Terorist – napadalec ali žrtev ?

EU je samooklicanemu policaju sveta rekla jasen – NE ! ZDA so namreč zahtevale konstanten vpogled v tudi bančne račune evropskih državljanov. Zaradi terorizma oz. teroristov, pravijo. Seveda, to je edini razlog. Moja definicija terorista in terorizma je v bistvu zelo enostavna – terorist je posameznik, skupina posameznikov ali država, ki izvaja najbolj grobo obliko nasilja nad osebami ali stvarmi druge države. Terorizem pa so njih posledična dejanja. To razume vsak. Ampak potem sem se lotil vprašanja, zakaj sploh kdo postane terorist ? Povsem jasno je, da nihče na tem svetu nima razloga komur koli škodovati, če njemu poprej ni bila povzročena škoda. Še o tej obliki upravičenosti bi se dalo debatirati. Torej, če jaz hodim gol po svojemu stanovanju, ob tem pa nihče od zunaj ne vdre v moje stanovanje in začne po njem rovariti ali mene napadati, potem… dobesedno nimam nobenega razloga, da bi kaj takšnega jaz storil v stanovanju koga drugega ali na njega lastniškem ozemlju. A ker svet ni idealen, človek pa sploh, se seveda, žal, dogajajo vpadi, vdori, rovarjenja in uničevanja nekaterih na zanje tujih ozemljih. Ker bi jih pač radi imeli zase.

In tukaj se začne preobrat, ko žrtev in napadalec, torej terorist, zamenjata vlogi. Kar pa seveda ni vedno in povsod. Človek namreč lahko prenese dosti, ogromno, le pri poskusu odvzema ali odvzemu dostojanstva in ponosa se začne lomiti. Tako za napadenega, kot napadalca.

Povsem logično je, da se bo človek z zadostno količino dostojanstva in ponosa odzval napadu terorista. Nenazadnje je slednji vstopil na njegovo dvorišče, v njegove sobane, njegov osebni prostor, brez predhodne najave ali povabila.
Glavni problem pa se pojavi, ko se v vlogi terorista pojavi cela država, ki napade drugo državo. V primeru, da napade drugo državo s celotnim orožnim arsenalom, napadeni nima dosti možnosti. SFRJ pred 70 leti je bila le ena in edina, ki je dokazala nasprotno.

In potem tistim napadenim državljanom ostane le možnost upora proti teroristom na lastnem ozemlju. Seveda obstaja tudi druga možnost. Zrcalnost. Teroristični državi, ki je napadla njih ozemlje, povrnejo na isti način, a z drugačnimi prijemi.
Napadeni državljani, kot skupine ali posamezniki, kot odgovor na teroristični napad njih ozemlja, odgovorijo z napadi, a na ozemlju te iste teroristične države, ki jih je prej napadla. Klin se pač s klinom izbija.

Do nekaj let nazaj, ko sta dvojčka postala eno, predvsem pa dokler je bila Jugoslavija v kosu, kakor tudi Združeni narodi, o terorizmu praktično ni bilo govora. Logično – te države so bile v svoji enotnosti tako močne in čvrste, da ZDA, ki so izumile pojem terorizma, ni niti na pamet padlo izvajati kakšne praktične primere na njih ozemlju, čeprav podtalnih lobiranj ni manjkalo. In ta lobiranja so začela postajati stvarnost od smrti Josipa Broza Tita. Do takrat čvrsti Balkan, ki je bil kot takšen trn v peti predvsem američanom, se je začel utapljati v lastni krvi. Dobesedno.

Vsak teroristični pohod zavzemanja tujega ozemlja, katerega izvaja neka država nad drugo državo, poleg številnih civilnih žrtev in gmotne materialne škode, osvojiteljem prinese tudi možnost vsilitve svojega gospodarstva v tisti državi. Še prej pa možnost črpanja dobrin te osvojene države, od nafte, vode, hrane do vsega uporabnega.
Javna skrivnost je, da so ZDA svoj osvajalski pohlep dokaj spretno zavile v NATO preobleko. Tako pač ne morejo biti teroristi, tudi če napadajo druge države, saj le te napada NATO in ZDA so pač le ena od članic, čeprav vodilna.

ZDA so na svojem ozemlju, do teh “terorističnih” napadov zadnjih let, dejansko doživele le en napad na njih suverenost od ene druge države. Ko je Pearl Harbor postal žrtveno jagnje manipulacije ZDA, da so lahko Japoncem napovedali vojno in jo tako razširili iz evropskih tal na svetovno dimenzijo. Pearl Harbor jo je odnesel praktično brez žrtev primerjalno s tistimi japonskimi, nad katere je poletela Enola Gay.

Kateri teroristi, ameriški ali drugi, so dejansko pred leti sesuli ponosna dvojčka, bo pokazal čas. So pa zagotovo ZDA ta dogodek uporabile kot totalno obsedenost do in nad teroristi. Vidijo jih povsod, razen na svojem dvorišču ne, ko njih državljani mirno pobijajo cele razrede šol.
To, sam pravim zaigrano obsedenost od terorizma, so ZDA začele vcepljati celemu svetu. Zaradi predvidevanj aktivnosti teroristov v ZDA, so najprej začele napadati potencialne teroriste na njih ozemlju. Če nimaš naftnih polj seveda ne moreš biti terorist.

V nadaljevanju so ZDA začele izvajati totalne ukrepe nadzora na svojem ozemlju v vseh oblikah, na vseh področjih. Idealno za velikega brata. In to prepričanje začele vcepljati tudi drugim članicam NATA. Razumljivo – vsakdo, ki izvaja neupravičen teror nad drugo državo je potencialno ogrožen z napadi teroristov.
Angleži so “svojega” Toni Blairja skoraj pojedli, ker je odobril sodelovanje angleških vojakov v mirovnih akcijah sil NATA, ki so bile v bistvu agresorsko napadanje. Angleži so pač pameten narod in nočejo teroristov na svojem dvorišču.

Dejstvo je, da teroristi napadajo skoraj izključno ZDA oz. njih državljane in podjetja, pa tudi članice NATA. Naključij seveda ni. Le zakaj ? ZDA prekleto dobro vedo kaj je terorizem in kdo je terorist. Ker to ve vsak terorist. Kot tisti, ki to nismo. In ja, Slovenija je članica NATA. In še 1x ja – nekateri slovenci so na to celo ponosni.

Don Marko M

Deli:

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Terorist – napadalec ali žrtev ?

 1. Še to, da bi pristali na to, da smo vsi potencialni teroristi. Američani preganjajo strah na plečih vseh za dejanja, ki so jih sami zakrivili.

 2. To je kot družina,ko je moški tisti,ki zaščiti družino.Katera ženska rabi moškega ki ni sposoben zaščititi svoje družine?Jaz že ne.Slovenski mladinci očigledno niso sposobni zaščititi svoje države in zato so rinili v Nato.Američani napadajo tudi svojo senco in potem vlečejo še članice Nata s sabo.Mene je tudi sram,da Slovenija pomaga američanom preko nata terorizirati v drugih državah.

 3. Če pomagaš morilcu si isto kriv kot on.Če bo naša vojska še dolgo skupaj z amerigosi v natu bo razumljivo,če nam bo nekega dne katera država rekla,da smo teroristi in bo razumljivo če bomo doživeli terorističen napada sredi Ljubljane.Še je zadnji čas,da se rešimo nata in američanov.

 4. drmagnum

  s tem ko je naša mala podalpska vstopila v Nato je avtomatsko izrekla in izreka podporo dejanjem ZDA….sploh pa so tudi naši vojaki z američani tam,kjer “čistijo” teroriste….

 5. Zanimivo bo čez desetletja poslušati o tem, kaj vse so takrat vedeli o napadu na dvojčka. Da pa Američani čistijo samo druge pragove, je pa več kot jasno. Kar se naših tiče, pa za večino tistih, ki jih poznam, menim, da so bolj naduti kot sposobni. Vsekakor se mi pa zdi, da bo vsakršno sodelovanje pri obvladovanju tistih, ki so napadli ZDA, maščevano. Slej ko prej.

 6. Naši dragi politiki (in še marsikdo) so pred leti na veliko obkrožili DA za vstop v Nato – in takrat smo redki opozarjali, da Nato še zdaleč ne pomeni nekaj dobrega. In zdaj smo noter. In naši kimajo, ko veliki bratje kaj povejo in ukažejo. So mislili, da je to lažja pot? Je mar pot, na kateri kimaš tistim, ki zaradi nafte ipd. izkrivljajo resnico in napadajo druge države, ob tem pa si umažeš roke s krvjo, lažja?

  Dvojčka so pa porušili Američani sami.Taka žrtev se jim ni zdela dovolj velika v primerjavi s tem, kar bi ob manipulaciji svojih državljanov in drugih držav, ki sodelujejo z ZDA, dobili.

 7. Plujem

  res je….še vedno in vsakomur se je maščevala škodoželjnost in posledična dejanja…ne glede ali jih kdo stori sam ali v sodelovanju….življenje pač…ampak američane že na veliko tepe kar mati anrava sama….pa še vedno ne razumejo, kaj jim hoče povedati…

 8. Špelca

  ja, slovenski voditelji in njih somišljeniki so vedno iskali tisto lažjo pot….ker tista težja, čeprav samostojna in ponosna, zahteva preveč dela, preden da rezultate….čeprav slednji dlje in stabilneje trajajo od prvih omenjenih…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *