Lahko sem PROTI zakonu o RTV

Najpomembnejša stvar predlaganega referendumskega zakona o rtv je, da nam prinaša konstantno dvigovanje višine plačila rtv prispevka. Če smo do sedaj imeli po kakšno leto nespremenjeno višino in je spremembo le te morala odobriti vlada, poslej temu ne bo več tako. V primeru sprejetja bi namreč stopil v veljavo avtomatizem, ki bi višino prispevka dvigoval skladno z rastjo inflacije. Kar seveda pomeni dosti, dosti več denarja, katerega utegne pokasirati nacionalka, ki bo, še lažje kot do sedaj, poniknil neznano kam. Kar se mene tiče je bil dosedanji Grimsov zakon še najboljši za brisanje anusa po potrebi, ampak ta novi predlog… mu z lahkoto konkurira v (pre)nekaterih delih.
Sploh pa ne razumem, kaj hočejo povedati predlagatelji zakona s tem, da bo po tem novem zakonu nacionalka postala neodvisna rtv, brez vpliva političnih strank. Ja, kaj pa je bila potem zadnjih 20 let ? Leglo internih političnih zdrah ? Pralnica denarja ? Da pa ne bo šlo brez vpliva političnih vplivov je jasno že v delu, ko 5 članov Sveta imenuje Državni zbor, 2 predsednik, preostalih 10 pa bo iz vrst članov posamezne stranke, četudi niso funkcionarji.
In le kako bi se lahko v tej naši podalpski karkoli lahko zgodilo brez političnega vpliva v organizacijah, ki so v polni lasti Republike Slovenije, kot je nacionalka. V lasti republike seveda pomeni tudi, da je tudi v tvoji, moji in lasti vseh državljanov naše podalpske, čeprav v praksi pomeni, da velika večina plačnikov prispevka le polnimo malho brez dna, brez vsake pravice do besede sprememb programa. Kot bi bili lastniki fatamorgane.
Tudi Miša Molk, ki opravlja funkcijo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev me še v ničemer v tem poslanstvu ni prepričala, razen v lagodnosti in v(š)eščnosti komuniciranja, ki pa itak nima veze s tem poslanstvom opravila.
Po novem naj bi se višek sredstev, katera bi prejela nacionalka od plačil prispevkov, vrnil plačnikom, torej vsem nam. Nič ne piše v kakšni obliki. Ob tem pa so pozabili napisati, da mora nacionalka seveda najprej pokriti vse dosedanje izgube. In za nameček je dodano, da se bo lastna produkcija bistveno povišala. Tako, da sploh ni dvoma, kdo bo komu kaj vračal.
In ko smo že pri produkciji nacionalke. Sem reden poslušalec vala 202 in  mirno trdim, da se programska vsebina že nekaj let ni spremenila. Čeprav, za moj okus, tudi takšna še vedno prekaša vse radijske postaje po naši podalpski. Seveda ni treba posebej poudarjati, da radio porabi bistveno manj denarja za svoje delovanje, kot pa televizija.
Nacionalne tv pa gledam zanemarljivo malo. Sploh tv gledam malo. Ampak največ kopij se lomi ravno v programski vsebini nacionalke, kljub trem programom in napovedim novih, v stilu konkurenčne komercialne tv.
Ne morem namreč mimo dejstva, da so predlagatelji zakona podtaknili državljanom sila neokusno kost glodanja, ki je sprožilo silne reakcije nacionalistov, ki sicer itak ne vejo, kaj je smisel življenja, razen zaletavanja v steno, pod krinko celotnega zakona, ki v resnici skriva nekaj čisto drugega. In s takšnimi manipulacijami imajo potem še pogum trditi, da se politika ne bo vmešavala.
Ja, v imenu zakona je državljanom ponujeno, da se bodo poslej lahko tudi vse narodne skupnosti naše podalpske, predstavljale v programu nacionalke. Da se bodo lahko aktivno vključili v slovenski narodni prostor, pravijo. Seveda bodo morale te manjšine informacije podajati v slovenskem jeziku, s čimer bo seveda izničena njih pristnost.
Sramota. Ja, sramota je, da se predstavnikom različnih narodnih skupnosti v naši podalpski, ki so in še vedno zelo prispevajo k razvoju, na takšen način in šele sedaj dopušča ta možnost. Po tej logiki bi po novem recimo lahko na nacionalki lahko gledali tudi različne verske obrede, različnih skupnosti, namesto zgolj extra priviligirane RKC, ki ni na nacionalki zamudila nobene nedeljske maše, pa še kakšne oddaje vmes, o vseh ostalih verskih skupnostih, katerih je proti rkc celo bistveno več, pa ni bilo ne duha ne sluha. Iz tega naziva si želim, da bi bil zakon sprejet, da bi lahko potem primerjal enakopravnost porazdelitve programa med vse te skupnosti.
In ne razumem niti, kaj hočejo povedati predlagatelji zakona tudi s tem, da naj bi bil program nacionalke po novem bistveno kvalitetnejši, pestrejši, prodornejši. Kolikor vem, jih dosedanji zakon v kreativnosti ni oviral in glede na to, da bodo tudi v bodoče na najbolj kreativnih položajih praktično isti ljudje, ki so se že izkazali z nekreativnostjo, pričakujem ravno toliko premika na tem področju.
Posebno poglavje, katerega pa zakon sploh ne omenja, so – reklame. Mnenja sem, da na nacionalki, po vzoru drugih evrospkh nacionalnih tv, sploh ne bi smeli predvajati reklam med filmi, športnimi dogodki in informativnimi oddajami. Tudi zato, ker, za razliko od komercialnih tv, nacionalko financiramo vsi državljani.
Aja, po novem naj bi se nagrade zaposlenim na nacionalki delile le v primeru presežka tržnih dejavnosti. To bi, po mojem morali izključiti. Javni uslužbenci namreč ne bi smeli biti upravičeni do nagrad iz dela, ker imajo, primerjalno do večine državljanov, nagrado že v tem, da imajo redno službo z redno plačo, pa če delajo ali zgolj hodijo v službo.
In isto velja tudi za vodstveni kader nacionalke, ki bi si po novem delil nagrade še v primeru uspešnosti. Kar je sicer malo bolje kot do sedaj, ko so si jih delili tudi v primerih neuspešnosti, ampak problem se pojavi, ker lahko njih uspešnost  ocenjujemo le vsi državljani, ne pa oni sami.
Sicer pa ocenjujem, da ta referendum za zakon o rtv ni čisto nič drugega, kot še eno medsebojno klofutanje levih in desnih, kjer bo na koncu še najbolj sklofutano ravno ljudstvo. Da pa mi dol visi za leve in desne politične, pa je itak kristalno jasno. Merilo ni v zakonih, merilo je v ljudeh.

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published.