo zagotovo dobil zadnjo besedo na sodišču. To je edina resnica v tej zgodbi. In to na sodišču, katerega v praktično celotni meri obvladujejo glave, ki še vedno nekje v predalu skrbno hranijo tisto rdečo knjižico ZKJ ali pa so njih potomci. In, ki so od prejšnje ureditve obdržali le teptanje človekovih pravic. Ker jih (še) nis(m)o ste(pt)ali. Pravic sodnikov. Razumi me kakor hočeš, le narobe ne, a poznam tudi take imetnike rdeče knjižice, ki so dosledno upoštevali tisto poslanstvo in temu primerno brez rakošja, a bogato živijo. In mirno spijo. Sicer pa sodnik in vest nista ravno združljiva pojma. Skratka, tako osumljeni gradbinski don-i kot tudi glave sodnikov, tožilcev, policije in politikov so bile tudi nekoč strnjene v istem krdelu.

Večina med njimi ni zamudila nobene seje CK ZKJ – že od mladinskih let dalje. tej nam danes vladajo. Prava prijateljstva pa naj bi bila večna. Slovenska ustaljena praksa grešnega kozla niti tokrat ne bo zatajila in tako bo za vse “kriv” en, a le en uradnik, ki si je dovolil prevzeti darilo (čeprav uradniki tega ne počnejo). In to bo happy end. Seveda lahko upaš na drugačen epilog, kar pa je še najbolj podobno temu, da bi Koper ob vseh palmah dobil tudi – peščeno plažo. Od Žusterne do luke. Seveda brez hotela.

JJ je za spremembo, začuda, dokaj jasno utemeljil pojem TAJKUN – to so tisti, ki so prišli s prazno aktovko in jo s pomočjo (političnih) prijateljev napolnili. In to tam, kjer je bilo nekoč vse naše. Torej je čas za menjavo aktovk. In seveda volitve pred vrati. Obenem pa odvračanje pozornosti javnosti od resnične resničnosti – težkih milijard katere bomo državljani (in naši potomci) morali vrniti EU, zaradi spretnosti nekaj uradnikov. Hm, kaj pa če bi jih vprašali, če so dobili kakšno darilo?

Kar se mene tiče je SLO še vedno na Balkanu. Le da je bila nekoč prva na vasi, zdaj pa zadnja v mestu. Razlika je itak v petelinih. Številu petelinov. In v tem, da imajo jaca le še kokoške. Socializma pač (žal) ni več.

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *