Čigava je pesem Happy Birthday to You (Vse najboljše za te) ?

Vnel se je namreč težek sodni spor okoli lastništva avtorskih pravic in seveda posledičnih milijonov $ iz tega naziva za pesem Happy Birthday to You, po naše “Vse najboljše zate”, ki je drugače rekorderka, kot najbolj poznana pesem v angleškem jeziku, katero dnevno izvede nekaj milijonov ljudi….

V sodnem postopku sodišča Manhattan (New York) si nasproti stojita režiserka Jennifer Nelson, kot tožeča in založba Warner\/Chappell, kot tožena stranka. Vprašanje za odločanje sodniku pa le eno – komu bo v bodoče pripadala pesem.

Ljudstvu širnega sveta in to brezplačno, za kar se zavzema Nelsonova ali pa založbi Warner\/Chappell, ki že 10letja kasira avtorske pravice za rabo te pesmi.

Gre za zelo pomembno zadevo, saj bi v primeru zmage Nelsonove to lahko povzročilo številne tožbe po svetu proti založbam, ki si lastijo in mastno kasirajo ljudsko ustvarjene pesmi.

Moje osebno stališče do te pesmi oz. slovensko prevedene “Vse najboljše za te” je sila enostavno. Glasbo imam rad, glasba je del mojega življenja in prisluhnem vsaki glasbi, nekateri večkrat, nekateri manjkrat. A kdor mi hoče vsaj malo dobrega, ta mi nikoli, ampak nikoli, ne bo zapel “Vse najboljše za te oz. Happy Birthday to You.”

Ker toliko neiskrenosti, prisiljene osladnosti, kot začutim, da veje iz te pesmi, pa je, mislim, nemogoče ustvariti še kdaj. Še Murko je super car proti temu komadu. A ne glede na moja čustva do pesmi seveda nimam čisto nič proti, če se jo nažiga komurkoli, le da me ni zraven, če pa slučajno sem, potem imam itak ravno takrat nujen opravek na wc-ju. Moje spoštovanje do slavljenca ni zaradi tega nič manjše.

No, koliko je Nelsonovi ta pesem všeč, sama ne pove, a bolj kot to je pomembno, da se je punca odločila vsem Zemljanom, preko sodnega spora, omogočiti povsem brezplačno rabo te pesmi. Kar je prišlo pesmi od ljudstva, nma nobena založba kaj kasirati, pravi.

Do te faze na sodišču pa je Nelsonova prišla na nenavaden, čeprav mislim, da brez naključij način. Nelsonova je namreč snemala dokumentarec o pesmi –  Happy Birthday to You.

In mogoče tega sodnega procesa sploh ne bi bilo, če Nelsonova ne bi v dokumentarcu uporabila, čeprav le 1x, celo pesem za določeno točko. A to je bilo dovolj, da ji je založba Warner\/Chappell izstavila računa za 1500$, za rabo avtorskih pravic.

Nelsonova je popenila, čeprav je plačala zahtevek, saj je skozi nabiranje gradiva za dokumentarec o tej pesmi prišla do zakljlučka, da je pesem ljudska, torej last nikogar in vseh, za kar pač nima nihče pravice nabirati avtorskih pravic.

Kot je ugotovila za dokumentarec, je Happy Birthday to You zgolj spremenjeno besedilo pesmi “Good Morning to All”, za katero sta napisali tudi melodijo sestri Mildred J. Hill in Patty Smith Hill, v poznih letih 18. stoletja.

A zastopnik založbe Warner\/Chappell trdi, da je založba že leta 1988 kupila majhno založbo Birchtree Ltd., s katero so v paketu dobili tudi pravice do trženja avtorskih pravic za to pesem. Na kakšen način in kdo je Birchtree Ltd. dodelil avtorstvo nad to pesmijo pri Warnerju ne znajo pojasniti.

A Nelsonova vztraja, da četudi ima Warner\/Chappell kakšne pravice iz te pesmi, potem ima le to lahko zgolj in edino na klavirsko izvedbo te pesmi in še to le na verzijo izdelano leta 1935.

Zato pa je ena od prič v postopku Robert Brauneis, sicer profesor na George Washington University Law School in avtor 68 strani dolgega članka z naslovom “Avtorske pravice najbolj priljubljene pesmi na svetu”, ki v dokazovanju ne dvomi. “Verjamem, da je ta pesem je v javni domeni in zato si je ne more nihče lastiti”, trdi George.

Po dostopnih podatkih Warner\/Chappell na leto za rabo avtorskih pravic pesmi Happy Birthday to You nabere preko 2 milijona dolarjev.

V primeru, da bi Warner\/Chappell tožbo dobil, bi lahko še naprej strgal smetano brez vsakega napora za to pesem do leta 2030, a če izgubi, lahko pozabi na takšno prihodnost, za nameček pa bo še moral vrniti vplačila vsem za obdobje zadnjih 4ih let.

Nelsonova pa je prepričana in dobro ji kaže, da bo Vse najboljše zate v bodoče na uporabo prav vsem povsem brezplačno. Kot sem rekel, izid te sodbe je zelo pomemben v svetovnem merilu, saj bo v primeru zmage Nelsonove začelo pokati po vseh založbah, ki si grabijo avtorske pravice od ljudsko ustvarjenega, kar povsem logično lahko pripada v brezplačno rabo zgolj in edino ljudstvu.

In ja, tudi v naši mali podalpski imamo dovolj klonov Warnerja…..Zdaj pa si le zapoj Vse najboljše za te. Itak te ne slišim….

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Happy birthday - Vse najboljše za te (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *