Športi, ki so draga sramota promocije Slovenije

Prihaja vročica sobotne noči. Po kateri bo lahko spet, po sedmih letih, dosti tega v naši podalpski okroglega ali pa postavljenega na glavo. V primeru zmage nad Slovaško bi namreč naši fudbalobrcarji naenkrat bili pred izzivom direktne uvrstitve na SP v Afriki. No, naenkrat se nič ne zgodi. In, mogoče bom celo za trenutek moral preklicati mojo zapisano izjavo . Mogoče. Sanje so dovoljene. No, mene sekira le eno – da se v primeru zmage naših fantov ne bi v medijih znašli napisi Slovakija won 3-1. Ali pa, da bi se pred tekmo dvakrat odvrtela Slovaška himna. Ostalo bom preživel nekako. Pa tokrat ne bom o nogometu, ampak o športih, za katere mislim, da res niso potrebni v naši podalpski. Torej tistih športih, ki krepko praznijo proračun naše podalpske, a v zameno praktično nič ne storijo za promocijo I JA FEEL SLON LOVE….
Zgodovino uspešnih promocij držav preko športa, spremljajo neizpodbitna dejstva. Daleč v ospredju so kolektivni športi z žogo. Najprej nogomet, potem malo zatišja, pa košarka, rokomet, pa spet malo zatišja, pa odbojka, vaterpolo. In potem dolgo zatišje. Kdor misli, da so naši sosedje hrvati prepoznavni le zaradi dolge obale, seveda ne pozna prave razsežnosti moči športa. Hrvate so v višave ponesli ravno športniki omenjenih športov. Je pa res, da je to njihova turistična organizacija znala spretno izkoristiti v celoto dodane promocije. Česar si za našo TO (še) ne upam trditi.

Prvi šport, za katerega mislim, da ga naša podalpska res ne potrebuje je – smučanje. Dekleta in fantje v tem športu že desetletje, milo rečeno, delajo sramoto pri promociji naše države. Da ne omenjam konstantnih zdrah v OK, kjer se še sneg stopi od sramote. In za tiste svoje afnarije črpajo krepka proračunska sredstva. Učinka nobenega. Če odmislim Tino Maze, ki je povsem seštela situacijo in krenila na pot samostojnosti. In nič ji ne bom mogel zameriti, če bo naslednje leto zastopala barve Švice, Italije ali celo Hrvaške. Ampak vsi ostali so že nekaj let zreli, da se jim odvzame vsa sredstva in prepove zastopati našo podalpsko. Ker, če nekateri naši smučarski strokovnjaki na delu v tujini popeljejo njih tekmovalce na sam vrh, to pomeni le, da so naši fantje in dekleta smučarji čisto nesposobni in res le afne guncajo za dobro plačilo.

Drugi šport so – smučarski skoki. Praktično identičen primer kot pri smučarjih, a z majhnim popravkom. Tukaj sta konstantno vsaj dva skakalca, ki se vsaj trudita. Kar pa ne more popraviti vtisa celote. Oklicevanje, da so skoki v Planici nacionalni praznik pa je nekaj takšnega, kot bi nacionalni praznik postal Oktoberfest. Fantje, ali začnite vsi skupaj zares kot ekipa v celoti, ali pa nehajte.
Tretji je – drsanje na ledu. Delaj mi kar hočeš, ampak ne razumem, kaj drsanje na ledu dela na naši tv. Za nameček celo brez naših drsalcev. Dvomim, da obstaja večja neumnost, katero davkoplačevalci plačujemo, kot so prenosi umetnostnega drsanja.
Četrti je – tek na smučeh. In sorodne izpeljanke. Kjer, razen Petre Majdič, ki je, kot Tina, svoje stališče jasno izrazila, zeva velika praznina glede promocije naše podalpske. Podobna zgodba kot pri smučarjih. Če ne bi bilo Kosmodiska sploh ne bi vedel, razen Petre, kdo vse nastopa za našo reprezentanco v tem športu. Pa tudi ostali po svetu ne.

Peta je – gimnastika. A mi lahko kdo razloži, kaj dela gimnastika na naši tv, predvsem ženska, razen, da komenatorka vidno orgazmira v prenosu ? Ceneje za vse nas bi bilo, če bi ji zrihtali kakšnega balkanskega žrebca.
Sicer bi našel še kakšen šport, ki (pre)zaseda drag(ocen) tv prostor naše nacionalke, ampak dovolj za tokrat. Dejstvo je, da omenjeni nepotrebni športi trošijo enormno proračuna, praktično nič pa ne povrnejo za promocijo naše podalpske. In če nekaj, skozi več let, ni rentabilno, je seveda treba ukiniti. Predvsem na tv. In svetu, za promocijo države, predstaviti le tiste, ki so vrhunsko pripravljeni in dosegajo takšne rezultate, ki so njim in nam v ponos in odlično promovirajo našo podalpsko. Do takrat pa naj tisti kvazi profesionalci trenirajo na lastne stroške in promovirajo svoje naselje. Tv pa naj jih preskoči, ker je še vremenska napoved bolj zanimiva. Profesionalizem pač ni amaterizem.

Don Marko M

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Športi, ki so draga sramota promocije Slovenije

 1. Jaz bi pustila samo tisto drsanje,ker je zabavno gledati kako po riti dršejo.Smučarjem pa bi dovolila samo,da sneg kidajo po mestnih ulicah brez tv prenosa. 🙂

 2. odlična ideja….tako bi imeli odlične ogrevalne vaje in jim nihče ne bi mogel očitati, da nič javno dobrega ne naredijo…. 🙂

 3. se popolnoma strinjam s teboj,…itak bi v naši sloveniji morali marsikaj začeti ukinjati…

 4. In predlog je?

  Mogoče trčanje za ovcama na 100 metara?
  Bacanje gusla?
  Ekipno pitje refoška?

 5. desc

  saj nisem rekel, da bi moralo omenjene kaj nadomestiti….je tudi tema ekrana boljša….
  so pa tvoji predlogi naravnost, razen zadnjega, ki je že tradicija, zelo izvirni in sploh ne dvomim, da bi bistveno učinkoviteje, za mnogo manj sredstev, promovirali našo podalpsko v prepoznavnosti….od tistih, ki še vedno omenjajo le nekdanje slave Križaja, Petroviča, Svetove sem že utrujen….

 6. Torej bi po tvojem mogli ohraniti samo še ekipne športe (sicer ne vem, kaj tam zraven delata vaterpolo in odbojka), druge pa najbolje, da kar opustimo? Se zavedaš, da je večkrat po malo še useeno boljše kot sploh nič? Pri gimnastiki recimo Pegan, Petkovšek, pri smučanju Jerman (dobro, ta sezona je bila malo slabša), Tina Maze, pri teku Majdičeva, pri veslanju Čop, Špik, četverec brez, pri plavanju Sara Isakovič, Pter Mankoč in morda sem spustil še kakšnega junaka – vsi ti po malem prispevajo, k naši promociji in vsaj malenkost boljši prepoznavnosti. In vsi ti so zrasli znotraj države in njene pomoči torej se zdi prav, da se nekaj vseeno vlaga. Sem pa tudi jaz za to, da se ta sredstva omejijo in malenkost zmanjšajo, da se naredi selekcija v smislu 2 najboljša v svetovni pokal (samo primer; to bi mogli pri vsakem športu postaviti druge pogoje), ki potem dobita večino sredstev. Tako bi bila večja konkurenca, športniki bi se bolj trudili in tako bi prišli tudi rezultati. Glede prenosov smučanja in skokov je pa tako, da marsikdo to rad pogleda, čeprav naši niso na vrhu. Pri formuli tudi ni nobenega našega pa se kljub temu prenaša (ja vem, za tisto ne plačuješ). In konec koncev državna televizija naj bi skrbela za čim širši spekter državljanov zato dajo kdaj tudi kakšo drsanje, gimnastiko, plavanje, tenis pa čeprav to ni ravno za širše množice. No pa za konec samo še to – v reprezentance se vlaga bistveno manj kot v lige in ekipe na klubskem nivoju pa nam klubi več ali manj delajo samo sramoto na evropski sceni, še posebej v zadnjem času. Torej naj tudi to ukinemo?
  LP

 7. kastiljo

  lepo prosim, da si naslednjič pozoren, ko bereš….torej, tiste katere nisem omenil (veslanje,plavanje), lahko mirno ponosno promovirajo slovenijo naprej….pri gimnastiki sem bil dovolj jasen tam med vejicama – predvsem ženske….
  Tino in Petro pa sem omenil, kot izjemi….kar sta….in pravi profesionalki, kar sta dokazali z odhodom na svoje….upam,da še za drugo državo, ker se tudi meni zdi, milo rečeno, ponižujoče, da se ju enači z ostalimi člani smučarskih reprezentanc…kjer mrgoli le zajetno število preplačanih amaterskih zabušantov, ki že desetletje živijo na račun slave Križaja, Petroviča, Svetove, Koširja,zdaj še Tine in Petre….veš kako izgleda tipičen tv prenos smučanja – “na štartu je slovenski smučar/ka” in prenos nje/ga nastopa se zaključi čez 5 sekund, ko drsa po riti po smučišču….pa se ti sanja, koliko stane minuta tv prenosa ? ali zakaj teh prenosov nočejo prevzeti komercialne tv?
  če ne veš, kaj zraven delata odbojka in vaterpolo, potem začni seštevati….število gledalcev v pokalih in evropsko/svetovnih prvenstvih….z in brez tv prenosov, pa ti bo takoj jasno, kje je smučanje rangirano primerjalno….
  vidiš, jaz bi tv prenose ali posnetke rangiral po dejanskih rezultatih naših športnikov….ampak po tej verziji, bi pa smučarji totalno odpadli….ker res dvomim,da bi jim uspelo v dveh tekmah zapored biti vsaj eden med prvih 15….Tine tukaj ne štejem…
  haha, za formulo res ne plačujem, ampak je tudi ne gledam….moto GP pa….res je, kot praviš, da mora nacionalna tv skrbeti za širši interes javnosti…ampak ravno na to se šlepajo nesposobni smučarji – pač bodo na tv kakor obrneš, ker bo javnost to plačala….in sem siguren, da če jih nekaj mesecev ne bi bilo na tv, da bi se hitro začeli rezultatsko dokazovati in bi naenkrat imeli nekaj Tin in Koširjev….
  tvoja primerjalnost vlaganja v reprezentanco ali v klube, pa se mi tukaj ne zdi smiselna, ker je govora o reprezentancah….klubi pa so povsem drugače sestavljeni v vseh pogledih….tudi po načinu prejemanja davkoplačevalskih sredstev….katere praviloma lahko sanjajo….

 8. Jaz pa razumem, da športni prenosi na TV želijo pomagati tem športnim panogam na popularnosti in promociji.
  Recimo leta 1958 jaz nisem vedel, da obstaja umetnostno drsanje.

 9. drmagnum

  jaz tudi 1985 nisem vedel, da obstaja drsanje….sem pa vedel, da obstaja vzročna povezava med osli in ledom…. 🙂
  drugače pa bi tisti športi po tv morali dostojno promovirati našo državo, ne pa da država njih….saj nismo v indiji koromandiji….ali pač… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *