Okoli parlamenta študentski krog, v Kopru policaji bežali naokrog

Včeraj sem na 2.protestih v Kopru oddal prve izjave za medije, nadaljevanja sledijo. Tokratno protestno poročanje 1. ljudske vstaje v samostojnosti, pa načenjam z novostjo izvedb, ki bodo postali stalnica v prihodnosti. V Ljubljani je namreč okoli “hrama demokracije” včeraj preko 4000 študentov sklenilo protestni ljudski krog. Odziv presranih poslancev je bil takojšen…..

Potem, ko je Janševa vlada pred dnevi, tokrat z Žigo Turkom v glavni vlogi, že odvzela zajetne milijone visokemu šolstvu, kar je podprl celo Borut Pahor s svojo SD, jebeš takšne social demokrate, so poslanci parlamenta včeraj rabili le nekaj minut, da so univerzam vrnili že odvzetih 16 milijonov.

Še več, celo osnovnim in srednjim šolam so vrnili milijone za prehrano, tako da, recimo, otroci naj ne bi bili lačni vsaj v času pouka. Ampak s sprejetji proračuna 2013/14 so poslanci ustvarili vse pogoje za nadaljno padanje gospodarskega in splošnega razvoja države.

Obenem pa so s takšnim proračunom ustvarili vse pogoje za dvig revščine iz sedanjih 500 k na dober milijon državljanov v dobrem letu.

Da ne bo pomote – poslanci niso dveh prej omenjenih sklepov za šolstvo sprejeli zato, ker bi delovali in želeli dobro ljudstvu te naše male podalpske, ampak zato, ker so se dobesedno usrali za svoje stolčke, riti in glavo in ker so vedeli da jih, če tega ne sprejmejo, čaka kampiranje v parlamentu dokler ne bi tega sprejeli.

Študentje pa so, s profesorji na čelu, pokazali novo smernico prijemov v protestih 1. ljudske vstaje v samostojnosti naše male podalpske. Zaključen ljudski krog okoli parlamenta, seveda v delovnem času, ima strahotne učinke in to brez vsakega nasilja.

Čisto verjamem, da se naši skorumpirani politiki že kmalu, kljub njih arogantni brezbrižnosti do sedaj, kmalu začeli sekirati za vsak svoj korak. Sploh tisti, ki še vedno poskušajo ljudstvo deliti, z vlado na čelu, in se zaenkrat še sprenevedajo v upanju, da jo bodo odnesli nekaznovano za svoja početja.

A bilo je dovolj ! Tokrat se ljudstvo ne ustavimo vse dokler še zadnji skorumpiran politik ne izgine iz vsake možnosti, da bi še kdaj v prihodnosti škodoval tej naši državi.

Včeraj popoldne pa smo tudi v Kopru izvedli vstajni protest, drugega zapored v dobrem tednu. Tokrat nas je bilo na Titovem trgu, katerega kapaciteta je 1500 oseb, za skoraj cel trg. Torej 1,5 x več, kot na prvem shodu.

In tokrat je bila na Obalni vstaji tudi druščina dosti bolj pisana. Bili smo različnih barv, različnih karakterjev, različnih narodnosti, različnih (ne)religij, različnih starosti – od dojenčkov do upokojencev in vse vmes, a vsi z enotnim ciljem – Očiščenje naše domovine vseh skorumpiranih politikov/elite !

Ja, tudi sam sem bil z družino, ker tako čutim, ker je to moja državljanska dolžnost in ker sem se 91ega boril za pravično, napredno državo enakih možnosti za vse, okolju prijazno in proti tudi korupciji politikov.

Tokrat je bilo tudi vsebinsko dosti bolj pestro, kot prvič. Peli smo, plesali, seveda tudi protokolno protestno skandirali, obenem pa še dodajali svoje obeske na praznično smreko želja sredi Titovega trga. Na njej so in bodo ostali, na vejah pripeti, tudi takšni napisi ” Ustavimo se šele, ko počistimo parlament”, “1 palma = 40 štipendij”, “Padle so palme, kdaj bo lopovič?”, “Oblast ljudstvu, kriminalce v čuzo”.

Po dobrih 2eh urah smo tisti z otroci začeli zapuščati prizorišče, za malčke je ipak postajalo premrzlo, a nekaj čez 300 protestnikov je odšlo pred občino in tam prižgalo svečo pred vrati občine, ob skandiranjih, ki so vse prej kot podpora županu, ki redno pošilja svoje podžupane in svoje zaposlene kadre na občini na shode, da mu poročajo sprotna dogajanja. Kangler stajl.

Župan Popović se je na včerajšnje proteste odzval v Kanglerjevem stilu : “Pridite dopoldne v mojem delovnem času”. Hm, jaz pa mislil, da so poslanci in župani 24 ur v delovnem času. Plačani so že tako. A nekaj mi pravi, da se bo Popoviću želja povabila uslišala.

Kolikor pa mi je znano, so bili včeraj včeraj v Kopru prvi protesti po državi, na katerih so policaji bežali. Dobesedno. Po odhodu glavnine protestnikov, ko se je še preostala skupina napotila po mestnih ulicah, so namreč policaji začeli pozivati na razspust protesta. In potem so policaji razpuščeno v avtih bežal pred protestniki po cestah mesta.

Mislim, da v prihodnosti ni izključeno, da bodo bežali policaji na vseh protestih po državi. Nenazadnje so si krivi sami, dokler več kot očitno ščitijo skorumpirane politike. Nageljček gor ali dol, ampak dokler sami ne odstopijo ukazu Gorenaka, odložijo ščite in čelade in stopijo med mirne protestnike, s protestniki naprej, si bodo čisto sami krivi. Imajo možnost izbire.

A kljub tej možnosti vztrajam, da moramo protestirati jasno in odločno, a nenasilno. Takšno držo in nastop je treba ohranjati vse do trenutka, ko bi nas kdo, kljub mirnemu protestiranju, četudi policaj, poskušal fizično ogrožati. Eno mojih načel je jasno – ne začenjaj nasilja, a v samoobrambi je dovoljeno uporabiti vse možnosti.

Sicer pa opažam, da nas je na shodih vedno več z družinami, torej so ljudje končno le začeli dojemati, že ker so nam skorumpirani politiki vse zavozili, da se protestno složno borimo predvsem za lepšo prihodnost naših potomcev, bodočih rodov.

Ne vem kako se je lahko zgodilo, da smo skorumpiranim politikom dovolili, da so uničili to državo in naš napredek, a dobro vem, da si ne moremo dovoliti, da bi te naše napake plačevali naši potomci, bodoči rodovi. Zato je treba to urediti tukaj in zdaj.

Tokrat sem, sicer prvič, a ne zadnjič, podal tudi tri izjave za medije, dve za tv in eno za regionalni časopis. In ker si boš tiste tv lahko sam/a ogledala v poročilih nacionalke in komercialke, ti tukaj dostavljam mojo protestno izjavo za Primorske novice :

Le nekaj korakov stran je Marko M Majkič iz Kopra v naročju držal svojo komaj triletno hčerkico. “Bil sem že na prvem protestu in bom prišel na vse. Zato, da enkrat za vselej počistimo parlament te nesnage in postavimo na čelo države moralne ljudi, ki hočejo dobro tej državi,” je dejal. “Protestiram tudi zaradi svoje hčerke. Tukaj sem tudi za njeno prihodnost. Ker to, kar se dogaja zadnjih 20 let, ni podobno ničemur. Sem politično neopredeljen in lahko rečem, da so za to kašo, v kateri smo se znašli, v isti meri krivi tako levi kot desni.”

Prihajamo in prihajali bomo – vse dokler vas ne bo več. Širi se ljudski (na)boj !

Don Marko M

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Okoli parlamenta študentski krog, v Kopru policaji bežali naokrog

  1. Ma škoda ki smo včeraj imele turnus nismo mogle prit.Mucek,saj si ti s svojimi puncami naša medijska zvezda lepo povedal še za vse nas.Do zmage naprej. 😉

  2. so hiteli potem po protestih popotovi hlapčki pobirat iz drevesa tiste želje,ki so bile proti Popoviću napisane,ha ha

  3. Don,kamor se te postavi opraviš,kot je treba.Treniram za generalni protest v Lj 21.decembra.Si vabljen.;)Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *