Tehnika pranja možganov medijev

Zlato pravilo slehernega državljana, ki uporablja javne medije za branje, gledanje, poslušanje bi moralo biti – nikoli ne uporabljaj samo en medij in nikoli ne jemlji samo enega medija za sveto resnico. V današnjih časih preplavljenosti z raznimi mediji bi človek pričakoval bogato širino, a vedno pogosteje in bolj se uveljavlja copi pejst novinarstvo, kar v resnici onemogoča pot do uporabnih in objektivnih informacij. Vse ima svoj razlog….

Mediji imajo moč. Strahotno. A ne pozabimo, da bi sami mediji brez človekovega potiska ne obstajali. Mediji lahko soustvarjajo demokracijo ali anarhijo, ljubezen ali mir, smeh ali solze, sovraštvo ali prijateljstvo, laž ali resnico…..

A mediji lahko tudi manipulirajo z javnostjo. Perejo možgane. Sistematsko, počasi, a zanesljivo. In to počnejo. Eni občasno, eni redno. Eni direktno s svojo objavljeno vsebino, drugi s komentatorji pod vsebino, tretji oboje. Stvar uredniške politike medija in seveda lastnikov le tega.

Vedno več javnih medijev, tudi v naši mali podalpski, prehaja v fazo “rumenega tiska”, torej podajanja krajših informacij, ki praviloma povsem izkrivljajo resnico. In danes ni več toliko problem v mediju, ki poda izvirno informacijo napačne interpretacije dejstev in zgodovinskih dogodkov, temveč v ostalih medijih, ki takšno novico zgolj copi pejstajo, čeprav je njih dolžnost preveriti okoliščine pred objavo.

Takšen pristop medijev je le prvi korak tehnike pranja možganov javnosti. Nadaljevanje sledi v podobi komenatorjev novice medijev, kar je lepo vidno tudi pri naših medijih, sploh spletnih, ko nastopijo svoje delo potenciranja novice tudi “spin doktorji”, ki pogosto prihajajo kar iz uredništev samih, tudi kot moderatorji.

Takšni in dodatni prijemi medija vodijo v skupek, katerih številni sploh niso sposobni zaznati, četudi se jim dogajajo, kar je sicer že poglavje za drugo zgodbo, kateremu enostavno rečemo pranje možganov oziroma tehnike manipulacije. In določene tehnike manipulacije so enotne vsem javnim medijem, razdeljene pa na nekaj povezanih točk, ki tvorijo celoto.

Prodajanje panike
Ta del je le korak pred sejanjem straha v kosti in vsebuje zastraševanje in teroriziranje javnosti v vsakem možnem trenutku. Recesija, zadolženost, istospolni, komunisti, partizani, domobranci….Seveda se bo kdo vprašal, zakaj bi sploh mediji terorizirali svoje državljane. Enostavno zato, ker je to najhitrejši način preskakovanja racionalnosti uma. In ko človek ni racionalen, zlahka verjame v kar in kogarkoli.

Uničevanje karakterja
Ad Hominem (proti osebi) je okrajšava za argumentum ad hominem in je poskus negiranja resničnosti določene trditve s prikazovanjem negativnih značilnosti ali verovanj osebe, ki je to trditev podala. Enostavneje temu rečemo zabloda logike.
Primer – Janez nima pravice kritizirati, kako se vodi ekonomija, ker je nezaposlen. Ali – Janez Janša je komunist, zato so njegove knjige nerazumljive in težke za branje.
Pri nas imamo, za primer, medij Reporter, na Siolu pa komentatorje, ki ne marajo debate in raje uporabljajo napad na nekoga kredibilnost, inteligenco, karakter in celo zdrav logičen razum. Seveda takšni njih načini “argumentacije” niso demokratični, za nameček pa celo ne dopuščajo debatiranja.

Populizem
Tehnika, ki vedno pride v ospredje še posebej v predvolilnem času. Komentatorji se praviloma označijo za “enega od nas” ali “glasom ljudstva” in tako nastopajo proti nasprotnikom ljudstva, praviloma elitistom, birokratom ali nedoločenim osebam. Praviloma to držo združijo z vlogo “grešnega kozla”. Ker ima vse svoj skriti pomen, takšni napadi na “pokvarjenega politika” skrivajo v sebi napad na nasprotno politično opcijo, liberalce ali ugajanje širši javnosti. Pri nas so sicer mediji dokaj razločno ločeni in vsled majhnosti “vsi vemo”, kdo stoji za posameznim spletnim časopisom, tiskanim, radijem ali televizijo.

Grešni kozli
Najboljše orodje za nesigurne in prestrašene osebe je zagotovo “metanje v isti koš”. Gre za kombinacijo povzročanja straha in diverzije. Poišče se skupina za “žigosanje” in obtoževanje za razne probleme, da bi se lahko opravičilo nasilje, nehumanost te skupine in banaliziralo povzročeno jim škodo. “Za vse je kriva RKC” ali “Za vse je kriva komunistična partija” so pri nas najpogostejša prikrita sporočila takšnih prijemov.

Združevanje nasilja z močjo in ohlapen boj proti nasilju
Cilj tega dela je narediti ljudi občutljive, s prikazovanji nasilja in tako spremljanje vojnih dogajanj postane sprejemljivo kot gledanje športnega dogodka. Tudi politično nasilje tako postane “moralno” in “boj za ljudske pravice”, kar v končni fazi pripelje do spreminjanj vsebin Ustave in začetkov nepotrebnih vojn za “pomoč in širjenje demokracije”. Nasilje tako postane sinonim za patriotizem.

Nasilništvo
Le to je priljubljena tehnika posameznih komentatorjev. Nasilje nad sogovorniki, vpitje, posmehovanje še najbolj ustreza osebam pomanjkanja samozavesti ali argumentov do sogovornika ali tematike. Edini možen in pravilen način boja do takšnih nasilniških primerkov je vračanje avtoritete, a na način, da mora nasilnež vse dojeti kot “zmago”.

Ustvarjanje zmede
Taktika, ki odlično deluje na občinstvu nizke stopnje samozavesti in zabetoniranim s težavami. Izvaja se tako, da se namerno pretresa argument za ustvarjanje zmedenosti na enostaven način – če se kdo ne strinja s podano “resnico” je bodisi neumen ali fanatik. Osebe, ki podlegajo manipulacijam, bodo prepričane, da gre za izpopolnjeno idejo, kar bo poglobilo njih versko resnico. Pri nas je recimo popularno nacionalizem enačiti z nacizmom, vero s primitivizmom in pomanjkanjem inteligence…..

Prebujanje verske enotnosti
Tukaj imamo skupek “grešnega kozla” in populzima. Novinarji oz. komentatorji promovirajo moralo tako, da se tolčejo po prsih z velikim patriotizmom, a ozko povezanim s katoličanstvom in veliko Slovenstvom. Seveda je vsakdo, ki zavrača njih tako razmišljanje, takoj označen za anti-Slovenca in “komunajzarja”. V bistvu gre pri teh osebah za totalitariste, ki konstantno omenjajo, da sledijo “božji besedi”, v resnici pa samo promovirajo svoje ozke interese.

Zasičenost
Gre za močno tehniko, s katero se laž ponovi 100x, zaradi tega že “pobesnela” javnost pa jo sprejme kot resnico samo zato, da se je reši. Repetitivnost, široko pasovnost in enoumje so 3 nosilne točke, da je ta tehnika izpeljiva. V vsakdanu so ljudje obremenjeni s svojimi skrbmi in ta tehnika je psihološki presing, ki subliminalno dosega cilje. Subliminalna sporočila zavestni um ne zazna, jih pa prepozna podzavestni um, sploh če so negativna. Kasneje bodo tej tako zmanipulirani zavrnili sprejetje prave resnice zaradi ega, kakor tudi zaradi spoznanja, da so bili prevarani. Poznaš takšne tudi pri nas ?

Tudi pri nas se preko medijev vlaga trud, da bi občinstvo generaliziralo medijsko hišo, obenem pa opustilo spremljanje posameznih novinarjev, ki še vzdržujejo kakovost, kar seveda še bolj ustreza manipulatorjem. Verjamem pa, da lahko v prihodnosti pričakujemo še več rabe omenjenih tehnik, kakor tudi kakšne dodane, v javnih medijih.

A ne glede na vse zagovarjam, da je smiselno sprejemanje novice v delu med vrsticami. Tam je praviloma shranjena srčika vsega, česar se medijsko izpiranje možganov ne more dotakniti. Ampak reden/redna bralec/bralka  mojega bloga to že itak veš……

Don Marko M

Manipulacija medijev (blog Don Marko M)

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Tehnika pranja možganov medijev

 1. Pozdravljen!
  Zanimivo, kaj, ker nekatere stvari podobno vidiva.
  Pa čeprav imava lahko popolnoma drugačno mnenje.
  Kaj ti daje garancijo, da je neka informacija absolutna resnica?
  Jaz sama se o tem zelo veliko sprašujem, zato mnogokrat raje ne rečem.
  Včasih sem verjela vsemu napisanemu. V zadnjih letih sem jasno videla, da so lahko informacije na spletu vprašljive vrednosti, tudi objavlja lahko skoraj vsak. In če bo isto objavljeno večkrat, postane že (skoraj) resnica.
  Mene je streznilo, ko sem videla neke nenavadne podatke, ko sem jih iskala po spletu … Začudili so me … Potem sem pa videla, kdo je avtor tiste strani. In tako sem ugotovila, da ni verjeti vsemu, kar piše.
  Škoda, da se ne moremo včasih zanesti …

  Bi bilo zanimivo, če bi ti in jaz dokazovala kakšen najin pogled, da je pravi …
  Jaz za tistim zadnjič stojim.

  Vse dobro!

 2. Ana,

  kdor se ni zmožen zanesti nase, se tudi na drugega ne bo…..kdor bo izdal sebe, bo izdal tudi drugega….enostavnost lahko enostavno razbere samo enostaven….
  vse dobro tudi tebi

 3. Strinjam se! In vendar morda misliva na različne stvari, predvsem pa z različnih vidikov.
  Poleti me je presenetilo neko predavanje, predavatelj je rekel, kako imamo danes polno resnic, vsak svojo, resnica je pa ena sama.
  Meni se zdi, da je glavna resnica življenje, spoštovanje življenja, ljubezen … Nekako to. In to je absolutna resnica. Samo je.
  Marsikaj pa je lahko tako ali drugače … v okviru svobode in čutenj posameznika. To so pa tiste “male” resnice. Ampak te ne hodijo nikoli po absolutni resnici.

  Lahko noč!

 4. Najprej čestitke obema, avtorju in gospe Ani Kos, pravi praznik je prebrati komentar, ki ima neko nit, ali kot sem sama učila svojo tajnico, kaj vse mora vsebovati dopis; glavo, trup in noge. Pa šalo in primerjavo na stran. Gospa Kos ima prav, človek mora najprej zaupati in verjeti sebi, opazovati in izkušati, šele potem sprejemati trditve, ki so resnične, ali pa odklanjati tiste, ki so čista manipulacija. Na žalost smo danes preplavljeni z informacijami, ki držijo le na pol, ali pa sploh ne držijo. Ker so te neštetokrat napisane, izgovorjene in prebrane, nas lahko kaj hitro, če ne znamo preverjati tudi zavedejo. Trditev mojstra zavajanja in propagande v Tretjem rajhu, gospoda Geobelsa na žalost prevečkrat držijo: “Desetkrat ponovljena laž je resnica”. Če moj nevedek ni dobesedno točen se opravičujem, vedno poizkušam stvari preveriti, pa tudi malo tiste zdrave logike, ki smo ji nekoč rekli; kmečka pamet, ni nikdar odveč.

 5. Ce mi je dovoljeno… Presneto dobro te reci opisuje Edward Bernays v knjigi Propaganda. Gospod je verjetno praoce tega, cemur smo danes prica v medijih. Vsekakor izredno zanimivo ctivo. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *