Rojeva se klon Johna Lennona

En sanjač gre, čeprav ostane, drugi pride in nadaljuje. Poklicna deformacija seveda zna biti prava kurba, če se prelevi v izven delovni čas. Mehanik vidi povsod ležaje za podmazat, vrtnar grmičke za obrezat, policaj rdečo na zeleni, stomatolog ugriz za obliz….

A tudi med stomatologi so sanjači, ki verjamejo, da se da iz zoba ustvariti – človeka. In to ne kar enega človeka, temveč kar John Lennona v vsej svoji nekdanji podobi. No, roko na srce, danes je na tem svetu že vse možno. Jutri bo še več….

Michael Zuk, stomatolog iz Kanade, je najprej postal ponosen lastnik zobne krone kralja rokenrola – Elvisa Presleya.  A poklicna deformacija ga je v prostem času ponesla še korak dlje….

Pred dvema letoma je Michael postal ponosen lastnik tudi zoba legendarnega Johna Lennona, za katerega je na dražbi pošteno odštel  31k $.

Ta zob Lennona je na dražbo sicer prišel po neki na videz povsem običajni poti. Tja ga je na ogled za kupnino postavil šef glasbene agencije Creation Records Alan McGee, ki je ta zob dobil od Barry-ja, ta pa do svoje 90 letne mame Dorothy “Dot” Jarlett, kateri je ta zob, tako Barry, podaril kar, takrat še Beatle, John Lennon osebno v času, ko je bila Dot med 1964 – 68 glavna gospodinja njegovega doma v Weybridgu.

“Z Johnom sta si bila zelo blizu” je izjavil Barry za CNN in nadaljeval, “da ji je zob, ker je bila velika oboževalka Beatlov, podaril John nekega dne ob vrnitvi od zobozdravnika, kateri mu je ta zob izpulil. Od takrat je bil ta zob skozi v naši družini.”

Ta zob Lennona ima sicer samo eno manjšo napako, praktično je namreč – gnil.

Ampak na ta podatek so bili opozorjeni vsi, ki so sodelovali v dražbi nakupa le tega. Michael Zuk je pač stomatološko ocenil, da je investicija upravičena. Sploh za končni cilj, katerega si je zadal – oživeti Johna Lennona. Dobesedno. S kloniranjem.

V njegovi Kanadi mu sicer ta podvig ne more uspeti, ker je Kanada že 2004 prepovedala kloniranje človeka, zato pa Michael upa, da mu bo ta podvig uspel v ZDA. Za najbolj goreče navijače tega njegovega projekta, kakor tudi firbce, je Michael že spravil v pogon spletno stran John Lennon tooth.

Lennonov zob je obenem že predal v obdelavo znanstvenikom univerze Penn State v Pensilvaniji, seveda z eno samo mislijo in željo – da bi tej znanstveniki iz zoba Lennona izluščili DNK, potrebnega za izdelavo človeškega klona novega John Lennona.

“Večina misli, da sem zmešan, a jaz mislim, da je ta ideja fantastična. Živčen in vznemirjen sem ob misli, da bom že kmalu imel v rokah Lennonov DNK”, je za konec navrgel Michael Zuk.

No, jaz mislim, da Michael ni čisto nič bolj ali manj zmešan, kot vsak človek. Še več, prepričan sem, da je izdelava klona John Lennona še kako mogoča, seveda pod pogojem, da je zob dejansko bil nekoč sestavni del Lennona.

Kloniranje človeka, celo več njih, so nekoč že uspešno izvajali znanstveniki nacistične Nemčije, kdor je bral Fantje iz Brazilije ve o čem govorim, in današnja znanost je lahko samo nekaj korakov naprej od tistih časov na tem področju.

Ne zanemarimo, da so se znanstveniki že uspešno razigrali s kloniranjem živali, med katerimi je zaenkrat najbolj znana klonirana ovca Dolly iz katere so znanstveniki reproducirali celo 4 naslednje klone. Kloni iz klonov torej. Tako rastejo tudi največje ameriške prašičje farme.

Ravno tako ne gre zanemariti dosedanje igre znanstvenikov iz človeškega DNK, iz katerega so že sposobni izločati določene bolezni. Še več. Kot v šoping centru si lahko posameznik, z dovolj pod palcem seveda, lahko izbira recimo celo, kakšne barve oči bo imel njih potomec in še ogromno tega nepovedanega. Znanost na področju DNK napreduje silovito, daleč najhitreje od ostalih področij.

Ampak….hja, pa smo pri popularnem ampak.

Recimo, da bo ta zob dovolj, da izdelajo klon John Lennona. Sploh ne dvomim, da bi klon bil fizično identično podoben Johnu. Ampak….

Bistvo je vedno skrito v vsebini insajd in malenkosti vedno odločajo o največjih. Tudi njih. Hočem povedati le, da ne bi mogel enostavno prenesti, če bi klon Lennona namesto smisla in talenta za glasbo, vseboval to isto samo za – balet…..

Don Marko M

John Lennon 2 (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published.