Feel Slovenija : 3 km kolesarske steze = 6 milijonov €

Z vsakim dnevom posebej in vsemi skupaj sem vedno bolj prepričan, da je naša mala podalpska pravi raj neslutenih možnosti in priložnosti, Amerika za Ameriko, in res se čudim, kako nas Guinessova knjiga rekordov tako vztrajno zavrača s postavitvijo na prvih 10 top strani, brez konkurence vmes seveda. Ker konkurence očitno nimamo….

Dogajanje v Brezovici pri Ljubljani sicer spremljam že nekaj mesecev in zdaj je tukaj finale. Tam so se odločili na novo izgraditi kolesarsko stezo od Brezovice do Loga v razdalji 3eh km. Sicer zelo pohvalno za skrb do kolesarjev, nenazadnje so bili kolesarji na tistem odseku prej ogroženi, kot varni in tudi sam, kot nenasiten poganjalec pedal, pozdravljam takšno odločitev.

Kolesarstvo, spoh ljubiteljsko in rekreativno se je namreč v Sloveniji v zadnjih letih sunkovito razmahalo in spremljajoča infrastruktura v večini krajev ni na vsaj minimalni ravni, kar sicer velja tudi za obnašanje pilotov avtomobilov.

A v Brezovici so si omislili že prav neverjetno – 3 km kolesarske steze za 6 milijonov €. 6 milijonov !!!

Za primer. V Kopru smo pred 3 leti zgradili za 12 km kolesarskih stez po mestu in za to porabili 3 milijone €.

Izgradnja nove kolesarske ceste Solkan – Plave je, za dolžino 9,2 km, izračunana na 4,2 milijona €.

In to ob dejstvu, da se ta Solkanska kolesarska cesta spopada z bistveno zahtevnejšim terenom, kot je ta v Brezovici, kjer gre v bistvu za čisto ravnino praktično brez ovir.

Seveda obstaja razlog, kako so si v Brezovici sploh dovolili oceniti ta dela na 6 milijonov. Milijoni bodo namreč padli iz evrospkih sredstev, kamor so na razpis, za pridobitev le teh, prijavili ta svoj fenomenalen projekt.

Pa še ena primerjalnost. Za km avtomobilske ceste je potrebno pri nas odšteti med 1 – 1,3 milijona , odvisno pač od zahtevnosti izvedbe. O tem, da drugod po Evropi izgradijo km ceste za polovico ali še manj in še bolj kakovostno, tokrat raje ne bi.

Kaj je torej tako vrednega v tistih 3 km kolesarske ceste skozi Brezovico ? Bodo mogoče morali ravnati ovinke ? Bodo mogoče cesto speljali 5 m pod ali ravno toliko v viaduktu nad obstoječo avto cesto ? Jo bodo tlakovali z rubini ? Jo bodo mogoče 24 ur na dan osvetljevali z nekaj milijoni luksov ?

Ne, nič od tega. Odgovorni pri tem projektu namreč, in poslušal sem kar nekaj poskusov utemeljitev, nimajo prav nobene argumentirane razlage, zakaj je 3 km te kolesarske ceste vrednih 6 milijonov.

Za nameček pa so celo podaljšali prvi razpis za izvajalce, po katerem bi se gradnja tega kolesarskega odseka morala začeti  zdaj v aprilu, a so, ker so ocenili, da že prijavljene ponudbe za gradnjo niso bile dovolj kakovostne ali pa jih pač niso oddali pravi ponudniki, podaljšali rok za izbiro izvajalca.

In zakaj mora ta Brezoviška kolesarski podvig (za)sekirati celo Slovenijo ?

Zato, ker bomo, ob zagotovo naknadno ugotovljeni nenamenski porabi evropskih sredstev, le ta morali vračati prav vsi državljani in to z obrestmi, čeprav bo cesta dejanske vrednosti največ dober milijonček v rabi predvsem krajanom Brezovice, Loga.

Ali enostavno povedano – zaradi, upam si trditi, namernega šalabajzerstva (ne)odgovornih pri izvedbi te kolesarske steze ala Brezovica, kar se sicer žal ne dogaja prvič v naši mali podalpski, bomo vsi državljani v očeh evropskih komisij spet in znova označeni kot leni, neodgovorni in skorumpirani južnjaki. Čeprav je vsem jasno, da z južnjaki ni prav nič narobe, z vodjami južnjakov pa nič prav.

Don Marko M

Kolesarska steza (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Feel Slovenija : 3 km kolesarske steze = 6 milijonov €

  1. Protikorupcijska in računsko razsodišče, ste si že kaj ogledli te može,ki si pipice odpirajo v svoje vrčke!?

  2. Pet od šestih miljonov stanejo količki za slalom 🙂 ne vem pa ali se začne slalom z leve ali desne strani količkov, lahko pride namreč do nesreče 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *