2. rekreacijski DrMagnum maraton Ljubljana – Izola

Svet je nedvomno lepši, ko si v družbi ljudi, ki si, namesto jamranja, raje zastavijo pozitivne cilje in jih, z nasmehom na ustih, ne glede na vložen trud, tudi vztrajno dosežejo in premagajo, čeprav ljubiteljsko, rekreacijsko, a nič manj profesionalno. In ko me je lani prijatelj, tudi blogerski kolega, Dušan alias DrMagnum, povabil na 1. kolesarjenje njegovega maratona, sem bil vabila res vesel, čeprav mi potem ni uspelo sodelovati. Letos pa mi je. Ampak o meni malo kasneje, ker so glavnino maratona poganjali 4je mušketirji, ki so tudi “krivi”, da se bo ta maraton zagotovo širil v zajetnejše dimenzije v bodoče….

Tudi letošnji, uspešno izpeljan maraton, s(m)o imeli vreme kot naročeno za kolesarjenje, od naše prestolnice, pa do najlepšega Obalnega mesta, kar je Dušan utemeljil s povsem enostavnim, a neizpodbitnim argumentom. Za nameček je še datumsko padel na isti dan kot na lanskem prvem maratonu, tako, da enostavno ni bilo druge možnosti, kot zmaga. Tako pač to gre, ko si nekaj iskreno želiš in za to tudi vse potrebno narediš.

In ko je večje število sodržavljanov tega sobotnega 10ega septembra ob 6h zjutraj še poležavalo v svojih posteljah, so 4je mušketirji bili že povsem nabrušeni za start in v preverjanju še zadnjih potrebnosti pred odhodom proti morju. Saj veš, vse je skrito v malenkostih. No, nekaj lahko zagotovim, v tej družbi zabavnih, pa tudi poučnih, trenutkov ne zmanjka in kar nekaj le teh iz maratona je tudi posnetih in upam, da se bodo kdaj znašli na Tubi.

Ko te bo zamikalo v katerem od naslednjih maratonov se priključiti, potem je prav, da veš, da se pot maratona od Ljubljane do Izole vije po stari cesti, kar pomeni, da narave okoli ne zmanjka, za kar so seveda prikrajšani vsi, ki brzijo po avtocesti. Za prekolesarjenih 135 km je bilo tokrat potrebnih 5h 45min, s povprečno hitrostjo okoli 25km/h, sicer pa ljubiteljem statistike prilagam še povezavo do podrobnejših podatkov – potek poti. Ampak to je bil šele prvi del, saj so fantje potem opravili še povratek v obratno smer in v Ljubljano so se vrnili v večernih urah, kar je razvidno tudi iz tega Dušanovega video posnetka.

Moj delež v maratonu je bil letos praktično zanemarljiv proti njihovem, saj sem ekipo pričakal na domačem ozemlju, na znamenitem kolesarskem krožnem prometu v Kopru, kjer me je Dušan tudi okitil s številko 0001. Dušanov malo kasnejši predlog, da lahko povedem kolono do cilja prve etape, pa se je izkazal za nepozabnega, saj sem na čelu kolone zelo resno vzel njih povprečje hitrosti in poganjal 26 na uro, da bi šele na pol poti ugotovil, da je ob meni samo Dušan, ostali pa odzadaj nekje. Navdušenje pač. Potem mi je le kapnilo, da so fantje pregonili že 130 km in, da se do Izole lahko umirijo v tempu pred počitkom.

Ob prihodu v Izolo sem poklical še našega prijatelja Sandija alias Noah in bili smo pripravljeni, da zasedemo omizje v kotu terase izolskega mandrača. Aja, Sandi, uspešno okrevaj in uživaj na počitnicah. Najbolj zaželjena pijača, v prvem trenutku, je bila seveda voda, tekoča in zamrznjena. Tam nekje po zaužitih 20 kg ledu pa se je natakarica vdala in priznala, da jim je ledu zmanjkalo. Škoda, ker me je že začel firbec, koliko ledu so tej 4je frajerji dejansko sposobni konzumirati v zaletu, še bolj pa, kako bo tako ledeno obtežen kolesariti nazaj v Črni kal.

In medtem, ko so iz krožnikov počasi izginjali karbonarasti hidrati, so potekale izmenjave kolesarskih dogodivščin, ob katerih človek kar težko verjame, da se tako zabavne lahko dogajajo med kolesarjenjem, ampak tudi zaradi takšnih podvigov je ta maraton drugačen. Vmes smo seveda tudi kaj posneli in, kot ponavadi v takšnim primerih, ko sva z Dušanom skupaj, so fotke njegovo avtorsko delo, čeprav jih opremi z mojim logom. Me pač ni treba dosti pregovarjati, če hoče kdo kaj narediti namesto mene.

Po dobri uri smo vzdignili sedala iz sicer dosti bolj udobnih sedežev, kot so kolesarski in se, v sicer zelo poletnem soncu + 29, odpravili proti cilju. Sandija smo pustili tam, kjer smo ga dobili, torej v Izoli, za spremembo pa je šef Dušan tokrat zaključil, da bo moje mesto na začelju kolone. Dušan se pač hitro uči.

V Kopru pa se je moje letošnje sodelovanje v maratonu tudi zaključilo, saj sem, potem ko sem pozdravil ekipo, ki je odjurišala proti cilju v prestolnici, zavil proti domu. Kljub mojim že številnim prekolesarjenim kilometrom, pa sem se tokrat prvič preizkusil v skupinski vožnji, kar je mojim izkušnjam dodalo še povsem nove dimenzije, katere mi bodo zagotovo še prav prišle, kar seveda pomeni le, da bom naslednje leto, na 3. maratonu, pod kolesa spravil bistveno zajetnejšo kilometrino.

Do takrat pa mi je v čast in veselje, da sem z Dušanom, Goranom, Leonom in Žarkom sodeloval v projektu, ki je dosti več kot rekreacijsko kolesarjenje. Toliko več, da velikim ne ostane kaj dosti možnosti, da bi bili še večji. Čestitam fantje, privoščim uspešno regenreacijo in, če ne prej, se vidimo na startu 3.maratona Ljubljana – Izola naslednje leto.

Don Marko M

 

 

 

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “2. rekreacijski DrMagnum maraton Ljubljana – Izola

 1. Fantje zažigate! Navdušena!
  Dušan, klanjam se do tal 🙂
  / Za podvig izvedela iz “prve roke” – tudi jaz mu želim uspešno okrevanje./

 2. Fant ti lahko klices ce zelis tud distanco od kuhnje do stranisca maraton , ampak to ti stoji na majavih nogah . Prvo se klice Marathon in drugo to je le tekma kje se laufa na lastnih nogah po cestah in je douga 42195 metrov , ali 26 miles and 385 yards . Razdalja 135 km na kolesu je distanca ok. , ampak nec posebnega in jo skoraj vsaki normalni kolesar premore ce vsaj mal trenira . Ampak za laufat Marathon pa rabis nekaj cist druzga in ni primerno voznjo na kolesu klicat , po tvoju , maraton . Vem da to zveni s tem nazivom kod nekaksni podvig , ampak to ni . Lepo si to klicite prav kaj to je , kolesarska tura , al pa ce ze zeliste kolesarsko tekmovanje od Ljublane do Izole . Ce ste ze kolesarji najte se tega sramovat in to lepo napisite , pa boste verjetno imeli vec udelezencev kolesarjev na tej lepi kolesarski rundi . – L.P.

 3. Hvala!Vesel sem, da smo opaženi. Še bolj pa sem bil vesel tvoje udeležbe. Letos smo se še posebej potrudili. Izgleda da me je kolo prevzelo. Verjamem, da me nekateri ne razumejo zakaj se podajam na tako zahtevne smeri in s tem povzročam dodatne skrbi. Vem pa, da sem ustvaril odlično izhodišče za svoje zdravje še naprej.Po tem kolesarskem presežku sem že v mislih na poti proti Krvavcu. Morda z našo ekipo ponovimo tudi lanskoletni vzpon na Vršič.
  Drugo leto pa povabilo tebi in vsem rekreativcem, da se skupaj zapeljemo iz Ljubljane proti Izoli

 4. Super mucek,takšne moške akcije rabimo,ne pa tiste pametne računalniške televizijske gostilniške molje. 😉 Zdaj ti bom še akcijo organizirala z mojimi puncami,da zberemo za tvoj novo sodobnejše kolo za naslednje leto.Tvoje kolo je sicer lepotec,kot ti,pa se boš z novim na brzine manj utrudil in boš bolj spočit za pisanje. 😉 🙂

 5. Don,zdaj bom resno razmislil o sodelovanju naslednje leto.Iz izkušenj vem,da kjer si zraven je zagotovljena zabava.Čestitke vsem skupaj za podvig.;)Lp

 6. Janez

  ker vidim, da si razumen človek, ki spoštuje vložene napore tistih, ki le namenjajo v plemenite namene, verjamem, da razumeš tudi , da ima določen del naslavljanja te zgodbe ravno tako svoj namen….Dušanova zgodba je plemenita, vredna občudovanja in podpore in zato sem se ji tudi pridružil….
  ne skrbi, zelo dobro sem poučen o Marathonih od Grkov dalje, ampak ta kolesarski maraton je brez tistega “h” vmes ravno zato, ker ni tekaški, ampak kolesarski…
  sicer pa si premalo pozorno prebral, saj glavnina ekipe ni prevozila zgolj od Ljubljane do Izole, temveč tudi v obratno smer, kar pomeni, da ni bilo prevoženih “le” 135 km, ampak polnih 270 in to v slabih 12 urah….kar pa se boš moral strinjati, da ni ravno mačji kašelj tudi za tekaške marathonce….
  o tem pa, s kakšnim nazivom poteka to kolesarjenje je edini pristojen ravno Dušan, ki je idejni oče projekta in organizator in če bo rekel, da bomo ta projekt klicali “od žabe do ribe”, potem ga bomo pač tako….smisel projekta je, kot si že itak razumel, povsem drugje in kdor to razume, je pač zraven….
  sicer pa si vabljen naslednje leto k sodelovanju, lahko tudi odtečeš Marathon v prilagojeni verziji kolesarskega maratona…..
  hvala ti, ker si me bral, oddal priznanje za podvig ekipi in lep pozdrav na Švedsko….

 7. DrMagnum

  veselje je obojestransko in še nekrat čestitke za vložen organizacijski trud, ekipi pa za vztrajnost…..naslednje leto pa na novo zmago….

 8. Ivonca

  hej mačka, ne se zajebavat z mojim old tajmerjem….zanj ni nadomestila, tako, da tisto akcijo kar prihrani(te) za koga drugega….jaz sem že navajen, da ima moj oldtajmer le tiste brzine, katere imam sam v sebi, ker se tako lahko posvetiva drug drugemu do podrobnosti….in če je prevozil že tisoče kilometrov, bo tudi od Lj do Izole, sploh pa bo edini v maratonu old fešn skul…. 😎

 9. Kar je storil Dušan zase v zadnjih nekaj letih je občudovanja vredno in samo tisti, ki ga poznajo vedo koliko moči in energije je vložil, da je sedaj tukaj tak kot je. Zato mu gre priznanje saj s svojimi dejanji nesebično deli pomoč, oporo in vero v življenje vsem v svoji bližini.

  Hvala Ti prijatelj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *