Jasnovidec – beseda ima ceno

Kar nekaj bi jih plačalo, da bi gledali. Kar nekaj bi jih plačalo, da bi videli. Kar nekaj pa jih plačuje, da bi jasnovidci gledali in videli zanje. Naivnost ima namreč ravno toliko meja kot vesolje. In kako sploh označiti končni produkt jasnovidca (napovedovalca prihodnosti, preroka) ? Kot tolažbo, dobro dejanje, mogoče kot vnos popolne zmede v že tako zmedeno dušo, ki poseže po teh storitvah ali pa kot bleferstvo, zavajanje,prevaro, goljufijo in v sodobnem času tudi kot pridobivanje neobdavčenega zaslužka ?! Pa znajo tej jasnovidci (90% njih je žensk) tudi resnično jasno videti ? Zgodovina je neusmiljena in pravi NE ! Dejanja zgodovine pa so temelj prihodnosti. Za tiste, ki se iz zgodovine modro (na)učijo. In kaj sploh žene to rajo po spoznavanju jasnih misli in napovedi za svojo prihodnost, če pa sta rojstvo in smrt pogodbena partnerja, ki imata v svojih določilih pogodbe že vse zapisano ? Le da…….nikomur izmed nas ta vsebina ni znana, dokler je ne doživimo, preživimo – ali pa ne. Mogoče želja po popestritvi, zabavi ali pa trenutna stiska in vzročna potreba po nasvetu ? A vsak piše in izvaja že zapisano sam. Značilno za jasnovidce je, da nejasno “napovedujejo” prihodnost. Svoje zmote kasneje seveda ne bodo priznali, pač pa dodali dodatno razlago, da bi morali napovedi razumeti metaforično ali bolj na široko. Čeprav so zaradi njih (ne)napovedi ljudje tudi ubijali.

A si mogoče seštel/a koliko krat je bil že napovedan konec sveta ? Pa se še vedno vrti. Čeprav bi se resno morali zamisliti, kako mačehovsko se obnašamo do našega planeta. Ljudje res na čuden način, v zahvalo, izkazujemo spoštovanje planetu, ki gostuje tudi človeštvo. Ni treba biti jasnovidec, da bi ugotovili, da v bistvu uničujemo sami sebe. Poleg ostalih. In to razumejo tudi jasnovidci. Sploh pa za naziv jasnovidca niso potrebne posebne specifikacije. Za začetek zadostuje, da si to sam dopoveš in potem še ostalim – imam pač nadnaravne sposobnosti. Po tej verziji si lahko jasnovidec tudi ti. A da bi posel jasnovidcu bolje tekel to seveda ne zadostuje.

Najboljši tovrstni zaslužkarji bi morali poznati človšeko psiho, govorico telesa, način izražanja, glasovne intonacije, zgodovino………Kar seveda pomeni, da bi mogoče lahko razumeli sedanjost osebe. Mogoče. A dan ni dnevu enak. To vedo tudi vremenoslovci. In zato jim niti na pamet ne pade, da bi napovedali točno vreme za 1.april 2033.

Ženska (tudi moški niso izjeme) pri svojih 30-ih, urejena, vstopi v hišo. Razmetan hodnik ji je vzbudil pomisleke. A se je potolažila, da je značilnost inteligentnih, da ne bolujejo za sindromom urejenosti. Nasproti ji stopi vizuelno povsem navadna ženska pri svojih nekaj čez 40 in jo pospremi v sobo poleg. Ob pogledu na vse tiste predmete v sobi je žensko prevel čuden občutek. Občutek mističnosti. “Kaj vas zanima?”, jo vpraša jasnovidka medtem ko po mizi razporeja “potebne” rekvizite. “Ljubezen, služba….” ji s strahospoštovanjem odvrne in samodejno začne razlagati svojo sedanjost. Če je ne bi, bi jo itak jasnovidka pretipala. Da ima trenutno težave s partnerjem, pa da v službi ni vse kot bi moralo ji razlaga.

Seveda naloga jasnovidca ni terapevtstvo, da bi ji svetovala, kako urediti obstoječe stanje. Zato ji pove svoje videnje. “Vidim, da boste spoznala starejšega moškega, temnolasega, modrih oči, ki vas bo razvajal…..pa službo boste spremenili…..” Ohrabrjena s to napovedjo se ženska (ali moški) napoti novim dnevom naproti. In seveda popolnoma zanemari možnost samourejanja nastalih zadev. Ker zdaj ima napovedano prihodnost. Čeprav je nekaj letno partnerstvo s obstoječim prinašalo bistveno več prijetnih kot neprijetnih trenutkov, bo, namesto poiskati in odpraviti tudi svoje napake, zvedavo gledala v prihodnost in iskala le še tistega starejšega moškega. Ker tam sta med in mleko. Tudi v službi ne bo več vneme, saj jo čaka nova služba. Le da za oboje ne ve ne kje ne kdaj. In potem stroka razlaga, da je negotovost temeljni povzročitelj stresa.

Če bi npr. upoštevali dejstvo, da 1/3 prebivalcev naše podalpske na leto za obisk jasnovidcev/vedeževalcev povprečno porabi 20€, potem je vsota 1.5 milijona € le odskočna deska, saj bi brez pretiravanj ta znesek pomnožili 5x. V 90% primerov za gotovinska, neobdavčena (v)plačila. Samo toliko, če si slučajno razmišljal/a o tem, kako se preživljati. Zdaj pa grem do jasnovidke/vedeževalke po potrebne izkušnje za kasnejši (pot)opis. A ne zato, da mi (na)pove prihodnost, temveč, da mi jasno razgali imena tistih, ki so mi v ilegali metali polena pod noge do tega trenutka. Za tiste 3 za katere nisem povsem prepričan. Saj če je jasnovidna, mi bo to jasno povedala.

No, povsem jasnovidno pa ti lahko napovem, da letos 1.april pade na Torek in da boš ta dan “nos nategnil/a” komu, a boš tudi imel/a nategnjenega. A ta dan bo to zabavno.

Don Marko M

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Jasnovidec – beseda ima ceno

 1. ma si škrtica 🙂 ….pa kaj se takoj vznemirjaš…samo malo sem realnost v svoj sarko slog spisal. Pa ti veš, da intuicija deluje pravilno le na osnovi izkušenj? dej muzko bolj na glas…. 🙂

 2. bi te pa moral že malo bolj podrobno pogledat, da bi ti povedal kje se vidijo tvoje potrebe. Na nosu ti piše samo, da si potrebna kafeta. Z glasbeno željo seveda… 🙂

 3. Hja.. Dobro razmišljanje.. in zagotovo v 90% drži napisano, pozabljeno pa je pripomniti, da kljub večini prevarantskih jasnovidcev, zagotovo obstaja tudi kakšen, ki je pravi.. ki ima dejansko razvito to možnost.. hm… Ni vse v materializaciji, obstaja še drugi svet.. hočeš ali nočeš verjeti, tako je.. in.. uh. o tem bi se dalo debatirati in razpravljati.. mnogo.. ker veliko ozadja očitno ni jasnega, zato pa tovrstne izjave..

  pa lep dan

  Valerija

 4. valerija
  seveda so iz mojega zapisa razbrali nekateri tudi, da obstaja še vse kaj bolj prijetnega kot materijalni svet……kakor sem tudi nameno izpustil, da dejansko obstajajo tudi takšni ljudje,ki imajo nadnaravne sposobnosti…..a tisti tega ne obešajo na veliki zvon…..praviloma na nobenega….sploh pa tega ne kasirajo…..
  sicer pa svoj zapis tudi praktično podkrepljam…namreč,kot sem zapisal, namenoma sem stopil do zaenkrat 4-ih t.i. jasnovidk, da mi povejo imena tistih treh……seveda se jim niti ne svita….niti približno….mogoče pa bi moral stopiti do tistih medijsko (samo)ravzpitih ?! 🙂

 5. Valerija, praviš, da obstaja drugi svet, ki ni sestavljen iz materije. A lahko daš kakšen konkreten primer ali je to zgolj neznanje?
  Imam občutek, da o nadnaravnih stvareh vedno govorijo ljudje, ki nimajo niti osnovnega znanja iz fizike delcev, kvantne mehanike in teorije relativnosti. Če bi te poznali, potem bi se jim te “nadnaravne stvari” zdele mačji kašelj proti fotonu ali elektronu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *