Zaseden

O tem, kaj je bilo prej, kura ali jace, dvoma ne more biti. Pač primeš kuro v eno roko in jajce v drugo in odgovor je na dlani. In če imajo kure nešteto različnih imen, tudi jajca ne zaostajajo dosti v tem pogledu. Če jih imaš. Ene ali drugo. Oboje skupaj je pač skoraj nemogoče sinhronizirati. Ta preblisk mi je omogočil – stol. Kakor tudi naslednjega, da sta stol in postelja dva najbolj uporabna in uporabljana predmeta človeštva. A kdo od njiju ima privilegij vrha? Hitrost mojega razmišljanja, primerljiva gibanju koale, je morala priznati njegovo premoč. Čeprav mi je ona dosti bolj pod srcem. Njegova mobilnost je pač dodaten… argument. Koliko postelj pa ima koleščka ?

Kdo je dejansko prvotni izumitelj stola, človeštvo verjetno ne bo nikoli izvedelo. Še manj kaj mu je tega sploh bilo treba. Je pa zato poskrbel za nadgradnjo domišljijo oblikovalcev, ki kar nima konca. A kolikor že jim nese domišljija pri oblikovanjih stola, vse bazira na temelju – sedalu in naslonjalu. Tudi pri izpeljankah le tega – klop, dvosedu, trosedu, avtosedežu, kavču….No, pri slednjem me lahko poskušaš prepričati, da je izpeljanka postelje in ne stola. Btw, če še nisi vedel/a se MOK po novem ponaša s najdaljšo klopjo v naši podalpski. Ampak, poglejmo praktičnost stola. Nanj se lahko nastaviš, postaviš, prisloniš, prikloniš. Z njegovo pomočjo se lahko izogneš tudi vrtečim stroškom lunaparka. Ali pa v poglobljeni zamišljenosti oddrdraš kakšno kitico in se potem čudiš, kako hitro je minil delovnik.

In čeprav znajo biti po eni strani v zabavo, po drugi strani s stoli res ni heca. Kajti nekateri dodani mu nazivi so izjemnega pomena za njega drugačnost in celo usodo celih nacij. Poglej, če njega sedalo plemeniti modra kri, čeprav kri je za vse rdeča in rit je rit, potem takšen sliši le na Pre – stol, kar je zanj tudi najvišji možen naziv. Temu primerno je zajetneje oblikovan in dodatno čaščen tudi tako, da ga desetletja mečka le ena in ista zadnjica. Neprecenljivo. Ker imamo v naši podalpski ravno toliko modre krvi, kot je čistoče naših rek in ker nimamo zadnjice za pre-stol, smo pač patentirali stol – ček. Ki je za razliko od čeka vedno pokrit. Stolček. Pa še ena razlika je med prestol-om. Kolikor je prestol samozadosten je stolčku praviloma priloženo korito. Tako,da pridemo do končnega, najbolj popularnega podalpskega patentiranega naziva – stolček pri koritu. Katerih serija je zelo limitirana, kakor tudi zadnjic njih uporabnikov.

Domišljije poosodabljanj stola pa tukaj nikakor ni konec. Dizajnerji so šli v podrobnosti in tako je nastal tudi masažni stol. Ki te že skoraj prepriča, da partnerja sploh ne rabiš. A le skoraj, saj že naslednji model – stol za sex, v svojih navodilih izrecno narekuje uporabo le tega v dvoje. In iz tega stola se potem lahko oba, ali le den, lahko presede na stol za guganje. Jaz osebno pa še vedno čakam, da bodo zložili skupaj leteči stol. Saj veš, svetovna kriza in to. Stol pa narekuje tudi določene manire obnašanja. Čeprav zelo zvito marsikaj pove o tistem ali tisti, ki sedi na njemu. Ker tisti del manir – zadnjica na stolu, noge na mizi – že obvladam, sem malo posegel v zgodovino stola. “Sem že končal” je slišala Ivona moj glas v svoji slušalki. “Kaj že? Pa si rekel, da boš rabil dva dni.” “Rekel že,rekel, ampak zvezde se včasih poklopijo hitreje. Greš na sprehod?” “Pridi me iskat. Pa še danes” ji hudič ni dal mira.

Med sprehodom naju je pot zanesla tudi do terase lokala in čas je bil, da preverim blagodejnost učinka stola. Stopil sem do enega od štirih za mizo in ga premaknil proti sebi. Le pogledala me je in razumela. Medtem ko je spuščala svojo mmm zadnjico na stol je primaknila : “Ooo, kavalir. Presenečaš.” In svojo zadnjico ni spustila na stol kot klada, ampak jo je zadržala milimeter dva, da sem ga porinil spodaj. Stol. Nekatere ženske še znajo. “Včasih presenetim tudi sebe. Pa naj ti to zdaj ne preide v navado” sem dodal medtem ko sem prisedel : “Samo preverjam učinek stola na splošno počutje.” In počutila sta se udobno. Ona in stol.
Le kaj vse bi povedali stoli, če bi znali govoriti…..

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zaseden

 1. Markec…

  Hvala za mejl…takoj “tekla” na tvoj blog in fasala kar dobro razpravo o njegovem veličanstvu— stolu. The stol! Ritkopočivalnik…ritoodlogač…pa še je nekaj takih pravilno slovenskih 😉
  Kakorkoli že, dal si mi misliti o sicer tako dolgočasni stvari, kot je stol.
  V mislih odmikam stol za nekaj centimetrov od mize…pridi Marko in prisedi, bova skupaj kakšno rekla. V mislih namreč. Lepo nama bo. Na stolu. Drug ob drugem.
  Til nekst tajm…Vračam objemček in dodajam cmok na nos, smartbolha

 2. Zdaj vem zakaj si bil tako žejen tiste kave. Samo da bi mi ga porinil spodaj,barabca.Naslednjič bom jaz določila smer sprehoda in mogoče ti bo ostalo še kaj moči, da mi ga spet tako porineš spodaj. 🙂

 3. bolhca

  lahko tudi ritoobjemalec….ti kar odmakni stol, da prisedem…brez misliti….da kakšno lepo rečeva….tudi o stolih…nosa si zdaj teden ne bom umival, ti pa kar pogumno vsakemu dnevu naproti….navijam,saj veš

 4. Ivonca

  pa kaj sem napisal premalo mmmm za tvojo ritko, da me hočeš zdaj tako mučiti na sprehodu : )….ampak moči, da ti ga porinem spodaj, bo vedno dovolj…ne glede na kilometre prej 🙂

 5. snow

  verjamem…pa takšne, da se po njih lahko tudi premetavaš, če se ti zahoče…ko je vroče….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *