Ljudski vrt v rokah Velikega brata

Od danes dalje bo stadion Ljudski vrt v Mariboru ali vse manj ljudski, ali od Velikega brata, ali pa vedno bolj ljudski s pomočjo Velikega brata. Vsekakor pa so vrli toti mariborčani spet poskrbeli, da so prvi v naši podalpski. In ja, še eno takšno potezo, pa si bom parcelo kupil v Mariboru. O navijačih, njih šegah, navadah in razvadah, ter bontonskem in strpnem obnašanju sem pred časom že pisal tukaj . In ker ima vsaka zgodba nadaljevanje, jo ima tudi ta. Iskreno, ko sem že skoraj obupal nad slovensko klubsko nogometno sceno, je posvetilo. Prihajajo Rusi ! V Ljudski vrt. Ker veš dobro, kaj si mislim o naključjih, potem boš razumel/a tudi, da se je končno zgodilo, da bomo slovenci imeli ruse pod totalnim nadzorom. Za spremembo. 52 videokamer, ki bodo poslej krasile Ljudski vrt, bi moralo…. zadostovati za popoln nadzor. Publike oz. navijačev seveda. Kdo bo koga nadziral na igrišču je že druga zgodba….
Vse kar zdaj še manjka, je tudi uradno rojstvo zakona, ki bo zaukazalo vsem lastnikom nogometnih standionov postavitev opreme video nadzora. In po možnosti še personalizacijo vstopnic. To je žal edini način, da v slovenskem nogometu, pa ne le njem, tudi dejansko zmaga šport in navijači, ki šport razumejo in spoštujejo. In igralce tudi. Obeh ekip seveda.

Seveda obstaja možnost, da se zdaj, po uvedbi video nadzorov na stadionih, lepo število vandalov ne bo več pojavljalo na stadionu ali ob njem, kar je lahko dokaj zajeten udarec za že itak obubožano slovensko nogometno ligo. Ampak takšni, ki hodijo na stadion netiti zgolj probleme sebi in drugim itak tam nimajo kaj početi. Se bodo pač vsedli pred svoj tv in tam izvajali svoj obred, ki še doma nima kaj početi.
Po drugi strani pa obstaja najmanj enako število možnosti, da bodo mesta vandalov na stadionu zamenjali tisti pravi navijači, ki spoštujejo nogomet, tako svojo kot nasprotno ekipo in seveda navijače. Kar seveda, dolgoročno, lahko pomeni tudi, da bo ogled nogometnih tekem v naši podalski postal nedeljski družinski obred. Kot v tujini. Le še ena malenkost manjka – slovenski nogometaši morajo dojeti, da so na igrišču zaradi publike in ne obratno.

Za novo obliko varovanja udeležencev na stadionu in ob njem, torej za trenutno najsodobnejšo opremo nadzoran na slovenskih stadionih, so mariborčani odšteli skupaj nekaj čez 400 tisoč evrčkov. Mnenja sem, da je to ena najboljših investicij Maribora v šport sam. Investicija, ki se bo amortizirala bistveno prej, kot bi si lahko kdo izračunal. Že če površno izračunam kazni, katere izrekata tako Fifa kot Uefa za vandalizem na stadionih, se bo investicija obrnila v dveh letih.
Sam videonadzor na stadionu seveda samoumevno še ne pomeni, da bi slovenski vandalski nenavijači kar čez noč postali pravi fair play navijači. Bo pa zagotovo ta videonadzor v izjemno pomoč pri odkrivanju tovrstnih vandalov, katerim se bo kasneje izrekalo kazni, tako denarne kot tudi prepovedi obiskov tekem oz. stadiona sploh. In ne le v naši podalpski. Nogometne zveze si izmenjujejo podatke o takšnih nebodigatreba navijačih tudi na državnem nivoju, kar pomeni, da imajo potem prepoved obiskovanja tekem tudi v drugih državah.

Na nek način se mi zdi celo žalostno, da je treba določenim navijačem dopovedati tisto osnovno, tudi človeško, na tak rigorozen način. Ampak, če se jim ne da dopovedati na vljuden način, da je stadion družabni kulturni prostor, ki ni namenjen zganjanju osebnih nepotešenih, tudi nacionalnih, frustracij, potem naj bo tako. Lepote športa, med katere sodijo tudi civilizirani navijači, je treba seveda zaščititi. Tisti pa, ki to niso, imajo še vedno rezervno možnost kot sem navedel ali pa, da se spokajo na pašnik in tam preganjajo drobnico. Edino tako bi se namreč isti družili z istimi.
Seveda bi tudi v Kopru bila dobrodošla takšna opremljenost, tudi varovanja, kot jo ima zdaj Ljudski vrt. Ampak, iluzorno je pričakovati od župana, ki prodaja vse po vrsti, da bi izpolnil eno od svojih obljub – nov stadion. Razen če ne bo prodal tudi tega. Stadion mislim. Obstoječega. Ali pa ga samona pol pokrpal. Zdaj pa grem klicat Zahoviča, da mi rezervira vstopnico za tekmo Maribora. To čudo enostavno moram videti. Pa ne mislim na jutrišnje čudo, ker ne bo kaj videti. Ampak na Velikega brata, ki bo začudil še mnoge.

Don Marko M

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ljudski vrt v rokah Velikega brata

 1. Dobra odločitev; vsaj za prvih nekaj tekem. Vendar če ne bo kamer spremljalo tudi hitro in resnično kaznovanje prestopnikov, potem vložek cin-cinov ne bo prinesel želene učinke. 🙂 Če greš tja. Boš priskrbel kake inside fotke? 🙂

 2. Imaš preveč idealen pogled na nogomet, da bi kakšna politična struja sprejela tako popoln zakon kot si ga želiš. Žal živimo z takšnimi politiki, ki hočejo dodati nekaj svojega, tudi če je popolnoma neumno. Zaradi razbojniškega navijanja in včasih zelo sumljivega sojenja sem preklopil na atletiko. Tam je važen centimeter, delček sekunde, sodnik ne more preveč vplivati na rezultat. Pa še publika je na nivoju. Nogometaši pa naj le bodo na igrišču zaradi dobrega nogometa in v zadovoljstvo obiskovalcev

 3. Plujem

  osnutek zakona je že v pripravi….in predvidevanje, da bo sprejet po hitrem postopku, se mi zdi upravičeno…..
  seveda grem na stadion tja v toto štajersko kraljestvo, ki ga obožujem….ampak ne jutri….na druge tekme Maribora….za inside fotke boš pa morala mastno, ampak mastno, plačati, če jih boš tako strastno želela… 🙂

 4. Štefan

  moj pogled nima veze z idealizmom, ker sem pač prepričan, da ne obstaja….blizu lahko, a ne popolnoma….
  nogomet je ena od mojih ljubezni, nenazadnje sem prej rekel žoga kot pa mama…..preigral pa sem ga tudi že toliko, tako ligaškega kot malega nogometa, da sem verjetno zemljo že pretekel po Ekvatorju v seštevku….
  posledično sem tudi navijač, ki se dobro zaveda, česa si igralec na igrišču ne zasluži ali želi slišati od navijačev….sicer bi zdaj lahko razvil filozofijo, da kdor ne spoštuje sebe potem ne spoštuje niti drugega, ampak nočem obremenjavati bloga….
  politika, vsaj naša, pri sprejetju tega zakona, ne bo imela kaj dosti besede….upoštevajoč, da so direktive EU, predvsem pa Fife in Uefe, kristalno jasne….vandalizem pač ne sodi v šport, tudi nogomet ne….in vsako drugačno ali nasprotujoče izrekanje, tudi politikov, ne pomeni nič drugega kot podpora vandalizmu….res dvomim, da si bo kateri od naših politikov dovolil nasprotovati ureditvi razmer…..
  slovenski klubi pa, če bodo želeli igrati v evropskih ligah, bodo morali te pogoje sprejeti ali jih pač tam ne bo….če sistem deluje tudi v nekoč rojstnem kraju nogometnega vandalizma, Angliji, kjer že več kot desetletje navijačev ne ločujejo več nobene ograje in so izgredi praktično izničeni, potem bo delovalo tudi pri nas….bo pač v začetni fazi policija in sodstvo imelo malo več dela….ampak zato tisoči korektnih navijačev več mira, kreativnosti in užitka na tekmah….

 5. hm, ne vem, ne vem….moram malo sešteti….ti si za dve, torej sta to že dve karti….če misliš še navijati pa so že tri….še seštevam… 😆

 6. Ah, toti naši Maribor, res je lep. Mene vedno znova prevzame, ko grem tja kdaj službeno.

  Čja, za fotke pa tko. Povej, kaj nudiš, in seveda ceno. Strastnost pa je itak zmer nekje, vsej za neki. 😛

 7. Enkrat me je moj medo peljal na tekmo v Milano.Saj veš,mucek,gledat naše.Bilo je super.Navijači so imeli lepe koreografije in spodobno navijanje.Prava paša za oči za ženske,ki padamo na lepo. 🙂 Potem me je peljal še na našo bonifiko gledat rumenkote.Sem imela občutek,kot da sem v vaški gostilni nekje daleč v hribih.Tisti “naš” župan sigurno ne bo dal video kamer na stadion,ker še stadiona ni sposoben narediti.Je kot babe,obljubi in pozabi. 🙂 Jaz pa tudi hočem tvoje slike iz stadiona.Lahko pa me pelješ na vijolični stadion in sploh ne bom jezna. 🙂

 8. je pope dau kamere na palme ki štadiona nima pero tej mariborčani bojo ku slovenski Milan magari samo s štadionom

 9. Ivonca

  ma boš dobila slike….tvoj medo pa je naredil, čeprav eno, a usodno napako….po San siru te res ne bi smel peljat na našo Bonifiko ali kateri drugi slovenski stadion….razlika je namreč tolikšna, kot je število navijačev na obeh stadionih primerjalno….čeprav, dobro je vedeti kaj ni potrebno vedeti…. 🙂

 10. mandi

  aha, še malo pa bo res vsaka palma bo imela svojo kamero…. 🙂 ..če so že tako opremili stadion, potem je že lahko pričakovati, da bodo mariborčani podobno začeli sestavljati ekipo….

 11. mandi

  aha, še malo pa bo res vsaka palma bo imela svojo kamero…. 🙂 ..če so že tako opremili stadion, potem je že lahko pričakovati, da bodo mariborčani podobno začeli sestavljati ekipo….

Leave a Reply

Your email address will not be published.