Čigav sploh je internet…..

Vsled (še) vedno aktualne svetovne afere kraj podatkov, prisluškovanj, itd. ameriških kavbojev po svetu, je tudi mene požgečkalo, čigav sploh je internet. Tiste fore, da je internet nikogaršnji oz. od vseh me nikoli ni prepričal, nenazadnje lastniki domen nekim lastnikom plačujemo te domene, gostovanja, itd., oni pa spet nekomu…..

Letos praznujemo 20 obletnico, ko je švicarski znanstveni institut CERN, ki združuje preko 10k znanstvenikov iz preko 100 držav, svoj projekt  WWW (World Wide Web) podelila v brezplačno rabo celemu svetu in s tem odprla vrata internetu, kot ga poznamo danes.

Posledično je izšel tudi prvi predstavitveni članek za medije o www, katerega je predstavil znanstveni časopis Tagung Deutsches ForschungsNetz.

Še danes se pogosto zmotno uporablja oznako World Wide Web (skrajšano www, w3 ali web) kot sinonim za internet. V resnici www predstavlja zgolj eno od storitev interneta, s pomočjo katere se izvajajo izmenjave podatkov (besedila, slike, multimedia) preko svetovne računalniške mreže.

Po tej brezplačni rabi, katero so CERNovci omogočili 1993, so prve meritve v 1994 pokazale, da je storitev  Web-a uporabljalo 10 milijonov uporabnikov, za kar je bilo potebnih malo preko 10k serverjev.

20 let kasneje storitev Web-a uporabljamo 2,5 milijarde uporabnikov, za kar je potrebnih že 800 milijonov serverjev.

World Wide Web (WWW) je leta 1989 izumil Britanski znanstvenik Timothy Berners-Lee, katerega je v izvirniku namenil avtomatičnemu zbiranju in deljenju podatkov med znanstveniki in univerzami po svetu.

Seveda je imel Tim, kot vse največje ideje v začetkih, še največ dela s prepričevanjem pomembnosti projekta tako med svojimi kolegi v CERNu, kot študenti in finančnimi vlagatelji.

Prvo uspešno komunikacijo računalnika z internetom je Tim, s pomočjo belgijskega znantvenika Robert Cailliau-a,  izvedel leto kasneje in leta 1991 je s pomočjo interneta prikazal tudi svojo prvo Web stran.

Za ta podvig je kraljeva hiša Tima odlikovala z viteškim nazivom in od takrat je Sir Timothy Berners-Lee, predvsem pa je in bo ostal oče 3xdvojni W…..

In tako je nastal Internet…..
Predhodnik današnjega Interneta je ARPANET. Razvijati ga je začela DARPA, ki je agencija Obrambnega ministrstva ZDA, odgovorna za razvoj novih tehnologij ameriške vojske. Poleg Interneta je ta agencija, ki letno operira z 2 milijardama sredstev, razvila in razvija GPS, Sistem virtualne resničnosti, Umetno inteligenco, itd..

ARPANET pa so razvili leta 1969. Velika računalniška mreža je bila v izhodišču namenjena kot osnova za testiranja novih mrežnih tehnologij in je kot takšna povezovala, v izmenjavah informacij, računalnike univerz, raziskovalnih centrov in seveda vladnih agencij ZDA.

Internetu rečemo Internet od 1998 dalje, ko je bila v San Francisku ustanovljena neprofitna organizacija ICANN ( Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ) , ki je od ameriške vlade pogodbeno upravljalsko prevzela vse zadeve povezane z IP-ji, domenami, serverji, skratka praktično vse, kar je vseboval ARPANET.

S to predajo Interneta v civilne roke, bi se morala ameriška vlada povsem umakniti iz direktnega upravljanja z Internetom, čeprav je danes več kot jasno, da je njen vpliv in nadzor še vedno dominanten.

Tako pa so nastali lastniki Interneta….
Poleg že omenjenega ICANNa, lastniško z Internetom upravljajo še naslednje organizacije, ki skrbijo, da zadeve tečejo vedno prav. Za nekoga zagotovo.

Internet Governance Forum (IFG)
IFG je globalno telo, ki se ukvarja z vprašanji javne politike Interneta. Institucija je bila ustanovljena leta 2005, kot rezultat kompromisa med vladnim in nevladnim upravljanjem z Internetom. Forum sklicuje generalni sekretar OZN, po potrebi.

International Telecommunication Union (ITU)
Mednarodna zveza za telekomunikacije je specializirana agencija OZN, ki ima vodilno vlogo nadzora informacijskih in komunikacijskih tehnologij na mednarodni ravni. Oblikuje tehnične standarde in regulira uporabo radio-frekvencijskega spektra, za potrebe nemotene mednarodne brezžične komunikacije in svoboden pretok informacij.

Internet Assigned Numbers Authority (IANA)
Internetna uprava za dodeljene številke je odgovorna za koordinacije ključnih elementov, potrebnih za za delovanje Interneta (DNS Root Zone, IP naslovi, AS številke). Deluje pod okriljem ICANNa.

Internet Engineering Task Force (IETF)
Delovna skupina inženiringa Interneta, ki se ukvarja s standardizacijo PKI in TCP/IP standardov.

Internet Society (ISOC)
Internetna neprofitna organizacija, katere naloga je uvajanje standardov, izobraževanj in politike v Internetu.

International Chamber of Commerce (ICC)
Mednarodna trgovinska organizacija, ki je ena glavnih predstavnikov poslovnega sektorja procesa globalnega upravljanja Interneta.

World Intellectual Property Organization (WIPO)
Svetovna organizacija za intelektualno lastnino je specializirana agencija OZN, ki je zadolžena za ščitenje intelektualne lastnine na Internetu, razvija tudi mednarodne standarde in administrativne pogodbe, ki za zaščito le teh.

Address Supporting Organization (ASO)
Organizacija zbirateljica regionalnih internetnih registrov, katerim ICANN podeljuje IP naslove za območja pokrivanja.
Organizacijo sestavljajo AfriNIC za Afriko, APNIC za Azijo in Pacifik, ARIN za Severno Ameriko, LACNIC za Latinsko Ameriko in Karipsko otočje, ter RIPE NCC za Evropo, Bližnji vzhod in Centralno Azijo.

Pooblaščeni gTLD registri
Tej pooblaščenci so zasebna, predvsem ameriška, podjetja, katerim je ICANN podelil registracijo gTLD domen.
Med največja odjetja sodijo VERISIGN (zadolženi za .com, .net, .name, .jobs…) in AFILIAS (zadolženi za .info, .org, .mobi…)

Nacionalni Internetni registri
Sestavljajo jih, s strani ICANNa, izbrane organizacije posameznih držav, ki upravljajo z nacionalnim registrom Internetnih domen, kot je recimo pri na Arnes.

Evo, tukaj seznama upraviteljskih (so)lastnikov sicer še ni zaključen, je pa naštetega dovolj, da lahko vsak razmisli o odgovoru, če ga bo še kdo kdaj vprašal “Kdo je lastnik Interneta ?”.

Verjamem, da je do teh sklepnih besed že vsakomur postalo jasno, da je lokalno Internet v lasti posamezne države. A Interneti posameznih držav so povezani z izhodiščno, začetno ustvarjeno točko države, ki je Internet izumila.

In zagotovo krilatica “Veliki brat te gleda” ni nastala po naključju. Ker naključij ni. Če pa kdo še vedno verjame, da posamezne države, vključno z našo, uporabljajo drugačne metode “nadzora” Interneta, kot država izumiteljica, potem….

Hja, potem ga prepuščam tem sanjam. Sam vem že dovolj dolgo, da anonimnih na Internetu ni, kakor tudi, da se Internetu ne da ničesar skriti. Vsekakor pa bo Internet v prihodnosti še izjemno pomembno orodje, mogoče celo orožje,  za človeštvo in če te zanima, si lahko ogledaš tudi grafično podobo evolucije Interneta…..

Aja, pa vsaj spletno kamero izklopi, če ne Skypaš…..pa še Caps Lock, če smrčiš ali ne…..

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Zaščita internet (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *