(Ne)pozabne minulega tedna – vol. 7

Tokrat začenjam primerjalno. Kako je bilo v minulem tednu leta 1990 ? Takrat nas je v  SFRJ živelo dobrih 23 milijonov prebivalcev. Zunanji dolg je bil 20 milijard dolarjev = 900 dolarjev na prebivalca. To je SFRJ dosegla v 45 letih. Kako je bilo v minulem tednu 2012 ? V SLO nas živi dobrih 2 milijona prebivalcev. Zunanji dolg je 60 milijard dolarjev = 28.000 dolarjev na prebivalca. To je SLO dosegla v 21 letih. Pa še marsikaj v tem stilu. Sledijo preostali dogodki minulega tedna…..

Začenjam z računskim sodiščem, ki je v svojem revizijskem poročilu nad poslovanjem ZZZS ugotovilo, da je v lanskem letu 69 zdravnikov izdalo skupaj za 100 tisočakov receptov zdravil. Vsi so pokojni že pred 2010 letom. Zdravniki, ne recepti.

Po mnenju ljudstva, razen Janševih volilcev, je generalni krivec za stavko policistov kar njih vrhovni šef Vinko Gorenak. Zaradi nedogovora med polcijskimi sindikati in vlado, je namreč preVirant razpisal referendum. A če upoštevamo pregovorno “kakršen šef, takšni uslužbenci”, potem je jasno, da bodo policaji, raje kot preko referenduma, svoje dosegli kar preko Gorenaka.

Minister Zvone Černač alias “Blajnd majnd” pogumno nadaljuje ustrahovalno diktatorsko retoriko Janševe vlade, zato je zaposlene na ministrstvu šokiral z dopisom, v katerem grozi z disciplinskimi postopki in odpuščanji, če ne bodo dosegli maksimalne storilnosti. Ja, temu rečemo tudi maksimalna neomejenost omejenosti.

Vlada je za vršilca dolžnosti direktorja uprave za pomorstvo imenovala Marjana Hrvatina, novega predsednika SDS v Kopru. Tik pred zasedbo tega položaja je bil Hrvatin obsojen na štiri mesece pogojne kazni, ker je s službeno kartico večkrat točil gorivo v zasebni avtomobil – kot uslužbenec uprave za pomorstvo.
Slovenija – (Janševa) obljubljena dežela, kjer ni da ni možno.

Minuli teden je zaznamovala tudi 120 obletnico rojstva največjega slovenske matere sina in predsednika brez roka trajnosti mandata, Josipa Broza Tita. Respect ! To pa, da je Tito v svoji (s)pokojnosti vedno bolj živ pomeni le, da imamo nesposbne voditelje. In oni to vejo.

In minuli teden smo, spet in znova in že skozi 55 let praznovali Dan mladosti. Praznik Mladosti, ki združuje mlade po letih, srcu, v multikulturnosti in multinarodnosti in napredni retoriki obnašanja je letos praznovalo že preko milijon državljanov naše male podalpske. Janševa vlada je dan pred praznikom razposlala depešo, v kateri je sporočala, da ni mlada in da nasprotuje multikulturnemu in multinarodnostnemu dialogu. To pa je nekaj novega od te vlade.

Kljub temu ali prav zaradi tega, se je dan po Dnevu mladosti v hrvaškem Poreču na taboru družilo 150 slovenskih in hrvaških otrok in mladincev pod geslom projekta  -“mladi ne priznavajo meja”.  Tokrat so, v podnaslovu “Sto ljudi, sto čudi” obdelovali vprašanje stereotipov in predsodkov do obeh narodov. Bravo mladinci in pionirji, ki razumete smisel prihodnosti. Ne glede, če imamo pri nas 1,5 milijona ljudi in eno veliko samo čudo, ki deli predsodke.

Spet pa je bil kreativen Kohl Erjavčev, ki je po obisku v Kolohadu napovedal, da bo Slovenska vojska od amehiške administhacije kmalu dobila donacijo, vhedno 1,2 milijona dolahjev. – kar so v bistvu obresti enega kvartala vseh let katera plačujemo Natu za članstvo, pa še ta znesek bo podeljen v obliki usposabljanja naših vojakov z ameriškimi marinci.

Pozitivna Slovenija je, dobre pol leta po svoji ustanovitvi, minuli teden dobila tudi svoj podmladek z imenom – Prihodnost Slovenije.  Mladinci so za predsednika izvolili Jerneja Pavliča, ki poudarja, da bo podmladek več delal in manj govoril. Kar je novost v primerjavi s starejšimi kolegi, ki malo nič govorijo in nič naredijo, kar je sicer prihodnost naših politikov zadnjh 20 let, vključno z Jankovićem.

Mogoče pa začenja to prakso spreminjati 14 poslancev SD in PS, ki so v zakonodajni postopek vložili novelo zakona o verski svobodi, s katero med drugim predlagajo odpravo državnega sofinanciranja prispevkov za socialno varnost duhovnikov in državno zaposlovanje duhovnikov. A dvomim, da se bo Janševa vlada kar tako odrekla prvim sedež pri maši.

V Kopru so že 5ič v zadnjem letu oropali pošto v Semedeli. Policija je roparja ujela še isti dan v Lajbahu. V prejšnjem ropu te pošte je recimo policija lovila zmikavta dober teden dni. Je pa res, da policija takrat ni stavkala.

Naši nogometaši Slaviše Stojanovića so tudi uradno začeli priprave za SP 2014 ole Brazil. V prijateljski tekmi z Grki, na stadionu osterajh tirol, so naši izržili 1 : 1. Da bi lazhko kasneje zmagoval, moraš najprej razumeti smisel poraza.

Vlada je prijavila predlog spremembe ustave – že četrtega zapored – tokrat za  novi  90. člen Ustave, po katerem bi lahko referendum zahtevalo samo 40.000 volivcev in večina v državnem zboru. Prepovedali bi referendume o nujnih ukrepih, zakonih fiskalne narave in v primeru protiustavnih posledic. Referendum bi tako bil veljaven le, če se ga udeleži 40 odstotkov volivcev. Poslej torej lahko od te vlade pričakujemo (pazi- novost!), da bo podajala samo še nujne ukrepe, fiskalne zakone in protiustavne posledice.

Padale pa so seveda, spet in znova, številne (ne)pozabne izjave naših modrecev, od katerih nekatere zakajžemastno plačujemo. V nadaljevanju…..

Miroslav Cerar, olimpijski in svetovni prvak, o tem, kako je leta 1965 na stadionu JNA vrocil predsedniku Titu štafeto Mladosti :
Bil sem ponosen, da me je doletela čast  tako pristopiti k svojemu predsedniku. Besede, katere sem izrekel Titu, sem sam pripravil. Nihče mi ni rekel, kaj naj povem in nihče ni besedila prej pregledal. Po predaji štafete sem v loži s Titom počakal konec prireditve.
(Miro – rispekt… Si pa super frajer, da ti je to vse demokratično, civilizirano uspelo, če pa danes eni trobijo, da si predal štafeto diktatorju v totalitarnem sistemu)

Žiga Turk, SDS, o praznovanju Dneva mladosti :
“Z okrožnico bi radi spomnili na odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bil Josip Broz Tito simbol totalitarnega režima in da je vsako poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno, saj ga je mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu.”
( Žiga, preveč doživeto gledaš Lost. Ma kaj si lahko še večja, celo fakultetna, mona, s tvojim šefom vred ?….ja, vprašanje je retorično)

Denis Romac, hrvaški novinar, o Janševem SDS :
“Imate stranko, ki meni, da je dana od Boga, da vlada Sloveniji, in meni, da si je priborila slovensko neodvisnost, pri tem pa vse druge stranke obtožuje, da so sile kontinuitete, kot jim pravijo. Mislim, da je to bizarno.”
(Denis, ti misliš, kar mi že vemo….da Bog zanje še ni dovolj uporabil svoje šibe)

Janez Janša, o tem, kaj bo, če varčevalni ukrepi ne bodo uveljavljeni :
“Ne vem, kaj je lahko scenarij B. Bomo kot brodolomec, ki je priplaval do obale in se na kopnem ustrelil.”
(scenarij A je od Merklove…..scenarija B ni….in kje bi, Janezek, brodolomec dobil orožje za se ustreliti ?… aja, že čakaš na obali)

Spomenka Hribar, o stanju Slovenije nekoč :
“Izvirni greh Slovenije je v Demosu. S prihodom demokracije je izbruhnil pohlep, za katerega nismo imeli pripravljenih ustreznih mehanizmov.”
(Spomenka…ok, jih pač ni bilo pred pred 21 leti…..ampak, kje so danes ?….mehanizmi mislim…grehov je že za vse spovednice po naši mali podalpski, pa še za izvoz)

SLS, o predlogu vlade za spremembo pravil izpeljav referendumov :
“Poleg materije nacionalne varnosti in obrambe, človekovih pravic, nujnih ukrepov, zakonov fiskalne narave, protiustavnih posledic in temeljnih svoboščin, je zelo pomembno, da področje davkov in drugih javnih dajatev ter zakoni od katerih je neposredno odvisna javnofinančna stabilnost in izvrševanje proračuna, ne morejo biti predmet referendumske pobude,”
(bravo, Žerjavovi napredniki…..pozabili ste dodati še referendumsko prepoved za – dihanje)

Andrej Umek, o socialnem dialogu med vlado in sindikati :
“Socialni dialog je pomemben. A se morajo sindikati zavedati, da so njihove pravice omejene. ”
(Umek, ta je pa umna…..res čudno, da sindikati tega ne vedo, ko pa državljani krepko občutimo to omejenost)

 Lenart Škof, o naši (ne)pravni državi :
“Demoracija je vrednota, ki jo gradimo in je nima nihče v posesti.”
( to bo ja, Lenart…..da nisi ti mogoče zgrešil države s svojim predavanjem ?….preveri raje še 1x razpored)

Blaž Kavčič, o spoštovanju naše države :
“Kako naj Slovenci spoštujejo svojo državo, če je celo lasten temeljni konstruktivni akt pravne države deležen posmeha.”
( Blaž…..ti verjamem…tudi zaradi posmeha državljanom ob nakupu novega mersedesa….aja, si že kdaj mogoče slišal, da državljani Slovenije nis(m)o samo Slovenci? )

Zoran Janković, o (ne)vpletenosti v 4 milijonske zgodbe :
“Ne morem se znebiti občutka, da gre za politično gonjo proti meni.”
(Zoki….doniraj vladi, pa bo očutek izginil)

Anton Colarič, o predsedniških volitvah na kongresu SD :
“Čas je za spremembo.”
( Tona, se čisto strinjam… za začetek lahko zabrišemo SD iz parlamenta, ker itak že leta ne opravlja poslanstva skladno svojemu imenu…s  Pahorjem ali brez)

Zdenka Čebašek-Travnik, o svojem delu varuhinje :
“Varovanje okolja in prostora je ena od prioritet mojega dela:”
(Travnikovo na travnik – teleta na paši zelenega travnika boš lažje in bolje razumela, že ker ne razumeš državljanov pred praznimi jasli)

Andrej Vizjak, o medgeneracijskem sodelovanju :
“Medgeneracijsko sodelovanje in sobivanje generacij je zelo pomembno, čeprav se tega ne zavedamo. Gre za vzajemno, spoštljivo in solidarno sodelovanje med vami, vašimi starši, starimi starši, pradedki in prababicami.”
( Vizjak….govori v ednini – o zavedanju…..predvsem pa ne govori o tistem, česar nisi sposoben in ne izvajaš….aja, pa naslednje leto si vabljen na Dan mladosti, da vidiš na kupu vse česar se ne zavedaš in ne izvajaš)

Don Marko M

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “(Ne)pozabne minulega tedna – vol. 7

 1. Sam tole bo čez deset let zlo zanimivo branje.Zdaj je tudi sam takrat bo melo dodano vrednost. 😉

 2. Rado

  nekaj takšnega, ja…..tokrat me, po čudežu in prvič, ni nihče motil med pisanjem na dah in črke so se kar same od sebe lepile….. 😎

 3. Saj je praktično vsak stavek tega miselnega zmazka sam zase predstavlja neumnost, tale je pa vrh te “mojstrovine”:

  “Po mnenju ljudstva, razen Janševih volilcev, je generalni krivec za stavko policistov kar njih vrhovni šef…”

  Moraš bit pa res salamensko zaljubljen v svoj ego, da če odšteješ od 100% tistih 26% janševih volilcev, da misliš, da ostalih 74% volilcev razmišlja enako kot ti!
  Po prebiru tega umotvora sem se počutil, kot bi 2 uri skupaj poslušal “predavanje” četrt-pismenega starega vodnika prve klase Banze (bilo je leta ´78)…

 4. danilo

  še dobro, da si komentiral in vsak zmazek stavka raztegnil na svoj način…..me pa veseli, da ti je moj zapis dal občutek večnosti od 78 dalje, česar si glede tvojega vodnika sicer ne znam predstavljati, sklepam pa, da se ti je njegova četr pismenost predavanj tako zelo zasidrala v notranjost, da si jo prenesel še na branje in pisanje…..vsekakor moj blog brez tvojih komentarjev povsem drugače izgleda….

 5. Še veliko premalo si povedal trenutnemu diktatorju Majerju, ki misli, da je Bog. Je pa revček poleg topoumnosti še lopov, mafijec in pogrebnik Slovenije. Je Cijin agent!
  Pod Titom smo bili res ljudje v pravem pomenu besede sedaj smo le še nepomembna trupla. Pika.

 6. Don,vedno bolj tekoče ti tole laufa.;)Mogočen intro,spevno nadaljevanje,zgovorna fotka finish.Resno moram začeti jemati tvojo napoved za Pulitzerja tudi ker te poznam,da si vse naredu kar si rekel.Pripravi se na EP.;)Lp

 7. ustavila se bi le pri Črnaču.
  Mislim, da je SRAMOTNO, da mora nek šef PROSITI svoje podrejene, da delajo.
  Žal se to v različnih službah pogosto dogaja.
  Včeraj, ko sem bila v Lj., sem šla na kavo z nekom, ki ”dela” v eni od teh služb. Sredi dopoldneva NI bilo problem sedeti v slaščičarni Maxim več kot eno uro. In obenem šimfati črnača & co, kakšni kreteni da so, ker člvoeka silijo, da dela več kot je ”sposoben”.
  seveda nisem komentirala niti tega, da – ne le ona, še veliko njenih kolegov- službeni čas izkoristijo za to, da stresajo neumestne komentarje po različnih forumih.
  Pa to še ni bilo vse: za povrh se je še jezila na tiste, ki pa prav NIČ ne delajo, kajti različne vlade so jih ”odložile” kar ”nekje”, ker jih odpustiti niso mogli, so se jih pa želeli znebiti.
  In zato, dragi Don Marko, MENE JE DO VRH GLAVE SRAM, da živimo v državi, kjer MORA tisti, ki želi, da je delo opravljeno, ali na kolenih prositi podrejene, da migajo ali pa jim mora pošiljati tovrstna pisanja.

 8. Milena

  mogoče je bil moj komentar napačno razumljen glede Černačeve poteze….ne, ne moti me, da šef “tera” delavce delati, čeprav je obenem žalostno, da se sami ne zavedajo, kaj je njih delo…..problem v Černačevi zahtevi vidim zgolj v tistem delu “maksimalno”…..kaj in koliko je maksimalno je relativen pojem in za vsakega drugačnega pomena….ponavadi se, ko šef uporabi takšen izraz, kasneje začnejo dogajati zlorabe šefa, saj ima šef pač ta privilegij, da lestvico maksimalnega zahtevka vkomponira v delovni proces kakor se mu pač zljubi in neobvezno v enaki meri za vse zaposlene….torej lahko mirne duše nekomu, ki mu ni simpatičen, čeprav dober delavec, butne kadarkoli, da ne dela maksimalno in to je tudi edina utemeljitev na osnovi katere ga šutne v discipplinsko ali odpoved…..
  mene to Černačevo navodilo sploh ne bi skrbelo, če bi naši politiki vseh zadnjih 20 let izkazovali sposobnost korektnosti in načelne šefovske drže, ki seveda v prvi vrsti velja zanje, saj moraš biti kot šef vzor…..ampak zaenkrat imamo tako v politki, kakor tudi v vseh segmentih služb, kjer ima država deleže, vse preveč šefov, ki dajejo zaposlenim vse prej kot pravi vzorec delovnosti, zahtevajo pa vzporedno neko maksimalnost….jaz pač mislim, da lahko maksimalnost oz. karkoli že nekdo od koga zahteva le, če ima sam te sposobnosti in jih tudi izvaja…..Černač se v tem pogledu, zaenkrat, še ni izkazal, kar sicer velja za cel parlament….

 9. Oliv

  povedal sem toliko, kot je šlo v minuli teden….primerjave med Titom in Janšo pa so povsem brezpredmetne, ker Janša človeka sploh ne vidi, razen na volitvah….

Leave a Reply

Your email address will not be published.