Diva, prva dama, gospa ali le ženska

Iskreno povedano, prav nikoli nisem dajal pozornosti naslavljanja ženskam. Riba ka riba. Dokler ima ženska ime, priimek ali vzdevek, mi je pač čisto vseeno ali je kaj od naslovno naštetega. Izkušnje življenske prakse pač. V kateri sem srečal in spoznal, čeprav bi bilo včasih za vse bolje če ne bi, kar nekaj žensk, ki so bile milo rečeno obsedene s naslavljanjem, praviloma po lastnem določenem izboru. Da je bila večina takšnih vse prej kot polna ustreznost zahtevanemu naslavljanju pa je že druga zgodba. Helena Blagne je le ena tistih žensk, ki hlepijo po pravilnem naslavljanju. Tudi tem. To, da jo vzorčno sploh omenjam pomeni le, da je pritegnila mojo pozornost in da mi je všeč. Zelo. In mi bo vse dokler bo med nama vsaj sedanjih 300 km razdalje. Vključno z njeno glasbo. Ne vem sicer točno, kaj se ji je zgodilo, a Helena se je po silnih… letih kariere odločila, da ne bo več – diva.

Očitno je končno, tik pred penzijo, prebrala eno pravo knjigo in se sprijaznila, da ni ne čudež, ne božanstvo, ne bog. Torej, da ni popolna. To itak ni nihče od nas in glede tega jo razumem. Kot tudi, da je bolje, da ti pride z zamudo, kot pa nikoli. In ko sem že pomislil, da bo Helena Blagne v skromni veličini poslej zgolj to, je spet presenetila. Potem, ko je pred dnevi medijem povedala, da pač ni več diva, je v skoraj isti sapi dodala, da je poslej – prva dama. Prva dama koga ali česa ? Kolikor mi je znano imamo trenutno v naši podalpski že in le eno prvo damo, ki je to že po protokolu – Barbaro Miklič.

Helena je tako zdaj lahko prva dama le svojemu Mitji. A v tem primeru zadeva več ni tako enostavna za razumeti in slišati. Če ženska zase trdi, da je prva dama svojega moškega, to pomeni le, da je ena od dam svojega moškega, čeprav prva na seznamu.
Če pa bi Helena rada bila prva dama slovenske ženske pevske srenje, potem bo morala še dolgo počakati. Toliko, da bo imela vsaj konkurenco. Trenutno v slovenskem glasbenem prostoru na ženskem področju namreč prav nobena ne izpolnjuje kriterija – dama. Sicer bi lahko Helena tudi zaradi tega zavpila, da je prva, ampak če seštejemo skupek slovenske ženske glasbene produkcije od nekoč do danes, potem je spet jasno, da ni in ne more biti prva.

Odraščal sem v času in okolju tovarišic. Enostavnih, spretnih, delovnih, pravičnih, načelnih, dovolj pravih manir in kreativnih žensk, kar tovarišice nedvomno so bile in so še. In v takšnem okolju so dame in gospe dejansko zelo izstopale. Mislim na tiste prave dame in gospe, ne pa na tiste umišljene, katerih očitno nikoli ne zmanjka.
Dame so tako bile ženske posebnega profila, od katerih se ni zahteval niti pričakoval posebej zakonski stan. Svojo damskost, katero so imele očigledno v krvi, so izkazovale na različne načine. Že njih drža in sploh vsaka kretnja je izkazovala elegantnost. Ob vsem tem pa so bile še splošno zelo razgledane, izpopolnjeno bontonsko obnašanje pa le ena od njih manir. Znale so povedati, znale so prisluhniti. Moški so jim stežka parirali in praviloma so se redke poročale. Bile so osamljene, čeprav redno videne in zaželjene v moški družbi.

V daleč nazaj zgodovini naše podalpske so bile gospe zgolj žene moških višjega sloja, učiteljev, doktorjev, odvetnikov in podobnih plemiških veljakov. Gospe pa so bile ravno zato, ker jim je ta status naslavljanja prinesla poroka, kar je pomenilo, da jim v bistvu ni bilo nič potrebno delati. Sploh fizično. Za vsa opravila, razen rojstva otroka, so imele služinčad, ki je izpolnjevala protokol in vse njih ostale želje. Lagodno življenje pač, v katerem je bilo zanje vse poskrbljeno in narejeno, tako, da so se same lahko posvečale le ženskim čajanskim čenčam.

Ko se je naša podalpska kao osamosvojila je stopilo v veljavo tudi drugačno naslavljanje. Tovarišice naenkrat niso bile več dobre, saj v svojem pomenu nosi ta pojem pomoč sočloveku vedno in povsod. Ne vem sicer, kateri ali katera častihlepna si je omislil/a vsepoprek naslavljanje gospa/gospod, vem pa, da je do danes to tudi edina omembe vredna sprememba od 91ega. Kar pa ne pomeni, da tudi pozitivna.
Čeprav, nekatere ženske so komaj čakale, da jih naslavljajo kot gospa, čeprav nimajo v sebi nič gosposkega. Na sebi pa itak ni problem kupiti. Prave dame pa, ki imajo to vkrvi, so to bile in bodo. Mednje seveda ne sodijo razne današnje številne fru fru damice. Razlika je itak več kot očitna in jo zazna tudi slepi.

Da pa bi naslovil delavko, ki gara 10 ur dnevno na petek in svetek, ob tem pa še skrbi vzorno za družino z gospa, pa se mi zdi že žalitev zanjo. S svojim žrtvovanjem je nedvomno prej tovarišica kot gospa, čeprav nekaterim privoščim, da bi po silnih letih garanja vsaj za nekaj mesecev postale gospe.

Ko bom gospod, bo ta moj blog pisal posebej v ta namen plačan pisec. Vstal bom ob 10ih zjutraj in ob skodelici kave, katero mi bo seveda postregla več kot mična služabnica, pogledal na splet za koliko so moje delnice narasle čez noč. Potem mi bo butler sugeriral in pomagal obleči. Šofer mi bo potem odprl vrata rollsa in odpeljal, da bom lahko skočil v svojo firmo na sprehod pogledati, kako vsi zadovoljno delajo in mi večajo kapital. In potem si bom do konca dneva privoščil le še takšne in drugačne oblike razvajanja in zabave.
Do takrat pa bom užival vso pestrost in lepoto tovariškega življenja in se še vedno čudil, zakaj ima dan samo 24 ur.

Don Marko M

20 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Diva, prva dama, gospa ali le ženska

 1. Marko … pozabil si višji sloj “fotografa “…sem še nekaj tistega časa užival, kot “Gospod fotograf”, kar me je pri starejših še kako nerviralo 🙂
  Drugače pa spremljava na blogu paše :))
  LP

 2. Joj mucek,zdaj pa si me malo zmedel s temi babjimi nazivi.Meni je še vedno najljubše če me po imenu naslavljajo.Gospa sigurno nisem in nimam namena biti.Tako sem po tvojem opisu lahko tovarišica dama. 😉 Kokoške si pa pozabil napisat. 🙂 Ko boš pa gospod pa mi lahko pošlješ nekaj delnic. 🙂

 3. Jaz tudi opažam da hoče vedno več žensk biti gospa ali dama.Zunaj se nosijo kot nekdo doma pa imajo hlev in v glavi kokošje možgane.Lp

 4. en passant

  dobro sem zložil ta video,ja….se prav ritem začuti… 🙂
  nisem pozabil na gospode….tokrat sem se pač usmeril le v ženski spol, ker pri moških ni toliko naslavljanj v modi, vsaj v naši podalpski….
  veš, ampak fotografi ste bili včasih res gospodje…..sploh dokler ni bilo toliko poceni aparatov in kamer za vsakega na razpolago pa še nekaj minutnih razvijanj filmov….kamor so vas povabili ste jedli, pili in žurali zastonj, pa še plačali so vam delo….da ne omenjam mačkic, ki so se nastavljale fotoaparatu z željo, da bi njih slike pristale v Playboyu….verjamem, da ti je bilo pestro in gosposko….in mislim, da bi bilo prav zabavno prebirati kakšne dogodivščine dnevnika gospoda fotografa….ajde, druže stari, piši…. 🙂

 5. piksi

  tnx za video…..sem ga zlagal na kup kot rolo papirja…. 🙂
  ti pa že veš, kot plemenski balkanski žrebec, katere ženske so prave…..se pa čisto strinjam, da kjer ne leti perje tudi jajc ni…. 🙂

 6. Ivonca

  ne, nisem pozabil napisati kokošk, saj je nenazadnje skoraj cel zapis njim posvečen….. 🙂
  zame pa boš itak vedno Ivonca….da znaš biti dama v tovarišici in obratno pa že dobro vem…. 😉
  delnice pa ti bo prinesel moj batler takrat….sam bom preveč zaseden z haremom…. 🙂

 7. Billy

  se čisto strinjam….tudi iz mojih praktičnih izkušenj lahko potrdim….večina tistih navedenih naslavljanj željnih žensk, mislim na gospe, dive, dame, katere sem spoznaval po naši podalpski, se lahko dejansko kosajo s pernatimi prijatelji….za nameček pa jim je edino pomemben njih zunanji osebni videz in vsak obisk njih avta ali stanovanja je še najbolj podoben ogledu Nagasakija….po bombi seveda….

 8. Špelca

  lahko bi….ampak v tem zapisu sem se striktno usmeril v naslavljanja družbeno javnih nazivov po katerih, sploh nekatere, res goreče hrepenijo….iskreno – ne predstavljam si, da bi npr. Helena Blagne ali katera druga samooklicana želela, da jo javnost naslavlja “Mama Helena”….čeprav je lahko istočasno vse kar si zapisala…..tudi na poti do kurnika….

 9. snežana

  tudi nekaj takšnega je lahko…a le pod pogojem, da je tisto krzno pravo živalsko in da jim ga ni kupil ljubimec, ampak mož….pa če je moral zaradi tega pol svojega krzna žrtvovati…. 🙂

 10. Ja, saj vem, a sem se poskusila okrog obrnit – kot se mi pač oči obrnejo pri kaki ženski, ki ni niti d od dame, pa se ima za damo.

  Hehehe, Mama Helena 😉 Ja, saj imamo Mamo Mamko ali kako je že ime tistemu liku, ki ga uprizarja Sašo na Radio 1.

  Imam pa še nekje en sočen lektorski komentar na to, da v SLoveniji itak ni dam, tako da naslavljanja ob začetkih govora “Dame in gospodje …” niso potrebna niti pravilna … 😉

 11. Špelca

  dobro zamišljeno….poslej lahko mirno ob začetkih govorov uporabljamo samo “Gospodje, vsedimo se”….ampak se mi zdi, sploh v parlamentu, da bi se potem najprej vsedle ženske…. 😉

 12. Bolestna potreba po javnem nazivljanju se mi zdi kompenzacija za pomanjkanje samozavesti ali česa drugega, kar posamezniki menijo, da bi morali imeti.

  Kar se tiče tega, kako nazivajo mene, pa mi je bolj kot beseda pomemben ton glasu in mimika, s katero je nekaj izrečeno.

 13. Plujem

  res je…zdaj me sicer ne slišiš, ne vidiš, ampak vedi, da ti s pravim tonom in pravo mimiko naznanjam – jutri je nov dan, ker bo prehitel današnjega….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *