Zakaj nogometno SP (spet) brez HTV 2 oz. do kdaj še amaterski komentatorji RTV SLO ?

SP v Afriki prinaša veselje nogometa, obenem pa žalost komentiranja naše nacionalke. Zgodovina se pač ponavlja. Kar še ni tako hudo. Če ni Igorja E. Berganta, pač preklopiš in gre takoj na bolje. A ponavlja se tudi zgodovina prepovedi predvajanja prenosa tekem in vseh dogajanj SP iz studia Htv 2. Zaradi katere je na tisoče ljubiteljev nogometa v naši podalpski krepko prikrajšanih za kakovosten program. Čeprav si ga lahko privoščimo tudi na avstrijski, nemški, italijanski, angleški in celo srpski tv, katerih, začuda, nihče ne zatemnjuje oz. tega zahteva. V teh tujih programih sicer lahko izvemo tudi, kaj si tujci resnično mislijo o naši reprezentanci. Začuda vse drugače, kot… razlagajo naši komentatorji. Žal je tako, da ima ta zgodba prepovedi nogometnih tv prenosov do Htv 2 v Sloveniji že sramotno zgodovino.
Kdor misli, da so na hrvaški tv od naših kabelskih operaterjev sami zahtevali zatemnitev v času nogometnih prenosov se seveda krepko moti. Zahtevali so jo na naši nacionalni rtv. Tako, kot pred tem SP, tudi na Kanalu A za Champions ligo, pred tem pa spet naša nacionalna rtv.

In kdo v resnici na ta račun zatemnitve zlorablja rtv plačnike in gledalce ? Na samem vrhu je – SAZAS. Ki je izdal direktivo kabelskim operaterjem, da morajo zatemniti program Htv 2 v času tekem nogometnega prvenstva. Da je Sazas v bistvu državno podjetje v katerega je politika zelo vpletena in kjer je en pralni stroj premalo, ni potrebno posebej razlagati.
In zakaj Sazas zahteva zatemnitev samo za Htv 2 v času nogometa ?  Ker zastopa avtorske pravice za katere so jih pooblastili, tokrat na rtv Slo. Zadeva zveni seveda preenostavno, da bi prenesla vodo.

Dejansko je res, da Sazas po pooblastilu ščiti avtorske pravice naše nacionalke za čas SP v Afriki. A zaščito avtorskih pravic za nacionalko izvaja zgolj na teritoriju Slovenije, ne pa po celem svetu. Pa tudi če bi bil pooblaščen za po celem svetu, bi to še vedno vključevalo zgolj in le edino zaščito avtroskih pravic rtv Slo.
SAZAS pa si je dovolil svoje pravice prilagoditi. Da bi zaščitil avtorske pravice svojih varovancev so si gospodje dovolili zagotovo unikatno potezo v svetovnem merilu. Prepovedali so namreč operaterjem predvajanje programa Htv 2 v času nogometnega prvenstva. In ob tem se sklicujejo na slovensko avtorsko zakonodajo, ki takšnih prijemov nikakor ne navaja.

In kje je tukaj povezava ? Je ni. Vsaj navidez. Sazas namreč nima nobene zakonske pravice zahtevati zatemnitev določenega programa od kabelskih operaterjev, razen če to zahteva za svoje varovance, torej če bi v tem primeru to zahteval za interes rtv Slo v kateri drugi državi, kjer bi pač predvajali nogometni program SP naše nacionalne rtv. Ni pričakovati namreč, da bi to zahtevali za našo nacionalko v Sloveniji, čeprav bi imeli pravico.

Sazas pa nikakor ni pooblaščen in niti ne ščiti avtorskih pravic Htv 2. Niti v času nogometnih prenosov, še manj pa na teritoriju naše podalpske. Vzročno torej nima prav nobene pravice nikakor posegati v njih avtorski program, kar zahteva po zatemnitvi njih programa zagotovo je. Dodatno škodo pa Sazas s to potezo povzroča tisočem navijačem hrvaških korenin v naši podalpski, kakor tudi tisočem, ki trdimo, da so komentarji hrvaških komentatorjev med nogometnimi tekmami leta spredaj v primerjavi z našimi, čeprav uporabljajo praktično enako opremo. Samo en Igor E. Bergant na nacionalki je namreč premalo za resno konkurenco tujim reporterskim ekipam, tudi hrvaški.

In zakaj kabelski operaterji zatemnjujejo htv 2 ? Ker Sazas svojo zahtevo pogojuje z kaznimi, katere bi jih naj doletele v primeru neposlušnosti. Sazas torej zahteva od kabelskih operaterjev zatemnitev za Htv2, katerih avtorske pravice sploh ne ščiti. Kabelski operaterji bi zato lahko Sazasu mirne duše zavrnili zahtevo in vendar je ne. Kar pomeni le, ker prenosov ostalih tujih tv v času tekem ne zatemnjujejo, da zatemnitev Htv 2 izvajajo zavestno in namerno in so torej sokrivci s Sazasom.

Izbor programske sheme kabelskih operaterjev je namreč izključno v njih pristojnosti. In uporabniki teh storitev imamo vso pravico koristiti celotno ponujeno shemo, katero operater določi preko pogodbe, v nasprotnem primeru pa, v primeru neizpolnjevanja programske sheme, zahtevati od operaterja zmanjšano plačilo ali celotno oprostitev. In to je še najmanj, kar lahko zahtevamo.
Seveda sem zaradi te zatemnitve poslal nekaj besed na našo nacionalko, kabelskemu operaterju in seveda tudi Sazas. Po tem vrstnem redu. Kabelski operater je navedel, da izpolnjujejo pisno zahtevo Sazas. Pa sem jim poslal še dve malo bolj globoki vprašanji in čakam odgovora.

Ker imajo na Sazas po novem uradne ure kot UE, bom odgovora verjetno deležen v sredo, čeprav se mi zdi, da bom moral uporabiti druge vzvode, da dobim pravo informacijo od Sazas. Me pač zanima katero svetovno zakonodajo so uporabili za zahtevo po zatemnitvi. Mogoče tisto Evropske unije.
Na rtv Slo sem sicer po vztrajni prijaznosti in nekaj jezikovnih “strokovnih” opletanjih dobil odgovor, da se zatemnitev izvaja zaradi oglaševaskega prostora v času SP. Torej, da bi jim ostal cel oglaševalski kolač v Sloveniji. Kar je seveda najmanj smešno tudi za Butalce, če se spet povrnem na dejstvo, da prenosi na ostalih kanalih tujih držav niso zatemnjeni in da sem samo eden od tisočev, ki jih uporablja. Zato sem poslal še dve vprašanji. Vem ja, sem pač tečen če me kdo na suho hoče sprehajati, čeprav vztrajen lepše zveni.

Ob tem pa sem včeraj v večernih urah, torej v studijskem delu, pred posnetki tekem dneva, videl v studiu naše nacionalne tv toliko “prikritega” oglaševanja slovenskega proizvajalca pijač in to kar na mizi vsem na očeh, da me že res čudi zakaj pristojne institucije ne uvedejo ustreznih sankcij zoper rtv Slo zaradi tega.
Ne morem mimo notranjega glasu, ki mi razlaga, da naša nacionalka preko Sazas-a ni zahtevala zatemnitve zaradi oglaševalskega kolača, ampak preprosto zaradi dejstva zavedanja, da je komentatorska ekipa Htv 2 bistveno spretnejša v kakovosti. Kar ljubitelji nogometa itak vemo.

In namesto, da bi na naši nacionalki, ki se zajetno fila z davkoplačevalskimi plačami poskrbeli za dvig komentatorske kakovosti v tekmah SP do te stopnje, da te prilepijo pred ekran, so raje ubrali tisto drugo, tako tipično slovensko lastnost – onemogočanje tudi mimo zakona. Ker je to pač edini način s katerim se znajo spopadati s konkurenco in ker se konkurenci ne da ubadati z majhnostjo naše podalpske, tudi v podstrešjih. S čimer pa na naši nacionalki le še dodatno potrjujejo svojo nesposobnost. A konec te zgodbe se je šele začel……

Don Marko M

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zakaj nogometno SP (spet) brez HTV 2 oz. do kdaj še amaterski komentatorji RTV SLO ?

  1. pej to nej prau od sazas da taku rompa bale magari jest gledan calcio na italijansko ki mi tej naši komentatorji delajo brufole

  2. Veliko neresnic je v tvojem blogu! 😉 Pa da se razumemo, popolnoma se strinjam s tvojim nasprotovanjem zatemnitvi signala.

    Stvar je pa taka, da je HRT od SAZASa zahteval, da v sloveniji zagotovi zatemnitev njihovih športnih prenosov. Tako vsaj piše v dopisu od HRTja, ki mi ga je Telemach poslal po epošti in so ga oni dobili od SAZASa! Če pa imajo zakonsko osnovo za to, pa mi niso objasnili! 😀

  3. Peter

    mogoče imaš prav….v določenem delu….zapis sem sestavil na osnovi pridobljenih informacij nacionalke in kabelskega operaterja, katera sem zaprosil še za dopolnilo….od Sazas-a še čakam, bom pa seveda zdaj po tvoji trditvi moral poklicati tudi v Zagreb, da dopolnem….a neresnica, če že je v mojem zapisu, je seveda zgolj ena sama v samo enem delu….nadaljevanje itak sledi…. 😉

  4. po zatemnitvi sem si zaželel kapučina na tvojem koncu, lahko tudi jutri po deveti 😆

Leave a Reply

Your email address will not be published.