Naj prireditve poletja Koper 2012 (foto) – Zirkus Giovanni, Guixot de 8, Mladinski zbor Pala

Včeraj se je od sezone poslovila še zadnja poletna prireditev v Kopru – Sladka Istra. 4 zaporedna izvedbe Sladke Istre je bila sicer dobro obiskana, a žal se vedno bolj oddaljuje od izvirnega koncepta. Vedno manj je namreč avtohtona in vedno bolj komercialna, kar pričajo tudi številne predstavitve proizvajalcev, ki z Istro nimajo nič skupnega, razen, da prodajajo tudi tukaj svoje izdelke. Predvsem pa postaja Sladka Istra za obiskovalce vedno dražji šport. A tiste prave “sladke” prireditve, ki so, po mojem izboru, ponudile bistveno več užitka, so se odvile že pred to zaključno…..

Če odštejem daleč najbolj obiskano, kar še ne pomeni najbolj kakovostno, prireditev tega poletja in zadnjih let v Kopru – Primorska ZAvedno – in potegnem črto čez poletno prireditveno dogajanje, potem najprej pade v oči, da je MOK oz. TO izvedla za polovico manj prireditev, kot lansko poletje.

V rangu glasbenih prireditev, katerih je bilo sploh malo, je naslov najbolj poraznih brez vsakega dvoma in že kar na začetku sezone pobrala prireditev X Faktor na Titovem trgu, tokrat “live” različica tiste tv verzije. Še 1x več se je videlo, da nastop po tv in v živo nista obvezno kompatibilna in če je to potencial prihodnosti naše glasbene scene, potem smo, milo rečeno, v riti. Ker, če so že 11 letne smrkete prijavele “kakšno sranje je to”, potem dvoma ni…..

No, ni bilo vse tako grozno in če nekaterih prireditev sploh ne omenjam, ne pomeni, da jih ni bilo, pač pa zgolj to, da me niso premaknile ne v plus, ne v minus. Tako v nadaljevanju predstavljam 3 prireditve, ki so zadovoljile moj, pa tudi okuse vseh starostnih skupin, predvsem pa so bili avtorji in izvajalci teh programov zelo kreativni in posebni v svojih izvedbah. Vredno vsakega tleska dlani posebej in aplavza množice skupaj.
Vsekakor priporočam ogled predstavljenih v nadaljevanju, v primeru, da se pojavijo v tvojem mestu.

Zirkus Giovanni
Govorni del programa je sicer potekal v angleščini, ampak dobrih 12 mladink in mladincev iz Avstrije je v svojih interpretacijah prikazalo pravo razkošje talenta na ploščadi Mandrača. Glasbena podlaga je bil kar njih odličen orkester, ki je igral v živo in je tvoril polovico nastopajočih. Čeprav mi ni ravno uspelo sešteti katero polovico, saj so se dekleta in fantje izmenjavali v vlogah v orkestru in predstavi na odru. Multifunkcijski pač in zato dodaten plus.

Vse je delovalo improvizirano, a obenem zelo profesionalno. Ja, to je tista natežje dosegljiva stopnja, o kateri se sploh našim televizijcem niti (še) ne sanja. Odlična avtorska glasba orkestra, predstave na odru in aktiviranje publike k sodelovanju.

Sporočilo zgodbe pa je bil slikovit (cirkuški) prikaz, da denar enostavno ne more kupiti vsega oz. vsakogar. In da demokracije ne kroji denar, ampak človek. Ohranjanje osebnostnega ponosa in odločen nastop v prikazovanju le tega, nekaj torej, kar sploh potrebuje (pre)več naših državljanov.

Zgodba slikovito prikazuje premožneža, ki se sicer kopa v denarju in prepričanju, da je vse naprodaj, a kljub vsemu denarju ne more kupiti svojih izgubljenih sanj in mavrice enostavnih nematerialnih radosti življenja. Zato se zateče med enostavne ljudi, ambiciozne iluzioniste, da bi kupil njih srečo mavričnih odtenkov, kljub temu, da živijo v materialnem pomanjkanju. In takrat spozna, da bo za dosego željenega, namesto kupov denarja in za spremembo, moral vložiti samega sebe…..

Mladinski zbor Pala
Drugačnost pa je bila, tokrat v Taverni, razločno slišna in vidna tudi v nastopu Mladinskega zbora Pala iz Ljubljane, katerega sem sicer prvič gledal na Obali, a se obenem vprašal “Kje ste bili do zdaj?”. Dvomim sicer, da je kateri od članic/članov zbora že preskočil srednje šolske klopi, ampak po prikazanem nastopu si nedvomno zaslužijo fakultetno diplomo.

Vseakor Palovci nimajo kaj iskati v rangu klasičnih pevskih zborov, zato pa tudi ne nosijo oznake ‘pevski’ v svojem nazivu. Dekleta in fantje namreč zmorejo in prikažejo neprimerno več. In bolje.

Odlično predstavljene gospel skladbe, med katerimi pa so se našle tudi uspešnice Abbe in Beatlov, pa še koga, so ravno tako odlično dodatno oplemenitili z koreografijo, ki je kot dostojna gledališka predstava zaokrožila celotno sporočilo predstave, ki je bilo eno samo veselo sporočilo mladih, ki nesebično razkazujejo darove svojih kreativnosti in dobre volje v skupek kreativnosti dobre volje. Ja, očitno še premoremo mladine, ki ve kaj hoče, kam gre in seveda, kako to narediti…..

Guixot de 8
Za konec izbora mojih 3 naj prireditev tega poletja v Kopru, pa še nekaj totalno drugačnega. Španski Gargot de joc sicer niso prvič v Kopru, a vsak njih obisk na Ukmarjevem trgu je drugačen. In za obiskovalce vseh generacij nadvse zabaven in poučen. Fantje so namreč tisti, ki so naredili umetnost iz – smeti.

OK, bom lepše povedal – fantje reciklirajo odpadne materiale. Seveda iz stvari, ki se večini zdijo neuporabne. In fantje reciklirajo te prej odpadne materiale v – zelo zabavne miselne igre. Zveni mogoče malo kruto, da prej dobesedno smeti, potem ko se sprehodijo skozi njih roke, v povsem novi podobi, testirajo količnik bistrosti posameznika, ampak nič ni bolj kruto, kot ljudje, ki smetijo vsepoprek. Tej fantje smeti počistijo in jih dajo v uporabo…..

Od začetkov v letu 1991 so tako fantje ustvarili že preko 300 različnih recikliranih iger, ki so skupek inteligentnosti in enostavnosti do te stopnje, da znanost postane pravi šou za obiskovalce. Ne, enostavno ne moreš ostati indiferenten, ko se giblješ med temi recikliranimi tvorbami in prej kot slej te potegne v ta svet.

Svet preizkušanja lastne sposobnosti logičnega razmišljanja. Ko je najbolje začeti na koncu, da lahko ugotoviš, da je začetek lahek. Super zabava za celo družino, za vse starosti. In ja, ‘obdelal’ sem vse naprave, moja mularija dobro polovico. Čeprav ne bom zanikal, da se pred kakšno igro nisem praskal po buči pred začetkom izvedbe, kdaj tudi med izvedbo. Vsekakor ne zamudi, če se ekipa  Guixot de 8 pojavi v tvojem kraju…..

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Naj prireditve poletja Koper 2012 (foto) – Zirkus Giovanni, Guixot de 8, Mladinski zbor Pala

  1. Mucek prave si izbral.S tisto reciklažo sva se moj Medo in jaz zajebavala skoraj tri ure.Je bil napor za možgane. 🙂 Tisto ostalo sem zamudila.Bila sem na Sladki Istri in je moj Medo reku kakšna fešta sladkarij je to ki je več vina in reklamnih avtov kot slaščic. 😉 🙂 So res postali dragi.

  2. Ivonca

    ja, reciklatorji me vedno znova navdušijo…..na Sladki istri pa, če bo šlo tako naprej, bodo sladkarije postale res samo še desert, glede na to, kaj vse se ostalega dodaja zraven v predstavitev, kar nima veze ne s sladkarijami ne z Istro…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published.