Adijo Boris Popović, adijo Luka Jurij, adijo Koper – Dober dan, Ankaran !

Boris Popović ni več župan MO Koper. Kar seveda ob njegovem načinu županovanja sploh ne preseneča oz. preseneča samo tiste, ki ne sledijo dogajanjem na Obali. In zdaj je jasno tudi, da Popovič nikoli več ne bo župan MOK-a. Zagotovo pa nikoli več v takšni obliki, kot jo je sprejel ob županovanju. Poleg vseh izgub za občino je ta zagotovo največja, katero si je župan Popovič dovolil. In zdaj je jasno tudi, da lahko Luka Jurij  mirne duše postane župan KS Koper. Začelo se je sicer zelo vroče že zjutraj, ko je odbor za lokalno samoupravo zavrnil izraženo referendumsko voljo ljudstva v Ankaranu, obenem pa ne nasprotoval tej isti v Mirni. Namen je bil seveda… izločiti Ankaran. Po mojem bi moral vsak politik, kar velja tudi za člane omenjenega odbora, takoj odstopiti v tistem trenutku, ko ne spoštuje volje ljudstva.

Ankaran je, tako kot Mirna, vse postopke za ustanovitev izpeljal po vseh zakonskih pravilih. Posledično bi, v primeru nedodelitve statusa občine Ankaranu pobudniki lahko vložili pritožbo na sodišče, kjer bi jim seveda potrdili veljavnost in pravico do lastne občine in politiki bi moral znova zasedati. In potrditi veljavno zakonodajo, torej občino Ankaran. Namerno zavlačevanje in zapravljanje časa, od katere pa bi imeli seveda največ koristi določeni kandidati v prihajajočih lokalnih volitvah.

Ko sem že mislil, da bodo tudi poslanci steptali referendumsko voljo ljudstva in zakone, kar so sicer že naredili v preteklosti, mi je vseeno oddahnilo. Čeprav ne živim ne v Ankaranu, ne v Mirni. Kar seveda nima nobene veze s spoštovanjem volje ljudstva v teh krajih ali katerih koli. Popoldne so poslanci na 21. izredni seji potrdili novi občini. Končno.

Seja parlamenta bi v resnici morala trajati zgolj največ 5 minut, ker bi itak morali samo potrditi voljo ljudstva izglasovano na referendumih v Ankaranu in Mirni. Vsa nekaj urna natolcevanja, sploh Luke Jurija, Battelija in nekaterih nasprotnikov so bila milo rečena smešna in zelo odvečna. Še otroci v vrtcu bi se prej  in razumneje zložili na kup.

Potem ko je Luka Jurij pred časom sicer izrazil naklonjenost osamosvojitve Ankarana, je tik pred dnevom in na dan  D zelo na glas in jasno povedal, da je proti. In ker ni imel nobenega, sploh ne zakonskega argumenta, se je obesil na italijansko manjšinsko skupnost, ki bi po njegovem postala ogrožena vrsta v samostojnem Ankaranu. In to kljub temu, da so pobudniki občine Ankaran v vseh svojih predstavitvah zelo jasno in nedvoumno zapisali pomembnost italijanske skupnosti in tesnejše sodelovanje, kot so ga imeli v MOK-u. In potem si je, za finale in malo zabave, Luka Jurij dovolil še navedbo zgodvinskih literarnih zapisov o Cezarju in Brutusu. No, smisla za humor mu vsekakor ne gre očitati.

V resnici MOK še vedno, po letih vladavine sedanjega župana, ni zagotovil ustreznih šolskih razmer za manjšinsko italijansko skupnost v Kopru, torej bo lahko predstavnikom te manjšine v Ankaranu lahko samo bolje.
Batelli, kot predstavnik italijanske manjšinske skupnosti je šel celo korak dlje in ugotovil, da bodo člani italijanske skupnosti v Ankaranu praktično izničeni. Čeprav že itak govori tako, da še sam sebe ne razume, kaj je sploh hotel povedati. In to v slovenščini in italijanščini.

Saj ne da bi prejšnje oblasti kaj drugače, a pod županovanjem Popoviča je Ankaran doživljal veliko povzročanje škode s strani MOK-a. Razprodaja zemljišč in to ne kar enih, ampak takšnih ob morju, ki imajo bistveno višje cene kot se jih je hotelo prodajati, je samo vrh ledene gore. MOK je od in iz Ankarana črpal bistveno več, kot je tja vlagal. In to na vseh področjih.

Sicer mislim, da je naši podalpski vsaj 100 občin preveč, obstajajo tudi takšne, ki so sposobne se same preživljati in niso v breme države. In ena takšnih bo nedvomno ankaranska. Poleg sredstev iz Luke, katere je do sedaj prejemala MOK, ima Ankaran vse možnosti se vzdrževati tudi iz turizma, športa in še marsičesa. Skratka, ob sposobnem vodenju ima vse možnosti bistveno hitrejšega in učinkovitejšega napredka.

Čeprav v ozadju tudi v tem primeru ni šlo brez politične kuhinje, pa me je potrditev samostojnosti občini Ankaran, pa tudi Mirne, na nek način potolažila, da je še nekaj upanja za naše politike. Čeprav zgolj občasne. A občasno je seveda še vedno bolje kot nič, čeprav to upanje za državljane naše podalpske sploh ne bi smelo nikoli biti vprašanje.
Obala bo poslej tako ista, a tako drugačna. Vedno bolj pa se imam na sumu, da se bom prvemu delu zaključnega stavka tudi sam priključil. Torej adijo Koper – Dober dan, Ankaran !

p.s.

Jutri, samo na blogu Don Marko M, ne zamudi ekskluzivnega blogerskega intervjuja z letošnjim Viktorjem – Draganom Buličem !

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Adijo Boris Popović, adijo Luka Jurij, adijo Koper – Dober dan, Ankaran !

  1. Jupi,končno jim je,nam je, uspelo.Se moram zdaj preseliti v Ankaran nazaj ker Koper ne bo več MO,KS Koper pa je premajhna zame. 😉 🙂

  2. Čestitam novima občinama. 🙂 Od teh naših politikov pa bi res lahko naredili humoristično oddajo. 🙂 Bi njihove neumnosti imele vsaj neko korist. 🙂 Hehe. 🙂

  3. Plujem

    še bo humorja na ta račun…in prav imaš….če bi posneli nadaljevanko o spretnostih naših politikov, bi celo serije Monty Python bile resno ogrožene….. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *