Tvoj Dedek Mraz

‘Lahko mi pišeš preko spleta’, je prijavil Dedek Mraz in s to potezo krepko skočil v čas sodobnosti. Ja, Dedku Mrazu lahko poslej svojo željo pošlješ tudi na takšen način. S to potezo je seveda krepko prehitel v sodobnosti oba druga decemberska moža, čeprav med njimi rivalstva ni, ker so enostavno tako posebni vsak zase, da primerjava niti ni možna. Ker se možakar osebno prvič srečuje s sodobnostjo na takšen način, si je izbral po enega asistenta v vsaki državi. In v naši podalpski se je obrnil name. Torej na moj blog. Obljubil sem mu, da mu postavim celo spletno stran za v bodoče, povsem brezplačno, če samo reče. Kdo pa si ne bi želel pomagati temu osivelemu šarmantnežu, ki nobeno leto ne pozabi na nas. Zato mu bom namenil tudi intervju v enem naslednjih zapisov. Svoje želje, mnenja ali vprašanja torej lahko zdaj vpišeš tudi tukaj ali pa na mail, na koncu objave. Zdaj pa prepuščam besedo Dedku Mrazu oz. njegovemu sporočilu tebi in… vsem odraslim otrokom.

Hohoho, dragi odrasli otroci. Moja brada je še vedno bela, moji dolgi lasje tudi, palica pa dovolj čvrsta. Čez leto sva z mojo najdražjo in meni najbolj zvesto babico Zimo počela marsikaj. Malo je bilo surfanja na Bori Bori, malo drsanja s pingvini, s choperjem sva se malo popeljala po Avstraliji in obiskala koncert Rolling Stonesov. Pa tudi nogometno tekmo v Mariboru sva si ogledala, kjer pa sem ugotovil, da moram Pahorju poslati enega od svojih palčkov v pomoč, da bo hodil okoli s čistim jezikom. Na čevljih. Predvsem pa sva si oba odpočila, tako, da sva povsem pripravljena za dolžnost obiskovanja in izpolnjevanja vaših želja. Sneg bo, za začetek.

Moram ti, seveda, povedati, zakaj sem se odločil uporabiti spletno možnost, da mi lahko napišeš svoje misli in želje. Razmišljal sem in seštel, da poštarji to zimo utegnejo zamujati zelo. Sicer so pridni fantje, ampak prašičja gripa ni. Zato sem preventivno, za objavo tega vabila v Sloveniji, izbral blog Marka M. Ker je Don. Dober mož in poseben. In ker se ženske lepijo nanj. Na blog. Ja, moji škratje me o vsem obveščajo.

Kot so me obvestili, da tej Sloveniji tudi po polnoletnosti še vedno ne gre naprej. Mogoče bi morali prav vsi začeti igrati nogomet. Sem pa opazil, da so vaši voditelji, politiki, menedžerji tako posebni, da jih kanibali ne bi uporabili niti za jušno predjed. So rekli, da kaj tako neokusnega še niso probali. Palčki so mi povedali tudi, da so sindikalisti večji tajkuni kot tajkuni. Mislim, da je težava v tem, da jih delavci preveč tikate in premalo tipate. Palčki so mi povedali tudi, da vam delavcem gospodarstveniki govorijo resnico, ko pravijo, da nimajo denarja, katerega ste jim pridelali. Preveril sem. Res ga nimajo. V Sloveniji. Ker je ves shranjen na računih v tujini. Mislim tudi, da bi vaše sodstvo in policijo morali obleči v sodobnejšo inačico. Ta križarska oprema, katero sedaj uporabljajo, res ni okusna ne uporabna niti na pogled. Izvedel pa sem tudi, da se, po večini, ne pogovarjate več človeško. No, da sem to izvedel so krive krave, prasci, osli, konji, psi, vse v obeh spolih, ki so mi potožili, da jim kradete avtorske jezikovne pravice in način izvedbe. Ti,ti.

Če je kdo še nepoučen – moj dom je na Triglavu, nekje med vznožjem in vrhom. In ne, jaz se ne plazim skozi dimnik v hišo, kot nekateri klovni, ampak kot pravi poštenjak vstopim skozi vrata v tvoj dom. Aja, samo da veš, jaz nisem spovednica. Poslej bom želje izpolnjeval le tistim, ki boste človeški čez celo leto, ne pa samo v decembru, ko mi pišete. Ampak, za letos naj še ostane, kot je bilo do sedaj. Tako, da bom obravnaval in odgovoril na vsako tvojo zapisano misel, željo, pohvalo ali kritiko meni namenjeno. Vedi pa, da sem vesel, da se vsako leto spomniš name, ker tudi jaz čez celo leto mislim nate. Se vidiva.

Tvoj Dedek Mraz

Tako, drage moje in dragi vaši, Dedek Mraz je zapisal svoje. Sedaj si na vrsti ti, da se odzoveš njegovemu vabilu, če mu slučajno še nisi pisal-a svoje želje. Lahko pa mu zastaviš tudi kakšno vprašanje o njem in njega delu, katerega si si želel-a že dolgo mu postaviti. Vsekakor pa ne pozabi – želje in vprašanja lahko Dedku Mrazu za odrasle pišejo samo polnoletni. Zapišeš lahko v komentarji spodaj ali pa mu pošlješ mail : DedekMraz@podtriglavom.si. Na vpisane tvoje želje ali druga vprašanja v komentarjih bo odgovarjal Dedek Mraz sam. Jaz ti le še privoščim veseli december. In seveda ne pozabi, da december ni edini mesec v letu.

Don Marko M

Deli:

40 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Tvoj Dedek Mraz

 1. Dragi Dedek Mraz
  Letos sem zapravil preveč časa za neumnosti. Nekaj malega tudi svojih. Želim si, da bi tako meni, kot večini, ta država bila mati, ne pa mačeha. Lepo se imej.

 2. Dragi Don Marko M
  Povedal ti bom čisto po moško – zdi se mi, da si želiš nemogoče. Upam, da boš zadovoljen tudi z knjigo “Mačeho je rodila mati, mačeha pa nič pametnega.”

 3. Iiii,mucek,prav fino da je Dedek Mraz tukaj.Dedek Mraz,mene pa zanima če si res hipi ko ne delaš?Želim si pa vse čvrsto. 🙂

 4. Draga Ivonca

  Res je in drži. Razen decembra, ko sem v službi, sem hipi in se veselo prevažam po svetu z mojo najdražjo Zimo. Po napornem decembru nama res pašejo ta križarjenja na motociklu.Tvojo željo pa ti bom izpolnil v podobi vrat.Če pa boš kaj podvomila v čvrstost jih preizkusi. Z glavo naprej.

 5. O, pozdravljen, Dedek Mraz. Z veseljem pozdravljam odločitev spletnega oddajanja želja. :)Dobrodošel znova med nami. 🙂

  A to, da lahko želje oddamo prej, pomeni, da bodo prej izpolnjene? Sprašujem zaradi svojih najdražjih. Za njih si namreč želim eno kopico zdravja.

  Zase si pa želim šilček. Tak poseben. Upam, da jih imaš na zalogi. Me pa skrbi, kako ga boš lahko dostavil. Sem se pred kratkim preselila, pa nimam dimnika. Imaš tudi glede dostave kakšne novejše oblike?

  Zahvaljujem se ti za tvoj premislek. Tvoja Plujem.

 6. Dedek Mraz.Mene zanima če si kdaj varau svojo najdražjo? Jaz sem bila do zdaj celih 30 let pridna. Zdaj si pa želim biti lumpa in fatralna,se tako reče se mi dozdeva.Komaj čakam, da prideš in mi za novo leto izpolneš željo.Te imam rada.

 7. Draga Plujem

  Sem se moral malo modernizirati. Moja najdražja, poznana kot babica Zima, splet uporablja za svojo promocijo že nekaj časa in podeljuje zimske pakete, ki so zelo popularni.
  Želja za nazaj ne izpolnjujem, saj komaj utegnem s temi za naprej.To sem že povedal tudi Micki, ki si je zaželela vsak dan drugega žrebca v svojem hlevčku. Za nazaj seveda. Zato sem ji za naprej podaril veterinarja. Želje pa izpolnjujem samo tistim, ki željo oddajo posamezno in zase.
  Za dimnik pa se nič ne sekiraj saj jaz, za razliko od kolega, pridem kar pred in skozi vrata. Zato pa lahko pridem povsod.
  Če bi ti izpolnil željo, da bi ti prinesel šilček, bi te s tem v bistvu naredil nič kaj preveč srečno, ker bi potem porabila preveč časa za iskanje ustreznega, na katerem bi šilček lahko uporabila. Zato dobiš strokovno literaturo pod naslovom Kako naostriti konico, avtorja Bil Pokončen.

 8. Dragi Noah

  Tvojo željo ti izpolnem, ko se zaključi gospodarska reforma. Za prehodno obdobje do takrat, pa ti prinesem knjigo naslova Sam svoj mojster avtorja Slovenski parlament.

 9. Draga Špelca

  Nisem in ne varam svoje najdražje Zime. S kom pa bi, če že bi ? Pomlad je muhasta, Poletje ima enako rado moške in ženske, Jesen pa pada tudi če ji nič ne rečeš.
  Po mojem pa si že fatalna in to zelo, s takšnim načinom poznavanja besednega zaklada. Le pravim moraš natanko tako kot meni povedati. Tako, da verjamem, da te čaka dinamično in fatalno novo leto.

 10. Dragi Dedek Mraz,mene pa zanima samo ena stvar,v prvem razredu sem ti poslala pisemce z željami,celo ne pošti sem kupila znamko da bo ja prispelo.Pa sem razočarana ugotovila,da mi želje nisi izpolnil,…zanima me kako to,a mojega pisemca nisi dobil 😆

 11. Dedek Mraz.
  Zahvaljujem se ti za odgovor in pojasnilo. Vendar je prišlo do nesporazuma. Ne potrebujem šilčka za druge. Temveč zase.

  Pokončnega pa poznam. In tudi ostrenje pridno vadim. 🙂

  Se pa zahvaljujem za nasvet. 🙂

 12. Dedek mraz želim si da spokaš naše sindikaliste in politike skupaj na goli otok kar je moja edina želja.

 13. Dragi dedek Mraz.Jst si želim sam to,da pozvoniš ko prideš da ti lahk zajtrk postrežem.Kava bo topla jst pa v jutarnjki da boš potem naprej laže delu naprej.

 14. Draga Snežana

  Zdaj sem preveril pri poštarjih in ugotovil, da si se zmotila v naslovu. Poštar se je spomnil tega pisma in mi rekel, da ga je odnesel tvojemu sosedu, ker si napisala njegov naslov. Spet sem preveril in ugotovil, da ni več ne soseda ne tvojega pisma. Želje ti torej nisem mogel izpolniti, ker je nisem dobil v roke. Zato pa ti bom zdaj izpolnil tisto iz prvega razreda in še eno sedanjo. Ti kar napiši. Naslova ne moreš več zgrešiti. Za vsak primer pa sem se vseeno preselil v tvojo neposredno bližino, če boš spet naslovila na soseda, da bom sigurno jaz dobil.

 15. Draga Plujem

  Ko boš prebrala knjigo Kako naostriti konico, potem boš spoznala tudi, da šilčka v bistvu sploh ne potrebuješ.Sesalec pač.

 16. Dragi sandi mandi

  Žal ti te želje ne morem izpolniti, ker so vsi osli že zasedeni vsaj še naslednjih dvajset let. Lahko pa ti prinesem priročnik Osel si – osel boš oz. Osli kraljujejo, muše zmagujejo. Za branje ne zahteva nobenih posebnih intelektualnih stopenj, saj ima, poleg platnic, samo eno stran s podpisom avtorja.

 17. Dragi Delavec

  Če boš dobro pogledal okoli sebe boš ugotovil, da se je tvoja želja že izpolnila. zato dobiš knjigo Kako iz otoka skozi viharje do kopnega.Rešilni jopič je priložen.

 18. Draga Anita

  Ne spomnim se, da bi kdaj prejel tako skromno željo. Zato ti bom prinesel mleko in smučarski kombinezon, ker v kopalnem plašču bi te sigurno zeblo in bi se preveč tresla.

 19. Dragi moj dedek Mraz,jaz pa si želim da se obriješ in postrižeš da ne hodiš okoli kot hipi.Tvoja Manca Ž.

 20. Mene pa večkrat zasrbi predvsem zvečer,ko se raztegnem po kavču in gledam teve.Dragi dedek Mraz res bi ti bila hvaležna za eno krtačko z ročajem,da se lahko popraskam po hrbtu.Tvoja Srečka ti želim ne preveč naporen december.

 21. Noah

  Navdušen sem nad tvojo skromnostjo in zagotavljam ti, da te bo knjiga pogrela. Se bom pa oglasil pri tebi na čaju, da mi razložiš svoje vtise. Čaj, med in rum prinesem s seboj tako, da boš pristavil le lonček z vodo.

 22. Dragi Miha

  Seveda ti bom željo izpolnil.Nogometaši Slovenije bodo svetovni prvaki po finalni tekmi, ko se bodo pomerili z reprezentanco Femail otočja.

 23. Draga moja Manca

  Razumem, da bi rada po žensko posegala v tradicijo in hrepeniš v sodobnosti črne luknje.Ker spoštujem vse želje enako, ti jo bom izpolnil. Takrat, ko bosta tvoja brada in lasje dosegli tako barvo kot dolžino mojih.

 24. Draga Srečka

  Ker si očitno skromne narave in širokega srca bom tvojo željo oplemenitil. Krtački bom priložil spodobnega, čvrstega in prijaznega moškega, da te bo praskal s krtačko. Baterije mu boš pa morala sama zamenjati, ker mi je zmanjkalo zaloge. Recesija pač.

 25. Veš dragi dedek Mraz,jaz pa si želim da bo celo leto poletje.Te pridem počakat ko prideš da te malo pocukam. 🙂

 26. Jaz pa si želim enega pravega moškega.Ali pa vsaj en ženski pripomoček na baterije,ker me od tega silikonskega že roka boli.Hvala, dedek Mraz.

 27. Jaz si pa,dedek Mraz,želim če mi lahk zamenjaš eno tečno babnco z eno,ki ni tečna.Hvala.Bom spil kozarček na tvoje zdravje.

 28. Dobrovoljna

  Namenoma bom prišel, ko boš spala, ker me cukanje cuka.Željo pa ti bom izpolnil na drugačen način.Dobila boš pilota za klimo,da si boš lahko čez celo leto pričarala poletje.

 29. Dedek Mraz jaz si pa želim enga petelina,da me zjutraj zbuja ker budilka večkrat zašteka pa zaspim.Lepo se imej

 30. Draga Tinka

  Lahko ti prinesem petelina. Ampak je takšne narave, da rad prebuja več kokošk.Tudi naenkrat.Ker te imam na sumu, da ti to ne bi bilo preveč všeč, boš dobila novo budilko. Z dvajset letno garancijo in v podobi jajca.Ker vem, da ti jih primanjkuje.

 31. Jaz pa si želim postati sodnica dragi dedek Mraz.Najlonke že imam,spodaj pa nič.Boš lahko izpolnil?Hvala lepa.

 32. Draga Temna

  Glavni pogoj za sodnico, da spodaj nimaš nič, že izpolnjuješ.Diplomo pa ti prinesem.Sveže natiskano.Tako se ne boš v ničemer razlikovala od večine sodnic.

 33. Dragi grebator

  Izpolnil ti bom željo in te obdaril z Janezovo Urško.Dolgčas ti potem zagotovo ne bo.Ker boš brez žepov,medtem ko bo Urška v tvoji bajti,imel preveč dela sam s seboj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *