Na planincah luštno je……

Zadnjih nekaj dni si kar ne morem izriniti iz misli spominov na otroštvo, ki so privreli na plano. Takrat sem namreč veselo žvrgolel tudi v šolskem pevskem zboru in ena od nepozabnih iz repertoarja je bila tudi – Na planincah. Ja, točno ta, ki zadnje dni neumorno nažiga v reklamah. Reklame sicer še nisem uspel videti v celoti, ampak to ni ovira, da je sedaj kar ne morem nehati popevati in požvižgavati. Poleg tega se odlično mixa z We are the champions od Queen-ov. Obenem pa kar ne morem verjeti, da je ta pesem vznemirila, spet, nekaj preveč slovenčkov….

In to do te mere, da so jim namenili celo prajm tajme tako tv, kot radio, pa še kakšen medij bi se našel.

A kakor sem obračal, kaj hudiča žene tiste modele, da se vsajajo nad eno planinsko reklamo, v vsakem primeru sem prišel na odgovor, da jih žene, hja, kaj pa drugega kot slovenska foušljivost. A tokrat še nekaj zraven.

Pa dajmo na brzino pregledati zgodbo, preden preide iz simpatične reklame v nacionalni problem in preden uspe vsem otrokom te naše male podalpske sodobne generacije na pamet prepevati nekaj našega zgodovinskega, namesto lady Gaga.

Da je Na planincah lepa slovenska pesem tej ugovorniki ne dvomijo, čeprav je res, da jih tega še noben novinar ni vprašal. Od tukaj dalje pa je zanje narobe vse. Ker, pravijo, pesem v reklami zaigra na emocionalno nacionalna čustva….. Pa logično, kaj pa. Saj zato je.

Tukaj se pojavi prvi moment, ko ugovorniki izvajajo pritiske umika reklame iz medijev, pod krinko ščitenja javnega interesa, v tem primeru slovenskega gospodarstva, natančneje, mlečnih proizvajalcev. Pri nas je namreč še vedno tako, da se tisti konkurenci, sploh če je tuja, ne zoperstavijo z bistrostjo in fer plejom, ampak primitivizmom.

In ta reklama je samo še eden od dokazov, kako naše gospodarstvo v resnici deluje. Tujce je treba onesposobiti in oblatiti za vsako ceno, po možnosti jim sploh ne dovoliti, da vstopijo na naše tržišče, ker so pač resna grožnja konkurenčnosti, tako v kakovostnem kot cenovnem pomenu.

A v resnici nam tej ugovorniki sporočajo povsem nekaj drugega. Sporočajo nam totalno kreativno nesposobnost naših gospodarstvenikov, kakor tudi oglaševalskih agencij.

V bistvu so zgroženo jezni sami nase, da se je francoz spomnil oglasa s slovensko pesmijo, čeprav so jo sami imeli vseskozi dobesedno pred nosom, očmi in ušesi.

Ja, slovenske oglaševalske agencije so samo še enkrat več pogrnile v kreativnosti, da ne omenjam proizvajalcev, katerim je reklama za njih izdelke OK samo takrat, ko je najprej všeč njim. Delujejo pač po logiki jaz sem plačnik in reklama mora biti meni všeč. To, da lahko njemu ne bi bila všeč, nekaj drugim milijonoom potencialnih kupcev pač, jih sploh ne gane.

Mene spotikanje ugovornikov, da francoski proizvajalec zavaja, ker uporablja avstrijsko mleko in slovensko pesem, sploh ne moti. Prej nasprotno. Fantje so se pač bistro znašli. Nenazadnje nimamo nobenega zagotovila, da Ljubljanske mlekarne, ali katere druge naše, ponujajo svoje proizvode iz zgolj slovenskega mleka in ne recimo madžarskega. To pa, da tej naši uporabljajo v svojih reklamah raje skladbe iz tujine, kot naše slovenske, pa je itak njih odločitev.

Celo naši veliki trgovci svoje mlečne blagovne znamke reklamirajo kot “Vzpodbujajmo slovensko”, “Ščitimo slovenska delovna mesta” in podobne kozlarije, potem pa prebereš drobni tisk na embalažah teh njih izdelkov, da lahko ugotoviš, da je na izdelku edino slovensko to, da se prodaja v slovenski trgovini.

Kar se mene tiče, ta francoski mlečni proizvajalec od mene, kot do sedaj, ne bo imel praktično nobene koristi, čeprav mu čestitam za bistro izvirnost reklame, kakor tudi, da mi je s to Na planincah olepšal nekaj dni, pa še na enostaven način so se moje smrkete naučile prepevati to tradicionalno planšarsko, v resnici izvorno avstrijsko, pesmico.

Sicer pa, kaj nam pomaga, če imamo odlične slovenske krave, po drugi strani pa “plemenite” slovenske bike, ki namesto krav naskakujejo – ograje. Je že res, da je oboje za naskočiti, ampak verjetno je lažje ograji opazovati bika na kravi, kot obratno.

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Na planincah luštno je……

  1. No, da je lahko ta reklama za koga problem 🙂 Meni je všeč, samo zdi se mi, da ti izdelki niso najbolj poceni, tako da bo to prej vplivalo na mojo izbiro, kot kaj drugega.

    Malo me moti ta nacionalizem, podobno kot pri Sloganu Slovenija, moja dežela ali kaj je že bilo tisto za Spar. Pač nekdo igra na slovenska čustva, kar po mnenju nekaterih ne bi smel. Meni je vseeno. Zaradi nekih reklam nas ne bo nič več in nič manj. Tudi si mislim, da bo nam prej koristila konkurenca, kot zapiranje vase.

  2. Jin

    heeh, nobena izvirnost reklame ni poceni…..čeprav so na ta račun izvirnosti dobili vsaj še za 3x več dodatne brezplačne reklame……konkurenca pa je v vsakem primeru koristna, če je v feir plej manirah….več kot je bo, na boljšem bomo potrošniki…..itak je jasno, da ni reklama tista, ki v končni fazi spreobrne potrošnika, ampak kakovost in ustrezna cena prozivoda…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *