Janševa vlada priznala genocid nad Izbrisanimi

Kdor čaka, dočaka. Končno je tudi Janševa SDS priznala najbolj nagnusno, sramotno in z vsemi elementi fašizma storjeno dejanje slovenske politike – Izbrisane. Ampak ne se veseliti prezgodaj. Ker Janševa vlada dela vse s figo v žepu gre upravičeno pričakovati, da se bo, kljub temu indirektnemu priznanju in standardno nizkotnem obnašanjem tudi na račun “jokerjev” Izbrisanih in zdaj (spet) “oživljeni” meji s Hrvaško, še naprej trudila razdeljevati državljane ravno na ti dve poglavji….

V bistvu pa je to priznanje Janševe SDS, ki je trenutno praktično tudi sama vlada, preko besed miličnika Gorenaka, brezpredmetno in le še ena v nizu pokvarjenih neumnosti Janševe vlade.

Namreč, tako naše Ustavno sodišče, kot tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, sta že pred leti odločila, da je bil izbris Izbrisanih nezakonit in je predstavljal kršitev človekovih pravic. In o tem ni več kaj debatirati. Samo še za krivice storjenim ljudem se iskreno opravičiti in jim poravnati odškodnine.

Da je šlo pri tem dejanju Izbrisanih za načrten genocid, sploh ni dvoma. Imena te zamisli, kakor tudi dejanja, pa tudi tistih, ki so se izmikali popravilu tega dejanja, so znana.

Idejni avtor in pobudnik tega dejanja je bil Jože Pučnik, ki je 16. decembra 1990 v Ljutomeru, tik pred plebiscitom, javno in brez dvoma razumevanja izrekel :  “Ne bo vsak, ki ima na dan plebiscita bivališče v Sloveniji, dobil državljanstva brez posebnih pogojev.”

In za te Pučnikove “posebne pogoje”, ki so se razgalili v 25.671 izbrisanih otrocih, ženskah in moških, proizvedenih s pomočjo predvsem Demosove vlade, smo državljani naše male podalpske osramočeni do konca v očeh evropske in svetovne javnosti.

Janša je Pučnika za to idejo nagradil v svoji prvi vladi, ko je Pučniku podaril – letališče. Tito ni smel dobiti ceste v Ljubljani, Pučnik je za načrten genocid dobil celo letališče. V posmeh in sramoto. Only in Slovenia.

In 22 let kasneje ti pride miličnik Gorenak, s šajni plešo in zamegljenimi očali, ki dolije olje na ogenj :
“Mi odškodninske sheme že imamo v tej državi za žrtve vojnega, povojnega nasilja in še za koga. Tisti, ki so doživeli Dachau, Rab ali kaj podobnega, so v tej državi dobili izplačano 1,3 evra na dan. Jaz pa lahko direktno rečem, da ne vidim razloga, da bi izbrisani dobili več kot tisti, ki so trpeli v Dachauu ali na Rabu.”

Še ena Gorenakova svinjarija par exlence.

Najprej, miličnik Gorenak nima nobenih pristojnosti, da direktno kaj reče na to temo, ker so o tem že več kot direktno povedala sodišča.

Nadalje – Gorenak namerno zavaja, da ne rečem laže, kar ni nič novega. Res je, da so žrtve nacističnih taborišč prejele odškodnino v tej državi. Poudarek je na “v tej državi”. Kar pa nikakor ne pomeni – od te države.

Odškodnine, katere je povzročil fašizem, je namreč v celoti poravnala – Nemčija. Le ta je namreč v letu 2006 zaključila z odplačevanjem odškodnin vsem žrtvam fašizma po celem svetu, za kar je potrebovala celih 65 let.

Janševa vlada pa je potem tem istim prejemnikom nemške odškodnine lani pri pokojninah – odvzela dodatke. In to bo še posebno poglavje, ko bomo morali spet vsi plačevati neumnosti Janševe vlade.

Gorenak dodatno opleta, da “odškodninske sheme že imamo v tej državi za žrtve vojnega, povojnega nasilja in še za koga”. Res je. Imamo jih.

Ravno na osnovi teh shem je Janša v prvi vladi izplačal zajetne odškodnine in doživljenske rente tudi domobrancem in njih potomcem. Plačujemo jih vsi državljani, pa če nam to bilo všeč ali ne.

Zdaj pridemo do tistih Gorenakovih 1,3 € primerjalne odškodnine, za katere sam “ne vidi razloga”.

Gorenak je očitno pod vplivom substanc ali pa pospešene skleroze, ali pa je enostavno nepismen, ker če ne bi bil nič od tega, potem bi že vedel, kar ve cel svet.

Sodišče je izhodiščno tarifo odškodnin že določilo, izplačana je bila 6 “Izbrisanim”, znaša pa – 20 tisočakov €. In temu je treba dodati še povzročeno premoženjsko škodo.

Manj sodišče zagotovo ne bo potrdilo. Pa četudi se bo dodeljevalo oz. obravnavalo vsak primer posebej. Lahko pa se zgodi še huje za vse državljane.

Namreč, z vsakim svaljkanjem, prestavljanjem in zavlačevanjem Janševe vlade pri oddaji sheme poplačila odškodnin Izbrisanih sodišču se utegne zgoditi, da bomo državljani plačevali še dodatne penale in zneski bodo skočili v vrtoglavost.

Janševa vlada, si je namreč pri evropskem sodišču že drugič podaljšala rok, ki sicer po nalogu sodišča poteče 1. marca, do katerega mora sporočiti, kako bo 6im izbrisanim, ki so lani dobili tožbe, po prisojeni nepremoženjski plačala še premoženjsko škodo.

Če do tega datuma vlada ne bo sodišču oddala svojega predloga sistemske ureditve tega vprašanja bo to pomenilo le, da ga bomo zaradi njih igračkanja res najebali prav vsi državljani, tako levi, kot desni in vse vmes.

A dvoma zdaj več ni – ena od dodatnih nalog, ki nas čaka v bližnji prihodnosti, je zagotovo sodna obsodba, v imenu ljudstva, tistih, ki so to genocidno dejanje Izbrisanih direktno povzročili. In tukaj bomo morali biti brezkompromisni.

Kakor tudi pri preimenovanju Brniškega letališča, ker si pač ne moremo dovoliti, da nosi ime po nekomu, ki je idejno spotenciral to dejanje Izbrisanih.

Nikar si ne zastiskaj(mo) oči – te etikete genocidnega dejanja, spočetega pod krinko “zavednega Slovenstva” določenih, se bomo namreč stežka znebili, tudi naši potomci, čeprav velika večina državljanov dobesedno ni bila nič kriva za le to, ampak tako in/ali drugače bomo to vsi morali plačevali še leta.

In prej kot zaključimo to zgodbo, prej bomo lahko začeli z možnostmi popravljanja ugleda naše male podalpske. Jaz sem se namreč 91 boril za civilno, demokratično in pravično državo, ti pa kakor hočeš. Lahko se izmikaš in sprenevedaš po Janševem vzoru, lahko sodeluješ pri pospešeni ureditvi tega problema. Tudi tega. Se vidimo na ulicah….

Don Marko M

Ogovorno početje neodgovornemu (blog Don Marko M)

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Janševa vlada priznala genocid nad Izbrisanimi

 1. Danes me boli kurac za Janšo in to usrano vlado. (No ja, itak me vedno.)

  Poslovil se je Danilo Kocjančič. :((
  Eden najboljših, kar jih je bilo.

 2. saj ne gre toliko za Janševo vlado, kot gre za 25.000 kratenim človekovih pravic….pa te razumem…

  jaz pa sem se odločil, da ne bom pisal o Danilu, čeprav sem ga in ga bom zelo spoštoval, ker je danes prava poplava zapisov o njem kamor pogledaš….eni radiji so šli celo v takšne extreme, da cel dan vrtijo njegovo glasbo…..ko je bil živ pa nič…….
  zato priporočam mojim bralcem, da obiščete odličen zapis filmoljuba o Danilu Kocjančiči na tej povezavi : http://filmoljub.blogspot.com/2013/02/cao-danilo.html

 3. Za ta, lahko ga imenujemo zločin proti človeštvu,bi morali v Haagu sedeti predsednik demosove vlade, notranji minister v tej vladi pa še kakšen sekretar.Prav tako bi v Haagu žal moral sedeti tudi prvi predsednik samostojne Slovenije,ki s svojo avtoriteto ni niti poskušal,saj jaz o tem nisem nikoli slišal, prešprečiti to sramotno in za davkoplačevalce zelo drago dejanje.

 4. Zanimivo, da so izbrisane povzročili ravno tisti, ki so imeli največ povedati čez domnevne komunistične čistke po drugi svetovni vojni in se propagirali kot demokratični desničarji in verniki.

 5. Žal je to naš feler ob samoosvojitvi.Določeni so bili tako zaljubljeni v ta tisočletni sen,da niso opazili,da se svet še kar vrti v isto smer.

 6. Dr. Andrea Saccucci, italijanski odvetnik, ki je pred Evropskim sodiščem za človekove pravice zastopal Izbrisane je rekel : “Temeljno pravilo je, da morajo odgovorni za nastalo škodo na koncu nositi tudi finančne posledice svojih nezakonitih dejanj. Zato naj kar predstavniki države, ki so bili odgovorni za izbris in ki niso želeli spoštovati odločitve slovenskega ustavnega sodišča, zdaj poravnajo izstavljeni račun.”Tvoja navedba,da bomo morali ta plačila zahtevati od poimenskih krivcev za to dejanje in jih kaznovati,je utemeljena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *