(Ne)pozabne minulega tedna – vol.15

Bratuškova enaka tožibaba kot Janša. Rar off. Dobili smo novo upokojensko stranko. Get off. SDS razpada. Off šor. 15 praznik slovenske zastave, brez zastave. Top off. Novi maher – Samo Omerzel. Grejt off. Banke davijo državljane. Stil off. Protestnikom ne bo treba plačati kazni. Plej off. Borut Pahor se noče opravičiti Izbrisanim. Dip off. Ustavimo spreminjanje ustave ! Best off. Vreme je bilo, tako na oko, podrobnosti minulega tedna pa, brez oglasov, v nadaljevanju…..

Dan slovenske zastave brez zastave
Minuli teden bi moral biti najpomembnejši praznik 15. zaporedno praznovanje slovenske zastave, sicer spočete že pred 165 leti, ko je prvič zaplapolala kot odgovor nemški zastavi na ljubljanskem gradu, katera je končala v Savi.
Zakaj je za javnost pomembnejša novica neko Janševo predavanje o človekovih pravicah v tujini mi sicer ni jasno, kot mi ni jasno, da na ta prazničen dan prva slovenska zastava ni plapolala na Wolfovi v Ljubljani ob spominski plošči, ker je nihče ni izobesil.

In tako postane debata o odnosu do slovenske zastave povsem brezpredmetna. Sploh če upoštevamo, kako in kaj so počenjali naši politiki zadnjih 23 let v čast in poklon slovenski zastavi. Domovinske časti in ponosa pač ne rešuje vihranje zastave, ampak srce, ki bije za sodržavljana v enotnosti napredovanja.

Černačeva uredba onesnažuje naše naravne bisere
Že res, da je, zdaj sicer odpisani, Černač s svojo uredbo najprej legaliziral črno gradnjo svoje žene, a povzročil je tudi kaotične pospešene gradnje črno graditeljev v narodnih parkih. V Krajinskem parku Sečovlje, kot po večini Obale, vzorni državljani pospešeno gradijo vrtne lope dimenzij motelov, brez slabe vesti. Če bo naslednji poln novih črnih gradenj Triglavski narodni park sploh ne bo čudež.

Po naši zakonodaji črne gradnje itak niso bile kaznive, tako, da je vsaka misel na obsodbo Vitoslava Türka in podobnih zgolj iluzija. Vlada Alenke Bratušek pa ne ukrepa. Mogoče pa bo potem, ko bodo člani njene PS dokončali gradnje teh vrtnih lop. Orodje pač mora biti pod streho, četudi ne opravlja svojega dela.

Banke davijo državljane
S 1. aprilom, kar seveda ni bila prvo aprilska šala, je začel veljati zakon o davku na bančne storitve. Parlamenatrci so izračunali, da bo proračun zaradi te obdavčitve bank polnejši za 30 milijončkov letno. A svojo računico imajo, glej čudež, tudi banke.

Ta 6,5 % naložen jim nov davek so namreč preložile kar na državljane, s podražitvami svojih storitev. In to si bodo dovoljevale vse dokler bodo državljani hranili prihranke v njih trezorjih. Seveda bi se zgodba v hipu obrnila, če bi državljani začeli množično dvigovati svoje prihranke iz bank. Kar bi sicer bilo še vedno bolje, kot pa čakati, da se tudi pri nas zgodi Ciper.

Novi maher – Samo Omerzel
Potem, ko je Igor maher potolkel vse rekorde ministrovanja, ga je nasledil Samo Omerzel. V svoji predstavitvi sicer Omerzel ni napovedal prav nič takšnega, kar ne bi poslušali zadnjih 10 let in kar se ravno toliko let ni uresničilo.

A najpomembnejša je pri izvolitvi Omrzela reakcija njegovega Gregorja Viranta, ki še vedno ni nehal skakati pod strop od navdušenja nad Omerzelom. In iz zgodovine že dobro vemo, da je vsak hvalospev Viranta danes, v bistvu zgolj kolaps za jutri…..

Protestnikom ne bo treba plačati kazni
Organizatorjem 1.vseslovenske ljudske vstaje lani decembra v Ljubljani ne bo potrebno plačati Gorenakovih kazni, saj se je policija odločila, da ne bo izdala odločb o prekršku. A da ne bo pomote – to velja samo za omenjeno protestniško vstajo, za vse ostale protestnike vstaj ni sprememb.

Gre za v bistvu sila ceneno potezo sedanje “nove” vlade. Ampak to ne spremeni dejstva, da vlada Alenke Bratušek nima namena odstraniti ograj okoli parlamenta in posebnih policijskih enot na naslednjih protestih. Zasilni izhodi bodo še kako moderni…..

Ustavimo spreminjanje ustave !
Vlada Alenke Bratušek je pogorela že na prvem testu – testu demokracije.
Za javnost je namreč zaprla razpravo o novi referendumski ureditvi. Razpravo o biseru vsake demokracije –  referendumu, je ljudstvu kar odvzela. V nadaljevanju se je vlada AB spravila v dodaten drek, ko je v razpravo povabila samo Vebru všečne sogovornike.

Zdaj dvoma ni več, da tako PS kot SD še kako zavračata protestniško gibanje in se trudita le tega, na sicer dosti bolj prefinjen način kot Janša, kar se da bolj razbiti. Razumem, da jih je strah protestniškega gibanja, nenazadnje je le to že povozilo Janševo vlado, ampak če bi Bratuškova in Veber počistila z vso korupcijo v svojih strankarskih vrstah, vsaj za začetek, ne bi imeli razloga za strah. V bistvu ni videti, da Janševa vlada ni več na oblasti….

Vatikan še naprej izganja duhovnike iz Slovenije
Po Francu Krambergerju in Alojzu Uranu je Vatikan na kazensko ekspedicijo imenovano “sobotno leto” iz Slovenije poslal še Mirka Krašoveca, ki je pred časom z argumentiranimi dokazili razgalil vrsto vplivnih klerikov v Sloveniji, tudi iz civilnih vrst, ki so namerno povzročili milijardno afero mariborske škofije, zaradi katere je predvsem lepo število vernikov ostalo brez svojega denarja, ker je pač odzvonilo.

Tudi za Krašoveca, kot prejšnja dva, Franc Rode trdi v navdušenju, da je kazen upravičena. Rode se torej navdušuje nad potezo, da neka druga država izžene slovenskega državljana iz Slovenije. Ni šans, da bi mu Bog pomagal kdaj, kar Rode vedno znova dokazuje….

SDS in PS bi Klemenčiču slekla še gate
Mandatno-volilna komisija (MVK) DZ je potrdila samo sebe za izvedbo nadzora premoženjskega stanja Gorana Klemenčiča KPK. Gre za povsem proti zakonito dejanje, saj lahko po zakonu preiskavo morebitnih korupcijskih dejanja nad KPK izvaja DZ.

Preiskave zoper Klemenčiča so se sicer prvi spomnili pri SDS, ker se pač Janša ni mogel spomniti od kod mu viška žepnine, a tudi predsednica komisije Melita Župevc (PS) misli, da je treba Klemnčiču nekaj najti, že ker je njen šef  Zoki ravno tako ugibal od kod mu viška denarja.

Gre v bistvu za poskus dokazovanja PS in SDS, da ne rečem maščevanja, Klemenčičeve koruptivnosti. Kar načeloma ni nič narobe, ker ljudstvo pač ne moremo kaznovati nekoga zgolj zato, ker nam ni lep na oko, narobe je le, da se vlada Bratuškove tudi v tem primeru požvižga na zakone in dokazuje, da se ne razlikuje od Janševe.

Nova upokojenska stranka juriša na vrh
Iz protestniških vrst pa se je v strankarske vode podala prva stranka. Trdim, da je to resda prva iz protestniških vrst, a še kar nekaj jih bo priplavalo še letos na površje.

Jože Pirjevec je zbral okoli sebe v stranko sicer predvsem upokojence, ampak tudi aktivne upokojence rabimo, sploh takšne, ki namesto na nedeljski maši protestniško zasedajo ulice in trge. Upam si trditi, da bo zaradi Pirjevčeve stranke Solidarnost na naslednjih volitvah izpadel za večne čase Erjavčev DeSUS.

Bratuškova enaka tožibaba kot Janša
Afera, čeprav bi lahko vse ostalo zgolj pri traču, se je začela z javno objavo sms sporočila fotografa Janija Božiča. Fotografija je namreč prikazovala sms sporočilo iz ekrana Alenke Bratušek v DZ, v katerem ji je ob izvolitvi statusa premierke čestital Peter Kraljič.

Nič takšnega torej, ampak to je bilo očitno že preveč za Bratuškovo in je proti Božiču sprožila kazensko ovadbo, medtem, ko mu je novinarsko akreditacijo v DZ odvzela Mojca Prelesnik. In potem sta ovadbi zoper Božiča dodala še PS kolega Roman Jakič in Jani Möderndorfer.

Novinarski kolegi so seveda Božiču stopili v zagovor in ocenili, da Bratuškova sporoča s to potezo, da se je treba bati njene oblasti. V bistvu se ne motijo. Represija levice se pač ne razlikuje od tiste desnice. Princip je isti, razlika je le v odtenkih.

Štrukelj spet na okopih
Ob vladni napovedi nižanja plač JS je seveda, spet in znova, ko gre za plače, poskočil Branimir Šrtukelj in takoj udaril, da sindikati tega pač ne bodo dovolili. No ja, Štrukelj tega ni dovolil niti Janševi vladi, a so kljub temu plače šle dol, 5k javnih uslužbencev pa na cesto.

S Štrukljem se praviloma ne strinjam v ničemer, a z njegovo tokratno izjavo, da krčenja JS, tako po plačah kot obsegu ne nosijo nobenih rezultatov, se pač moram strinjati. A strinjam se zgolj zaradi podlage izvedb teh istih “varčevalnih ukrepov” v drugih državah, kjer je rezultat teh ukrepov zgolj pospeševanje revščine med državljani in prav nič drugega.

Protestniki na turneji
Delček protestniškega gibanja je po javni akciji v Ljubljani in potem še na Obali, tokrat pristal v Mariboru, kjer so najprej pred nadškofijo zahtevali revizijo cerkvenih posojil in pobiranje davkov tudi Cerkvi, medtem, ko so pred pred silosi Žita izrazili odločen NE vsem oblikam sodobnega suženjstva za delavce.

Pred občino MOM pa se je zbralo preko 300 protestnikov v podporo županu Fištravecu, ki danes uradno začenja svoj županski mandat, in zahtevali odstop mestnega sveta. Očitno bo kmalu spet preko 10k protestnikov pred občino MOM ponovilo minule vaje.

Zadeva Patria – Avstrijci obsodili, naši ne upajo
Avstrijsko sodišče je, z opravičilom za dolgotrajnost postopka, ki je trajal 1 leto in 2 meseca in zgolj 10 obravnav, v zadevi Patria razsodilo in izreklo kazen 3eh let zapora Wolfgangu Riedu zaradi podkupovanja. A bolj kot to pri nas odmevajo besede sodnice, da sploh ni dvoma, da so takratni politiki Janševe vlade bili podkupljeni in posledično priredili razpis za oklepnike v korist Patrie.

Na to trditev sodnice se je odzval pri nas zgolj takratni obrambni, danes pa minister za zunanje zadeve Kohel Erjavčev, ki je navrgel, da bi se “z mnenjem sodnice težko strinjal”. Torej se Erjavec strinja z izjavo sodnice, le težko to prizna. No, počakajmo še na finski zaključek zgodbe in poln seznam podkupljenih bo na dlani. In seveda bomo za imena naših podkupljenih skorumpirancev Patrie izvedeli iz tujih medijev, ker naši sodniki ne znajo brati….

KPK obdeluje PS Gašpar Gašpar Mišiča
Potem, ko je KPK eno prijavo črne gradnje Mišiča zavrgla, se je spotaknila ob drugo in začela preiskavo druge Mišičeve črne gradnje. Mišič, sekretar Bratuškinega kabineta, kot Maher pred njim, zaenkrat zanika vpletenosti v črne gradnje, a zadnjo bo povedal Klemenčič, ki bo seveda odkril natanko tisto, kar je za odkriti. Zdaj želja PS, poleg SDS, po preiskovanju premoženja Klemenčiča že dobiva pravi pomen…..

Borut Pahor se noče opravičiti Izbrisanim
Predsednik Borut Pahor, neposredni povzročitelj za skoraj 300k državljanov v revščino in uspešno izžvižgan kamor pride, nazadnje na tolminski puntarski slovesnosti, brez vsakega sramu priznava, da se nima namena kot predsednik države v imenu Slovenije opravičiti Izbrisanim za povzročeno škodo.

Kot pravi Pahor, je to storil že Pavel Gantar in to se mu zdi dovolj. A ne pozabljamo, da se je Gantar opravičil v svojem imenu in ne države. Pahorju pa se ne zdi potrebno to opraviti niti v svojem imenu, še manj imenu države.

In da se naši levi res v ničemer ne razlikujejo od desnih priča tudi, da Bratuškina vlada pošilja na Evrospko sodišče prošnjo za enoletni odlog priprave sheme za izplačila odškodnin Izbrisanim, namesto da bi jo oblikovala do 26. junija letos, kot je naložilo sodišče lani. Vlada AB torej razteguje in zavlačuje kot Janša, posledično pa bomo državljani vso to zgodbo vedno dražje odplačevali.

SDS razpada
Članstvo SDS pa se vedno bolj osipa. Minuli teden se je od stranke poslovil tudi bivši minister IZKŠ Žiga Turk, ki je nepreklicno odstopil iz vseh organov SDS.

Turk se je pač odločil za prosto razmišljanje s svojo glavo in proč od SDSovskega pranja medušesnega organa članom, za nameček je celo začel pisati za časopis Delo, sicer anti SDS medij. In v svojem sobotnem članku je zapisal, upam da avtorske, besede :
“Simptom nečesa večjega…..Ljudske vstaje v Sloveniji so ena od pojavnih oblik vsega tega. Preveč enostavno je vstajnike kar počez odpraviti z oznako »zombiji«. Preveč preprosto jih je razlagati kot instrumentalizacijo odpora proti eni vladi.”

In pred koncem, kot običajno, še nekaj (ne)pozabnih izjav (ne)pozabnih minulega tedna :

Sodnica Marion Zöllner o naših parlamentarcih :
“Ni dvoma, da so bili slovenski politiki podkupljeni.”
( saj ne, da je kdo dvomil, ampak vseeno komaj čakam izgovore naših politikov na to trditev. Smeh je pač polovica zdravja, druga polovica pa življenje v naši mali podalpski… )

Franc Rode o naši mali lepi podalpski :
“Si včasih rečem, da je v tej deželi že neprijetno bivati, da se ustvarja in zastruplja ozračje.”
(e Franc, si včasih rečem, kako bolj čist bi bil zrak v tej deželi, če bi ti spuščal vetrove samo v Vatikanu)

Gregor Virant o svojem bivšem ministru Janezu Šušteršiču :
“Se pa razlikujeva v oceni, ali vlada Alenke Bratušek lahko uspešno izpelje reševanje Slovenije ali ne. On v to preprosto ne verjame, jaz pa mislim, da je to mogoče.”
(uf Grega, ko si nazadnje mislil je izginilo 400 referendumskih podpisov, 780 pa si označil za neveljavne….in ja, tudi jaz verjamem, da je to pri tebi in vladi AB spet mogoče )

Žiga Turk o zapuščanju SDS :
“Odkar sem se stranki konec leta 2008 formalno pridružil pa do danes, se je ta razpetost ves čas povečevala, še posebno od lanske jeseni.”
(eh Žiga, vse luštno pač kratko traje…..SDS je pač pomlad, ki pozimi zmrzne)

Goran Klemenčič o nadzoru MVK njega premoženja :
“Pričakujem pa, da bo ta nadzor opravljen po vsaj minimalnih standardih zakonitosti in dostojnosti. Začel se namreč ni tako.”
(seveda Goran….če bi v parlamentu veljala vsaj minimalen standard zakonitosti in dostojnosti, nobeden trenutnih parlamentarcev sploh tja ne bi prišel, kaj šele bil tam)

Jože Pirjevec o trajanju Bratuškine vlade :
“Glejte, sem tako dober človek, da si želim, da bi bila ta vlada imenitna in bi zdržala čim dlje, čeprav o tem dvomim.”
(jaz si tudi želim, da bi prejšnja in ta vlada zdržali čim dlje….na Dobu)

Janez Janša o izključitvi iz PEN :
” A Tauferju to ne zadošča. On ima svojo pravno državo.”
(jeb ga Janez, bil si pač dober učitelj v svoji pravni državi, Taufer pa odličen učenec in če učenec ne prekaša učitelja, je vse narobe z učiteljem, ne učencem)

Uroš Čufer o reševanju krize :
“Mislim, da je začasni dvig DDV-ja vedno bolj verjeten.”
( no Uroš, jaz pa mislim, da je vaša vlada vedno manj verjetna)

Jernej Pikalo o protestniškem gibanju :
“Meni se zdi ulica sijajen korektiv za delo. Politik se začne zavedati, da ne dela za aparat, ampak da mora biti njegovo delo za ljudi.”

Don Marko M

Demokracija (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “(Ne)pozabne minulega tedna – vol.15

 1. MARKEC !
  ZA TOLE PISANJE pa si zaslužiš najbolšo pijačo , na najlepši lokaciji na obali !
  Vse žebljičke si lepo kresnil po glavci in nobeden se ti ni ukrivil ! BRAVO , tako se piše !
  Delček “že kradem” zaobjavo na mojem blogu !

 2. Ivo

  tnx…ti kar “kradi”, srečo je pač treba deliti….ko pa prideš naslednjič na najlepšo lokacijo na Obali kar povej, da lahko častim pijačo…. 😎

 3. Zakaj, bi se moral B.Pahor opravičiti izbrisan. Kot predsednik DZ, je samo malo zamudil z oddajo zakona o izbrisanih. Samo toliko, da je zamudilrok.
  Je pa zato, prvi nesel venec na Teharje.
  Se je za Kučanom, še enkrat v Kočevskem Rogu, opravičil pobitim izdajalcem.
  In tako upa, da ga bo sprejel sam Papež v Vatikanski čitalnici.
  P.S.
  članek je O.K.

 4. Igor, tnx….ma imaš prav, Pahor je pač samo toliko zamudil, da je zamudil, ampak ravno prav zamudil, da ga Rode postavi na prednostno listo pri Frančišku….imam Pahorja na sumu, da je preveč resno vzel Princess 1 za svojo sorodno dušo….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *