Bio ? Adijo !

Sploh v zadnjih par letih so se, kot gobe po dežju, začele širiti razne bio tržnice. Na policah trgovin pa kopice izdelkov oznake – Bio. Kar seveda ni kratica za blaznostni intravenozni odmerek, temveč le oznaka za biološko pridelano hrano. V glavnem zelenjavo. In kako sploh izgleda bio pridelava ? Na prvi videz sila enostavno. Tako kot so pridelovali naši nonoti (dedki). Zemlja, voda, zrak, semena ali sadike in par pridnih rok, pa kakšna motika ne škodi. Poseješ/posadiš, okopavaš in neguješ, zemlji, dežju in soncu pa prepustiš ostalo. Zveni enostavno, čeprav je to postopek, ki traja. Vem, ker me je vsakič, ko sem kot otrok s motiko v roki stal na začetku domače njive 100×100 m, polne krompirja pripravljenega za okopavanje, pograbil tisti temperament, da bi enostavno vse zravnal. In tako imava s krompirjem še vedno spoštljiv odnos – le… videti se ne smeva.

Ampak, tudi pred dvajsetimi leti na kmetijah oz. njivah in vrtičkih brez pripomočkov ni šlo. Kemičnih seveda. Koloradski hrošči so žurali po krompirju, uši po trtah, skratka mrčesu po sadju in zelenjavi je bilo treba to žuranje preprečiti, ker če ne je bil jeseni vesel le mrčes. In v današnjih časih je tega mrčesa še več.
In ko danes gledam vse te bio pridelovalce, ki vneto prepričujejo, da uporabljajo zgolj naravne načine pridobivanja teh poljščin, ne vem čisto ali zajebavajo mene ali sebe. Sploh s cenami njih izdelkov. Kot da živijo na drugem planetu ali najmanj trideset let nazaj. Ko še ni bilo Černobilskega dežja, ko je bilo vsaj tisoče procentov manj prevozno-transportnih sredstev (od avta do letala in vse vmes), ko nismo hodili okoli s dihalnimi maskami na obrazu in ko je sonce nažigalo, ne pa zažigalo.

Tudi če bio pridelovalci, po ne vem kakšni teoriji, mogoče celo res ne bi uporabljali raznih škropiv in pesticidov za svoje pridelke, pa se po nobeni teoriji ne morejo izgovoriti na neuporabo prej omenjenih okoliških okolnosti. Čeprav me dejansko res ne moti, prej v žalosti nasmeje, njih enačba : toksična zemlja + toksičen dež + toksičen zrak = vrhunski bio izdelek. In njih bio izdelki imajo, kljub skromnemu načinu pridelave, vse prej kot skromne cene. Narava je pač draga. Le da se jih tega še premalo zaveda.

Povsem praktična primerjava – dva kmeta in dve polji. Soseda. Kjerkoli ali povsod v naši podalpski. Njuni polji se stikata v začrtani, a nevidni meji. Industrijski kmet seveda uporablja razna škropiva za svoje poljščine, medtem ko jih bio kmet poleg recimo ne. Jim pač verjamemo na besedo. Obe polji pa sta iz iste prsti, napaja ju isti zrak, dež in sonce. Celo z raznimi motokultivatorji oba obdelujeta pridelke do (p)obiranja. In vendar – za kg krompirja prvega kmeta bomo na tržnici ali v trgovinah odšteli 0,50€, medtem ko bomo za kg drugega kmeta, ki se seveda kiti z oznako “BIO” odšteli 1,50€ ali celo več. In isto razmerje velja za vse oblike sadja in zelenjave. Zakaj in za kaj že? Res zanimivo je prebirati certifikate obojih in jih medsebojno primerjati.
Seveda se izjavam tistih, ki se sklicujejo na bio oz. zdrav način res življenja res sladko, čeprav cinično nasmejem. In se jim bom vse dokler najmanj s svojimi avti onesnažujejo ta planet.

Posebno poglavje v samooklicanih bio človečkih pa so – vegetarijanci. Poslanstvo vegetarijancev pa je že v osnovi dvolično, da ne rečem hinavsko, zasnovano. Brez mesa in izdelkov živalskega izvora. Seveda verjamem, da se je mesu moč odreči. Pa zato še ne postaneš vegetarijanec. Dvoličnost se začne s tistimi izdelki živalskega izvora. Razen dietnih oblik presnojedstva in sadjejedstva, vse ostale oblike vegetarijanstva namreč dopuščajo uživanje izdelkov živalskega izvora. Diete pa imajo svoj točno določen namen in omejen rok trajanja in se pravilno izvaja le pod zdravniškim nadzorom. Komu torej vegetarijanci lažejo ?

Seveda je javna skrivnost, da je vegetarijanstvo zdravo ravno toliko, kolikor je zdrava pridelava bio hrane. Pa so prostovoljni vegetarijanci vse prej kot čili in zdravi, kar naj bi po pomenu bili. Njih imunski sistem je namreč primerjalno še najbolj podoben srni, ki se je znašla v breznu okoli katerega jo prežeče opazujejo sestradani volkovi. In ni naključje, da se za vegetarijanstvo odločajo tisti, ki imajo praktično nič opraviti s fizičnimi opravili. Kakor obračaš je vegetarijanstvo še najbolj podobno totalnemu posilstvu lastnega organizma. In to posiljevanje vegetarijanci potem še preradi, v že pretiranih oblikah, vsiljujejo tudi ostalim. V kao imenu zdravega načina življenja. Namesto, da bi enostavno prisluhnili svojemu organizmu, ki jim jasno sporoča svoje potrebe. Med katere sodijo tudi maščobe in vitamini tudi živalskega izvora, tudi meso. Ker sploh ni potrebno doktorirati, da bi razumel koliko možnosti ima prazna vreča, da sama stoji.

Seveda razumem, ko zdravnik predpiše vegetarijansko dieto za določen čas. Ampak primer mojega bežnega znanca, ki se je v vegetarijanstvo usmeril povsem prostovoljno me je dokončno prepričal, zakaj moram še naprej uživati tudi prehrano živalskega izvora. Še pred par leti je bil možakar postaven, da se je marsikatera obrnila za njim. Ni pil, ne kadil, športal pa. In potem se je prepričal, da hoče biti še bolj zdrav. Izmed razpoložljivih oblik je izbral presnojedstvo in čez noč najprej ženi nabil še več dela s pripravo obrokov kakor tudi učinkovitejše praznenje družinskega proračuna. Rezultati so zelo vidni. Iz postavnega možakarja je zdaj videti le še okostnjaka v koži s podočnjaki, brez nasmeha in življenske radosti v očeh. Celo smisel za humor je nekam izpuhtel. Je pa pridobil nekaj novega – razdražljivost. In vztrajnost nažiganja, da moram postati vegetarijanec, če hočem dolgo živeti. Ker vegetarijanci so zakon, vse ostalo je shit. In potem, ko sem mu parkrat omenil, da lahko ubereva tudi druge tematike kot nekoč, on pa vseeno ni odnehal, sva se v imenu strpnosti odločila, da do nadaljnega ostaneva le v pozdravu.

Zdaj pa grem razvijati ustne mišice in razvajati želodček s svežim sočnim zrezkom, ki se je preden je to postal, pasel na severno primorskih pašnikih. Pa ne konjskim. Ker inteligentnih ne najedam. Razum je pač skladen razumu. Pa tudi, ker oznako “konj”, katero izreče človek sočloveku smatram za žaljivko. Za konja.

Don Marko M

32 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Bio ? Adijo !

 1. Marko, večina nam podobnih opic od mesa je samo bolhe in uši, tako da je vegetarijanstvo prav gotovo zelo naraven način prehranjevanja. Nadalje v statistiki ničesar ne poskušamo sklepati na podlagi vzorca, v katerem je en vegetarijanec.

  Glede zasvinjanosti okolja se povsem strinjam s teboj. A če imaš na voljo le nekoliko preslabo umit krožnik, kaj bi raje jedel iz njega: domačo babičino sladico ali industrijski poc poln sladkorja in umetnih barvil?

  Sicer pa imava podobno pot. Tudi jaz sem že kot otrok zaradi obadov zasovražil delo na kmetiji in bi težko postal eko kmet.

 2. Na te bio kozlarije pa nisem nikoli padala.Res ne razumem kako je lahko danes mogoče zdravo živeti ob razlogih katere si zapisal.Imam pa zelo rada meso.Njami.Še v mojega medota rada zagrizem ker ga ima vedno dovolj. 🙂

 3. Bio je prevara za uveljavljanje visoke cene ker nihče ne preverja kakovosti ponujenih artiklov.Bolj poštena je ponudba artiklov z posebno trgovsko oznako kot je recimo “BUDGET” manj kvalitetnega blaga z nožjo ceno.

 4. Igor

  ko sem bil še mulac pojma vegetarijanec ali bio način življenja ni nihče obešal na veliki zvon….pa ni tako daleč nazaj….in kaj sploh je bio način življenja?….o prehranjevanju sem se že razpisal….ampak bio, zdrav način življenja, si tolmačim dosti obsežneje kot prehrano samo….predvsem v odnosu posameznika do naše matere narave….in tukaj kamen spotike preraste v planino….koliko človeštvo v pohlepu napreduje, toliko mati narava nazaduje….nenazadnje se iskrenost vegetarijancev in kao bio osveščenih zaključi ali začne že v tistem trenutku, ko obujejo usnjene čevlje….
  krožnik oz. embalaža mi pa res niso niso nikoli povzročali dvomov….ker me je vedno zanimala le vsebina….torej bi vedno izbral babičino dobroto….le da bi se zavedal, da je dobrine za sestavo le te nabrala pod vsem nam istim nebom, čeprav je ni dodatno oplemenitila s industrijskimi umetnimi dodatki…
  sicer pa, dela na kmetiji nisem zasovražil, prej nasprotno – prave kmete dejansko občudujem…..le spoznal sem, da mi je že vrtiček povsem dovolj, ki pa seveda ne more biti bio tudi brez raznih špricanj zajedalcev….in če na njem ni krompirja je mojemu veselju in zabavi dodan še nasmešek…. 🙂

 5. ivonca

  dokler mlatiš čokolade seveda ni možnosti za bio življenje… 😉
  če pa bom lepega dne tvojega meda videl shiranega do kosti, bom vsaj vedel kje je končalo njega meso…. 🙂

 6. r.g.

  veš, še vedno me zanima ali velja za pridobitev bio oznake kriterij v enaki meri za tiste pakirane izdelke v trgovinah kot tiste, katere prodajajo na tržnici….pridobitev bio certifikata naj bi bila zelo zahtevna, čeprav vse zgleda enostavno….o poštenosti trgovcev pa, vsaj zaenkrat, ne bi debatiral…vsaj dokler ne bo kakšen veletrgovec propadel….

 7. vegetarijanstvo me ni nikoli zanimalo,bio je pa sedaj nek nov trend,kakor je bil včasih pri frizerjih-a delate pri vas bio trajne-…kakšen nateg,ker bio kodri so samo tisti,ki ti jih je dala mati narava…

 8. …tak zagovor, če ješ vse hahahaha …tud svinja je umazana zakaj bi tako pustili živeti in vegetirali hahaha.
  Marko rajši verjamem, da kupujem bio …kot da je zdravo in lepo jesti svijo..
  🙂
  🙂

 9. …si pa dal odspodaj dobro musko.
  Veš Marko, če se odločiš zdravo živeti je samo volja in ni tolk izgovorov kot obratno, da sploh ne začneš.
  Nič nima smisla, če ga ne najdeš v sebi in nočeš.

 10. en passant

  vedno me navdihneš s svojo miselnostjo 🙂 ….ker znam odgovoriti tudi s vprašanjem, bom seveda to storil…..mar mi hočeš povedati, da ti, kot bio osveščencu, smrdijo noge, ker nosiš čevlje iz svinjske kože?…čeprav vegetarijanec….razen če ne nosiš bio čevljev iz – stekla….
  hvala pa ti, da simpatiziraš moj glasbeni izbor…..da se moji zapisi berejo tako, da najprej vklopiš video in potem začneš brati, pa itak že veš….glasba ima namreč magičeno podporo mojih zapisov…. 🙂
  in, en passant, ta moj zapis ni bil prav noben moj izgovor….le opis dejanskega stanja, katerega sem doživljal hote ali nehote….lahko pa mi verjameš, da so moji smisli že zdavnaj poštelani in jih le še plemenitim v dobro….tudi vegetarijancev….
  se tipkava… 😎

 11. snežana

  slušaj dušo, daj ti to malo prevedi…. 🙂
  kar uvrstila si me med bio tipe s to frizuro….le da ne razumem ali so bili včasih kodri bio, pa so danes moderni ali pa so bili vedno bio moderni….joj,joj, kako znam poenostaviti…. 😉 😆

 12. Marko si pomislil, da nosimo vegi usnjene čevlje pojedene živali, da ji damo saj nek smiselni simbol za odvzeto žiljenje, ki ni bilo zaradi kože in je le posledica namena požrtosti in žalostni ostanek spomina na nezavedanje še ostalih …nekaterih-zvečine.Tudi sam bi želel, da od mene nekaj ostane in ne gre vse v drek odvisnežev, slabičev, ki imajo ravno obratni izgovor…da pojedo žival da se ne vrže stran zaradi same kože :D:D …kako prilagodljive slabosti ob pomanjkanju duševne kreposti :D:D
  Me pa veseli, da ob uživanju le teh še nimašposledic in slabe vesti. Pa veš zakaj ne.? Ker ti žival ne očita, kar počneš z njo.In veš zakaj?, ker ve, da nisi zmožen si očitat …in veš zakaj?… morda boš sam vedel, ko boš ta odnos spremenil. Bo kot kura ali jajce :D:D …morda nekoč???

 13. Don Marko 😆 jaz te nisem nikamor uvrstila,čeprav je res da spadaš v bio kodre :mrgreen: kodri pa so itak že lep čas moderni…..samo smešno mi je ker je danes tako “kao” vse bio

 14. ok, si me prepričala….ker so dokazi jasni pač ne morem zanikati….seveda spadam v bio kodre….sploh ker zelo rad kodram….druga podstrešja….saj ne da se hvalim, ampak talenta pa tudi ne skrivam… 🙂 😎

 15. Drmagnum

  in če nadaljujem tvojo misel…
  ….ker trgovci odlično poznajo psiho povprečno mislečega slovenca, za katerega je najboljše le najdražje….

 16. en passant

  vidim, da si dobro prebral moj zapis….vsaj v delu o simptomih razdražljivosti….sploh pa kažeš že neverjetno sorodne simptome znanca iz moje zgodbe in podobnih….še dobro da vem, da le tej ne veljajo za vse vegetarijance…..ampak ti sam si raje med prvimi…
  naj te potolažim….ne, nikoli, ampak res nikoli nisem pomislil, da bi vegetarijanci dali neko poslovilno čast živali zaradi čevljev ali drugih izdelkov, katere nosijo (nosite)….sploh pa nisem pomislil, da jih lahko še dokončno tudi v čevljih poteptate v tem izgovoru….ker, mogoče se meni celo dosti bolj smilijo živali in nehumana dejanja katera človek izvaja nad njimi, pa tega ne bom uporabljal za protislovne izgovore oz. metanje peska v oči tako drugim kot sebi, medtem ko vseeno uporabljam izdelke živalskega izvora….kar je klasika izgovorov vegetarijancev…
  čeprav sem že navajen, da svojih mnenj nikakor tehtno ali celo dokazno ne argumentiraš, pa bomo vseeno vsi veseli, če si boš dovolil mojih trditev zapisana spoznanja omiliti ali ovreči ravno v nespornih dokazih, kot sem to sam storil….torej, če si ‘za’ potem točno navedi razloge, kakor tudi če si ‘proti’…..dovolj pisnega materiala sem ti dal za precizno izražanje, namesto pavšalne iluzije…
  pa naj še enkrat, čeprav ne le za tvoje oči, povsem jasno zapišem….čisto nič nimam niti proti vegetarijancem….sploh pa ne tistim, ki se ne sprenevedajo, da nič živalskega ne uporabljajo, če pa že, potem vsaj ne iščejo bizarnih izgovorov….če pa so sposobni dodatno še ne pametovati in vsiljevati, kako bomo vsi nevegetarijanci končali v peklu, pa še toliko bolje…
  pa vprašaj še žensko vegetarijanko, koliko živalskega izvora je v njih ličilih….poleg čevljev seveda….in ta seznam je res zajeten…
  pa da ne boš mislil, da ne mislim nate – poleg poleg sočne pleskavice mojega mesarja bom pojedel tudi porcijo mešane solate….

 17. Prebavni trakt pri človeku je za razliko od krave ali leva narejen tako,da predela tako meso kot zelenjavo in to ne od včeraj 😆 kje je zdaj problem 😆

 18. Problem je v miselnosti, humanosti, človečnosti …
  Marko …ali ceniš vako življenje ali nobeno.Kdo je za tebe največji obstoječi, dosedaj intelektualec? …je bil mesojed?
  Za nakatere so navečji misleci, umetniki, iznajditelji, …nasploh umi, bebci, ker so se odrekli uživanju mesa.To so argumenti, ki jih samo bedak lahlo zanika.
  Pa ne gre samo za okusno in zdravo …gre za razumno, da ne ješ svoje vrste, kar živali so. Mesojedi so zveri in to je drugo dejstvo.
  S temi smešnimi zagovori in pripombami ste vse o sebi povedali.

 19. en passant

  heh, res ne bi vedel zakaj so te tako zrevoltirala dejstva, katera sem zapisal….imaš namreč prav vse možnosti, da sleherno mojo navedbo utemeljeno prilagodiš svoji utemeljitvi….
  v bodoče te prosim, da se izrazov ‘bedak’, ‘bebec’ in podobnih izogibaš na mojemu blogu….najprej zato, ker s tem največ o sebi poveš, v nadaljevanju pa ker zagovarjam stališče, da nobeno živo bitje, niti človek, ni soroden tem izrazom….vsak je namreč pameten, razgledan in bister ali vse troje, na svoj način….kar velja tudi zate….poskušaj to razumeti, pa manire tudi, pa bo svet lepši….
  si pa nesporno spremenil mojo omembo razdražljivosti nekaterih vegetarijancev v agresivnost, kar sem sicer dokaj elegantno, a dovolj sprejemljivo, tudi sam zapisal……
  kot ponavadi, pa se same tematike zapisa oz. nje vsebine sploh nisi dotaknil….argumenti, tovariš dragi, z argumenti se pogovarjamo na tem blogu….
  zanimiva pa mi je tvoja verzija ‘ali ceniš vsako življenje ali nobeno’…..sam se v protislovja zapletaš….sploh zdaj, ko ti je izjemno težko priznati, da vegetarijanci s figami v žepu vpijete o ščitenju živali…..po tvoji filozofiji vegetarijanci kot ti torej cenite živali, v nobenem primeru pa ne ljudi, ki vegetarijanci nis(m)o….zanimivo…..ampak, prepričal me boš šele takrat, ko mi boš dokazal, da vegetarijanci tudi dejansko ne uporabljate res nobene oblike živalskega izvora….
  glede (ne)obstoječih intelektualcev pa ti seveda z veseljem postrežem svoje mnenje …..nikoli v življenju me ni fascinirala intelektualnost, sploh če je bila samooklicana….sodim pač med preproste ljudi, katerim pomeni le koliko človeškega je kdo sposoben oddati od sebe….za razliko od intelektualnosti je ta način razumljiv prav vsem – tudi nekaterim intelektualcem….dvomim pa, da si res želiš primerjalnost seznama velikih človeških intelektov, ki so in še ustvarjajo zgodovino, razčlenjeno po življenskem slogu – vegetarijanec ali ne….ker ko boš, intelektualno seveda, že na hitro začel seštevati velike ume in voditelje in njih življenski slog, boš hitro zaključil v prid nevegetarijancem….kar bo seveda zelo inteligenten zaključek…..
  čeprav me je fascinirala še ena tvoja modrost…..’da ne ješ svoje vrste, kar živali so’…..po tem tvojem zaključku bo treba korenito spremeniti šolske učbenike…..človek je po tvojem, po novem namreč – žival….ne bom zanikal, da obstajajo ljudje, ki sramotijo tudi živalsko vrsto….bom pa zelo vesel, če boš to svojo modrost res izčrpno utemeljil, pa še tisto o ‘zvereh’ dodaj…..sem pač blond….
  zdaj pa si itak že dovolj star in intelektualen, da bi že moral razumeti, da predstavljanje argumentov, dejstev in dejanj na okolju prijazen način, seveda ne pomeni zaničevanje drugačnosti in drugačnih, pač pa le sprejemljiv zdrav način komuniciranja….
  presojo, koliko zdravja, prijaznosti, sprejemanja drugačnosti in “bio” – okolju prijaznega izražanja – se da razbrati iz tvojih besed, pa seveda prepuščam bralcem mojega bloga….
  vse dobro tudi tebi, aco….

 20. Marko …sam imam največje za vzor in ti s svojimi trditvami se postavljaš nad njih in tu dobiš etiketo, ki ti ni včeč in je tudi sam nerad uporabljam.Je le skrajni izrek, ko me potisneš na vrvi.
  Če se živali gojijo za zakol je normalno, da se porabi usnje in če neham nosit usnje boš ti še vedno jedel njegovo vsebino.
  Če pa neham jesti meso, sem že sprožil tudi proti sebi postopek, da bom te možnosti izničil. To so samoumevni pojmi, kot vsi ostali argumenti, da samo zveri jedo zveri.
  In kak izraz bi ti za nekoga uporabil, ki še vedno vstraja tudi z žaljivkami vegeterujancev… ker te so vsakemu subjektu drugače pisane …in spet imaš neke svoje zakone, kaj je in kaj ni žaljivo prebavljivo, bedasto, pametno… tako je Tito deloval in vse ostalo razmišljanje je itak njega posledica, ki je bil v vsem zanikanem tvoj in podobnim vzor.
  Gojil je tudi jelene, da je imel pri roki golaž, ter medvede, za priročni odstrelin trofejo, ko se je bal z drugimi v lov..?
  Obnašam se vedno odzivno negatvivno na obnašanje drugih in ti že dolgo vstrajaš na napačnih, starih, tradicionalnih demagogijah in ne dovoliš nobenih sprememb.
  Tvoja šik olikanost tega dejsvta ne spremeni, ker sprememb preprosto ne maraš.
  TI IMAŠ NA MOJEM BLOGU DOVOLJENJE, KARKOLI IZREČI IN TUDI ŽALITI, KER UŽALIT SE PUSTI SAMO PRIZADETI.

  Vidiš, kako sva si različna in bi jaz bil bedak, če te očitne razlikosti nebI opazil.
  Seveda spet ne boš povedal nič novega in bo odgovor spet le goveja juha.
  Vse moje povedano pa ne govori niti malo nestrpnega ali sovražnega do tebe …le resnica s tako ostrino deluje in enih njihove emocije na adikvatnost dejstev povedanega, ki se z njihovo filozofijo pač ne ujema…

 21. res, ampak res priznavam, da si zabaven….
  kar pa se tiče sprememb, katere navajam v zapisu, sploh in predvsem za bistveno spremenjeno naravno okolje kot nekoč, potem ti seveda mirno priznam – ne maram takšnih sprememb in ja, uporabil in naredil bi vse spremembe, ki so v moji moči, da bi bila tako zemlja, zrak, voda, pa tudi medčloveški odnosi spet čisti, kot nekoč….ti pa kar uživaj v takšnih sodobnih spremembah….
  seveda pa imam pravico kar hočem in kjer hočem – tudi na tvojem blogu….kar pa mi še vedno ne daje nobene pravice kogar koli okracati z žaljivkami….higijensko obnašanje tudi na mojem blogu je tako le vzročna posledica….
  pa o Titu ne bova spet načenjala tematike….sploh odkar si na svojem blogu jasno zapisal, da je zate največji in najbolj inteligenten vegetarijanec – Hitler….
  in seveda sva si različna….kar me še posebej veseli…različnost, drugačnost sem in bom vedno zelo rad spoznaval, ker tako ali drugače krepijo moje smernice….
  zdaj pa ne vem le ali naj si laskam svojim sposobnostim, ker sem te potisnil na vrvi, ali pa naj ti le rečem – ko si na vrveh začni uporabljati vozle….tam okoli tisoč jih imaš na razpolago…
  ampak veš, še vedno čakam, da neizpodbitno s proti argumenti ovržeš vsaj delno vsaj eno od mojih trditev….do sedaj nisi napisal še nič, čeprav povedal vse….
  da pa te imam tudi Don Marko M rad, pa že itak veš….

 22. Marko …odkar debatirama se nisi iznebil niti cigaret, ko jaz prehajamna prestno hrano. Si potem ti realen in zanesljiv sogovornik ali samo zagovornik svojih razvad in odvisnosti? Razumeš poanto. Prvo bodi čist potem se pa nastavi kamenjanju. Ti pa v samega sebe mečeš 🙂

  če se ničesar ne odrekaš (kar se ti očitno ne) …se o tem sploh ne moreva pogovarjati, ker ne obvladaš te duhovne stopnje.
  Da pa jaz vem kaj govorim pa prispeva dejstvo, da sem bil že vse kar si danes ti , oziroma kar uživaš in misliš…tudi Tita. Tega dejstva nočeš uvidet, da jaz sem prejšni ti.
  Ko sem pa prehrano spremenil, pa tudi Tita ne vidim več tako.
  To je sporočilo, ki bi rad vsem mesojedom povedal in ne zajebancija, kot moje povedano nekateri uživate.

 23. ok…ti bom strnil enostavno razumevajoče….poanta celotnega mojega zapisa je v tem, da se vegetarijanci, ki vsiljujejo svoj prav brez argumenta, vse ostale pa v nič tlačijo, sklicujejo na neobstoječe in praktično neizvedljivo….kar sem tudi zelo nazorno dokazno podkrepil….ti pa le dodatno dokazal…
  in seveda sem čist…povsem čisto sem povedal, da ni človeka, ki ni tako ali drugače, ali pa to še vedno počne, uporabljal izdelke živalskega izvora….česar niti zase sam ne moreš zanikati….
  odrekam pa se možnosti vsidranja vsake možnosti človeške omejenosti v moje podstrešje….čeprav zlahka strpno sodelujem….
  in seveda sem vsestranski jedec, kadilec in uporabnik živalskih izdelkov, kar sem tudi čisto jasno povedal….in to brez vsakega sprenevedanja, za razliko od tebe….pa me kamenjaj 🙂 …ampak bo prav tudi, da trdoto najprej na sebi preveriš, preden zalučaš….kamenja mislim… 🙂

 24. Marko … tolk dejstev sem ti nanesel, pa niti enega ne spejemaš?
  Tejstvoje da sem bil ti in ti nočeš niti poslušat, da bi bil del mene:))
  Zato se ne razumema, kar ne pomeni, da mi nisi simpatičan.:))

 25. Bio – je za zmeraj bio! Seveda za tistega, ki sam zase pridela hrano brez kemikalij, v vsaki pakirani obliki. Res pa je težko verjeti nekomu, z čigar zemljo nimaš stika, kar ne pomeni da se tisti pridelovalec ne drži norm biološke pridelave.

 26. Štefan

  zagotovo je bio oznaka za zmeraj bio….tudi rock je….zase pridelana poljščina brez kemikalij pa je še vedno le plod iste zemlje za vse nas…kateri seveda kemikalij ne manjka….

 27. en passant

  eh,pa saj se tudi strinjava….. v določenih delih….predvsem tistih, katerih ne omenjava… 🙂
  ker sem dober človek, kar velja tudi zate, si seveda ne morem dovoliti, da bi ti kar rekel ‘ko te šiša?!’….in ker mi to ne predstavlja nobenega dodatnega napora, ti to kar sam (po)storim…. 🙂

 28. Kar se tiče pridelovanja “BIO” izdelkov se s tabo v večini strinjam, saj, kot si že sam napisal, četudi ne bi uporabljali popolnoma nobenih škropiv in pesticidov, zraka in dežja ne moremo “razstrupiti”. Je pa enačba, kot si jo zapisal vseeno malce pomanjkljiva, namreč:
  toksična zemlja + toksičen dež + toksičen zrak
  je rezultat pri BIO izdelku ….
  Pri tistem, ki ni BIO pa je:
  toksična zemlja + toksičen dež + toksičen zrak+škropiva+pesticidi.
  Ni veliko, nekaj pa vendarle je.

  Odgovarjam pa ti pravzaprav ne zaradi tega, pač pa ker si pozabil omeniti, da se vegetarijanci ločijo na kar veliko skupin.
  Omenil si sicer presnojedstvo in sadjejedstvo (frutarijanstvo), vendar s tem nisi zajel drugih reči, ki se mi zdijo pomembnejše in to je ali je nekdo “vegi” zaradi zdravja ali pa iz etičnih razlogov.
  Slednji namreč, nisMo “ortodoksni vegiji” samo pri prehrani, pač pa tudi pri drugih izdelkih, ki so pridelani, izdelani, preizkušani … na trpljenju živali, pa naj gre to za krzno, usnjene izdelke, kozmetiko, farmacijo …
  Zavračamo jih iz razloga, ker verjamemo, da nimamo pravice uničevati življenja drugih bitij za našo komoditeto in užitek, pa naj gre za afnanje babnic s kozmetiko, ki je preizkušana na živalih ali celo vsebuje živalske sestavine, ali pa za užitek želodčka ob okusnem pršutu (ja, okusen je .. se ga še spomnim izpred dvajsetih let, preden mi je “kliknilo”), ker ne mislim žrtvovati svojega mirnega spanja in pogleda zjutraj v ogledalo, za 10 minut užitka ob hrani.
  Teme o temu koliko je vegetarijanstvo zdravo ali ne, raje ne bi poglabljala, ker je na internetu ogromno člankov, ki trdijo nasprotno kar trdiš ti .. ampak tu se bova pol šla ping- pong …
  Govorim lahko le zase in moje počutje pred vegetarijanstvom in po njem sploh ni za primerjat. Pa ne, ker ne bi bila “fizični delavec” … nasprotno .. marsikdo s krampom v roki verjetno manj fizičari kot jaz. Zraven tega še prištej 4-5x na teden trening karateja po uro in pol, vožnjo z motorjem, ki ima 230 kg jaz pa 50, pa tvoja teorija o “bledoličnih nezdravih okostnjakih”;-) pade v vodo.

  Toliko zaenkrat … če to bo pa v zvezi s tem še kaj zanimalo, pa bom rade volje pojasnila;-)

  Lep dan, sonce že vabi v naravo 😉

 29. NATAWE,

  ma nisem pozabil omeniti, ampak tega namenoma nisem naredil, torej sem se lotil prvenstveno tistih skupnih lastnosti….če bi prav vse podrobno opisal, potem ne pustil nič manevereskega prostora komenatorjem in bi tako bil(i) prikrajšan(i) za kakšen korekten koemntar, kot je recimo tvoj…. 😉
  lep dan, sončno obsijan, tudi tebi…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *