Offshore Leaks – tudi Deutsche Bank pere denar v davčnih oazah, NLB naslednja

Zanimivo, medtem, ko nam Merklova soli pamet in grozi s Trojko, državljanom Cipra pa že odira prihranke, “njena” Deutsche Bank pere denar na najvišjih obratih. Deutsche Bank je namreč pomagala stotinam svojih strank, tistim prepolnih denarnic seveda, da so svoja poslovanja usmerjali v davčne oaze. Ja, začela se je afera svetovnih dimenzij, ki bo pometla z Wiki in Vatikan Leaks, pa še katerimi – Offshore Leaks…..

Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev (ICIJ), sestavljen iz neodvisnih raziskovalnih novinarjev 47 držav, tudi slovenskih, je začel z objavami razkrivati do sedaj skrbno varovano skrivnost davčnih oaz – polna imena lastnikov teh oaznih podjetij, ki so bili do sedaj anonimno skriti.

Za potrebe teh razkritij je bilo pri Iciju pridobljenih preko 2,5 milijona datotek, seznam, ki se še dopolnjuje, pa zaenkrat vsebuje imena 122k  off-shore podjetij, 130k posameznikov in posrednikov, ter kopije internih dogovorov, potnih nalogov, računovodskih izkazov in ostale službene dokumentacije.

Gre za zaenkrat največjo količino strogo varovanih “notranjih informacij”, ki se javno razkriva, s čimer se je začela rušiti ugodnost anonimnosti lastnikov off-shore podjetij.

Sicer dopuščam možnost, da se najde kdo, ki bi rekel, da lastništvo off-shore podjetja še ne pomeni tudi storjeno proti zakonito dejanje, torej pranje denarja, ampak, če upoštevamo, da se cca polovica vseh finančnih transakcij izvede preko cca 60 offshore jurisdikcij, potem je jasno, da to ni več zgolj problem posameznikov, ampak milijard državljanov po svetu.

Ciper, Merklin poskusni zajček ropanja državljanov , katerega poskuša legalizirati še na preostale malčke iz poudarjeno juga EU, je recimo pravi šolski primer obratnega učinka off-shore podjetništva.

A začnimo počasi naštevati ta imena prvega seznama afere Offshore Leaks.

Seznam je pester, nadaljevanja bodo še bolj, a dvoma ni, da pestrost seznama tvorijo osebe različnih družbenih slojev in dejavnosti, od javnih uslužbencev, zobozdravnikov, profesorjev, odvetnikov, politikov pa vse tja do trgovcev z orožjem.

Nedolžna ni več niti Deutsche Bank, nemški največji bančni ponos. Le ta je namreč preko svoje Singapurske podružnice strokovno pomagala preko 300 svojim strankam pri ustanavljanjih off-shore podjetij, tudi na Deviških otokih. Merklova se sicer še ni uspela odzvati na to afero, a jasno je,da poslej nima več nobenega moralnega kredita modrovanja preostalim članicam, kako reševati krizo s posojili, sploh ne naši mali podalpski.

Da bodo v prihodnje zaradi Offshore Leaks padale tudi politične glave, bo verjetno prvi okusil kar francoski predsednik François Hollande, katerega že itak pretresa afera davčne utaje proračunskega ministra Cahuzaca. Na seznamu je namreč tudi Jean-Jacques Augier, ki je bil zadolžen za finance v Hollandovi volilni kampanji in ima udeležbo v dveh off-shore podjetjih na Kajmanskih otokih.

Zagotovo pa jo utegne bolje odnesti Azerbadjanski predsednik Ilham Aliyev, uradno najbolj skorumpiran svetovni politik in kar pač sodi zraven, do katerega je tekel po strokovne nasvete tudi Janez Janša, čeprav ima na Kajmanskem otočju 4 off-shor podjetja, registrirana tako nase, kot na svojo ženo, hčerke in milijarde $.

Na seznamu je tudi Olga Shuvalov, soproga prvega podpredsednika ruske vlade Igorja Shuvalova, enega najbližjih sodelavcev Vladimira Putina, pa Carmen Thyssen-Bornemisze, hči bivšega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa in še mnogi.

V Grčiji so se ob tem seznamu takoj odzvali in že napovedali preiskave bančnih računov off-shore podjetij, ki jim do sedaj še niso bili znani in so jim zdaj v zahvalo ICIJu. Grčija je namreč imela velike težave s svojimi podjetniki, ki so se izogibali plačevanju davkov v Grčiji in so raje le te utajevali in prali v off-shore podjetjih v davčnih oazah okoli.

Kar nekaj naših podjetnikov seveda ne zaostaja s poslovanji preko off-shore podjetij v davčnih oazah in tako uspešno pomagajo, da iz naše države odteka denar v oaze, namesto da bi ostal pod našimi alpami. Vlada Bratuškove pa še vedno ne ve, kako bi se lotila korupcije in utajevanj davkov.

Seveda ima zaradi teh off-shor podjetij velike težave cela EU, saj po oceni tako izgubi letno okoli 1k milijard €, mednarodna mreža aktivistov Tax Justice Network pa v svojem boju za fiskalno pravičnost opozarja, da se v teh davčnih oazah letno skriva med 20 – 30k milijard $ utajeno opranega denarja. Merklova pa na Cipru udari po nedolžnih državljanih.

In kdaj bodo predstavljeni slovenski off-shore podjetniki davčnih oaz v naših medijih ? Po zakonih gravitacije že zelo kmalu. In zna se zgoditi, da bo marsikdo med njimi, poleg politikov, poslovnežev, prepoznal svoje znance, sosede, ki so sicer povsem nevpadljivega videza in obnašanja. Ampak, saj veš, tiha voda bregove dere.

Ja, preseneči boste. In mogoče lažje razumeli številne dokapitalizacije NLB, pa še dihanje Jankovića in Janše zraven…..

Don Marko M

Tax

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Offshore Leaks – tudi Deutsche Bank pere denar v davčnih oazah, NLB naslednja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *