Vinjeta – cena je prenizka. Morala bi biti 500 €

Ja, tudi sam bom povedal svoje o nameri podražitve vinjet, čeprav imamo pri nas bistveno več in večjih drugih problemov za rešiti. Tudi problem višanja cene avtocestne vinjete ni nedolžna zadeva za večino državljanov, sploh, ker gre za še eno valjenje lakomnosti (tudi minulih) parlamentarcev in tajkunov v odplačilo na pleča državljanov….

Da je vinjete uvedel janša v prvi vladavini niti ni toliko pomembno, nenazadnje so ga pri tem podprli tako vsi levi, kot desni. Bolj je danes pomembno sprenevedanje janševe četice mezdnih plačancev, ki po netu širijo neke slikice, v katerih primerjalno valijo krivdo na tiste leve, kot bi sami ne spočeli vinjet in še marsikaj več.

Še bolj pa je pomembno dejanje te iste janševe četice, ki, skladno svojemu početju, nagovarjajo državljane s ponujeno rešitvijo kako ogoljufati državo, kar po SDS programu rumene knjižice storiš enostavno tako, da najprej s slikanjem dobesedno ukradeš nekomu vinjeto in to isto potem še sprintaš in zalepiš, kod bi se nič takšnega zgodilo, na svoje vozilo.

Da se je tudi Bratuškova, sicer izjemno čuteča in socialno naravnana kadar spi, odločila dvigniti cene vinjet niti ne čudi, nenazadnje ne sme zaostajati za svojima predhodnikoma, vsaj kar se tiče praznjenja žepov državljanov.

To, da je naš avtocestni križ predvsem vir križevih težav, katerih naši politiki namenoma niso hoteli rešiti, kaj šele sproti reševati, ni skrivnost. Vsak kilometer slovenske avtoceste je bil namreč ob spočetju izdelan kar 3 – 5 dražje, kot v preostalih razvitih evropskih državah, kjer to počnejo ceneje in celo kvalitetneje.

Naši parlamentarci so pač vsa ta leta preko DARSa dopuščali, da so gradbeni baroni zaščiteno in legalno navijali cene izdelave posameznega kilometra, kot bi gradili avtocesto v nebesa. Tej lakomni baroni so zdaj dobili sicer neko kazen, ki pa je prej nagrada, ki jim dejansko nič ne vzame, državljanom pa nič ne vrne.

DARS je še vedno vreča brez dna iz katere še vedno nenadzorovano izginjajo milijoni, kot pri zdravstvu.

Da so za podražitev vinjet krivi romunski prevozniki s svojimi dotrajanimi kombiji, je seveda smešna in obenem žalostna floskula, katero v izgovor podražitve vinjete ponujajo naši parlamentarci, naivni državljani pa to celo konzumirajo.

Ne, niso krivi romunski kombiji za napovedano podražitev vinjet. Če je že kaj mogoče spornega pri romunskih kombijih, potem  je to zgolj področje varnosti, torej obrabljenosti vozil. Pristojnost reševanja tega problema pa itak ni več domena DARSa, ampak nadzora policije, ki ima seveda vse pristojnosti, da neustrezna vozila odstrani iz prometa in lastnike ustrezno kaznuije.

Seveda je jasno, da naši prevozniki nič manj ne obrabljajo avtoceste, kot katerikoli tuji in če v zatiranje konkurence nimajo kaj drugega povedati, kot da so romuni krivi, potem je bolje, da so tiho.

Sam za spremembo od večine državljanov, ki je skočila pod strop ob napovedi podražitve vinjete in temu posegu zelo nasprotuje, zagovarjam, da bi bile vinjete tudi ob napovedani podražitvi še vedno prepoceni.

Realna cena vinjete bi, namesto napovedanih 220 €, morala biti – 500 €.

Letno vinjeto za 500 € bi že danes morali imeti na svojih vozilih prav vsi prevozniki/pravne osebe, ki vozijo po naših avtocestah tovornjake, kombije in ostalo, vseh oblik in nosilnosti..

Nobenega dvoma ni, da prevozniki/pravne osebe uporabljajo avtocesto izključno za ustvarjanje lastnega zaslužka. Temu primerno si lahko pokrijejo stroške letne vinjete s povprečno 3 – 8 “furami” letno.

Vzporedno z vinjetami za 500 € pa bi morali prevoznikom izdati prepoved vožnje po ostalih lokalnih cestah, razen v primeru direktne dostave, ko iz avtoceste zavijejo v mesto dostave.

Na takšen način bi se v blagajno DARSa nateklo neprimerno več in dovolj za odplačevanja kreditov, obenem bi se uvedel, sploh finančni, nadzor družbe brez vmešavanj politike, od vinjet za 500 € pa bi moral DARS nameniti 10% od vsake vinjete lokalni skupnosti, preko katere poteka avtocesta, za obnovo lokalnih cest.

Predvsem in sploh pa zagovarjam, da bi državljani naše male podalpske, fizične osebe, za osebna prevažanja, morali uporabljati avtoceste povsem – brezplačno.

Nenazadnje smo jih krepko preplačevali vsi državljani, celo in še največ ravno tisti, ki se še nikoli niso peljali po naših avtocestah…..

Don Marko M

Avtocesta (blog Don Marko M)

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Vinjeta – cena je prenizka. Morala bi biti 500 €

  1. Mucek,tole smo moje kombinatke in jaz brale ob jutranji kavi.Samo da veš,da bi takšen predlog vse takoj podprle. 😉 🙂

  2. Don,če je to prebral kakšen prevoznik je zihr ponoru.Meni pa se zdi ta predlog pravi.Pridemo za vikend naokoli.;)Lp

  3. Upam, da je to še aktualno in bo mogoče avtor bloga to videl 🙂
    Ne vem koliko se voziš po avtocestah, da na “bivših” cestninskih nisi opazil tega – https://www.dars.si/Dokumenti/3_vinjete/AC_postaje_skica40-v.jpg. Vinjete namreč plačujemo samo tisti, ki imamo vozila, ki so težka POD 3.500 kg. Kar pomeni, da VSI prevozniki, ki s prevažanjem materiala/dobrin služijo denar, že zdaj plačujejo za cestnino dosti več kot mi (možno, da na letni ravni tudi več kot 500 eur).
    Tako da bi moral svojo provokacijo zapakirat malo drugače 🙂

    lp, Marko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *