Občina Ankaran – svetovni fenomen

Ankaran, kraj slovenske Obale, je od včeraj svetovni fenomen. In to unikaten. Ankaran je namreč postal edini na svetu, ki istočasno je in ni občina. Ja, kdor koli drugod po svetu bi stežka, če že ne nemogoče, razumel slovensko folkloro, ki je pripeljala do tega statusa Ankaran, ampak, hej, to je možno samo v Sloveniji – deželi, kjer je vse mogoče. Predvsem nemogoče. V istem paketu, kot Ankaran, pa smo vsi državljani naše podalpske dobili še dvoje pomembnosti. Prva je dokončen nesporen dokaz, da Slovenija ni pravna država in druga, zelo pomembna – državljanom Slovenije poslej ni več potrebno ne spoštovati ne izvajati odločb sodišč ! Niti ustave. Poslej imamo namreč vsi državljani nesporen alibi, da si… to lahko mirno in brez vsake slabe vesti privoščimo.

Za to mega “uslugo” demokracije se moramo zahvaliti, spet ja, našim politikom. In tokrat jih moramo dobesedno za jezik povleči v njih trditvi, da smo v naši podalpski pred zakonom vsi enaki. Za spremembo smo lahko tokrat in poslej vsi državljani lahko enaki pred zakonom točno tako, kot naši politiki, predvsem poslanci. Zgledi pač vlečejo in nobenega razloga več nimamo, da se ne bi obnašali kot tisti, ki zakone pišejo, potrjujejo in od vseh ostalih zahtevajo, za splošno rabo.
O razvoju občine Ankaran sem na moje blogu pisal, periodično, od samega začetka ustanavljanja. Zato tokrat le tista zadnja ‘papera’ slovenske demokracije, ki temelji na obnašanju poslancev, na podlagi odločbe Ustavnega sodišča RS.   Če se ti da brati to odločbo, potem klikni na to povezavo.

Ustavno sodišče, ki je sicer vrh vrha vsake države, najvišji varuh pravne države in demokracije, tako bi moralo biti tudi pri nas, je naložilo poslancem, da odpravijo svoje napake v postopku oziroma, da, na osnovi prej pravilno zakonsko izpeljanih postopkov ustanovitve občine Ankaran nadaljujejo postopek, izpeljejo še zadnji potrebni del in določijo datume lokalnih volitev. Odločba se nanaša v paketu za Ankaran in Mirno.
In poslanci so sledili odločbi sodišča po nekem povsem novem, še nevidenem načinu. Ja, tokrat so presegli še same sebe. Tako sinhronega glasovanja, baletniki v bazenu so zanje postali le bleda senca sinhronosti, namreč naša mala podalpska še ni doživela. Vsaj v samostojnosti ne.

Ko je vodja seje odbora DZ za lokalno samoupravo načel temo o Ankaranu sta sledili tudi neizbežni vprašanji ostalim članom, ki pa sta v končni podobi izpadli zgolj kot monolog spraševalca : “Je kdo ZA ?” “Nihče.” “Je kdo proti ?” “Nihče.”
Odbor je torej glasoval, čeprav sploh ne bi smel, namesto po odločbi sodišča, o ničemer. V resnici sploh niso glasovali, saj nihče od njih sploh ni ust odprl ne za ne proti. In če se nekdo jasno ne izrazi o svojem stališču, tudi nasprotno, potem to pomeni, da se strinja. Ampak v odboru so drugačnega mnenja in tako so postopek ustanovitve, torej določitve datuma volitev v Ankaranu ustavili, so pa postopku za ustanovitev občine Mirna izrekli nadaljevanje.

Bili smo torej priče ustanavljanju dveh novih občin, ki, tako kot vse do sedaj, izpolnjujeta zakonska, ustavna in demokratična določila v enaki meri, a vseeno sta bili deležni drugačnih odločitev in to v izmišljenem postopku. Resničnosten šou ? Bolj kot tako pa že ne more biti.
Kar nekaj njih je potem hitelo razlagati, da je to maslo mojega župana Borisa Popoviča, kar seveda ne zdrži, čeprav mojemu županu masla na glavi ne manjka. Je pa res, da je vso to situacijo začel ravno moj župan. In danes je jasno, da je zaje*al vse po vrsti, sebe še najbolj. In ker je zakuhal zelo neprijetne okoliščine, so pač vajeti v svoje roke morali prevzeti v Ljubljani, od koder že itak nekaj let mojemu županu dirigirajo kaj in kako.

Nak, tokrat so imeli glavno besedo tisti od SD. Saj veš, tisti, ki se kitijo z nazivom socialni. Pa še demokrati. Torej tisti, katerim je glas in volja ljudstva prva in edina prioriteta.
Ampak poglejmo, kaj so včeraj v resnici zakuhali nepooblaščeni poslanci na tisti, upam si trditi, zgodovinski seji.
O tem, da je Ankaran postal občina ni nobenega dvoma. A kot občina lahko začne uradno funkcionirati šele po razpisanih in zaključenih lokalnih volitvah. Le te pa so veseljaki včerajšnjega zasedanja odbora prestavili na nedoločen čas.
Že pred to njih “odločitvijo” pa je stopila v veljavo odločba ustavnega sodišča, ki nesporno razlaga, da so, zaradi postopka ustanavljanja občine Ankaran, zadržane lokalne volitve v MOK vse do uresničitve odločbe Ustavnega sodišča.
V enostavnem prevodu to pomeni, da dokler ne bo volitev v Ankaranu, jih tudi v Kopru ne bo.

Mar to pomeni, da bomo v Kopru gledali Borisa Popoviča še v nedogled, kako vali jajca v županskem fotelju ? Po vseh pravilih bi sicer moralo biti tako, a si upam trditi, da temu ne bo tako. Še več, upam si trditi, da bomo še letos bili priča “sinhronemu glasovanju”  Volume 2. Tisto bo šele zabava, ki bo še bolj utrdila status svetovnega fenomena občine Ankaran.

Don Marko M

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Občina Ankaran – svetovni fenomen

 1. Občina ankaran bo čist nabita tujih turistov k bojo hotel videt kaj je tko posebnega da ma takšno hudo zgodovino nastanka.Hitckok je megla proti tem scenariju naši poslanci pa zrel za oskarja vsi po vrst.

 2. Dragi don marko!

  Ker sem že na pol na dopustu, ki bo v nekaj dneh se ne bi pretirano razburjal, sem pa včeraj ko sem skupaj z staršema gledal odmeve ( na račun legendarnega filma Stregel sem Angleškemu kralju ) sem kljub temu da staršema ne razlagam mojih političnih levo usmerjenih pogledov rekel:

  Kerlci!

  Mladi Lukaje spet blestel, zlahka nese največje svetovne komike.
  Če da sd kaj nasebi ga morala takoj izključiti iz stranke. Podpira Starmana mlajšega za novega Koprskega mesijo, zta starimmesijo Don popotompa sklepakravje kupčije,češ damora kot Koprski poslanec sodelovati z vsemi. Najbolj pasodeluje z kapitalom,beri svojim žepom. z Francosta se ping pong kdo je bil za in kdo ne – komedija de la arte. jelinčič paje v svojemsoloslogu glasovno onemogočal voditelja in so poslance. Kot je znano za njega: Proti ali za je kakor zapiha burja, pred leti je bil za Ankaransko občino,
  ker je bila močna burja,zdaj pa ko je zatišje vleše štango z solo poslanici tipa mladi Luka.

  Toliko na področju politične satire, večvolje na to temo pa bom imel ko dobim redni honorar. žalsi zamudilrokza prijavo za karte bobu blog in bobu bob, bopa29 januarja v sng maribor ob 19.45 oziromana tvojem tv. Če bo prižgan in na tv slo.

  V tem trenutku je edino kar me skrbi, kateri od dveh kablov scart za tv je boljši, najprej sem kupil 1,2 metrskega, danes pa še 1,5 metrskega – ki pa ima eno nožico malce postrani. Tolahko dela težave kot pred leti bralnik za compact flash. Bom pač uzel 1,2 metrskega ker mi enak decembra ni delal težav.

  Kdo bi si mislil, da je en kabel za nekaj E tako pomemben.
  Torej ta težava je rešena, in en teden dopust paše za pobeg od politične doline Šentflorjanske

 3. Prebral sem odločbo sodišča na linku katerega si priložil,še vedno pa ne razumem zakaj je izvajal komedije nek odbor če je pa odločba sodišča jasno zapisala,da mora nadaljevati izpeljavo zakona DZ.To je tako,kot če bi sodišče določilo nekim zidarjem,da morajo stranki na svoje stroške popraviti povzročeno škodo,potem bi se pa od nekod pojavila skupina klovnov,ki bi za šankom izglasovala,da zidarjem škode ni treba popraviti.Tej naši politiki so že noro smešni,manj smešni.Pa saj se nam po svetu že valjajo od smeha,ko kdo omeni Slovenijo.Zdaj pa Ankaran že mora dobiti svoje zadoščenje po vseh teh smešnicah.Don,uživaj dan.Lp

 4. Z mojim medom sva včeraj zvečer gledala Odmeve in moj medo je hotel tistega talenta Luko Jurija kar iz ekrana ven potegniti.Zgleda,da mu ni bilo dovolj da so ga nabunkali v Ljubljani v Ankaran ne upa več.Kmalu ne bo niti po Kopru si je sam kriv če dela namerno škodo.Isti je kot Popovič samo,da ima rdečo kravato.Ma da je moj bi ga jaz že naučila lepega obnašanja njokota.Ankaran na juriš! 😉

 5. ma kej so štroncoti naši politiki jeno pensajo da ki smo narod ene mone me par da ki bo uni Luka pau na olupek banane enbot jeno tako več botu

 6. žabar

  ja, glavna turistična atrakcija v Ankaranu bo gledališka igra lokalne gledališke skupine, ki bo uprizarjala to famozno sejo, ki je sicer po zakonu sploh ni bilo….srhljivatragikomedija, ki ne bo pustila nikogar ravnodušnega….

 7. Lordwales

  hja, pri nas imamo eno takšno tekočo – Luka ga fuka dokler ne nafuka…še malo pa se bo zapletel v lasten jezik, ampak nadadrjenosti za humor mu pa res ne morem očitati….
  pa ne more ga SD izključiti iz stranke, če pa je to njegov avtorski projekt in za to dobiva plačane avtorske pravice…. 😉
  Jelinčič pa ne le, da je bil pred leti za občino Ankaran – Hrvatini, celo predlagal je njeno ustanovitev….ampak potem se je zgodil Popovič, kar Plemenitemu enako ustreza….
  za Bobu Blog pa nisem zamudil karte, ampak sem bil že vnaprej odločen, da ne bom osdeloval niti v izboru, niti na prireditvi sami…lani sem pač pričakoval bistveno več od prireditve, ampak je to bil očitno zaenkrat skrajni domet Večera…
  kabel pa seveda je pomemben….tudi en sam….sploh če ga ni, ko bi moral biti….
  uživaj na dopustu

 8. Nominacije za edino blogersko nagrado Bobu bob so avtonomna odločitev uredništva Večera, in nominiranci za nominacijo ne izvemo, dokler nam ne pošljejo maila. Verjami pa mi, da bo letošnji bobu blog in bobu bob presegel vse dosedanje.

  Večer je elitna blagovna znamka, pisati za Večer pa največja čast ki se lahko zgodi novinarju ( vsi ki podpišemo medijsko pogodbo smo novinarji ) ki s elahko zgodi slovenskemu piscu.

  Prodaja se v vseh kioskih in že dolgo ni več Štajerski dnevnik,
  bere pa ga vsaj toliko bralcev kot dnevnik če ne več

 9. lordwales

  kako je na Bobu blog dobro vem, ker sem bil lani….ampak debata o tem itak ni predmet mojega zapisa… če boš še 1x tako vneto reklamiral večer, ti bom zaračunal po ceniku večera, katerega ima za oglaševanje v časopisu…. 😉 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *