Ustavno sodišče RS začelo hajko proti Titu

Naše US se je, večinsko a ne enotno, odločilo brisati najpomembnejši del zgodovine naše male podalpske – obdobje Tita in vse, kar je bilo z njim povezano. Za začetek so ustavni sodniki pobrisali še svežo Titovo cesto v Ljubljani. Razlog – US je ugotovilo, da sodita Titov NOB in socializem med totalitarne sisteme. Za začetek bi bilo seveda dobro vedeti, kdo je sploh pooblastil US za trditev nečesa, česar si do sedaj uradno še ni dovolil noben organ na svetu. So navodila dobili od EU ali kar od nekaterih naših “pomembnežev” ? Ne kupim, da so se odločali po svoji vesti, ker so bili prav vsi sodniki US v socializmu na praktično istih položajih…..

Svojo argumentacijo odločitve je US začelo najprej s temi besedami : “Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin.”

Alora, US sodišče se je odločalo med dejanji Tita, ko se je zgodila zaenkrat prva, edina in edinstvena NOB osvoboditev slovenskega naroda izpod tujih jarmov, ter med socializmom, v katerem je sicer politično prevladovala ZKJ. Povsem namerno so sodniki preskočili, sicer pomemben del, da za vse ljudi pravičen sistem ne obstaja, kakor so preskočili, da veliki večini živečih pod Titom v socializmu niso bile, sploh pa ne grobo, praktično nikoli kršene človekove pravice in temeljne svoboščine.

US je potem še nadaljevalo v utemeljevanju : “Ponovno uvedbo poimenovanja ceste po Josipu Brozu Titu, kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je mogoče razumeti kot podporo ne le njemu kot zgodovinski osebnosti, oziroma njegovim posameznim dejanjem, temveč kot podporo celotnemu zgodovinskemu obdobju njegove vladavine in tej vladavini kot taki.

Gospodje sodniki, pa se vi zavedate, da vam je socializem omogočil vaše šolanje, da ste potem svoje službe imeli že v socializmu pod Titom ? Torej, takrat je bil za vas Titov socializem ok, danes ga obsojate. O tem, da s takšno izjavo v prvi vrsti obsojate sami sebe, je že škoda debatirati.

In potem so sodniki US dodali še finale : ” Zato ni pomembno, kaj so mestne oblasti želele doseči z uvedbo Titove ceste oziroma katere cilje so zasledovale, pomembno je, da je izpodbijani Odlok mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu. “

V tem zaključnem delu pa so sodniki pravzaprav pokazali, da ravnajo naročeno. Svojo prvotno izjavo, da je bil Titov režim totalitaren, so v samem zaključku spremenili v – nedemokratičen. Kar je seveda bistvena razlika.

Ne, ni skrivnost, koga moti ta del naše zgodovine – da so sodniki sploh obravnavali to zadevo, je zadolžen podmladek Nove Slovenije, ki so zahtevali ustavno presojo poimenovanja Titove ceste v Ljubljani. Ja, tej mladi, ki nimajo niti najmanjšega pojma o socializmu, ker se v njem niso niti rodili, jih pa očitno moti, da ljudje še vedno podarjamo več simpatij, sicer že 30 let pokojnemu, Titu, kot pa njim. Hja, fantje in dekleta, ne morete imeti, česar si ne zaslužite.

Ne glede na to očitno zmedenost sodnikov US v tem primeru, pa so posledice, ki lahko izvirajo iz te njih odločitve, porazne. Porazne zato, ker se na osnovi te odločbe zdaj lahko vsak “pameten” odloči vlagati presoje za vse, kar je bilo ustvarjeno v naši podalpski pod Titom, od 91’ega itak ni bilo nič ustvarjeno, zapravljeno pač vse, še tisto iz socializma,

Po tej zmedeni odločbi US si je namreč mogoče razlagati prihodnost tudi tako, kar nekateri nedvomno nameravajo izkoristi, da so naenkrat prekvalificirani vsi naši NOB heroji in borci, vsi prostovoljci neštetih mladinskih delovnih brigad, ki so vzdignili domovino iz ruševin v lične objekte, kakor tudi bratstvo in enotnost, ter še marsikaj socialističnega, torej vse to je US zdaj prekvalificiralo v totalitaren režim številnih demolacij. Ja, Tito je bil res rušilen, sploh za tiste, ki so hrepeneli po Balkanu.

Mar bodo iz našega ozemlja posledično izginila imena tudi vseh ulic, trgov, spomenikov in podobno, ki so kakorkoli povezani z Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Rusijo, Madžarsko, ter vseh republik bivše skupne Juge ?

In kaj to sploh lahko pomeni za naše bodoče šolske programe ? Že tako se šepa v predstavljanju zgodovinskih gradiv, kdaj je bila Slovenija v resnici in NOB edinkrat res osvobojena, kot bi se pisci programov sramovali najpomembnejšega dela slovenske zgodovine. Mar smo res sposobni zatajiti Tita, kot največjega sina slovenske matere ?

No, ker si je US nepooblaščeno dovolilo podati uradno pisno določilo, v katerem in kakšnem sistemu smo prej živeli, čeprav se sodniki ne morejo odločiti med totalitarnim in nedemokratičnim, pa so raje oboje zapisali, potem zdaj od njih pričakujem, da podajo dodatno odločbo, v kateri bodo zapisali, da so bili domobranski general Leon Rupnik, kaplan Puhar, škof Rožman in ostali njih pristaši, tudi današnji politiki, edini resnični osvoboditelji te naše male podalpske, ki niso nikakor (so)delovali, ne med NOB, ne po njem, v nobenem totalitarnem sistemu.
Pa če je možno, bi lepo prosil, da me prihranite z izjavami, da je Slovenija v 21. stoletju. Toliko kršitev človekovih pravic in dostojanstva, kot so povzročili politiki te države od 91’ega dalje, ni povzročilo 40 Titovih let.

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ustavno sodišče RS začelo hajko proti Titu

 1. ke vergonja je šla ta patrija u ramengo pej nej pride kašna mona od une nsi u koper jeno reče da ki nočejo Titove pjace

 2. Don upam,da nam prihodnost ne bo prinesla scenarija,kot si zapisal.Sramotno bi bilo,če bi edina osvobodilna zgodovina našega naroda izginila iz šolskih klopi.Poskušam razumeti NSi in njim podobne kalibre,da prezirajo Tita in vse kar je ustvarilo naše ljudstvo pod njegovo vladavino,čeprav večina njih ni niti živela v socializmu.Ugotavljam,da to počnejo zgolj iz zavisti,ker so bili njih predniki veliki poraženci oni pa jim sedaj poskušajo prilepiti etiketo osvoboditeljev in zmagovalcev.Celo velika Nemčija se je odrekla nacizmu,naši Nsi in podobni politiki ga pa forsirajo.
  Ni prav,da ne spoštujejo zgodovine lastnega naroda tudi Tita in socializma, kar pomeni kaj šele bi se nam pisalo z njimi na oblasti.Vse prej kot dobro.
  Žalostno je tudi,da se s to odločitvijo sodišča strinjajo naši politiki ki so v dvajsetih letih povzročili nemalo gorja lastnemu narodu in steptali pravice delavcev in še dosti tega. Volitve so tukaj in že zdaj vem,da si ne morem dovoliti voliti politikov ki ne spoštujejo lastnega naroda.Lp

 3. Ljudmila Novak izjavila :

  “To je tudi prvi korak k priznanju dejstva, da je bil Tito zločinec.”
  “Ne gre za maščevanje, ampak za to, da je skrajni čas, da postanemo v Sloveniji civilizirana družba….
  “Poudarila je, da je odločitev prav tako v skladu z evropskimi in splošno civilizacijskimi normami, saj je Svet Evrope že zdavnaj obsodil totalitarne režime, med katere spada tudi komunizem.”

  majke mi če je ta Novakova Lud(mil)a diht….

 4. Pa ja,dajmo porušit vse,čisto vse kar je Titov totalitarni sistem ustvaril in zgradil.In potem gremo lahko mirno nazaj v jame Avstroogrske in Italije.Oprosti mucek,ampak tole moram reči-me je sram,da je Novakova ženska.Saj je,a?

 5. Slovenceljni pac,sramujejo se svoje zgodovine….mislim da so fenomen,edini narod v zgodovini se sramuje svoje zgodovine,se nemci se je ne sramujejo toliko.Tito je bil zakon in danes bi rabili enega Tita da pomete s temi danasnjimi politiki in naerdi red ki ga ni vec. O krsenju clovekovih pravic v Titovem casu pa kar vprasajte delavce,ki delajo cele dneve in ne dobijo placila,niti ne placanih prspevkov……

 6. Kako pa gledajo na stvari v razviti zahodni evropi ?

  Dejstvo je, da so v razvitih evropskih drzavah malce bolj severno od nas pustili spomenike ter nekatere ulice, cetudi nosijo imena veliko hujsih diktatorjev od Tita..

  Tako npr. v Berlinu se vedno obstaja ogromen 70 tonski kip Sovjetskemu vojaku (Russische Denkmal), ki je osvobodil Berlin izpod nacistov – sodrge, ceprav ima Stalin neprimerljivo vec masla na glavi kot Tito…

  – v “katakombi” pod spomenikom so vsak teden sveze roze, trava je pokosena, kamen ociscen, svece prizgane

  – na vseh ostalih 20 “malih” spomenikih v taistem parku so se vedno napisi z zlatimi crkami, oziroma Stalinovi verzi (v cirilici in latinici) in nagovarjajo mimoidocega

  – za spomenik skrbi drzava Nemcija, ga neguje in vzdrzuje..

  Ja, gospoda moja draga, v razviti evropi dobro vedo, kdo je osvobodil Evropo izpod nacisticnega skornja — pri nas pa neka stran vztrajno kuje v svetnike tiste, ki so prisegli samem Hitlerju…

  Se na veliko let “ponosna” Slovenija… se na veliko let…

 7. Dokler ne bo ustavno sodišče in ljudstvo enakovredno obravnavalo vse storilce po-vojnih pobojev je vse skupaj eno navadno licemerstvo.

 8. lordwales

  tnx….seveda ni bil edini, ker vsaj zame sploh ni bil, vsaj ne po definicijah sodnikov US….totalitarna sramota je prej to, kar doživljamo v zadnjih 20 letih in to bi morali tej kao intelektualci, predvsem pa narod, dokončno razčistiti….

 9. Krešo

  Ljudmila Novak je le ena od tistih, ki klamfa o nekem komunizmu, katerega v Jugoslaviji pod Titom nikoli nismo dočakali, ne imeli….Titov socializem pa ni bil totalitaren, za kar človek sploh ne rabi diplome, da bi razumel….Novakovi pač, pa ne le njej, niti diplome ne pomagajo, v bistvu ji niti Bog ne more pomagati več….

 10. Ivonca

  če ti ne veš, če je ženska, potem se jaz o tem sploh ne bom spraševal… 😉
  sicer pa ja, dajmo porušit vse, kar se je zgradilo pod Titom….in še Sahara bo lepše zgledala….

 11. Snežana

  nekaj intelektualcev in še sodniki US trdijo, da se je pod Titom v socializmu kršilo človekove svoboščine….o današnjih kršitvah v naši podalpski že 20 let pa trdijo da je demokracija, ki zagotavlja in upošteva človekove svoboščine….le kaj si o tem mislijo bivši delavci Mure, Elana, vegrada, Sct-ja, Tomosa in številnih, demokratično zavoženih podjetij, katera so, zanimivo, bila tudi svetovno priznana in uspešna v času tako obsojanega Titovega socializma….narod, ki ne spoštuje lastne zgodovine, si ne zasluži prihodnosti…

 12. nekdodalec

  v razviti Evropi in svetu imajo tako ljudje, kot politiki urejeno podstrešje in razčiščene pojme, kdo jih je dejansko osvobodil in jim podaril svobodo in demokracijo in se temu primerno, do tistih zgodovinskih tudi obnašajo…..pri nas pa se več kot očitno nekateri intelektualci, vključno s US, trudijo potvarjati dokazana zgodovinska dejstva v poveličevanju tistih, ki so dejansko uničevali svojo domovino….nekateri so za ceno oblasti očitno pripravljeni in sposobni steptati še lastno mater…..namesto 20 let naprej je Slovenija povsem demokratično zdrknila 20 let nazaj in to je realnost današnjega časa….

 13. foušija

  saj na to apeliram….ko bo US enakovredno obravnavalo vse udeležence naše zgodovine in na osnovi dejstev prineslo zaključke, potem bom verjel v njih nepristranskost, predvsem pa pravičnost….zaenkrat so si brez vsakega dokaza dovolili obsoditi minulo ugodovino, ki je bila, dokazano, bistveno plodnejša za naš narod, kot zadnjih 20 let….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *