Majhna jajca za veliko noč

Občutljiva tema je ta o jajcih, ja. Če preveč pritisneš je takoj vse narobe, če premalo se ti še kokoš smeji. Ampak kokoška že ve, kako se jajcem streže. Sem že resno razmišljal, da bi sestavil kakšno odo kokoškam, pa sem hitro seštel, da bi kokoške brez jajc ne bile takšne kokoške kot so. Kakor tudi, da bi jajca brez kokošk bila še večja jajca. Veš, iskreno povedano – jajca spoštujem. Ker, vse pomembno na tem svetu se je razvilo iz jajca. Prairie Oyster, fritaja, moja domovina in jaz. Prvo spoštujem zaradi jajca, drugo zaradi več jajc, tretje zaradi zmernosti jajc in četrto zaradi polnih jajc. Seveda si lahko… nadaljevanje seznama prilagodiš po lastnem okusu.
V teh, za nekatere, prazničnih dnevih, se bodo razne dobrote kar valjale po mizah. Katerih seveda nima smisla načeti, če nimaš jajc. In najbolj pogoste vrste jajc v tej naši kokoškasto podalpski so : jajce, gnilo jajce, kukavičje jajce. Slednje je najbolj razširjeno v uporabi. Predvsem zaradi neomejenega roka trajanja, kar seveda prave kokoške zelo jezi. V prazničnih dnevih se sicer lahko zgodi, da so jajca prelita s čokolado, ampak to je že stvar okusa. Pa tudi omejenega roka trajanja.
Ampak res, kaj vse lahko počneš z jajci če jih imaš. Lahko jih, npr., pripraviš na trdo. Vsa umetnost v tej pripravi je, da pustiš času čas. Torej, bolj kot se ti jajca kuhajo, bolj so trda. Če si v dvomih, kdaj so res trda, potem to najlažje preveriš tako, da jih tresneš po mizi. In treskaj vse dokler ne slišiš tistega značilnega zvoka. Če te trda ne prepričajo, potem si lahko privoščiš jajca na mehko. In če je za prej na trdo veljalo, da je bil čas tvoj zaveznik, potem se tukaj stvari postavijo na glavo, saj čas postane tvoj sovražnik. Ker, hitreje kot se bodo jajca mešala, prej bodo mehka. Res simpl. Nekako zelo popularna so jajca na oko. Pa tudi na čelo, ampak to je že zelo zahteven postopek. Pa dajva jih na oko. Jajca torej imaš v roki. Dobiti je treba le še oko. Da jih najbolj tesno približaš. In to je to. Sem ti rekel da je simpl.
Pa si vedel/a, da imajo jajca tudi svoj karneval? Ma Rio de Janeiro je tema proti njih karnevalu. Praviloma aprila, kot pač luna posije in se križ zvije. Sam jajc sicer nič kaj z občudovanjem ne gledam, če so modro pobarvana ali še zraven dodani rumeni odtenki, ampak, kaj čmo. Ni vsak dan praznik. Jajca sama namreč ne zmorejo nič, brez jajc pa ni karnevala. Kokoške itak naredijo glavnino pri barvanju jajc. In po videzu potem lahko razbereš, katera jajca so kratko ali dolgotrajno barvana. Če so roza, rdeče, modre, to pomeni, da so kratkotrajno barvana. Če pa so olivno zelene, črne in temno rumene, pomeni, da so dolgotrajno barvana. Nič pa ni lepšega kot jajca, ki prelivajo po sebi vse prej navedene barve po vrstnem zaporedju. Totalen karneval za jajca.
Ampak veš kaj, mene še vedno muči, zakaj zajčice tako rade pozirajo ob jajcih ?
Skratka, kdor ima jajca naj jih ima vsako noč, kdor pa jih nima naj jih ima vsaj za veliko noč. In če me že kdaj misliš vprašati kaj je bilo prej – jajce ali kokoška – potem imej v mislih, da si je to vprašanje izmislila – kokoška. Tako, da ne išči dlake v jajcu. Ker so na jajcu.
Jezus je bil v resnici le prvi hipi, ki je imel ognjena jajca !

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Majhna jajca za veliko noč

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *