Naviti nasveti – kako vse uporabiti jajce

Naviti nasveti, ki bodo v prihodnosti plemenitili moj blog, so prvenstveno namenjeni moškim. V le teh bom predstavljal praktičnost izvedbe različnih opravil, katere bi moral po mojem obvladati prav vsak moški. Kar jih seveda večina ne. Še ne. Je pa res, da v kolikor bi jih vsak moški obvladal, potem res ne vem za kaj sploh še bi rabili ženske. Sploh emancipirane. Vsekakor bodo Naviti nasveti dobrodoli tudi za moške, ki morajo poslušati očitke svoje ženske, da so zapravile lep del dneva za gospodinjska opravila. Poslej bo pač vsakemu moškemu jasno, da je njega ženska za opravila porabila 30 minut do ure, medtem ko je preostanek časa zapravila na telefonih, netu, vmes celo… skočila na kafetka ali nekam. Seveda bodo nasveti kategorizirani zaradi lažje preglednosti in praktičnosti rabe. Izhodiščne kategorije pa so sledeče :
kulinarika
ostala gospodinjska opravila
sam svoj mojster
zapravljanje časa
V kolikor kdo ne bi povsem razumel zapisov nasvetov me lahko seveda pobara po dodatnem pojasnilu. Vsekakor pa že vnaprej svetujem, da bo točno pravi učinek pri branju in kasnejši praktični izvedbi najbolje izpadel ob dodatni uporabi lastne domišljije.

Uvodni zapis je posvečen – kulinariki. Ker tista, da gre ljubezen skozi želodec, še kako drži. Sicer pa, kateremu pravemu moškemu se ljubi ukvarjati z žensko, ki je omejena zgolj na vegetarijanstvo ali pa o kuhinji ve le, da elementi in aparati lepo izgledajo. Že res, da je enostavneje naročiti fast food, ampak ni ga čez ponos, ko sam s svojo spretnostjo zadovoljiš svoje brbončice. Če jih dodatno še od najdražje pa si že nevarno blizu kulminacije. Vsekakor pa moraš razumeti le eno – kuhanje je čista gola zabava, katere osnova je zelo enostavna. In le od tvoje drznosti eksperimentiranja, torej uporabe lastne domišljije bo odvisno ali boš ostal na osnovi ali pa postal gurmanski mojster. Najboljše stvaritve pa boš itak zložil skupaj če bo dodatno iz zvočnikov žagal rock’n’roll.

Začeli bomo enostavno – z jajci. O jajcih moraš najprej vedeti, da jih moraš imeti, da jih lahko pripraviš. Pa tudi, da so jajca v takšni ali drugačni obliki prisotna praktično po celem planetu. Torej bi moral svoja zlahka najti. Med tisoči različnih vrst jajc, katera človeštvo uporablja za prehrano, bo ta recept osredotočen na – kokošja. Ker ima pač večja kot petelin.
Torej, kako do jajc ?
Če živiš na podeželju je zadeva preprostejša. Lahko. Pač skočiš do kurnika in si postrežeš. Če pa nimaš kurnika doma, pa do sosede. In če boš do nje prijazen ti jih bo še malo potežkala,  mogoče zelo zamešala. Izkušena gospodinja pač ve, da vsa umetnost jajc ni v njih velikosti, ampak vsebini notranjosti.
Če živiš v mestu, pa je stvar že malo kompleksnejša. Vse naokoli so namreč lokacije, kjer vsi vpijejo,da so njih jajca ta boljša, domača, prosta reja, itd. Ne nasedaj, ker zdaj že veš točno kaj iščeš. Jajca A klase teže 63 do 73g iz proste reje. Če imaš tržnico kje blizu toliko bolje, saj branjevke tam prodajajo praviloma najmanj te kakovosti.
Kaj moraš vedeti o jajcu ?
Predvsem, da jajce nima domišljije oblikovanja. Torej ne išči jajca kvadratne, trikotne ali drugače kotne oblike. Svežino oz. uporabnost jajca zlahka preveriš tako, da jajce spustiš v lonček do polovice napolnjen z vodo. Če se jajce potopi na dno, potem je ok. Če se v lončku jajce postavi pokončno je sicer za silo še uporabno, ampak le za silo, torej če se nimaš preveč rad. Če pa jajce splava na površino ga  mirne duše zabriši v koš. Brez lončka seveda. Nikar ne verjemi datumom na embalažah jajc, saj so le ti zapisani le za optimalne pogoje hranjenja, čemur pa se jajca med transportom nehote lahko izognejo. Lahko pa  jajce uporabiš tudi za afrodizijak. Vonj pokvarjenega jajca dodatno stimulira potenco. Ampak pazi, da se ga ne boš toliko nasnifal da boš cel impotenten. Zmerno pač.
Zdaj pa v kuhinjo :
Za pripravo jajc potrebuješ štedilnik. Najbolj rentabilno je, če ga imaš s plinskimi gorilniki, čeprav na električnih ploščah izgubiš le na času. Če pa si taborniške narave lahko kar mali ogenjček iz drva na tleh zakuriš. Potem potrebuje še srednje veliko ponev kateri res ne bo škodilo, če bo imela teflonsko podlago. Pa tebi tudi ne. Zraven pa rabiš še vilico s katero pa raje ne dokazuj svoje moči na teflonu ponve, če jo imaš rad. Ponev.
Ne glede na način priprave jajc pa v osnovi od sestavin imej vedno pripravljeno še sol, poper, olje ali maslo in seveda jajca. Ostali dodatki so prilagojeni posameznim receptom.

In tukaj imaš tri osnovne priprave jajc, vsi recepti pa so za eno osebo, torej za vsako dodatno osebo dodaš krat število oseb sestavin. Po nekaj treningih pa boš, če boš kuhal s pozornostjo, zabavo in ljubeznijo, itak že razvil svoj instinkt.

Jajce na oko
Potreben čas priprave : 1 minuta….Potreben čas izvedbe : 3 – 4 minute….Potreben material : 2 jajci, sol, poper
Če si prebral prej zapisano, kako preveriš svežino jajca, potem bi timoralo vedno uspeti ga pripraviti na oko. Najprej torej prižgeš plin ali el. ploščo na srednjo jakost, nanj položiš ponev in vanjo zliješ za veliko jedilno žlico olja oz. zajameš za žlico masla. Počakaš cca 20 sekund, da se olje segreje. V roke vzameš jajce, v drugo roko vilico. Z vilico z občutkom udariš po širini sredine jajca, da se pojavi 2-3 cm razpoka v njem. Odložiš vilico in palca obeh rok nastaviš vsakega na eno stran razpoke jajca. Primakneš jajce par cm nad ponev in s palcema razširiš jajce na odprtini, da se vsebina le tega steče na ponev. Po istem postopku dodaš še drugo jajce. Bodi pozoren, če se slučajno odlušči košček lupine v ponev med jajce in ga takoj odtrani z vilico. Od tukaj dalje samo spremljaš peko jajca. Če pa ti ni všeč sluz, ki se nahaja po rumenjaku jajca, potem le tega enostavno odststraniš. Bodice vilice prisloni na beljak tik ob rumenjaku, a ne preblizu, da se rumenjak ne razlije, čeprav je to lahko le vizuelna škoda.

Potem z vilico vlečeš ob rumenjaku z občutkom. Če si zadel sluz s prvim vbodom potem boš opazil kako jo z vilico vlečeš preko rumenjaka. Če se kaj zatakne, ga probaj vleči iz druge strani. Sluz, katero boš zvlekel iz rumenjaka, pusti zraven beljaka, da se zapeče. Potem, ko je beljak lepo pečen, spodaj rahlo rjav zgoraj bel, je jajce pečeno. Odstraniš ponev iz plina oz plošče, katera ugasneš. Po jajcu pa le še posoliš ščepec soli oz. po okusu, če pa si bolj papren tip pa potreseš še malo črnega mletega popra.Če ga boš pojedel sam, ga lahko serviraš kar v ponvi a ne drsaj z vilico po teflonu, če pa boš postregel še komu, potem z lopatico preloži jajca iz ponve na krožnik. Dodaš lahko popečeni kruh, katerega rezine si tik pred peko jajc premazal z maslom in položil v pečico za 5 minut na 200 stopinj. Nič pa ne manjka niti navadnemu kruhu ali polenti kot dodatku. Za pijačo pa kozarec pomarančnega soka, katerega lahko tudi sam stisneš na ožemalniku ali pa kozarec mleka oz. kakava.

Fritaja ( hemedeks)
Potreben čas priprave : 2 minuti….Potreben čas izvedbe : 3 – 4 minute….Potreben material : 2 jajci, 10dkg poljubne salame v kosu, 10dkg pol trdega poljubnega sira v kosu, sol, poper
Najprej salamo in sir razrežeš na koščke. Potem v skledici z vilico ali metlico dobro razžvrkljaš dve jajci. Plin, ponev in olje dodaš po že opisanem postopku. Salamo in sir lahko takoj vržeš v ponev. Salama se bo začela cvreti, sir pa topisti, Parkrat s kuhalnico premešaj. Ko je sir že skoraj povsem stopljen priliješ tisti dve jajci v ponev. Zmanjšaš plin in s kuhalnico z občutkom mešaš. Ko boš na oko, čez cca 2 minuti videl, da je zmes še vedno mehka a nikjer sledu nepečenega beljaka jajc, potem je fritaja pečena. Soliti ni potrebno, saj sta za to že poskrbela salama in sir. Lahko pa popraš. Postrežba in priloga jelahko ista kot pri jajcu na oko.
Posebnost firtaje je, da razen jajc vse ostale dodatke oblikuješ po svojem okusu, tudi z zelenjavo. Če pa bi rad okusil istrsko fritajo, potem poleg jajc uporabi sestavine : olivno olje, koščki pršuta, koščki ovčjega sira, divji šparglji. Postopek priprave je isti.

Kuhano jajce
Potreben čas priprave :  minuta….Potreben čas izvedbe : 3 – 12 minut….Potreben material : 2 jajci
Kuhano jajce lahko uporabiš kot prilogo ali samostojno. V manjšo posodico položi jajci in dolij hladno vodo za dva prsta vertikale preko zgornjega dela jajc. Prižgi plin oz. ploščo do fula, ko pa voda zavre zmanjšaj na polovico. Jajca se kuhajo sama a vseeno lahko pogledaš na uro. Čas kuhanja se začne v trenutku, ko voda jajc zavre. Če hočeš imeti mehko kuhana jajca, torej bolj mehka sredica rumenjaka, potem jih kuhaš 3 minute, če hočeš imeti srednje kuhana, torej že sredica rumenjaka med mehkim in trdim potem kuhaš 5 minut, če pa želiš trdo kuhana pa 10 minut.

Če si jajce prekuhal, torej čez 10 minut, boš to vedel tako, da boš po kuhanju okoli rumenjaka sredice opazil takšen sivkasto zelen ovoj. Ne skrbi, ne bo ti škodilo. Po kuhanju odlij vodo iz sklede in dovoli jajcem, da se ohladijo cca 2 minuti. Če pa si neučakan jih lahko ohladiš tako, da jih držiš nekaj sekund pod tekočo hladno vodo. Če jih boš uporabil kot dodatek prigrizkom, potem jih lahko domiselno oblikuješ. Saj veš, jemo najprej z očmi.
Ok. Dober tek. In to je to za tokrat. Morebitna vprašanja mi lahko pošlješ na mail (O avtorju) ali pa ga zapišeš med komentarje. Naslednjič pa se posvetimo enemu od gospodinjskih opravil, katerega ženske sploh obožujejo, ne eni ne drugi pa kar ne moremo brez končne podobe tega opravila.

Don Marko M

Deli:

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Naviti nasveti – kako vse uporabiti jajce

 1. Ma končno,mucek.Končno bom lahko izvedela vse skrivnosti tvojih kuharskih dobrot.Ženske pa ne bomo zmogle nikoli vse kar moški ampak tudi moški nikoli ne boste zmogli toliko neumnosti spočeti kot ženske. 😉 😆

 2. salaam
  ko sem pričela z branjem le tega, sem takoj pomislila na “nadalino” in glej, evo jo.
  Dobro ti gre tole pečenje jajc, kaj pa jajca s čebulo ali s šparglji?
  Šparglje imaš v bližini in jih še sveže nabereš ?
  😉

 3. Tudi meni je postalo jasno, da moraš imeti jajca, da se lahko lotiš tako zahtevnih kuharskih jedi z jajci.
  No sedaj pa veselo sezi še po moki, soli, vodi,mleku pa ti lahko uspe še “šmorn”.

 4. Drmagnum

  itak za vse rabi človek jajca…sklepam pa, da si imel dobre učitelje kuhanja….kar je dobro in prav, ampak dan današnji je žal vse preveč takših moških, pa tudi žensk, ki se jim ni niti sanjalo, kako pripraviti te osnove jajc….šmorn pa bom zamešal v nadaljevanjih kuharskih enostavnih mojstrovin, ki bodo seveda stopnjevano zahtevnejša….takrat bodo lastna jajca nekaterim že premalo….. 🙂
  pa ne zamudi tudi ostalih kategorij navitih nasvetov….in seveda si tudi ti vabljen, da dodajaš svoje recepte v enostavnosti za začetnike….pa ne preveč, da ne bi kdo zanemaril lastne domišljije… 🙂

 5. si mona

  za šparglje sem zapisal….jaz jih grem seveda kar sam nabrati in se (po)pikati po grmovju….gušti so pač gušti….s čebulo pa je v bistvu isti postopek kot šparglji….kakšne Nadaline, ki muti jaja pa res ne škodi imeti kje blizu… 🙂

 6. Ivonca

  saj veš, da ti nimam namena oporekati tvoji formulaciji ženskih sposobnosti…. 🙂
  ti pa kar sanjaj, da bom zapisal vse skrivnosti…..nasveti temeljijo na čisti osnovi, kar je za številne že lahko tudi preveč….torej bo maneverski prostor lastni domišljiji drobnih dopolnitev vedno prepuščen….svoje majhne začimbice si pač vsak prilagodi in zate ne dvomim, da bo kdaj na mehiško povleklo….saj veš, brez lastne domišljije bi ta svet pač izgledal kot izdolbljena lubenica…. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *