Na današnji dan….

So dogodki, ki zaznamujejo vsak dan. Ne vem sicer, po kakšnem ključu so izbrani dogodki, kateri opominjajo zgodovino po svetu na vsak današnji dan, vem pa, da ima vsak od nas svojo play listo dogodkov na današnji dan. Tudi tistih za leta nazaj, čeprav gremo naprej. Tudi sam jih imam seveda, ampak še prej si poglejmo, kateri dogodki in osebe so skozi zgodovino zaznamovali današnji dan. Vse je relativno, odkar je, pred 85imi leti, playboy Albert Einstein objavil svojo slavno enačbo E=mc², katera še vedno povzroča planine težav Janši in njegovim liznikom. Pahor si je samookronanje privoščil po vzoru… malega velikega Napoleona, ki se je naredil za prvega francoza pred 196imi leti. Ja, Pahor se tudi dela francoza. Pred 54imi leti se je strah in trepet kavbojcev, veliki El commandante alias Fidel Castro izkrcal na Kubi in začel priprave na oboroženo vstajo, ki še vedno traja. El commandantu bi morali podeliti slovensko državljanstvo pod nujno.

In danes, torej na današnji dan, se “praznuje” tudi svetovni dan odprave suženjstva. V naši podalpski tudi ta svetovni praznik praznujemo v remix verziji že skoraj 20 let, ker so naši politiki (še vedno so isti) tistega 91’ega iz originalnega naziva praznika besedo  ‘expedition’ prevedli v pristno slovenščino – ‘priprave’.
Preden pa se ti sam/a razpišeš o svojih nepozabnih dogodkih na današnji dan, bom to storil sam. Za svoje seveda. Ja, imel sem obilico težav pri izbiri enega samega za vsakih 10 let, ker se mi pač vsak dan nepozabno dogaja, in zato sem za vsakih 10 let zmetal v bobenček po 50 nepozabnih in potem povlekel enega. Ja, življenje je loterija. Zadaneš kakor obrneš, kaj in kako iz zadetega povlečeš in uporabiš, pa je že zadeva osebne spretnosti.

No, pa začnimo :
– na današnji dan, pred 10imi leti, sem oblikoval ta zapis. Čeprav, začel sem s petimi stavki pri enem, potem tremi stavki pri drugem, pa en stavek pri tretjem, pri četrtem sem nabral že deset stavkov in se pri petem spet vrnil na ta zapis. In tako sem do danes zložil 10.000 zapisov na mojem blogu. Mislim, svaka čast tistemu oz. tisti, ki je prebral/a vse moje zapise in še vedno ni prišel/prišla do polja.
– pred 20imi leti na današnji dan pa sem izvedel triatlon mogočnega po Sloveniji. Prekolesaril sem 1888 km, pritekel na Triglav in nazaj grede, z lahkoto, še preplaval ocean od Kopra do Pirana. In to v enem samem dnevu. In se potem zbudil.

– pred 30imi leti sem, še vedno na današnji dan, izdal svojo knjigo avtobiografije z naslovom –  Boter noter. Prodanih je 5 miljonov izvodov in še se prodaja. Prvi dan prodaje sem v knjigarni založbe Keš make manej delil avtograme  s posvetilom. In vsem sem napisal enako – Med drobižem in nesramno polnim računom je le knjiga.
– pred 40imi leti sem se poročil. Iz ljubezni seveda. Z žensko. Čeprav sem imel tudi moške ponudbe. Moja žena je, kot kombinacija pitbula,Dr. housa,ajnštajna, afrodite in đejmi olivera, nekaj najboljšega, kar je priletelo za mano. Imava sedem otrok –   pred poroko jih je žena imela nič, jaz pa sedem.

– pred 50imi leti sem patentiral program ‘Do konca in nazaj’, za državno zborske volitve. Država je odkupila vseh 1000 kopij in mi prepovedala nadaljno izdelavo in uporabo. Program je imel posebnost – duplex zaščito. Ki je upravljalcu omogočala avtomatično pretvorbo enega oddanega glasu v dva. Istega leta so, do konca in nazaj, uporabili na volitvah v naši podalpski. Zmagal je Ivan Rupa iz Spodnjega dupleka, ki je prejel 99.999 glasov. Pahor, Kresalova in Janša pa so prejeli vsak po 33.333 glasov.  Pozabil sem jim povedati, da program po doseženih 100.000 glasov začne odštevati proti ničli.
– pred 60 leti sem se, spet na današnji dan, odpravil na potovanje po svetu. Veter v laseh, čisti užitek. Začel sem na Irskem, kjer je zmanjkalo wiskija. Na Jamajki se je posušila trava. Na Kubi je zmanjkalo havank. Na Japonskem sušija. V Indiji kamasutre. V Italiji je zmanjkalo špagetov. Vse to je zmanjkalo po mojem odhodu. Le v Sloveniji ni zmanjkalo kekcev. Svet je lep.

– pred 70 leti sem kandidiral za predsednika študentske mladinske organizacije. In zmagal. Odbor sem prepričal v argumentaciji, da sem pravi za ta položaj, ker znam napolniti bančni račun. In sem ga. Svojega.
– pred 80 leti sem zaključil služenje vojaškega roka in tako tudi uradno postal moški. Ob prihodu domov me ni nihče čakal, ker so me čakali na železniški. Sem jim pozabil povedati, da je ‘Brzi voz’ naziv avtobusnega podjetja.
– na današnji dan pred 85imi leti, sem izgubil nedolžnost. Ni šlo drugače. Za ta podvig, v katerega me je sicer, kot ponavadi prepričala ženska, jaz sem se le nemočno branil, kar sicer počnem še danes, je bilo potrebnih pičlih 30 minut časa. Od tega 29 minut in 30 sekund za iskanje globine njenega kraljestva in 30 sekund gostovanja v njenem kraljestvu, ki je bilo toliko časa skupno. Res je, prvič je vedno nepozabno, sploh z zadnjo.

– pred 90 leti sem prvič vozil motor. Tomos avtomatik. Takrat sem prvič spoznal, da je zaviranje pomembnejše, kot nažiganje po gasu. To so, v mojem mimohodu po vasi, spoznale tudi domače živalce, nekaj sosedov, nekaj prijateljev in nekaj robide. Ustavilo me je drevo, ker je bil rajonski policaj na dopustu.
– na današnji dan, pred 100 leti, pa se mi je zgodilo najpomembnejše – začela se je vojna. Vojna zvezd. Iz katere sem izšel, kot absolutni zmagovalec. Premagal sem milijone. Milijone tistih, ki so imeli sicer isto željo in vizijo kot jaz. Da sem jih vse premagal, so si krivi sami. Niso bili pozorni na mojo vztrajnost in neprilagodljivost taktike. Mesece sem se boril tako, da bi še Rambo, Mcgajver, Brus Li in Robokop izpadli začetniki proti meni. Razmere so bile neznosne. Nasprotniki neznosni, cilj jasen, veselje pa, ko sem se vgnezdil na prestol, neprecenljivo. Devet mesecev sem potem zmagoslavno, zasluženo, užival v vsem razkošju sobane. In potem sem se odločil stopiti novim zmagam nasproti. Moje prve besede so bile : “Ima kdo tukaj zunaj kaj mleka, ker noter ga je zmanjkalo.”
Ja, prvih 100 let današnjih dni je zgolj uvertura. Drugih 100 bo bistveno lažjih.

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Na današnji dan….

 1. Don,mi ni nerodno priznati,da sem moral dvakrat prebrati,da sem dojel.Smejal se bom itak še nekaj dni,ker mi tvoj smisel za humor sproža takšne učinke.Če sam dobro pomislim,sem po logiki tvojega zapisa pred 40 leti na današnji dan dobil od fotra dve okoli ušes, mesec dni prepovedi izhoda in vsak dan čistilne akcije,ker sem vozil njegov avto z rdečo prižgano lučko na armaturki.Ne tisto od benzina,tisto od olja.Mehanik je imel potem teden dni dela,fotr pa ni imel več zato 50 čukov tolarjev.Upam,da bova skupaj ob pivcu brala ta zapis na tvoj stoti in en dan rojstni dan.;) Lp

 2. 🙂 🙂 Mucek,ma kje jih ti pobiraš,sploh tistega za 85 let.Vem ja na podstrešju.;)Po tvojem koledarju sem pa jaz na današnji dan pred 80 leti prvič rekla mojemu medotu JA.Vprašal me je,če mu zamenjam gumo in sem rekla ja.Če pa me je tako lepo gledal. 😉 🙂 Lep vikend tudi tvojim princeskam. 😉

 3. Billy

  meni tudi ni nerodno priznati, da sem pisal nazaj, namesto naprej… 😉 haha, ti pa imaš spominček na današnji dan….ma itak, da bova prvi naslednji dan po dopolnjenem stotem nazdravila s pivcem…živcev takrat itak ne bova imela več, tako, da bova čisto skulirana… 😎

 4. Ivonca

  kaj kje jih pobiram….so prišle same….niti sprejeti mi jih ni bilo treba, ker so same vse naredile, jaz sem samo skeniral na trdi disk…poudarek na trdi….
  aja, a samo lepo je treba pogledati, pa že ženska zamenja gumo ?…ok, bom probal….če bo preživela guma, bom tudi jaz…. 😉 😎
  lep vikend tudi vama z medom….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *