Banke naj bankrotirajo, državljani zaživijo

Da ne bodo dovolili, da se z denarjem davkoplačevalcev rešuje banke, so si v Nemčiji enotni tako Merklini konzervativci, kot socialdemokrati, ki trenutno še vedno poskušajo sestaviti novo vlado. Pa še v kateri državi tako. No, pri nas takšnih parlamentarcev nimamo, imamo pa Viranta s svojo DL in kolege parlamentarce, ki mislijo ravno obratno, kot nemški kolegi….

Da se prav vse evropske banke bojijo stresnih testov, zdaj ni več dvoma. Tudi nemške. Razumljivo. Marsikatera politična glava lahko odleti zaradi teh testov na smetišče zgodovine v trenutku, čeprav je bila leta čislana. Le naši parlamentarci ne kažejo nobene odgovornosti do državljanov in butajo v stilu “lako čemo”.

Gregor Virant s svojo DL ima seveda spet “modre” rešitve reševanja naših bank. Virantov predlog, kateremu pritrjujejo kolegi parlamentarci, je klasično slovensko enostaven – najemimo kredite.

Kaj pa drugega. Tisto mantro, katero so nam parlamenatrci prodajali kot sveto kravo – “porabimo lahko le toliko, kot ustvarimo” – so, kljub vpisu Fiskalnega pravila v Ustavo, gladko pozabili. Da bodo naši parlamentarci, vključno s tistimi, ki kličejo Trojko, ubrali ravno to pogubno taktiko, sem sicer pisal že lani.

A letos nam prihaja stvarnost pred obraz in v žepe. Globoko v žepe. Še globje prihaja. Gregor Virant namreč s svojo DL predlaga, da je še edino smiselno najeti finančno pomoč EU po nižji, ugodni obrestni meri. V isti sapi pa je omenil, da bodo potem naše banke s temi posojili sanirane in prodane. Prodane ?!

Najprej. Denarja za poplačevanje kreditov nimamo. In ga s temi parlamentarci nikoli ne bomo imeli. Najemati kredite za reševanje bank, ki nočejo dajati kreditov gospodarstvu in državljanom je nesmisel. Prodajati s krediti sanirano banko pa je neodgovorno in namerno škodljivo do državljanov.

Mislim, da je vsakemu državljanu jasno, da bi v vsakem primeru te kredite za reševanje bank, ki so zabredle v težave zaradi neodgovornega poslovanja in talanj kreditov tajkunsko skorumpirani politični eliti, ki bi jo zdaj radi nedolžno odnesli, morali plačevati prav vsi državljani, zato je tista “Ne bomo plačevali vaših kreditov !” še kako na mestu. Sploh pa imamo že davkov preko glave….

Sicer to ni nobena tolažba za naše bankirje, pa le v osvežitev spomina, da so generalni krivec za krizo po svetu, ki se sicer ne dogaja le državam sposobnih voditeljev, krive ravno banke. JP Morgan Chase je tista, ki je že leta 2008 prodajala močno precenjene vrednostne papirje, kar je skoraj pripeljalo do popolnega bančnega zloma in povzročilo začetek svetovne gospodarske krize.

Čeprav s figo v žepu, so ameriške oblasti, za razliko od naših, obtožile JP Morgan Chase za zlorabe trgovanj z vrednostnimi papirji, ki so temeljili na hipotekarnih posojilih in jim naložili v plačilo 10 milijard € kazni.

V bistvu so ameriške oblasti s to obtožbo naredile velikansko uslugo bankirjem, saj se je JP Morgan Chase, ljubljenček Wall Streeta, le malo pred to kaznijo v drugem ločenem primeru pogodila za 700 milijonov € kazni zaradi nepremišljene povzročitve dvemilijardne izgube svojega posrednika, s to kaznijo ameriških oblasti pa se bodo rešili pred poplavo civilnih tožb, ki bi seveda povsem dotolkle banko.

In takšne banke imamo tudi pri nas, le da jih naši parlamentarci hočejo reševati, namesto kaznovati. Niti s figami v žepu jih nočejo kaznovati. Sicer pa smo pri nas imeli in imamo še vedno nekaj briht, ki vpijejo, da je za trenutno stanje v državi kriva – sociala….

Banke naj bankrotirajo
Moje stališče do slovenskih bank je še vedno nespremenjeno – banke bi morali pustiti, da bankrotirajo !

Pri nas je ta del sicer malo otežila ravno prejšnja Janševa vlada, ko je namesto prodaje državnega deleža NLB in NKBM, obe celo doplačala do praktično polnega državnega lastništva in s tem namerno prevalila plačevanja teh bančnih zavoženosti na vse državljane. O tem, da Janševa vlada v celem letu ni objavila niti enega imena tajkunskih kreditov v teh bankah, pa je škoda besed.

Nič slabše pa se ni izprsila niti Bratuškova, saj je letos Probanki in Faktor banki kar lepo, brez vprašati državljane če je kdo za ali proti, odobrila poroštvo za zagotavljanje likvidnosti obema bankama.

S tema potezama sta seveda tako Janša, kot Bratuškova, kot ostali kolegi parlamentarci, namesto kaznovali neodgovorna početja bankirjev, nagradili tako bankirje, kot tajkune, namerno pa kaznovala nedolžne državljane.

A takšne banke in bankirje, kot so tej naši, bi morali pustiti, da propadejo. Bankrotirajo. Ker, če delajo velike napake morajo enostavno bankrotirati.

Vsak drugačen prijem do takšnih bank namreč ne sporoča ničesar dugega, kot da lahko poslujejo z velikim rizikom – če imajo uspeh, so kraljevsko nagrajevani (pri nas tudi če ga nimajo), če pa uspeha nimajo oz. celo očitno korupcijo in gladko zavožene projekte, potem pa bodo itak že davkoplačevalci poravnali, z nasmehom na ustih.

Trdim namreč, čeprav mi je že kdo očital socialen, nekateri celo socialističen pristop, da se banke v ničemer ne razlikujejo od preostalih podjetij ostalih panog na tržišču.

Če delaš dobro, pač imaš, če delaš slabo, pač propadeš. Simpl.

No, pri nas imamo tudi tretjo opcijo, podjetnike, ki delajo dobro, a so vseeno morali končati v bankrotu, ker niso dobili plačila za svoje delo. Večina pač nima te “sreče”, da bi se “reševali” z najemanji bančnih kreditov, katerih jim nikoli ne bi bilo treba poravnati oz. bi parlamentarci zahtevali, da te njih kredite poravnavamo državljani.

Od lanskega leta do danes so prvi pametni državljani že odnesli za preko milijardo svojih bančnih prihrankov bodisi v tujino ali pa shranili v nogavico. Ostali čakajo, da se zgodi Ciper ali Slaba banka ali pa kar oboje.

A če hočem kot državljan kdaj dočakati vsaj za silo pravično kazen za naše neodgovorne bankirje, tajkune in skorumpirane politike v enem mahu, potem je treba, tudi za boljši jutri naših potomcev, začeti enostavno – naše zavožene (slabe) banke morajo končati v bankrotu. Čimprej. In potem na novih, zdravih temeljih in brez teh bankirjev ter teh parlamentarcev v boljši jutri naprej….

Don Marko M

Bom pujsa razbil (blog Don Marko M)

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Banke naj bankrotirajo, državljani zaživijo

 1. ‘Od lanskega leta do danes so prvi pametni državljani že odnesli za preko milijardo svojih bančnih prihrankov bodisi v tujino ali pa shranili v nogavico.’

  Glede na to, da na bi bilo v Sloveniji za okoli 14 milijard evrov prihrankov, se je bati, da v najhujši krizi država tega denarja ne bo preprosto zasegla.

 2. Pa kdaj bo prišla ta trojka, da nas pošlihta?
  Se bojim, da prepozno in da bodo ljudje prej popizdili, kar bo
  povzročilo še več gorja in jeze.
  Dolg bo pa treba vrniti zlepa ali pa zgrda.
  Upam, da bo glavne krivce doletela zaslužena kazen.

 3. marjan,

  pa ne, da res upaš, da bi Trojka kaznovala naše parlamentarce za to, da so namerno uničevali našo državo ?….pozabi….Trojka ni še v nobeni državi EU kaznovala politikov, tudi skorumpiranih ne, ker jim enostavno to ni potrebno…..in zakaj sploh bi kaznovali politike, kot so naši, levi in desni, ki so celo podpisali Trojki, da si lahko vzamejo kar hočejo v Sloveniji, kadarkoli in kolikor hočejo…takšne trojka še nagrajuje…..
  naše politike, ki so nas pripeljali v to stanje lahko kaznujemo edino državljani sami, ker jih noben drugi ne bo….

 4. Bravo, Don. Pri vse več posameznih točkah se strinjava. Zadnjič si mi oponesel, da se približujem tvojim stališčem. Morda res na kakšni točki. Toda tudi ti se mojim, kar daje upanje, kajti najbrž nisi osamljen.

  Kaj mi je všeč? Ugotovil si, da nimamo denarja. Velik napredek, kajti pred letom si napisal, da je denarja dovolj, le razporejen ni pravilno. To, da ni pravilno razporejen je sicer stara resnica, ki bo vedno ostala stara resnica, toda ugotovitev, da ga ni dovolj in da ga ne znamo zaslužiti je super.

  Ko bomo še ugotovili, da je krivcev za tako stanje več in da to ni samo Princ teme in RKC in da pri tem partizani in domobranci igrajo vlogo statistov, bomo že blizu začetka konca.

  Kaj misliš o najboljši medijski hiši v državi, ki ve vse o stranpoteh tranzicije in kapitalizma, ki na skupščini družbe, katere lastnik je, predlaga razdelitev celotnega dobička družbe za dividende? Ob zavedanju, da bo ta družba že letos ustvarila izgubo. In ki ve toliko povedati o izčrpavanju družb, kadar gre za ideološke nasprotnike. Se ti zdi, da Slovenci ob takih barabah lahko postanemo normalen narod?

  Pazi, to ni nek zarukan tajkun. To je eden najpomembnejših oblikovalcev javnega mnenja v državi. Močnejši kot je katerikoli politik, razen če ta politik ne dirigira politike tudi v tej hiši.

 5. Sašo,

  še lansko leto, ko sem pisal članek, je bilo v naših bankah za 16 milijard prihrankov državljanov….letos ob istem času za 2 milijardi manj….res me zanima, koliko jih bo ostalo naslednje leto ob tem času…če se bo zgodil Ciper, v poosodobljeni verziji seveda, bo preveč že, če bodo ostale še 2 – 3 milijarde prihrankov….

 6. frenk,

  tnx….pri tistih, kjer se ne strinjava, pa se itak podebatirava….
  no, mojega stališča, da je denarja dovolj, le nepravilno je razporejen, se že vedno držim, zaenkrat….prihodki v državno blagajno namreč v zadnjih 3eh letih rastejo iz leta v leto, a problem so naši levi in desni parlamentarci, ki so že 20 let skrajno za en penis neodgovorni in nesposobni gospodarji, ki še bolj neodgovorno skrbijo, da denar enostavno izginja, državljani pa smo še slabši od njih, ker jim to dopuščamo….
  če denarja res ne bi bilo, potem ne bi naši parlamentarci pred dnevi posodili IMF-u 1 milijardo….ja, temu istemu IMF, ki kot del trojke dirigira “varčevalne ukrepe” naši mali podalpski….
  ko pa bo razkrto še koliko milijard ima Slovenija depozitov v tujih bankah, bo samo potrjeno, da denarja je dovolj…ampak…
  denarja pa ne bomo imeli, če bomo financirali slabo banko, zato pravim, da denarja nimamo….ker najemati kredite za reševanje slabe banke, torej vseh bank v naši mali podalpski, ki so delila nezavarovane kredite tajkunom, celo po levo desnih političnih linijah, je pa naravnost harakiri za državljane…..slaba banka je vesoljni nateg državljanov, to opozarjam že odkar se je ta ideja pojavila pri naših parlamentarcih, podprli pa so jo enotno levi in desni….
  mnenja sem, da je denarja dovolj za vračanje že obstoječih kreditov, nikakor pa za morebitne nove….če pa bomo našim parlamenatrcem vseeno dovolili, da najemajo kredite za slabo banko, potem je jasno, da bodo udarili na vse možne davke, nove in višanje starih, uničili nam bodo dobesedno cel sistem s pobiranjem vsakega evra na vsakem koraku….
  in zakaj ?….zgolj zato, da si bodo prav vsi dosedanji parlamenatrci nepoškodovano rešili riti skupaj s svojimi tajkuni….
  rešitev pa je enostavna – banke v bankrot….le tako bomo natančno izvedeli, kateri politiki, kateri tajkuni so in koliko preko kreditov kradli našega denarja in skupnega imetja, obenem pa bodo morali tudi sami poplačati te kredite….
  če pa si z najboljšo medijsko hišo mislil Delo, ki je popadlo dobiček Večera, sem to že nekje jasno komentiral….po mojem se noben dobiček ne bi smelo deliti, dokler podjetje posluje z dolgovi….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *