Morski ježek is bek

Več kot 10 let, če me spomin ne vara, jih ni bilo na spregled. Ampak to zimo se je zgodilo – morski ježek iz bek. Ko sem jih gledal, kako se prav masovno kotalijo in gnezdijo ob morski obali, mi je usta raztegnilo v nasmeh. Res sem jih pogrešal. Da so se vrnili po vseh teh letih je seveda dober znak. Znak, da se morje čisti v našem zalivu…..

Mogoče je k temu prispevala tudi recesija. Praviloma je bil namreč naš zaliv, od Lazareta do Pirana, tam od konca pomladi pa vse do začetkov jeseni, dobesedno okupiran s takšnimi in drugačnimi plovili, ki so onesnaževali tako morje, kot pogled nanj. No zadnjih nekaj let, lansko let pa sploh, je bil več kot viden učinek recesije, saj “turističnih” plovil praktično ni bilo videti, razen parkiranih v marinah. Vse je za nekaj/nekoga dobro….

Morske ježke sicer zelo spoštujem, kot vse, kar narava podarja. Nenazadnje, le kako ne bi spoštoval bitje, ki ima korenine razpredene že preko 65 milijonov let. Ko bo človeštvo doživelo to starost, bo tudi dogodek posebne vrste….

Mogoče sem morske ježke malo manj spoštoval v pionirskih letih, ko jih je bilo res vse polno kamor si pogledal, mulci pa smo jo le stežka odnesli brez kakšne dnevne bodice. Ampak to je bil itak čar sožitja. Bodice so pač njih orodje premikanja, pa tudi zaščite pred plenilci.

A človeku plenilcu vseeno ne morejo ubežati. Morski ježi so namreč tudi užitni in to celo zelo, sploh njih ikre, torej kaviar morskega ježka, ki je naravnost njami kot dodatek k testeninam ali fritajam. Ampak, če se boš kdaj lotil/a tega početja nabiranja njega iker, potem nikar ne razmrcvari pol obale ježkov.

Izbereš le tiste, ki imajo po sebi “okraske”- travo,školjke, kamenčke, tudi kakšen košček plastike, človekove malomarnosti, se najde na njih. In že 5 – 10 ti jih bo dovolj. Lahko pa jih enostavno preizkusiš v kakšni morski restavraciji.

In če nisi vedel – morski ježek je pri nas zaščiten po zakonu.

Glede na to, da so se zdaj spet množično naselili ob morski obali to pomeni le, da so, kot enospolniki, pripravljeni na ploditev in jih bo čez nekaj mesecev še več. Dosti več. Morje pa čistejše.

Moja mala Koki pa je že pokazala veliko zanimanje za morske ježke. Sprva se je sicer malo zadržano, bodicam pač nihče ne zaupa ravno, dotikala s prsti vrhkov bodic morskih ježkov. Po nekaj obrazložitvah ga je že držala v dlani, nadaljevala pa kar z nabiranjem ježkov v morju. S škornji za dež se da namreč prav lepo sprehajati v morju in nabirati morske ježke.

To 2013 me že od začetka serijsko prijetno in pozitivno preseneča. In morski ježki so le eno od teh presenečenj. Njih bodice pa bom kar lepo spravil, da bodo na zalogi. Mogoče pa bo kdo vztrajal, da mu jih podarim nekaj….

p.s.
Danes ali najkasneje jutri zgodaj ponoči ne pozabi prestaviti urnih kazalcev – za 1 uro naprej.
Aja, meni še vedno ni jasno, kako lahko zajčki valijo jajca….

Don Marko M

Ježek 1 (blog Don Marko M)

Ježek 2 (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Morski ježek is bek

  1. Mucej,jaz jih tudi videla.Sem mislila najprej,da je črn tepih v morju.Vesela.Tvojo najmlajšo princesko kar nauči vseh tvojih spretnosti z bodicami,da bo zbadala kot tata. 😉 🙂

  2. Don,ta veseli dogodek pridemo pogledat za vikend.Bova še kakšno rekla in natočila med opazovanjem ježkov.;)Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published.