Nič seksa pred poroko

Poroka ima še vedno neko svetost, vsaj v obredu samemu. To, da nekaterim nič ni sveto niti pred, niti po, četudi se poročijo, je že zgodba za nek drug zapis. Tokrat mi prsti prenašajo misli o obdobju pred poroko. O točno določenem delu tega obdobja. O sexu. Oziroma o nič sexa pred poroko. Dejstvo, ki je bilo nekoč v zgodovini izrednega pomena, zadnjih 30 let nekako zanemarjeno, danes kaže malo drugačno, revival podobo. Ja, nič sexa pred poroko je spet IN. Še več, nič sexa pred poroko pomeni celo… boljšega po poroki, predvsem pa naj bi takšen način prinašal bistveno bolj trdno, uspešno in srečnejše razmerje poročencev v nadaljevanju let skupnega zakona. Tako trdijo raziskave zadnjih par let, v tujini seveda.

V naši podalpski se tovrstnih raziskav ni lotil nihče, kar tudi razumem. Jebanje kjerkoli in kogarkoli je eden od popularnih slovenskih športov in če bi se našel kje kdo, ki bi potem še trdil, da je to stimulativno in dobro za kasnejše skupne odnose, bi verjetno bili vsi prepričani, da ni viagre, ki bi mu še kdaj pomagala da se vzdigne.

Kot vse, se tudi sex začne v – glavi. Pri moških celo v dveh, a zgolj izmenično. Ker če bi mislili z obema hkrati, bi marsikdaj marsikaj preskočili. Ženske so v še bolj kočljivem položaju zaradi zgolj ene glave, ker če zataji še ta, potem je možno vse.

In v glavi se, poleg sexa, začne tudi vzdržnost. Vzdržnost je namreč prvi predpogoj operacije nič sexa pred poroko. Hja, lažje reči, kot izpeljati, bi rekli nekateri. Seveda, vzdržnost je že zadeva skupka močne volje, samospoštovanja, načelnosti, samozavesti in kot takšna že v izhodišču ni ustvarjena za vsakogar. Biti moraš karakter, hudičevo natempiran karakter, da ne kloneš pred mesenim poželenjem v globino svoje zaročenke tudi po nekaj mesecih ali kakšnem letu.

Ja, biti moraš karakter tudi, ko ti glava sporoča, da je tvoje mednožje kot  Enola Gay nad Hirošimo, medtem, ko te tvoja zaročenka še vedno globoko pikira v zenico in prste, kao po pomoti, zarine skozi tvoje lase, da bi dlan končala na licu tik preden pripopa svoje žnable na tvoje in ti ga, za spremembo, porine noter. Jezik. In ga pa minuti povleče ven, da ti lahko dahne : “Dragi, saj veš, po poroki bova vse nadoknadila.”

Biti moraš karakter tudi, ko se spokata poleti na ‘vajin’ kotiček plaže, kjer kopalke nosijo oznako ‘strogo prepovedano’, sonce pa nabija (vsaj nekdo), tvoja zaročenka pa, raztegnjena v vsem svojem razkošju na brisači čaka, da jo boš preplastil s tisto belo tekočino po vsakem milimetru kože. No ja, tudi noji zarinejo glavo v pesek, pa preživijo.

Bolj kot z moškega, sem bil v otroških letih, tudi takrat, deležen opazovanja vzdržnosti, tudi nič sexa pred poroko, ženskega načina. Odraščal sem pač na vasi, kjer se je še nekaj dalo na to tradicijo. In najbolj sem si zapomnil eno našo lokalno mrho na katero se je ‘obesil’ en frajer iz mesta.

Vse skupaj je izgledalo kot v kakšnih mafijskih filmih. On se je pripeljal z avtom, torej z novo 101ko in parkiral na plac. Potem je odpešačil tistih 200 m do njene hiše, kjer sta ga pričakala njena oče in mati, kmalu zatem, pa je prišla ven še ona. In potem sta se šla sprehajat po glavni in edini cesti skozi vas. Vse je bilo pri belem dnevu in vsem na očeh. Še za rokce se nista držala. In tako vsaj pol leta.
Medtem pa smo mulci zbadali njeno sestro, gledali smo pač preveč revij za odrasle, ali misli že enkrat ta njena sestra s tistim frajerjem na levo v gozd. Pa je rekla : “Nič ne bo. Z njim se bo poročila in oče ji je rekel ‘nič sexa pred poroko’. “

Kasneje sem se spomnil tega ‘pravila’, ampak zaradi tega, ker sem spoznal, da si to ‘pravilo’ lahko tudi po svoje kdo razloži. Krivo je seveda nenatančno izražanje oz. pomankljivo spraševanje.

Za tistega tipa sicer ne vem, ampak za tisto našo vaško mrho smo bili vsi sto, ma kaj sto, tisoč procentni, da se je držala očetovaga rečenega – s tistim svojim zaročencem res ni sexala do poroke. Preverjeno. Jo je pa zato v tistih nekaj mesecih podrlo polovica vojakov iz naše karavle, posamično seveda. Saj ji ne gre zameriti, v temi noči so bili pač vsi enako oblečeni. Do poroke je nekako morala preživeti, čeprav se je potem po 5ih letih ločila in še ene 3 x poročila. Karavle pa tudi ni več.

Skozi življenje sem srečal še nekaj žensk, ki so se sklicevale na ‘nič sexa pred poroko’, ampak takrat sem že razumel, da se to nanaša zgolj na njih zaročence. Za vsak primer, če ne bi razumel, so mi nekatere kar same to povedale. Jaz pa seveda dobro poslušam, čeprav slišim le kar hočem slišati.

Za razliko od tega novega, čeprav starega, trenda ‘nič sexa pred poroko’, ki je spet začel krožiti v kao sodobnejšem svetu, pa še vedno in že 100letja obstajajo kulture, kjer skozi ves čas ta pojem jemljejo dosti bolj odgovorno in resno. Predvsem pa dobesedno. Še več – ponekod je pričakovano, zahtevano in sprejeto, poleg nič sexa pred poroko, tudi čista nedolžnost iz naziva sexa.

Posledično se ponekod predvsem ženske, ker moškim je težje dokazati izgubo nedolžnosti, odločajo za povrnitev svojega mednožja v prvotno, kot prirojeno stanje. Današnja medicina je pač že na tej stopnji, da zakrpa tudi že  najbolj razcefrano in čez noč tudi prostituka najtežjega kova lahko tako postane čisto na novo in sveže – nedolžna. Ja, nekatere ob ponujeni priložnosti dobre materialne poroke ne izbirajo sredstev in načina. Ampak šteje itak le tisto ‘pred poroko nič sexa’.

Pa je par, ki se zavestno odloči za nič sexa pred poroko, ampak res nič nikjer, kaj srečnejši kasneje v poročenem stanju zaradi tega ? Mogoče in verjetno. Vzdržnost lahko dela čudeže. Par namreč čas vzdržnosti porabi za korenitejše spoznavanje vseh tistih ostalih vrednot, ki so nujno potrebne za kasnejše sobivanje v njuni skupnosti in sex tako postane tista dodatna sladica, ne pa zakrivanje problemov, kot se prerado dogaja.

Sicer pa sem starejše življenske modrece že večkrat slišal, da ravno poroka pripelje do vzdržnosti sexa. Tako, da zdaj ne razumem ravno, zakaj potem ‘nič sexa pred poroko’, če pa ga po njih besedah tudi po poroki ni, vsaj za se hvalit ne.
No ja, iskreno, ne razumem še niti tistega ‘nič sexa pred poroko’ , kako bom šele tistega ‘malo nič sexa po poroki’. Ker bom o tem lahko temeljito razglabljal šele takrat, ko se mi bo eno ali drugo ali oboje, če, zgodilo v praksi.

Don Marko M

Nič seksa pred poroko (blog Don Marko M)

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Nič seksa pred poroko

 1. Glede na to, koliko je poroka sploh še aktualna, bi pa človekeci res hitro izumrli, če bi se uveljavil popolni “nič sexa pred poroko” … 🙂

 2. 🙂 Mucek,smo se nasmejale zdaj ko smo to brale.Kaj pa resne stvari tako napišeš.Sama sem že zamudila ta vlak nič sexa pred poroko,ker nekaj ga je bilo mogoče pa dočakam tistega po poroki. 😉 Poznam dve kolegici,ki sta res nič sexa pred poroko s svojimi zaročenci skoraj leto dni in sta še danes poročeni po dvajsetih letih.Nekaj že mora biti na tem.Tiste ki se odločijo,da si zašijejo nedolžnost zaradi poroke po mojem niso čiste v glavi.Če se zlažejo na takšen način bodočemu možu že pred poroko kaj šele bo po poroki.Mora pa biti to nič sexa pred poroko po svoje prav romantično če je prava ljubezen.Samo kaj pa če zaročencu potem na poročno noč moškost zataji zaradi vsega hrepenenja ? 😉

 3. Z mojo sva preskočila to tradicijo in se najprej dol dala,potem pa spoznala.Po desetih letih sva še vedno poročena,ne vem kaj bi drugače zgledalo če ne bi seksala pred poroko.Nekaj že mora biti na tem če si nekatere ženske dajo zašit svoje orožje.Dvomim,da Slovenke še uporabljajo to možnost.Si me pa spet nasmejal,Don.;)Lp

 4. Spolnost je najlepše, kar se zgodi človeku!Kdaj začeti? Vsekakor takrat, ko smo telesno in umsko kokr tok dozoreli, da lahko dojemamo in res občutimo to, za kar je spolnost.Seveda pa moram opozoriti, da je to edini naravni način za stvarstvo otroka.

  Za kvaliteto otroka, pa je Mati narava ustvarila Ljubezen.Spolnost in ljubezen sta dve različni besedi, ki pa se včasih dogajata istočasno!

 5. Nič seks pred poroko je ideal, ki bi prihranil mnogo gorja in nesreče. Saj se imajo vsi radi, samo potem se ločijo in se vlačijo po sodiščih. Samo ker ni nič resnosti.

  SALVE

 6. Tanja

  kolikor opažam ni poroka čisto nič manj aktualna, kot nekoč….ženske pač še vedno sanjajo princa na belem konju, moški pa še vedno iščejo pravo nogo Pepelkinega čevlja….
  mislim pa, da se nataliteta zaradi ‘nič sexa pred poroko’ ne bi prav nič zmanjšala….prej povečala, ampak to je itak odvisno še od drugih faktorjev državne stimulacije družinam….bi pač bolj dosledno delali domače naloge doma, namesto v gosteh oz. na terenu…..in mogoče bi bilo potem manj mater samohranilk in nesrečnih otrok oz. propadlih zakonov….ja, sex je lahko čudovit, za čudovito pa se splača počakati, a tudi narediti je treba nekaj za to……jaz še izbiram besede, kako bi bodoči zaročenki predstavil ta projekt…..tako bom že v startu vedel, če zna poslušati…ne vem pa še, kako in koliko me bo poslušal moški ponos, čeprav se ve, kdo je šef…. 😉

 7. Billy

  sicer tudi jaz dvomim, sploh zaradi svojih izkušenj, da Slovenke prakticirajo to prakso vzdržnosti pred poroko, ampak verjamem, da obstajajo tudi izjeme…..let nazaj sem poznal kar nekaj takšnih parov, ki so se vzdržali pred poroko in zanimivo – še danes so poročeni…..poznam pa tudi takšne, ki se niso šli te igrice pa so po par krat ločeni in poročeni…..sicer ne vem, če je krivo zgolj ‘nič sexa pred poroko’, ampak nekaj je že na tem…..o tistih, ki si jo zašijejo pred poroko in odglumijo vzdržnost pa res ne bi izgubljal besed…..

 8. Drugače misleči

  prav imaš….spolnost in ljubezen sta sicer v izhodišču dva različna pojma, a idealno funkcionirata združeno…..verjetno je to eden od tistih ‘uspešnih’ receptov uspešnih parov, ki prerastejo v družino….

 9. Ljudina

  ideal,ja…ampak za idele se je treba žrtvovati….lahko pa po neki drugi praksi, ki je sicer pogosta, par že po prvem sexu ugotovi, da sta “ustvarjena” druga za drugega in se na osnovi tega ćez mesec poročita….čez leto pa ugotovita, da si nimata kaj povedati razen sexa, kateremu itak prednost da tudi televizija v tem času in potem se začne stokanje ‘o kak sem jaz nesrečna’…..

 10. O, kako dobro zapisano, sem se smejala in kimala hkrati. Kruta, smešna resnica. Ravno danes mi je nek tip razlagal, kako naravnost in iskreno ljubi svojo ženo in družino, nič pa ne bi imel proti, da bi se cartal in seksal še z drugimi (ne, ni dal meni ponudbe, le razlagal je), češ da je to nekaj čisto normalnega pri nas, v podalpski, kot ji ti praviš – zgleda, da jih veliko seksa pred poroko, na veliko okoli pa še po njej, samo da tega ne povejo naglas.
  Ko bom naletela sama na enega samskega, ki bo za telesno in čustveno zvestobo samo eni ženski, bom pa zavriskala od dobrega presenečenja.

  Na raziskave pa pozabi, statistiko in rezultate se da vedno prikazat tako, kot paše naročniku raziskave 😉

 11. Špelca

  tnx…hja, saj bi tudi brez raziskav zapisal ta članek, ker sem že itak sam dovolj raziskovalca… 😉
  ko boš pa zavriskala, zavriskaj po žensko….saj veš, tako, da bodo vsi slišali a nobenemu nič jasno zakaj…. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *