The Clash – vodja neuničljivih Joe Strummer postaja večen

Bil sem še uporniški pionirček, ko mi je radio tistega dne pripeljal v ušesa komad, takrat pač ni bilo Bibera in Murka, ki je hipoma v meni ustvaril tektonske premike. Otroci bolj kot odrasli (za)čutijo iskrenost, tudi v glasbi. Angleščine takrat sicer še nisem razumel, razen “piiip off”, sem pa imel sosedo, vredno vseh grehov, tudi večkrat, ki je študirala v Lublani in ni zamudila nobene številke revije Bravo…..

Dva vikenda kasneje se je v tej reviji, v lasti sosede, pojavilo tudi besedilo tega komada. Sosedo sem poprosil za prevod. In ko sem slišal “naj ostanem ali grem” in še “če grem bodo težave, če ostanem dvojne” sem začutil, da mi bodo v življenju še marsikaj pametnega povedali.

Še danes, 30 let kasneje, komad Should I Stay Or Should I Go, ki jih je izstrelil v svetovno orbito, nažiga mlado in staro, kakor tudi dolga vrsta glasbenikov s priredbami tega komada.

A The Clash so, kot začetniki alternativnega rocka, ki je popularen še danes,  v dobrih 10ih letih obstoja (1976–86)ustvarili dosti, dosti več zapisanega v večnost glasbe. London Calling, Rock The Casbah, The White Riot, Tommy GunI Fought The LawThe Magnificent Seven so le drobižek njih težko prekosljivega avtorskega repertoarja.

“Edini band, ki nekaj šteje”, se že 10letja in še danes radi pohvalijo v Londonu, zibelki The Clash. Posledično jih London še vedno časti na 1. mestu lestvice večnih 40 Londona.

Leta 2003, dobrih 17 let po prenehanju delovanja, so bili The Clash “vtetovirani” v Rock and Roll Hall of Fame, dobro leto kasneje pa jih je Rolling Stone uvrstil na 28 svojega seznama 100tih največjih izvajalcev vseh časov.

Avtorski alfa in omega Clashev je bil Joe Strummer, pravi genialec, ki je znal pesem predstaviti na svoj način, kateri je dopuščal vsakomur, da si pesem razloži po svoje. In to je odlično počel tudi po razpadu Clashov, vse do svoje smrti v 50em letu, torej letih mladosti, ko bi lahko še dosti tega odličnega povedal. Najboljši pač gredo najprej….

A tudi 11 let po smrti Joe Strummer nikakor ni pozabljen. Še več. Leto 2013 je njegovemu imenu prineslo dodatne časti, katerih so deležni le redki, sploh glasbeniki.

Španci podarili Joe Strummerju trg
250.000 prebivalcev mesta Granada v Andaluziji (Španija) je v začetku letošnjega leta preko FB peticije povedalo svojim mestnim svetnikom, kaj jim je narediti. In svetniki so naredili. Izbrali so trg v mestu in ga preimenovali v – Plaza Joe Strummer.

Seveda tudi tokrat ne gre za naključje. Joe Strummer je namreč v svoji pesmi Spanish Bombs omenil tudi Granado, katero je prvič obiskal 1983. Potem je v Granadi, tudi zaradi svoje španke Palome Romero, preživel še nekaj mesecev v produciranju, na svoje stroške, albuma španski skupini 091, katere je sicer spoznal že prej v Londonu.

Plaza Joe Strummer 1 (blog Don Marko M)

Plaza Joe Strummer 2 (blog Don Marko M)

Plaza Joe Strummer 3 (blog Don Marko M)

Španci so torej Strummerju podarili trg, naši sosedje Hrvati pa….

Hrvati pa podarjajo Joe Strummerju spomenik
Naši sosedje pa so v Zagrebu začeli ustvarjati Park rock’n’rolla. V ulici Pavla Hatza 16, kjer domujeta tudi Beertija in Tovarna kulture, so kot prvega v nizu znanih rockerjev, postavili kip več kot naravne velikosti kultnemu vodji Clash-ov, Joe Strummerju.

Čast izdelave tega kipa je pripadla akademskemu kiparju Marinu Mariniću, ki je to opravilo sprejel kot dolg svoje mladosti, katero kot pravi, še vedno preživlja.

Marinić, ki je bil v času delovanja The Clash sicer punker in njih zvesti oboževalec je zatrdil, da je Strummerja izdelal v malo večji velikosti od naravne, ker “je Strummer želel nekaj povedati in povedal je. Svet je še vedno v komi”.

Tako torej o velikem in neponovljivem avtorju direktnih, ostrih, precizno življenskih besedilih, podkreplejnih s prvinskimi in neusmiljenimi ritmi, Joe Strummerju in njegovih The Clash urbano razmišljajo in delujejo v Španiji, Hrvaški in še na mnogih krajih po svetu. Pri nas pač, kot običajno, izjeme…..

Čeprav ne bi smelo biti tako. The Clash so s Strummerjem namreč seme in korenina, pravi revolucionarji alternativnega rocka, ki je spremenil svet glasbe za vedno. In ravno zato bodo ostali za vedno. Popolna oblast….

Priporočam ogled – dokumentarec The Clash

Don Marko M

Joe Strummer The Clash Zagreb (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “The Clash – vodja neuničljivih Joe Strummer postaja večen

  1. Super, hvala za zelo lep blog, zame Joe & co. nekaj najboljšega, seveda tudi jaz takrat kot ti v najstniških letih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *