Aretha Franklin – ko še angeli obmolknejo….

Že večkrat sem rekel, da bi z veseljem hodil k mašam v Cerkev, če bi tam na koru stala in pela njena visokost, nesporna kraljica soula, Aretha Franklin. Verjetno bi bil celo mrzlično neučakan že dan pred takšno mašo. A ker tega v naših Cerkvah zlepa ne bom doživel, se bom pač spretno izogibal tam standardnim requiem-om, pri poslušanju katerih bi še mrtvi najraje takoj umrli. Imam pač rad svoje zdravje in se ne vrivam v depresivne primer(k)e, če to ni nujno neizbežno. So ženske, katere spoštujem. Nekatere celo izjemno. Preostalim in sebi pa naredim uslugo tako, da jih sploh ne omenjam….

So tudi ženske, katere izjemno spoštujem in bi se jim priklonil v vsakem trenutku v poljub roke, četudi bi križ imel pomisleke nad mojo takšno odločitvijo. In ena takšnih žensk je tudi Aretha Franklin.

Žensko, ki, kot prava kraljica, čuva svojo družino kot zaklada zakladov, namesto da jo razgalja naokoli kot sneta sekira, je pač potrebno spoštovati. Če je poleg tega še nesporna kraljica svoje dejavnosti, ki je javnosti povsem na očeh in ušesih, toliko bolj.

In Aretha Franklin je nesporna kraljica. Tudi kraljica soula. Ena tistih div o katere zasebnosti javnost ve malo nič oziroma natanko toliko, kot Aretha to hoče sama, zato pa vemo ogromno o njenem glasu in kreativnosti. Vem, da je – nenadomestljiva.

Sanje mnogih mladenk vokalist po svetu so (bile), da bi postale naslednice Arethe, kar pa so vse prej kot enostavne želje. Ko Aretha zapoje namreč naenkrat lahko slišiš skupek plemenite energije, topline, drugačnosti, iskrenosti, srca, duše, odločnosti, vere in načelnosti, skratka to, kar Aretha ne samo pooseblja, ampak to, kar dejansko je. In točno zaradi tega je kraljica.

Tudi zaradi tega, so njeni nastopi danes celo bolj nepozabni, kot so bili tisti pred 50 leti. Ja, kraljica soula bo čez nekaj dni dopolnila polnih 70 let, a že zdaj je jasno, da bo živela večno.

Letošnje leto je začela celo še bolj bombastično, ko je oznanila, da se namerava z dolgoletnim tesnim prijateljem Williejem – poročiti. Obožujem takšne ljudi, ki razumejo, da mladost ni skrita v letih, ampak ljubezni.

Ne glede na zahtevnost glasbene kariere, pa Aretha, skozi dva minula zakona, ni zanemarila ženske materinske plati, kar dokazujejo tudi njeni 4 otroci, od katerih pa, vsaj zaenkrat, noben ni šel po stopinjah svoje matere. A njeni otroci so tudi vsi njeni glasbenih hiti.

Od njenih preko 300 skladb še vedno najbolj izstopa Respect, katero sem od njenega repertoarja, tam še v otroških letih, kot prvo slišal in katero so glasbeniki in uredniki širom po svetu, ob vstopu v 21. stoletje, zalepili na 4. mesto od 100ih najboljših skladb 20ega stoletja, za nameček pa so njen album Lady Soul  zalepili na trenutno 84. mesto najboljših albumov vseh časov glasbe.

A nagrad za svoje izjemno soul delo kraljica Aretha verjetno že dolgo ne šteje več, saj se je praktično vsaka njena skladba začela spreminjati v zlato v trenutku, ko jo je prvič zapela. In tako  tudi angeli lahko še vedno nemih odprtih ust uživajo v njenih interpretacijah….

Sam sicer še vedno upam, da se mi zvezde poklopijo in se znajdem na njenem koncertu, sploh, ker sta mi iz seznama mojih 50 mast bi der koncertov ostala zgolj še dva in Aretha je ena od teh dveh. In vsakič, ko slišim navezo Keith Richardsa in Aretho Franklin v spodnjem videu, me skine delirij tremens brez vsakega posebnega dodatnega poživila….kdor zna, pač zna….. God bless the soul queen.

Don Marko M

httpv://www.youtube.com/watch?v=5NulUOzBkjA

Evo, na takšno mašo sem mislil, ker Aretha je more than a woman…..httpv://www.youtube.com/watch?v=7kDGi8gYS18

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Aretha Franklin – ko še angeli obmolknejo….

  1. 🙂 Mucek,kaj pa moram jaz narediti,da mi poljubiš roko?Jaz bi tudi se grebla za takšno mašo če bi ona pela ker je Frenklinova ta prava diva tudi pri sedemdesetih.Samo se menda ne bo poročila spetsem slišalaUpam da bo imela kakšen koncert v bližini če ne pa te pošljemo čez lužo na njen koncert,da zaključiš tisti svoj seznam. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *