Kava razkriva tvoj karakter

Že odkar vem zase, torej teh 9 tednov in pol, se v fazi jutranjega prebujanja ne pogovarjam z nikomer, niti s seboj, vse dokler mi tudi druga skodelica kave ne prepuca dihal in tekoče skozi grlo povzroči cunamijevske sunke pospešitve rdečega obtoka. Nimam kaj tajiti, kofetar sem. In to tiste uživaške sorte. Extra large….

Koliko skodelic te pijače navdiha srknem dnevno raje ne povem, ker potem bo koga drugega kap. Si pa, kot za vse kar me osvobaja, vzamem čas za srebanje skodelice kave. S kavo gre pač kot z žensko – če je vroča, potem hladno, če je hladna, potem vroče.

O kavi sem naštudiral že kar dosti srokovne literature, vse od semena do skodelice, imel sem celo to srečo, da so mi ta hudo pravi mojstri kave in barmani razložili in prikazali skupek segmentov, ki vplivajo na odlično skodelico kave. Vsekakor se lepemu številu naših gostincev ne bi škodilo podučiti, kako vnesti malo več spoštovanja do priprave kave.

O kavi in pitju le te sicer kroži že lepo število zgodb, tako stroke, kot ljudske prakse, nekateri imajo recimo celo te nadnaravne sposobnosti, da v sami posledici kave na dnu skodelice vidijo celo tvojo prihodnost. In to vključno s tistim delom, da boš zadel/a sedmico na lotu, pa čeprav v krogu, ko ne bo nihče vplačal.

Še posebej pa postane zanimivo, ko analiziranje učinkov pitja kave prevzame v roke stroka. Eni medicinci potem trobijo, da kava škodi, drugi da koristi, potem spet pridejo tisti prvi, ki so se premislili in zdaj trdijo, da kava koristi, ta drugi pa da škodi, in tako se svet vrti dalje.

Ampak ko v bistvo kave posežejo današnji psihologi in to celo klinični, potem pa je treba biti pozoren, saj takšnih analiz ni bil sposoben podati niti na današnji dan umrli Sigismund Schlomo Freud, ki bi verjetno zaključil, da je pitje kave oralni seks.

A sveža opazovalna študija kliničnega psihologa dr. Ramani Durvasula, izvedena na 1k pivcih kave, različnih starosti in obeh spolov, je postregla s povsem novo študijo, kateri bi lahko rekli tudi “Povej mi kako pripravljeno kavo piješ in povem ti tvoj karakter”.

V bistvu je ta raziskava bolj analizirala posebnosti osebnosti in psihološke lastnosti, kot recimo perfekcionizem, strpnost, energičnost, občutljivost, pogum, boječnost, socialnost……Po predhodnih osebnih analizah kandidatov je Ramani potem to prenesel na primerjalno raven, kakršno kavo si je kdo naročil.

Ker verjamem, da tudi ti piješ kavo, ti ne more škoditi vedeti, kaj lahko o tvojem karakterju razbere nekdo, ki te vidi, kakšno kavo si naročil ali pa izveš o sebi nekaj novega, če si jo sam pripraviš doma. Ramani namreč trdi, da določen profil ljudi pije natanko določeno vrsto kave.

In ker poznamo več vrst pripravljene kave je dr.Ramani razčlenil vsako posebej in vsaka pove svoje o nje pivcih.

Capuccino
Ljubitelji kapučina, kakor tudi tisti, ki pijejo kavo z zelo dosti pene, so obsesivne osebe, ki ljubijo in radi izvajajo nadzor.

Caffe latte
Povsem nasprotno od kapučina so ljubitelji kave z dosti mleka. Ti so sicer občasno nevrotični, a predvsem osebe, ki rade ustrežejo drugim, a zanemarjajo same sebe.

Črna kava
Povsem samo in povsem črn kavo obožujejo individualisti, ki pa so z nogama čvrsto na tleh. Radi imajo enostavne stvari, lahko so čudni in tihi.

Instant kava
Oboževalci instant kave so pak tisti, ki vedno prelagajo svoje obveznosti, tudi na druge in so bolj lene sorte.

Brezkofeinska kava
To vrsto kave, še posebej če pijejo dvojno, obožujejo pozorni na malenkosti, obsesivni in s pretirano željo po izvajanju nadzora nad drugimi.

Ledena kava
Pod to zvrst je Ramani uvrstil tudi oboževalce sladke kave, za oboje pa velja, da so pogumne osebe, poudarjene socialne note, ki negujejo otroka v sebi in so mladega srca tudi v starosti.

Tako, verjamem, da se je dr.Ramani zelo (po)trudil, da je sestavil te rezultate in zdaj ne ostane drugega, kot da se ustvarja primerjalnost njegovih analiz v vsakdanjiku. Tudi to je lahko smisel življenja…..

A da kakšno kavo pijem sam ? Pa, razen tiste brezkofeinske, prav vse druge oblike skozi teden. Iz tedna v teden. Zdaj pa naj sešteva moj karakter, komur se ljubi…..

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Brez kave (blog Don Marko M)

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kava razkriva tvoj karakter

 1. Če prav razumem sem obsesivno nevrotični individualist, ki je z nogama čvrsto na tleh in vedno prelaga svoje obveznosti na druge ter negujem otroka v sebi, hkrati pa ljubim in izvajam nadzor ter rad ustrežem drugim, a zanemarjam sebe in moje mlado srce?

  Nič čudnega ne bi bilo, če bi se Freud kaj uštel 🙂

 2. Mwa ha ha, tokrat pravšnji zapis tudi zame. Kavo sem pil že kot otrok, pri čemer ne pretiravam prav veliko. Nona mi je vedno pripravila odlično belo (zelo belo) kavo, v katero sem namakal doma spečen kruh.

  Danes najraje pijem turško, skuhano v pravi bakreni džezvi, z malo sladkorja. Če kuham sam, jo pijem z kančkom mleka (macchiato), ne branim se pa tudi kakšnih začimb, npr. cimeta ali irske kreme ali česa močnejšega (corretto). Kavo pijem rad in s strastjo. Zavoljo zdravja in počutja sem se odpovedal že marsičemu (hrana, čiki, seks s kozami – just kidding), da bi se pa kdaj odrekel kavi, pa rajši crknem.

 3. uejla…ma kako sem lahko pozabil na coretto….v puberteti sem jih pil redno, kar se mi sicer pozna še danes in ker jo nisem že nekaj let ti hvala za namig, da si jo jutri pripravim….dvojni adenalin, spet bo veselo…. 😎

 4. Brez kafeta nam živeti ni. 😉 Pred začetkom službe ena od kombinat skuha lonec močne črne turške kave,da nas drži pokonci.Jaz pijem tudi vse druge kombinacije,kot me luna nosi.Samo brez kofeinske ne,ker je bljak.Mucek,samo jaz vem,da če piješ kave z žensko gledaš samo če ima prekrižane noge. 😉 🙂

 5. Piem samo črno in močno kavo, biti mora torej močna kot žganje, da me zbudi/ prebudi/ predrami. Popiti jo moram v točno določenem trenutku sicer ne pomaga.
  V usedlinah vidim včasih prav nore like, ki so se kdaj v obliki žibđvljenskih dogodkov tudi uresničili. Podcenjujem jih pač ne.

 6. Priznam,… kriv po obtožnici. Tudi kofetar – in to še uni, ta zanikrn’, ki trdi, da kava brez “čik”-a nima čisto pravega okusa. 🙂

  Odkar sem tu na severu prisegam na “latte”, saj mi nekako ne sede ravno najbolj okus “črne”, ki ga furajo tukaj. Na jugu pa še vedno domuje “prava kava”… Domaća Bosančica. Še dobro da poznam kakega prevoznika izpod Alp, ki zaide na te konce.

  Glede turške pa tako… Od nekaj desetin tisočev, ki se jih potika tukaj, še nobenega nisem videl kuhati ali slišal omenjati “turške kave”. Zanimivo pa, da jo po pravilu postrežejo Bosanci in Šiptarji. Šta pa sad?

 7. P.J.

  itak, da kava nima pravega učinka brez spremstva tobaka….to je zame že sinhronosti kozmičnih energij, me dizvajanjem kateerga me noben pameten ne bo niti poskušal motiti…. 🙂
  a tisti ritual turške kafe je pa že zgodba za nov zapis…..a šta sad če, če jo po pravilu postrežejo Bosanci in Šiptarji ?….e pa ništa…..pač širimo bratstvo in enotnost tudi preko kave….. 😎
  vse dobro tebi in tvojim na severu, tudi s pomočjo kave juga…..

 8. Meni je najbolj važno, da kava je, če si lahko izmišljujem, imam prav nore kombinacije … če pa povzamem različne kave in karakter, je moj zamešan na tak način, kot bi skupaj v en pisker vse kave zamešala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *