Ženske bi z zaščito, pravi moški pač ne

Poletja sem sposoben preživljati tudi povsem špartansko. Zadostuje mi že hladno pivo, uporabno kolo, hladna senca, vroči žar, malo plaže, dobra ženska, ki mi vetropiha odzadaj, še eno, ki to počne spredaj, pa še eno iz levega, ter še eno iz desnega boka, neobvezno v tem zaporedju. Vem ja, skromnost je lepa čednost. Predvsem pa, špartansko, poleti ne uporabljam zaščite. Pa naj mi jo ženske še tako omenjajo in ponujajo. Ma niti če se vržejo na trepalnice. Tista, ki hoče brez zaščite, prav, tista, ki noče brez zaščite, tudi prav. Itak nisem đuboks, da bi vsem ustregel….
Ok, če sem iskren, ene 3x do sedaj v celem življenju pa sem vseeno uporabljal zaščito. Za tiste dobre pol urce. So pač bile ženske takrat tako hudičevo vztrajne, da sem tudi brez Ajnštajnovih teorij zaključil, da bo dan manj naporen, če jim ustrežem. Prepiranja z žensko itak niso smiselna, ker se ve, kdo jo bolje odnese. Soseda.

In v tistih 3eh trenutkih, tako zaščiten, sem se počutil kot kamen. Oblečen kamen. Če bi hotel dramatizirati, potem bi rekel, da sem se počutil nesrečnega. Čeprav sem imel ob sebi razlog za srečo. No, tako hudo ni bilo, je pa bil tisti občutek po britju brade poleti, ko ti čez nekaj ur začnejo spet poganjati kocine. Takrat bi z lahkoto zamenjal tisti del svoje kože v kakšnem renta skin servisu za kakšno uro.
Ne morem pa se še odločiti, ali so ženske s temi vztrajanji po zaščiti že šle predaleč, ali so še vedno v nekih okolju prijaznih okvirih. Ali s to zaščito res ščitijo sebe, pred kasnejšimi neželenimi posledicami, ali pa le ščitijo farmacijo. No ja, jaz še vedno prisegam na naravno, ker mi je pač enostavneje, pa tudi ceneje, upoštevati njena pravila, kot pa se mencati z umetno zaščito.

Za letošnje poletje sem se (spet) odločil bosariti. Torej pešakati bos. Po vsem. Pločnikih, kamnih, travi…Ko sem eno poletje nazadnje to naredil, sem še konec decembra ribal podplate. V bistvu sem zgolj zamenjal vloge s kakšnim temnopoltim, ki ima samo podplate bele. Jaz sem pač imel čokoladno asfaltno črne. Ampak hodil pa sem lahko tudi po žerjavici, steklu, žebljasti preprogi brez bolečin ali poškodb. Tako Robinzonsko, tako dobro.

Pa gremo nazaj k zaščiti. Ko sem oni dan vstopil na plažo, me je zadel cunami različnih vonjev. Bili so, kljub odprtemu prostoru in vetru, tako intenzivni, da sem se za trenutek počutil kot v kakšni parfumeriji. Z najbolj cenenimi parfumi. Najprej me je ruknil vonj kokosa oz. nekaj temu podobnega, čez kakšen meter vanilije, še naprej nek meni nedefiniran vonj, pa spet malo kokosa in še cel kup nerazločno premešanih vonjev.
Znašel sem se sredi plaže in vohal v bistvu vse vonje, razen tistega, zaradi katerega sem sploh prišel. Vonj morja. Katerega sol veter tako rad nevidno prši po zraku, da ga lahko začutiš na polna pljuča. In spet pogledam naokoli. Nekaj res (najmanj) pogleda dostojnih ženskih modelov je razkazovalo svoj faktor. Tudi tega.

S prsti dlani so si vtirale tisti beli izcedek po oprsju s filigransko natančnostjo in očitno uživale v tem vtiranju. Ja, ženske imajo rade vtiranje. Več in globlje, pa takoj lepše izgleda in je bolj vesela. Če ima slučajno kdo pomisleke, da ženska rabi ogromno za srečo. Vtiranja so bila deležna seveda tudi bedra in tisto nekaj (na)okoli. Kot, da ni bilo dovolj tistih 34 stopinj v zraku.
Epilog je bil, da so po tem vtiranju izgledale kot sneženi mož. Pa sem pogledal še malo naokoli in registriral ene 15 njih, ki so si očitno vtirale že nekaj ur prej ali pa so le imele drugačno cedasto zaščito. Bile so rdeče. Kot žerjavica roštilja, ki čaka sočen biftek.

Ne vem no, ampak mene so (na)učili, da vsaka zaščita še ne pomeni popolne varnosti, če je primerno ne uporabljaš. In kaj sploh manjka naravni zaščiti pred soncem, ki neusmiljeno nabija ? V bistvu prav nič, je pa res, da zanjo človek potrebuje malo reda.
Malo čudno je pričakovati, da te utegnejo pred opeklinami sonca zaščititi razni kemično pridelani faktorji od 5 pa vse tja do 30 in več. A zdaj če pa se namažes s temi anti sun tekočinami, si pa kar avtomatsko zaščiten in se lahko ležeče cvreš na ležalniku tudi ob 14h. Pa ja. Rdečih dokazov je več kot preveč.

Na Obali, kar lahko potrdim predvsem za moje znance, že od otroštva praktično ne uporabljamo teh kemičnih preparatov zaščite. Smo pač svoj faktor. Sploh pa ti, dokazano, najlepšo čoko polt poslika ravno narava s tem, ko prideš iz morja in pustiš soncu, da zapeče tisto sol. In tako dan na dan. Nekatere naše damice sicer uporabljajo dodatno tudi povsem naravno olivno olje, razredčeno, za še bolj intenziven ten.

Pa mogoče tudi ni toliko bistva v soli ali olivnem olju, kot ga je v izboru termina izpostave soncu. Zjutraj najkasneje do 11h, potem senca do 16h in potem spet Sonce. Tudi teoretično te ne more zažgati in to brez tistih kemičnih zaščit, praktično pa lepo nalaga tisto poletno barvo. In seveda ogromno vode, po možnosti direkt iz pipe. Ta naraven režim je sploh za otroke sila pomemben.
Hja, če prisluhneš naravi, potem te bo poletno sonce božalo, namesto nabijalo. Vse, tudi zaščite, pa se itak začne(jo) v lastni glavi.

Don Marko M

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ženske bi z zaščito, pravi moški pač ne

 1. Vsaka ima svoj faktor, z zaščito ali brez. Lahko pa na plaži brez težav prepoznaš poreklo turista: nemec je tisti, ki se mu je “bierbauch” obarval rdeče, italijan pa tisti, pri katerem zlata verižica na svetleči se čokoladni podlagi vsiljivo bode v oči. Evo, to sta dve skrajnosti faktorjev. Je pa verjetno res, da ne nemec in ne italijan nista uporabljala zaščite 🙂

 2. oho,če pa mate takšne mrhe pr vas na plaži pa prec pridem.mi ena tuba zaščitnega faktorja prevč hodi:)

 3. V redu, Don Marko, pa menda imaš ženo? Ali pa misliš z to zaščito kaj drugega?
  Aja mi je kapnilo – zaščito proti soncu.

  kako je že tista – pridem več kasno

 4. Ženske s pretiravanji uporab teh kemičnih zaščit pred soncem koristimo samo kemični industriji in jim polnemo žepe.To je jasno.Se je že lažje mazati in verjeti,da tiste kreme in olja čisto zaščitijo pred soncem,kot upoštevati zakon narave.Dosti žensk s še vedno ne zaveda,da je vsaka sama najboljši faktor.Sem se pa res nasmejala v nekaterih delih ob branju te poučnosti.Na podplate pa le pazi. 🙂

 5. 🙂 Mucek,spet si me nasankal.Od začetka sem mislila,da bo padla še ena tvoja erotična zgodba.Ma imaš prav,če bi sploh ženske malo bolj upoštevale naravo in svojo disciplino za zaščito pred poletnim soncem,bi prihranile ogromno denarja.Saj to ženske najprej zanima. 🙂 Jaz teh kemičnih preparatov ne uporabljam,moj medo tudi ne,se pa včasih naoljim z oljčnim oljem.Razredčenim,če ne dišim kot kozarec vloženih oliv.Kaj tista ti je dovolila, da jo slikaš ? 😉 🙂

 6. nadinka

  ok, ti prepoznaš moška porekla turistov, jaz pak ženska….povprečna Nemka je v bikinkah, s senčnikom in brez nakita ter make up/a, a že čokoladna….Italijanka je tudi v bikinkah, polna nakita, polna make up/a, krem barve in polno hladilno torbo….Slovenka je v tangicah spodaj in zgoraj vsaj številko premajhnem fluoroscentnem modrcu, make up že odpada od zajetnosti, alkohola pa v času plaženja spije za nemko in italijanko skupaj….hja, res ima vsaka svoj faktor….očitno pa je slovenka najbolj potrebna….zaščite mislim…. 😎

 7. lordwales

  pa seveda imam, ampak, kakšne veze ima zdaj to, kdo ima ženo kdo ne….oči poročenega lahko vidijo in gledajo isto, kot od neporočenega…. 😉
  z zaščito pa sem mislil točno to in takšno, kot jo ženska rabi…če ne ustvari zaščitnega filma na njeni koži, potem pač ni zaščitena… 😎

 8. Ivonca

  da te nasankam sredi zime, ok….ampak sredi poletja…uh, dober sem…tista ne samo, da mi je dovolila slikati jo, po žensko je to pričakovala, pa še v temnico je hotela z mano razvijati….je pač rada v temi…. 🙂 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published.