Kurban bajram

Tudi v Sloveniji so pripadniki islamske skupnosti danes začeli štiri dnevno praznovanje – Kurban bajram, ki je, poleg  Ramazanskega, eden od dveh praznikov, katera praznuje islamski svet. Kurban bajram se praznuje štiri dni, začne pa se dva meseca in deset dni po Ramadanskem bajramu, z bajramsko molitvijo – bajramski namaz. Kurban bajram nosi tudi naziv hadžijski, zato ker se takrat zaključuje glavno letno romanje Kabe v Meki. V času Kuban bajrama, ki uči, da je na zemlji vse prehodno obenem pa, da so moralne in… etične vrline zelo pomembne za uravnotežen odnos med ljudmi, se opravi tudi peta praktična islamska dolžnost – hadž. Sam praznik pa je tudi priložnost in možnost, ko se lahko opravičimo vsakemu človeku, kateremu smo naredili kakršnokoli krivico ali mu povzročili bolečino.
Kurban bajram pa pomeni tudi praznik žrtvovanja. V ta namen se najpogosteje žrvtvuje ovca, lahko pa je tudi denarna protivrednost namenjena nakupu ovce. To dejanje se izvaja v času hadždža, v zadnjem mesecu po hidžretskem koledarju zul-hidždže. Meso žrtve, torej ovce, se po zakolu razdeli na tretjine – tretjino dobi rodbina, drugo tretjino reveži in tretjo tretjino sosedje oz. tisti, ki le to res potrebujejo. Kurban zakol izvaja tisti, ki ima materialno zmožnost in noben greh ni, če tega ne zmore opraviti.
V Sloveniji po zakonu, za razliko od praznikov RKC, verniki Islama za praznovanje svojih praznikov (še) niso deležni plačanih dela prostih dni, kot je to običajno v nekaterih drugih državah, čeprav že desetletja, praktično vsakodnevno,  pomembno prispevajo k razvoju Slovenije.
Tistim, ki ga praznujete, želim vesel in srečen bajram.

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kurban bajram

  1. Me je kar malo sram, da ne poznam teh praznikov. Sem se v tem zapisu znova nekaj novega naučila. Vsem, ki praznujete, pa želim predvsem, da bi si dovolili uresničiti vse svoje želje. Veselite se v zdravju in dobri volji. 🙂 🙂 🙂

  2. Mucek,to pa si se lepo spomnil in me spet nekaj novega naučil.Jaz tudi želim vesel in srečen bajram tistim,ki ga praznujejo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *