STOP birokraciji – STOP Virantu !

Ni kaj, moram priznati – Gregor Virant je res vrhunski mojster, ko je treba iz manj narediti več. Več škode v breme vsem državljanom. Poleg korupcije, našega že ponarodelega zaščitnega znaka, ki bi moral krasiti tudi zastavo, je naša birokracija nedvomno tista, ki nas zelo uspešno oddaljuje od enostavnejšega življenja in napredka…..

Imamo pač birokracijo, ki korupcijo ustvarja. Dobesedno. Seveda nikakor nimam namena trditi, da so zdaj pa kar vsi naši birokrati skorumpirani, a verjamem, da tisti, ki to niso, bijejo tudi težke trenutke tako s seboj, kot sistemom. Če jim ni vseeno, seveda.

Sistem delovanja naše birokracije je v bistvu enostavnejši, kot izgleda v svoji komplicirani zajetnosti. Birokrati najprej eno leto problem ustvarjajo in potem ga 5 let rešujejo. Po 5ih letih pridejo do spoznanja, da je bilo tisto eno leto najbolj plodno delovanja, zato ga ponovijo. In Virant je pri nas tipičen vzorčni primer birokratskega vodje…..

Ja, to je isti Gregor Virant, ki je v času prve janševe vlade refromno razbohotil plačno maso JS. In ja, to je isti Virant, ki je, pred mesecem, s sindikalistom Branimirjem Štrukljem zaključil varčevalna pogajanja, v katerih pa je zavezal državo plačevanja dodatnih privilegijev javnim uslužbencem.

A ne vsem. Dodatni privilegiji izplačila države za dodatnih 20%, za solidarnostno pomoč in jubilejne nagrade, bodo izplačevani zgolj in edino članom Štrukljevega sindikata SVIZ. Vsi ostali, ki niste člani tega sindikata, se lahko za te privilegije zviznete pod nosom.

Kakor vsi državljani, ki bomo morali te privilegije izbranim plačevati. Po mojem bi sicer moral biti takšen diskriminatorno korupcijski dogodor med Virantom in Štrukljem razveljavljen, oba pa brez milosti kaznovati. KPK, policija – začnite svoje delo.

In po vsem tem si je zdaj Virant omislil še projekt – STOP birokraciji ! Ne, ne gre za nov projekt. Avtorsko je v lasti EU že kar precej let, a Virant ga je doslej predstavljal zgolj na svoji plačanih predavanjih, zdaj pa za plačo tudi vsem državljanom.

Najprej sem sicer pomislil, da se Virant, milo rečeno, zajebava. A ko je prikorakal v tisti svoji beli majčki in ponosno pokazal na tisti logo na prsih, sem se resno vprašal, kaj je možakar kadil, da ga ne popušča.

Brez obrazcev v obrazcih, a dražje
Pogumno je potem Virant začel razgaljevati svoj najbolj ambiciozen projekt do sedaj – javno upravo brez obrazcev ! Po Virantovo takšen sistem deluje enostavno – stopiš pred potrebno okence, daš svoje podatke, uslužbenec namesto tebe izpolni vlogo, jo natisne, ti podpišeš, plačaš in greš.

Virant se je v bistvu zaštrikal že od samega začetka. V eni sapi trdi, da naj bi šlo poslej brez obrazcev, a že v naslednjem stavku razloži, da bo uslužbenec izpolnjeval vlogo. In kaj je, Gregor Virant, vloga drugega, kot obrazec ?!

Obrazci bodo torej ostali. Upoštevajoč dosedanjo prakso parlamentarcev pa se utegne zgoditi, da bo za ta Virantov projekt potrebno izdelati nove obrazce, seveda elektronske, za “lažje delo” uslužbencem in res me zanima, katero podjetje, razen Golobičevega, se bo prijavilo na razpis izdelave nove aplikacije. Plačali bomo itak vsi.

Dodaten problem pa vidim v še večji zakompliciranosti teh, kot jim Virant pravi, vlog, ki se natisnjene spremenijo v izpolnjen obrazec.

Trdim namreč, da bi vsak državljan moral obrazce izpolnjevati sam. To je predpogoj funkcionalne pismenosti. In dodatno trdim, da bi morali biti obrazci narejeni okolju prijazneje, enostavneje, da jih razume in zna izpolniti vsak državljan, ne glede na stopnjo izobrazbe. Ne pa, da so narejeni tako, da se še birokrati sami ne znajdejo v teh obrazcih.

S tem programom Virant torej nikakor ni napovedal zmanšanje števila obrazcev, ampak povišanje uslužbencev JU.

Jasno je, da bi se zaradi tega ukrepa vsi obrazci v samoizpolnjevanje umaknili iz prometa in bi bili vsi prisiljeni stati v vrsti  pred okenci. In ker bi se vrste kopičile in daljšale, bi seveda bilo breme dela za zgolj obstoječe uslužbence preveliko in bi bilo potrebno zaposlovati nove sile.

A Virant se ni niti dotaknil glavnega problema naše birokracije – čakanja !

Tudi če bi ti uradnik vse izpolnil, bi po podpisu še vedno ostalo tisto, kar uničuje državo in državljane – birokratsko žongliranje vloge oz. obrazca.

Praktična pot proti večnosti večine vlog se namreč začne s trenutkom našega podpisa. Povprečno mora v obdelavah vlogo požegnati med 6 – 8 birokratov, preden se vrne v roke vlagatelju in vsi tej birokrati si vzamejo čas. In meseci, leta, začnejo teči. Državljanom se zbija volja do življenja, nekateri pa celo dočakajo zaključene vloge šele po koncu življenja.

Da so naši birokrati bistveno hitreje in učinkoviteje delali v nekih časih, čeprav jih je bilo manj, državljanov pa praktično enako, ko je imel računalnik le šef, ostali pa so obdelovali podatke peš, mi je sicer težko priznati, a tako pač je.

No, in tega dela se Virant izogiba v tem svojem veleprogramu, kot hudič križa.
Izogiba se transparentnosti, enostavnosti, učinkovitosti in posledično 3 – 5x cenejši Javni upravi in nasplošno Javnemu sektorju.

Virant torej poskuša uvesti nekaj, kar članice EU bodisi niti niso nikoli sprejele, tiste, ki pa so, so ta projekt zelo hitro ukinile zaradi zajetnega povečanja stroškov. In ja, Bratuškovi se zdi ta Virant najmer pravljica všečna.

In da ne bo izpadlo, da samo kritiziram, Virantu predlagam, da v ta svoj projekt letečega cirkusa vključi še obrazce korupcijskega dejanja. Tako bomo vsaj poenostavili in sprostili birokracijo, kot si jo sam zamišlja. Potem bomo vsaj lažje rekli – STOP birokraciji !

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Virant stop (blog Don Marko M)

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “STOP birokraciji – STOP Virantu !

 1. Birokrati najprej eno leto problem ustvarjajo in potem ga 5 let rešujejo. Po 5ih letih pridejo do spoznanja, da je bilo tisto eno leto najbolj plodno delovanja, zato ga ponovijo.”

  Ironično, če že ne kar žalostno pa je, da je princip delovanja v podjetjih — teh oazah balkanskega neo-korporativizma — popolnoma enak. Vsaj 20% ljudi, med njimi skoraj vsi na višjih položajih, ne počne drugega kot da z mešanjem dreka upravičujejo lastno eksistenco. Beri: ustvarjajo probleme in napetosti tam, kjer jih sploh ni, zato da lahko potem te probleme “rešujejo” in dokazujejo, kako so “koristni”. Človek ne ve, ali bi se kar fuknil skozi okno, ali pa bi jih pred tem še pobil.

 2. itak, da sem govoril o birokraciji po vseh porah, ne le JU….sam si recimo zelo težko predstavljam, kako bi ta Virantova modrost vplivala na podjetnika….namesto da bi človek delal svoje delo, pri čemer ga že zdaj birokracija več kot ovira, bi po novem moral celo stati tam v vrsti, da odda svoj podpis in potem biti ponosen, kako je birokracija prijaznejša…..malo luda kuča postaja tole vse skupaj…..

 3. Saj je čisto preprosto. Treba je na splošno zmanjšati potrebo po raznih obrazcih in bo dela manj, čakanja državljanov pa tudi. Država se mora na številnih področjih umakniti in manj regulirati, poenostaviti postopke pa bo vsem lažje. Uradnikov bo manj in ljudje bodo hitreje prišli do cilja.

  Potem je še problem slabe razporeditve prostorov in različnih služb. Če mora neka vloga potovati sem ter tja, je že s tem preveč dela, kaj šele, ko mora posameznik sam hoditi od okenca do okenca in izgubljati čas.

  Jaz bi predlagal, da se dolgoročno ustvari upravna področja, kjer bo na enem mestu združeno vse in bo mogoče v enem dnevu urediti prav vse. Ne pa kot zdaj, ko so različne službe razmetane po mestih in še parkirnih mest ni na voljo. Če namreč ustarimo upravna področja, privarčujemo pri raznih tehničnih službah, ki so nujne za delovanje vsakega organa, prav tako pri varovanju in stroških.

  Bolj konkretno, če bi imeli na enem kraju center za socialno delo, sodišče, zpiz, policijsko postajo, upravno enoto, inšpektorate, itd…, če bi vse to povezali in bi temu upravnemu področju načeloval en direktor, ki bi za nalogo moral imeti s čim manj sredstvi učinkovito voditi vse skupaj, bi bili na boljšem, kot smo zdaj, ko je vse razmetano.

 4. nej raje povežejo vse baze podatkov in dajo eno kartico ki velja kot os.dokument, zdravstvena kartica, vozniško dovoljenje in ne bomo nobenih obrazcev rabli ker bo že s tem vse kot na dlani. namesto uradnikov pa avtomate kamor boš kot na bankomatu s pritiskom na gumbe uredil vse kar rabiš urediti.

 5. ne bo šlo, Marko, tvoj predlog je prepoceni….naj te samo opomnim, da živiš v Sloveniji, kjer je tista “nek se vidi raskoš” še vedno v vodstvu ravno pri tistih, kjer ne bi smela biti….

 6. Jst mislim, da je boljš, da vse ukinemo in nam ostane samo že glavni vodja. Potem bi vsi stali samo v eni vrsti, čakali na svoj trenutek, nato ponižno prosili vrhovnega, če lahko to ali ono in čakali na blagoslov.

  Ali pa morda še boljše, da nas vse, ki bi si česa poželeli, strpajo na kak stadion in potem čakamo vrhovnega. Če je prst gor, potem je prošnji ugodeno, če pa prst pade dol, potem pa spustijo leve na nas. Se mi zdi še najbolj racionalen ukrep. Levi bi bili venomer siti, raje bi bilo manj, torej manj stroškov, manj prošenj,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *