Tovariš Merkator

BŠJ – Bemti, Še bo Jebenissimo. Kot kaže, prvi zalogaj nove vlade ne bo splošna kriza ampak totalna kriza. Namesto 100 dni miru bo imela najmanj toliko dni Merkatorja. Za začetek. O naših politikih itak nimam nekega mnenja, sploh odkar so svojo samovšečnost, na račun davkoplačevalcev kakopak, nadgradili s tretjim kanalom nacionalne tv. Kar bi se še dalo prežvečiti, če bi se jih gledalo samo tam. A zdaj jih je možno gledati tudi tam. Pa o tem drugič ali tretjič. Naši podalpski naenkrat grozi izguba najboljšega soseda. Navidezno. Ozadje te zgodbe pa je le eden od, zdaj že v polnem teku, leta 2005 začetem političnem scenariju. Pisci svetovnih uspešnic naslova…. ‘Kako obogateti in ne zboleti’ so pravi amaterji, v primerjavi s našimi nekaterimi politiki. Pa tudi gospodarstveniki, ki to politiko v resnici vodijo.

Meni se Janša in Šrot zdita kot the best frenda, ki za nemoteno dosego svojih poslovnih podvigov pač posežeta po staro ljudski – ‘ko se svađa, taj se voli’. Bavčar ni izjema. A to je le vrh ledene gore. Ljudje pač morajo živeti v prepričanju, da se oni med seboj kao sovražijo. Kje pa si videl/a, da si sovražniki pomagajo? Hja, pa si. Povsod tam, kjer se pojavi močen skupen interes ostane sovraštvo le še v očeh nespretnih opazovalcev in naivnežev. Katerih pa naši podalpski ne manjka. Elan je šolski primer. A Merkator postaja univerzitetni v primerjavi z njim. Sploh ker ima država prste vmes pri skoraj vseh fondih, kadih in sodih. Pač mora biti kaj za pod prst, za namočit in za natočit. Če je vse skupaj še boljše.

Šrotova Pivovarna Laško in teh nekaj kadnosodifondov, ter seveda Bavčarjev Benz so pokupili delnice Merkatorja 2005 za bagatelo. V primerjavi s tem, kar lahko potržijo danes s temi istimi. Takrat 150 – danes 300 za delnico. Pa še kaj zraven. Ne, ne prodajajo ker bi jim zmanjkalo evrov, ampak da jih bodo imeli še več. In to tako, da trkajo po nacionalni zavesti. Ali grozijo. Razumi kot hočeš, le napak ne.

In zdaj naenkrat naši sindikati, ki so čista megla sindikatov v tujini, začenjajo v duhu tovarištva pozivati, da država pač mora vse narediti za ohranitev Merkatorja, ker bi v nasprotnem to pomenilo tudi propad podalpske živilske industrije. Tujcev nočemo kao. No, živilska industrija v primeru tujega lastništva Merkatorja zagotovo ne bi propadla. Bi pa bila prisiljena spustiti svoje cene. Ker tujcu dol visi za nacionalni interes, mu pa gor za kupce. Če je Barilla boljša in cenejša od Mlinotesta potem se ve, kdo ima prednost. In če je Lind boljši in cenejši od Gorenjke potem sploh ni kaj debatirati.

A ne pozabimo, tovarištvo je zgradilo ta Merkator in gospodje ga plemenitijo. Namenoma sem omenil tovarištvo, ker sem ta pojem nekoč prakticiral tudi v Hrastniškem rudniku, pa tudi drugače skozi svoja leta. Ker je tovarištvo sopomoč sočloveku za enoten doseg skupnega cilja v skupno dobro. Smili se mi vsak, ki pojem tovarištva enači le s prejšnjim sistemom ali kakšnim režimom in to uporablja kot izgovor za dejansko svojo lastno nesposobnost izvajanja tovarištva. Gospodov v Sloveniji ni. So pa tranzicijski tovariši, ki so na tej poti do gospoda.

Da ne bo nesporazuma – zagovarjam ohranjanje vsakega delovnega mesta, ki delavcu omogoča spodobno življenje in kjer ima država to moč, da le tega ohrani. Ampak ne za vsako ceno. Trgovci pač niso proizvodna panoga. Že itak so naši politiki, od 91′ do danes, vsakega državljana Slovenije zadolžili že za več kot 6000 evrov, torej tudi tistega, ki se je rodil pred dobro minuto. In je že dolžen državi. In v to ceno niso všteti osebni dolgovi posameznikov preko plačilnih kartic,kreditov in ostalih oblik. Pa prvošolčki vedo, da že zdaj toliko dolgujejo državi ?

Mislim, da več kot 13.000 zaposlenim Merkatorja v naši podapski ni treba biti v skrbeh za svoja delovna mesta. Država bo morala odkupiti Merkatorjevo lastnino, praktično svojo, katero sedaj velikodušno prodajajo Šrot, Bavčar pa še kdo. Nenazadnje bomo to poplačali davkoplačevalci. Kar pomeni, da si bo delavec v Merkatorju dobesedno kupil delovno mesto. Pa zato ne bo upravičen do dividend. Kot ostalo davkoplačevalci ne. Do odpovedi pa. Jap.

Tovariš Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published.