Štetje ovc utruja….

Človek prespi tretjino življenja, trdijo znanstveniki. Če bi upošteval še, da je za lepo število naših javnih uslužbencev spanje z odprtimi očmi celo dobro plačan posel, potem je tista tretjina občutno premalo. Glede na to, da človek, tako spet znanstveniki, drugo tretjino življenja porabi za seks, seveda ne vsi, zato pa na vse načine in preostalo tretjino za prehranjevanje, delo, ter ostale bistroumne dogodivščine je jasno, da je vloga spanja še toliko bolj pomembna, celo toliko, da so izumili svetovni dan spanja. Evo glej, ženske so izumile celo pod kategorijo spanja  – lepotni spanec, čeprav bi nekatere na ta račun lahko prespale celo življenje, pa se jim nikjer nikakor ne bi poznalo…..

Spanje je torej vitalna potreba, katerega nam je določila Mati narava, ni pa določila kje vse in kako se lahko (pre)spi, tako, da se živa bitja lotimo tega opravila bodisi po navadi, torej nekem ustaljenem ritmu, bodisi po trenutni potrebi. Trenutna potreba po spanju pa je lahko sila zanimiva zadevščina, ki prinaša tudi neobičajne položaje izvajanje le tega, tudi na neobičajnih mestih. A neobičajno je lahko le za tistega, ki opazuje spečega, sploh če nanj naleti naključno, čeprav naključij ni, ker speči je zagotovo ubral pravilno odločitev trenutka.

V tem segmentu zagotovo prednjačijo dojenčki in malčki tja do 3ega leta, ki zlahka dokazujejo pomembnost spanja. Zaspijo namreč kjer in kadar koli – sredi rock koncerta, sredi mestnega kaosa in še kje, ob tem pa sploh ne izbirajo podlage, tako, da zaspijo kar za mizo med peto in šesto žlico, na rokah starša, v kotu igrišča, celo med kolesarjenjem, ko sedijo na zanje prirejenem sedežu….

Ja, otroci to počnejo sila spontano in starši moramo biti zelo pozorni, kdaj se mulčki lotijo tega početja, vsaj dokler okoliščine ne pripeljejo do neke sinhroniziranosti, ko starš razbere že prvi simptom na malčku, ki pelje v nadaljevanje spanja. Ampak ravno tej mulčki so dovolj zgovoren dokaz, da bo resno zaspan to operacijo izpeljal res brez vsakih zadržkov in ovir ne glede na čas in/ali kraj.

Sicer se pa tudi tisti odrasli otroci kaj prida ne razlikujejo v tej otroški spontanosti. Verjamem, da nisem edini, kot ne prvi, in ne zadnjji, ki sem si privoščil spanje v šolskih klopeh. Znanstveniki sicer trdijo, da tudi med spanjem absorbiramo zvoke okolice, kar pomeni, da bi v tistem spanju moral absorbirati učiteljeve razlage, torej utrjevati znanje, pa se je ta trditev pokazala kot zmotna že pri prvem naslednjem pisnem testu.

Nič manj kot v šolskih klopeh, je spanje v naši mali podalpski popularno tudi na delovnih mestih, v delovnem času. Zdravniki imajo v ta namen prave opremljene spalnice, katere občasno delijo z medicinskimi setrami, policaji oddremajo kar v službenem avtu, parkiranem v polni pripravljenosti kontrole prometa, pisarniški molji kar na mizi med iskanjem pomembnih dokumentov….

Ampak pozor, preden se odločiš udrihati po naših spečih javnih uslužbencih moraš vedeti, da je spanje med delovnim časom že ustaljena  in povsem legalna praksa južnoevropskih držav, sploh Španije in Italije, pa tudi Nemci so postali praktični glede tega. To meddelovno spanje sliši na ime – siesta, katero oblikuje največ 30 minut spanca.

Razlika v siesti med navedenimi državami in našo je torej le v tem, da to tam izvajajo povsem zakonito, kar bi po mojem morali uvesti tudi pri nas. Tako bi namreč imeli podlago, da bi lahko primerno ukrepali zoper tiste, ki v službi spijo brez vsakih omejitev, celo brez vsake slabe vesti, namesto kulturnega siestanja in če so slučajno zbujeni sredi tega spalnega procesa, potem je itak vse narobe, česar ne morem zanikati tudi za čas pred začetkom spanja.

Spanje seveda lahko prinese tudi zabavne dogodivščine, sploh če ljubček zaspi pri ljubici ali obratno, nepovabljen/a pa se vrne pred petelinjim petjem. Takrat kasirajo stavnice petelinjih bojev. Ali pa če zaspiš na avtobusu na sedežu in se po možnosti ob vzpodbudnem smrčanju gravitacijsko spotikaš na ramo sosede, katere se drugače ne bi mogel niti v sanjah dotakniti.

In ko smo že pri smrčanju…..Smrčanje sicer lahko blagodejno vpliva na spečega, ravno tako pa lahko resno ovira tistega poleg, da ne bo zaspal in ženske prav nič ne zaostajajo v smrčanju proti moškim. Če smrčita oba, pod pogojem, da zaspita v približno istem času, potem težav praviloma ni. Nastanejo pa velike če te sinhronosti ni in številni pari so se že ločili ravno zaradi smrčanja. No ja, tudi zaradi tega…..

Je pa smrčanju v bistvu celo nedolžna zadeva proti narkolepsiji, ko spanje lahko postane ena sama velika in še neozdravljiva težava. Osebe s to boleznijo namreč zaspijo dobesedno kjerkoli in kadarkoli čez dan – med pogovorm, hojo, celo vožnjo avtomobila…..

Mati Narava nam je sicer vcepila spanje kot naravno stanje telesnega počitka, a ljudje smo bili tisti, ki smo si, za razliko od živali, omislili ustrezne pripomočke za sproščanje le tega. Čeprav sem že omenil, da ko je nekdo res zaspan, bo to dejanje izvedel kjerkoli in bo vsak pripomoček čisto ok, pa je vseeno postelja tista, ki človeštvu najbolj množično omogoča udobno razkošje spanja.

Postelja, ki je sicer lahko tudi multifunkcijski pripomoček, piše že zgodovino 1000letij in se v svojem bitu ni kaj dosti spreminjala, razen v dizajnerski obliki in seveda ležalnih površinah, po domače jogijih, ki so prešli iz slamnatih, pernatih,  v vzmetne faze, pa penaste, pa spominske, pa vodne…..Ampak najbolje in najlepše se itak spi v – svoji postelji.

Prav nikoli pa se ne bodo znanstveniki zložili na kup, koliko neprespanosti človek lahko prenese neprekinjeno, ne da bi ob tem in zaradi tega resno ogrožal sebe in/ali okolice, sploh v sodobnih časih, ko je nespanje možno “nadzirati” s pomočjo raznih poživil. Rekorderji so sposobni ne spati tudi po kakšen teden skupaj….Hm, če dobro pomislim takšne partnerke raje ne bi imel. Saj veš, večna žensko moška sinhronizacija.

So si pa enotni, da razne spalne tabletke, po katerih sploh Slovenci zelo radi segajo, povzročajo dolgoročno organizmu prej težko popravljivo škodo, kot pa korist. Namesto teh tablet človeku vedno ostane na izbiro dosti dnevnega gibanja na prostem, rekreacija, fizično delo v zmernih količinah in podobno, izogibanje lažem in škodovanje drugim, kar bi moralo v osnovi zadostovati za zdrav in učinkovit spanec. Če slučajno ne, pa še vedno ostanejo na razpolago ovčke, ki skačejo čez ograjo na pašniku……Tudi pastirji (za)spijo v službi.

Don Marko M

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Štetje ovc utruja….

 1. koliko ovac bi pa naj prestel da bi sploh zaspal,…..he kaj pa ce jih prestejes prevec,.. haha in ce tvoj partner smrci in ti ovce prezene kaj pa pol

 2. Diplomiral sem iz sieste med poukom in kasneje predavanji,dons pa mi šef ne dovoli te diplome izvajati v službi:)

 3. Mucek,sem te že hotela malo napeti za tisto o zdravnikih in medicinskih sestrah ko sem se spomnila,da imaš tudi te delovne izkušnje. 😉 Moj medo lahko smrči za nagrado odvisno koliko žetonov vstavi,zase pa ne vem ker spim. 🙂

 4. Don,najlepše spanje sva imela z mojo drago neko poletje,ko sva večino poletnih noči prespala pod zvezdnatim nebom.Ne morem pozabiti,tudi ker me išijas na to spominja.:)Lp

 5. Prou maš Don,spanje je vitalna potreba in naši politiki potrebno vitalizirajo spanje.Je res utrujajoče šteti te naše parlamentarne ovce.

 6. snežana

  potreben normativ štetja ovac ni natančno določen, ker se je bolezen norih krav naselila tudi med ovce, kar pomeni, da lahko eno (pre)šteješ tudi večkrat, kar pa ne pomeni, da se bi zaradi tega zmanjšalo štetje ovc potrebnih za spanec, ampak, da lahko praktično zaspiš že z mislijo na eno samo ovco…..
  da pa bi se izognil smrčanju partnerja, da le ta s smrčanjem ne bi pregnal vseh ovc, ga/jo naslikaš v tisto čredo ovac….ampak potem ga/jo ne smeš obtoževati za skok čez plot….. 😎

 7. Ivonca

  čakaj malo….mar ti meni dopoveduješ, da spiš, medtem, ko tvoj medo vlaga svoje žetone…..joj, joj, se mi prav smili….vsak žeton posebej….

 8. Billy

  jaz pod zvezdnatim nebom z žensko nisem utegnil spati….čudovit razgled in te zadeve pač…..išijas pa me bolj spominja na rokoborske runde na zadnjem sedežu avta…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *