Odcepitev Primorske od Slovenije se začenja – prvih 5000 podpornikov gibanja STO že na ulicah (foto/video)

Da večina Primorcev že leta nismo nikakor več zadovoljni z ravnanjem slovenskih politikov do Primorske in Primorcev čivkajo že vrabci na strehi. Da je težnja po odcepitvi Primorske od Slovenije vedno bolj goreča in neustavljiva, pa so se zdaj začeli zavedati tudi parlamentarci na Šubičevi, čeprav prepozno…..

Tako je Bratuškova, kot prva od naših politikov, v svojem govoru na osrednjem odru proslave Vstala Primorska 2013, izrekla tudi te besede : “Morda se komu zdi, da je treba Primorsko vrniti Sloveniji, drugemu pa ravno nasprotno – in to ni daleč od resnice.”

Res je, ni daleč od resnice. Resnica je, da število tistih, ki mislijo nasprotno, torej vidijo v prihodnosti Primorsko kot avtonomno, svobodno in neodvisno od Slovenije, strmo narašča.

Minuli vikend sta se na Primorskem zgodila dva zelo pomembna dogodka, ki bosta krojila prihodnost Primorcev. V Sežani se je zgodila Vstala Primorska, v Trstu pa gibanje STO (Svobodno tržaško ozemlje).

Osrednjo proslavo Vstala Primorska je letos v Sežani obiskalo preko 10k obiskovalcev. Država ni prispevala niti centa za ta pomemben praznik slovenstva, čeprav skešira krepkih tisočakov RKC za recimo praznovanje Božiča ali domobransko proslavo. S tem so na Šubičevi znova dokazali koliko spoštujejo pomembnost Primorske za Slovenijo.

So se pa vseeno na proslavo in pojedino prislinili tej isti politiki, ki niso prispevali niti centa in sicer prijetna proslava je imela samo eno, a gromozansko napako – “slavnostno” govornico Alenko Bratušek. Da mi je znati katera mona iz organizacijskega odbora ji je dodelil to funkcijo……

V Trstu pa ulicah prvih 5000 podpornikov STO 
Nedelja pa je bila v revolucionarnem znamenju gibanja STO (Svobodno tržaško ozemlje).

Preko 5000 prebivalcev Istre, od najmljaših do najstarejši, je namreč zelo glasno odmevalo po ulicah in trgih centra Trsta, kjer je bilo izpeljano prvo javno zborovanje gibanja STO z jasnim nosilnim sporočilom :  “Želimo nazaj STO, ki pravno ni nikdar prenehal veljati.”

Mesto so za več ur preplavile rdeče zastave s tržaško helebardo, med katerimi so bile tudi zastave obalnih občin, in zahtevo po vnovični vzpostavitvi Svobodnega tržaškega ozemlja. Teritorija, ki je bil zaradi svoje posebnosti po drugi svetovni vojni neposredno pod nadzorom Organizacije združenih narodov.

Vodja gibanja STO Stefano Ferluga je za RegionalObala.si ob tej priložnosti poudaril :
“Pogodbe, ki so določale, kaj STO je in do kod sega, niso bile nikdar uradno preklicane, zato je to, v kolikor upoštevamo mednarodno pravo, še vedno svojo entiteta. Jurisdikcija drugih držav pa je na tem območju protizakonita.

Vendar naše težnje niso toliko odcepitvene, kot to, da želimo, da prostor, ki je od nekdaj živel skupaj, živi skupaj še naprej. Danes je območje STO razdeljeno med tri države. Teritorij pa bi moral biti povezan, delovati kot ekonomska cona, kar bi prineslo blagostanje vsem.”

Svojoj razlago je podal za RegionalObala.si tudi drugi predstavnik gibanja STO, Alex Bini :
“To so kraji, kjer so ljudje ne glede na različne jezike zelo povezani, še iz zgodovine. Ta košček zemlje je nekaj posebnega in to bi morali izkoristiti. Ni skrivnost, da je ekonomska kriza še pospešila idejo ekonomski coni in ti kraji so nekdaj na ta način že živeli. Takrat je bila vsesplošna prosperiteta. To bi lahko vzpostavili tudi danes in mislim, da ljudje to zamisel vse boljše sprejemajo.”

Video posnetek zborovanja STO si lahko ogledaš na tej povezavi.

Primorska brez Slovenije naprej
V letošnjem letu je nazadovoljstvo Primorcev s politiki v Ljubljani prišlo že do skrajne točke in vzročno posledično se je začelo ljudsko združevanje v odporu in uporu proti Sloveniji, ki Primorski dejansko nikoli ni bila mati, oderuška zlobna mačeha pač.

Današnja generacija Primorcev se je začela odločno zavedati, da je treba Primorski vrniti tisto, kar so nam naši predniki partizani/borci priborili in podarili, politiki v Ljubljani pa odvzeli – svobodo in napredek.

Nove ljudske akcije odcepitve Primorske od Slovenije in zahteve po uveljavitvi Svobodnega tržaškega ozemlja (STO) se bodo seveda nadaljevale in v vsakem primeru volja in končni izid Ljubljani ne bodo všeč. Tokrat le še nekaj slik iz proslave Vstala Primorska v Sežani in prvega shoda gibanja STO v Trstu.

Don Marko M

Vstala Primorska Sežana 2013 1 Foto MMC RTV SLO (blog Don Marko M)

Vstala Primorska Sežana 2013 2 Foto MMC RTV SLO (blog Don Marko M)

Vstala Primorska Sežana 2013 3 Foto MMC RTV SLO (blog Don Marko M)

Vstala Primorska Sežana 2013 4 Foto MMC RTV SLO (blog Don Marko M)

STO Trst 2013 1 (foto RegionalObala.si)

STO Trst 2013 2 (foto RegionalObala.si)

STO Trst 2013 3 (foto RegionalObala.si)

STO Trst 2013 4 (foto RegionalObala.si)

STO Trst 2013 5 (foto RegionalObala.si)

31 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Odcepitev Primorske od Slovenije se začenja – prvih 5000 podpornikov gibanja STO že na ulicah (foto/video)

 1. Bravo bratje Primorci. Imate podporo iz Koroške, kjer pa že tudi tečejo podobne akrivnosti. Tudi mi se ne gremo več in želimo stran.

 2. ja nejbol da se še teh 2milj ljudi razcepi na 5 državic, vsaka s pribl 400.000 prebivalci, svojimi predsedniki, politiki in potihem upa, da jih bo to, da se bojo razdelili, rešilo problemov trenutne države…

 3. Tomaž,

  če si razumel odcepitev SLO od Juge, potem ne bi smel imeti težav razumeti odcepitev Primorske od SLO…..bolje je imeti majhno četo, a neustrašno, pogumno in enotno, kot pa bataljon večine nesposobnih in škodljivcev, ki teptajo še tisto zdravo jedro v bataljonu in serijsko izgubljajo…..23 let vodilnih luzerjev je bilo več kot preveč……ti pa kar pogumno naprej z njimi….

 4. No ja, malo vode bo še preteklo. Ničemur, kar si zapisal ne nasprotujem, razen tistemu, da so vam partizani nekaj priborili. Najprej vam je nekaj priboril Mussolini in fašizem, potem so vam nekaj priborili partizani in komunizem in potem se je zgodila železna zavesa. S partizani bi še šlo, s komunisti pa bi železna zavesa še zmeraj visela nad Trstom. Toliko zaradi ljubezni do resnice.

  S Slovenijo najbrž ne bodo težave, če le zberete več kot 50%. Seveda pa boste morali priseči zvestobo Italiji, kar se je pa pred nekaj desetletji že zgodilo, resda ne na primorskem, temveč v Ljubljani. Morda se je danes ta miselnost preselila nekoliko proti zahodu.

 5. frenk,

  seveda da bo preteklo še nekaj vode, ampak važno, da se bo jezero napolnilo…..in frenk, zelo jasen sem bil, kaj so nam partizani/borci priborili, kakor tudi vsemu slovenstvu – svobodo…..tako, da bom tiste tvoje omembe gladko preskočil, ker pač niso smiselne za debato….
  žal pa imaš povsem napačno predstavo pojmovanja odcepitve….to se ne počne zato, da bi se komu drugemu priklopil, kar so naredili naši politiki, ampak zato, da zaživiš sam na svojem, s svojimi sposobnostmi….in Primorska/Obala/Istra je več kot sposobna več kot dobro sama živeti….

 6. Čestitke k takim idejam, Primorci! Pozdravljam in podpiram! Odcepimo se še Štajerci s Koroško in Prekmurci, vse od Drave, Mure do Save. Naj bodo katoliški suhorobarji in domobranci okoli meglene Ljubljane in si čivkajo asocialno državo, v katero so nas spravili in katoliško okradli! Vse za samostojnost, partizanski Primorci, Štajerci, Korošci in Prekmurci!

 7. Ja, Don, toda ti govoriš o STO. To pa ne bo šlo brez Italijanov. In oni ravno ne ljubijo slovenskoprimorske ikonografije.

  Dobro, bomo spremljali. Najbrž vas tudi ne zanima EU. Vsekakor bo to zanimiv poskus. Leta 91 sem imel v glavi natanko takšne vznesene misli o Sloveniji. In še vedno mi ni žal.
  Kljub nezadovoljstvu s stanjem. Če bi ostali pod Avstroogrsko, bi se morda premislil. Pod okriljem Jugoslavije nikoli.

 8. frenk,

  govorim tudi o STO, poudarek na tudi, ker sta obe opciji odprti….no vidiš, ker si tovrstne vznesene misli že imel, potem veš, kakšni so občutki…..

 9. Podpiram,
  je pa stvar mogoče s tega vidika mal smešna, a niste ravno praznovali praznik priključitve k Sloveniji?
  mogoče bi bilo za premislit, da v prihodnje prvo bojkotirate takšne aktivnosti, seveda če z odcepitvijo mislite resno……

 10. jufre

  nič ni smešnega….Primorska je bila takrat uradno priključena matični domovini Jugoslaviji…..Slovenija je bila v Jugi pač ena republik matične domovine Jugoslavije….ob razpadu Juge je Slovenija podedovala Primorsko po nekem avtomatizmu, brez, da bi se vprašalo Primorce….nosilni pomen proslave Vstala Primorska pa je v spoštovanju parizansko/borčevskega gibanja, ki so Primorsko osvobodili in tako bo tudi ostalo…..

 11. V bistvu bi se pogovarjali o nekakšni panevropski pokrajini, torej pokrajini sestavljeni iz ozemlja, ki leži v treh državah. Verjetno stvar izvedljiva, delna samostojnost možna, in to bi bilo. Zakaj pa ne?

 12. Glede na veliko populatnost pokrajin, forsiranje le-teh, bi verjetno še kakšna obnaočja uporabila podobno metodo, mislim na Baske, Tirolce in podobne. Vsekakor bi bilo dobro zajeti poleg še Goriško.

 13. Don, ponovno se ti je prikradla netočnost. Zgodovino malo prevečkrat interpretiraš po svojih željah.

  Namreč, Primorska se ni mogla priključiti matični domovini Jugoslaviji, kajti Primorska je k v Jugoslavji prvič zaživela leta 1945. Primorci niso kaj veliko vedeli o Jugoslaviji, niti niso mogli vedeti.
  Vseeno mi nekoliko verodostojneje deluje primorski rojak Pahor, ki je bil priča vsem danes tako aktualnim dogodkom. Doslej ga nisem veliko slišal govoriti o Jugoslaviji, o Sloveniji pač.
  Naj pripomnim, da tole debato ne jemljem preveč resno. Največ zaradi izkušenj in spomina na rojevanje Slovenije.

 14. frenk

  nobene netočnosti ni….nimam nobene potrebe, ne želje, zgodovinska dejstva interpretirati drugače, kot so se dokazano zgodila….ta del interpretacij po svojih željam prepuščam klero janšistom, strokovno zverziranim za to področje….sicer pa ti moram priznati, da toliko obtožb o kao neresničnosti ali celo lažeh mojih besed, kolikor si si jih ti dovolil, nisem doživel v celem življenju, čeprav moram priznati tudi, da si si včasih dovolil dovolj poguma korektnosti se potem opravičiti, ko si si tudi sam potrdil moje besede, kar spoštujem….
  lepo sicer, da omenjaš Borisa Pahorja, večnega borca slovenstva v zamejstvu, a škoda, da si se, kot politiki na Šubičevi s figami v žepu, spomnil šele zdaj ga omenjati, ne pa tudi pred 10, 20 leti, ko je sicer govoril isto, kar govori danes….takrat pač nisi imel potrebe ga omenjati, anje….
  me pa veseli, da tole debato ne jemlješ preveč resno….ogromno takšnih, ki niso resno jemali debate, je bilo tudi, ko se je šlo za odcepitev Slovenije….ampak zgodovine itak ne pišejo tisti, ki ne verjamejo, ampak tisti, ki verjamejo….lepo mi bodi, kolega

 15. Podlaga za STO je drugačna, saj je bil definiran kot neodvisna država leta 1947 s Pariškim mirovnim sporazumom. STO je bil dejansko mednarodno priznan.
  Leta 1954 je zaradi pritiskov predvsem ZDA (poglejte si tajne dokumente ZDA na našem blogu) podpisan Londonski memorandum, ki je v praksi ukinil STO, pravno pa ga ni.
  Osimski sporazum (1975) je potem samo potegnil meje bolj formalno, kakor so zdaj, ampak tudi ne govori o ukinitvi STO.
  Čisto legalno gledano STO še vedno obstaja, oz. je sigurno obstajal do leta 1975, tako da Osimski sporazum je ilegalen iz vidika, da je vključeval teritorij tretje države (STO) brez njene privolitve.

 16. Don, če bom mislil, da si se zlagal, bom to napisal, če me boš prepričal, da se motim, se bom opravičil. Napisal si, da se je Primorska priključila matični domovini, jaz pa trdim, da se je prvič priključila Jugoslaviji, preko Slovenije seveda. Nikoli nisem še zasledil kjerkoli, da bi bila Primorska jugoslovanska federalna enota.

  Borisa Pahorja sicer v zapisih do njegove 100. obletnice nisem omenjal, sem pa prebral dve njegovi deli, predvsem pa intervju, ki ga je imel s Kocbekom. Resda sem te zadeve po zaslugi edinih osvoboditeljev Slovenije prebral šele ob koncu 80. let, kajti dokler Francozi niso odlikovali Pahorja, je bil v očeh edinih osvoboditeljev obskurni zgagar iz Trsta. Še pred 10 leti sem na TV poslušal največjega humorista Kobala, ki je v svojih skečih omenjal Pahorja, ampak tistega tapravega Pahorja, ki ni Boris.

  To, da Slovenci nismo cenili Pahorja, tistega tapravega, Borisa, je zasluga edinih političnega vodstva edinih osvoboditeljev. Pa ne samo Pahorja, tudi Kocbeka.
  Žal so me v osnovni in srednji šoli učili predvsem o velikanih slovenske proze kot so Bevk in Seliškar. Zato se ne gre čuditi, če je ta narod popolnoma zapeljan.

  Pa brez zamere, tudi ti bodi fajn! Če se ne strinjava o idealih DPS, ni nikakršne potrebe, da bi se zmerjala kot kakšna knapa. Fino pa je, če o tekstih drug drugega razmišljava.

 17. frenk,

  saj tudi nisem nikoli trdil, da je bila Primorska federalna enoat Jugoslavije, čeprav je škoda, da se to že takrat ni zgodilo…..
  sicer pa dobro veš, da vem, da si ok človek, ki se znaš tudi prerekati kultivirano in kot takšen boš vedno dobrodošel tudi na tem blogu…..uživaj v dnevu….

 18. Naj se prvo opravičim za mojo nevednost saj sem letnik 81.Zdravo vsem skupaj. Priznam zelo se mi zdi privlačna ideja, da bi postali to za kar se prizadevate. Imam pa eno zamisel, ker vidim s katerih koncev prihajajo te zahteve dajmo zbirat podpise da se v tem ozemlju kjer naj bi to območje nastalo uvest meje. Če ne druzga bi ponovno zagnali ekonomijo s švercanjem kot je bilo v najboljših časih.

 19. Sram me je biti danes Slovenec, sram zato, ker v Sloveniji vladajo tujci že 70 let. Ki skrbijo predvsem za blagostanje svojih sorodnikov in pajdašev. Narod je izropan in prevsem drugorazredni državljan, ki mora plačevati vse elitne kraje. Primorska je pod močnim vplivom vladarjev iz prejšnjega režima in ne bodo dopustili osamosvojitve ali kakršne koli odcepitve. Uporabili bodo vsa možna sredstva za preprečitev odtujitve davkoplačevalskih ovčic. Mati domovina skrbi za blagostanje naroda, ta mačeha pa tega ne zmore.

 20. Pozdrav
  Lipo je ovo viditi, Istra bude opeda jena i bude samo Istra i opeda će nan Kopar biti glavni grad kako je bia kroz cilu povijest. Samo Istra.
  pozdrav iz Poreča

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *