Bogat in/ali Premožen

Bogat ali premožen ? Razlika je očitna. Čeprav je dopustna in možna povezava. Ki pa je prej izjema kot pravilo. Bogastvo moraš pač znati opaziti in začutiti, premoženje pa zadostuje zgolj videti. Bogastva ne moreš kupiti, ker ti ga življenje podari. Ni drugega načina. Na vsakemu od nas pa je, koliko tega pridobljenega bogastva začutiš,opaziš, plemenitiš in seveda deliš. Tako pri sebi kot drugih. Premoženje pa si lahko ustvariš na… več možnih načinov. A prikazuješ ga lahko le na en način. Bogastvo pa lahko prikazuješ in razkazuješ na več načinov, na poljubnem kraju tega planeta, v naključnih ali določenih srečanjih.
Hoteli ali ne, a življenje nam vsakodnevno (po)streže s vedno novimi izzivi, preizkušnjami, namenjenimi dokazovanju našega bogastva. Sem eden tistih, ki sem imel “srečo”, da sem srečal in še srečujem bogate ljudi. In moje bogastvo lahko le oni sodijo – ker so bogati. Seveda sem se in se učim tudi od tistih, ki ne ločijo bogastva od premožnosti. Od slednjih se učim, da se nočejo naučiti. Ker ne opazijo in začutijo niti sebe. Ker je življenje za njih leasing. Leasing za avto, hi-fi, tv…. Ker je to vse,kar lahko pokažejo. Zaenkrat.
V našo podalpski sem se med ostalim tudi prepričal, da večina ne le da ne loči med bogatim in premožnim, ampak ne zna niti razbrati med obema. Živijo površno in si ne vzamejo časa spoznati niti sebe, brez česar pa ne moreš spoznavati druge. Še manj o njih soditi. Sindrom “rekla – kazala” še vedno pri večini teh prevladuje – sindrom malomeščanstva.

Bogastvo naroda se ne ocenjuje in ceni na osnovi njega premoženja, pač pa na osnovi njega kulture. Tudi zgodovine kulture. In te se ne da kupiti. Ker jo je potrebno oblikovati, graditi in negovati iz dneva v dan.
Kdo pa je v resnici bogat in/ali premožen v naši podalpski, pa je vedno bolj enostavno razločiti.

Zdaj grem pa na en Hajniken s prijateljico. Eni od treh prijateljev. Ker nas druži bogastvo. Ker je iskren, pravi prijatelj eno od treh največjih bogastev, katera lahko doletijo posameznika. In na to se, verjemi, tudi nazdravi – nazdravlja !

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *