Light

Še ne tako dolgo nazaj je bilo moč na artiklih po naših trgovinah brati le oznake polnomastno, polnozrnato, polno energijsko…. Vse je bilo polno. Na polno. Do polnega. Cene so sicer še vedno polne. In potem se je v slovenski jezik prikradla tujka – ‘light’. Oznaka, ki naj bi pomenila nekaj več. Za nekaj manj. Za isto ali večjo ceno kot za polno. Več kot prepričljivo se je ta oznaka najprej prijela – plač. Čeprav so to sforsirali tisti, ki jih nimajo. ‘Light’ plač namreč. Verižna reakcija je bila neizbežna. Seveda se ljudstvu dogaja krivica. Ker ‘ligh’ oznaka ne velja za vse in povsod. In kaj sploh pomeni mleko ‘light’ ? Mar to, da pomolzejo kravo le iz enega seska ? Ali pa le zelo razredčijo bikovo mleko ? Tisti rdeči bikov.. energijski napitek bi s to oznako verjetno še vedno omogočal letenje, a brez kril.

Nekako imam proizvajalce ‘light’ sokov na sumu, da le tem dodajajo le koščice sadežev. Obenem pa me firbec, kdo bo tisti prvi v naši podalpski, ki bo patentiral ‘light’ vino. Še bolj koliko njih ga bo pilo. Enkrat, za spremembo, bi se v naši podalpski lahko zgodil tudi en pameten in koristen referendum. Z le enim vprašanjem – ‘Se strinjaš z uvedbo ‘light’ plačila položnic ?’ Teh za elektro, vodo, gretje, kabelsko. V praksi bi to pomenilo le, da bi pika v znesku izginila iz položnic in bi ostala le ena vejica – postavljena takoj za začetno številko. Tisti, ki bi to predlagal bi po mojem bil čaščen bolj kot vsa božanstva skupaj. Sploh če bi referendum uspel.

Nesporno je, da po uporabi ‘light’ verzij prednjačijo gorenjci. Na tem področju so bili osveščeni že dosti prej, preden je ta izraz stopil v veljavo. In če se gorenjci tega trdno oklepajo, tega res ne morem reči za gorenjke. Razen čokolade. Gorenjke še vedno prisegajo na polno. Vsaj tiste katere poznam. Nenazadnje bi lahko bila tudi decemberska praznična darila ‘na light’. In kaj sploh manjka samo lepo zaviti škatli(ci) katero krasi mašnica ? Zraven pa vizitka ‘light for my light’. Evo, probaj svojo drago presenetiti s ‘light’ verzijo uhanov. Zagotovo bo padla bolj v oči, če bo imela le enega. Uhan. Ali pa ti preseneti svojega dragega z ‘light’ verzijo plačilne kartice. Njegove seveda. Lahko pa ga presenetiš tudi s kakšno takšno večerjo. Vsaj posode ne bo treba pomivati.

Seveda imajo tudi razvade svoje ‘light’ verzije. Napolnjena tople vode kopalniško kad, ob dodanih dišečih eteričnih dišavah, v katero se pogrezneš v trajajoče ugodje, se v ‘light’ podobi spremeni v čisto (po)poln tuš – čeprav v isti banji. V primerjavi s tisto prvo jutranjo skodelico polne črne kave, ki praviloma aktivira vse senzorje funkcionalnosti je ‘light’ verzija le te, kot bi sprehodil kavino zrno na vrvici v skodelici tople vode. Demokracija pa je vnesla tudi ‘light’ medčloveške odnose. Mogoče pa me kdo prepriča, da je tako zdravo. Lahko pa, potem ko mi je pripravila več kot posebno večerjo, poizkusim učinkovitost tega prijema kar na dragi, v recimo takšnem stilu… “veš draga, jaz te ljubim tako zelo – na ‘light’. In preden uspe karkoli izustiti dopolniti s dodatkom… “in od danes se bova tudi mečkala tako bolj na light”. Dokler ne probam, ne morem vedeti.

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Light

  1. Light samo diham in še to včasih.Tebe pa si ne predstavljam light.Mi bolj ležiš na polno. 😉

  2. ….na polno pa res ne dopušča light dihanja….ti bom pa kaj light povedal…evo,sem že tiho…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *