Nedopustno sramotno – Hrvaška na poti SP v Braziliji 2014 s skandiranjem ustaškega pozdrava. Kazen izključitve FIFE prihaja

Najboljši nogometaš sveta Cristiano Ronaldo s sambo potopil Švede. Francozi prekinili zakleto tradicijo. Grki brez znakov recesije. In nedopustna nacionalistična ustaška sramota Hrvatov na Maksimiru. Ja, včeraj je bilo zelo pestro pri pridobivanju zadnjih kart za Brazil 2014….

Moram priznati, da že dolgo nisem tako užival v čarih nogometa, kot ravno včeraj v gledanju še zadnjih 4ih tekem dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo iz Evrope. In ta okus užitka bi mi ostal v še lepšem spominu, če ne bi Hrvati postregli z nedopustno sramoto, ki sploh nima kaj iskati v nogometu, športu, oziroma nikjer nikakor.

Sinhrono sem spremljal neposredno briljantnost dvoboja Ronaldo – Ibrahimović, ter poskus Islandcev, da se preko Hrvaške vpišejo kot prva najmanjša država sveta na SP. Preostali tekmi sem si ogledal v posnetku.

Cristiano Ronaldo je pač Car
Ko je na Friends Areni v Stockholmu sodnik odpiskal konec tekme je cel stadion zaploskal – Cristianu Ronaldu. Eni iz navdušenja, drugi iz spoštovanja. Medtem pa je portugalski komentator, kot čez celo tekmo, dobesedno retorično orgazmiral že ob pomisli na Ronalda, ob golih sem itak mislil, da ga bo pobralo.

V bistvu je bila tudi ta tekma, kot prva na Portugalskem, dvoboj dveh velikanov, ki sta zabila vse gole na obeh tekmah – Ronalda in Ibrahimovića. Ronaldo je skupaj zabil 4, Ibra 2. In ja, tudi Ibrahimović je iskreno zaploskal Ronaldu za njegovo sambo.

V Brazilijo gre torej, zasluženo, Porugalska z Ronaldom, čeprav mi je kar malo žal, da ne bo tam tudi Ibrahimovića, kateremu je to bil zelo verjetno zadnji poskus igranja na SP. Ibra je kvalifikacije zaključil v značilnem balkanskem humorju : “Brez mene na mundialu se ne splača gledati SP”.

Trikolori prekinili zakleto tradicijo
Francija je na včerajšnji tekmi, kot prva evropska reprezentanca, prekinila urok prekletstva dodatnih kvalifikacij za SP in s 3 : 0 presegla 2 gola prednosti Ukrajine iz prve tekme.

A tokrat ne morem reči, da gredo Francozi zasluženo v Brazilijo. Ukrajinci so jim namreč že na prvi tekmi odčitali lekcijo in tudi včeraj je kazalo, da se lahko zgodba ponovi. In potem se je tej tekmi zgodil Slovenec….

Glavni sodnik Damir Skomina, tudi moj sokrajan, za katerega sojenja sem imel do sedaj same superlative na jeziku, je milo rečeno omogočil Francozom napredovanje. Napake v sojenju, katere si je dovolil, so bile enostavno preveč očitne in prehude na škodo Ukrajine. Skratka porazno sojenje, kakršnega bi izžvižgali še na kakšni vaški tekmi. E Damiru, kaj ti je bilo tega treba….

Hrvati pa kar z ustaškim skandiranjem na stadionu
Stadion Maksimir v Zagrebu je bil, za spremembo, nabito poln. A z ogromnim transparentom navijačev čez pol stadiona z napisom – Hočemo zmago !. In reprezentanti so resno vzeli to zahtevo navijačev.

Včeraj je igrala ena druga hrvaška reprezentanca, kot zadnjih 10 tekem, čeprav istih imen. Kopali so travo, kot bi iskali nafto po stadionu, tekli kot gazele, prodirali kot tanki iz vseh položajev, zvezda večera pa je bil, vsaj zame, Luka Modrić. Divje, kaj je naredil ta igralec iz sebe odkar je zapustil Dinamo.

Islandci v bistvu niso imeli kaj dosti možnosti niti potem, ko so del prvega in cel drugi polčas igrali z igralcem več zaradi izključitve strelca prvega gola Mandžukiča. Da si je Mandžukič več kot zaslužil rdeči karton zaradi naravnost brutalnega starta na islandskega nogometaša, so si bili enotni tudi komentatorji hrvaške tv.

Seveda pa se zdaj lahko z lahkoto zgodi, da bo FIFA kaznovala Mandžukiča zaradi tega rdečega kartona tudi s 3mi tekmami neigranja, kar pomeni, da na SP v Braziliji prvega kroga ne bo igral in če Hrvati prvega kroga ne bi preskočili potem sploh ne bi igral na SP.

In ta lepa tekma v Maksimirju bi takšna tudi ostala v spominu navijačev če….Če se ne bi na koncu tekme, na stadionu in vpričo kamer, zgodil nedopusten incident poveličevanja zločinstva ustaštva…..

V splošnem veseljačenju navijačev si je namreč hrvaški reprezentant Josip Šimunić dovolil vzeti v roke mikrofon centralnega ozvočenja stadiona, ter vzpodbudil navijače k sodelovanju izrekanja znamenitega ustaškega pozdrava – poklon zločincem.

“Za dom” je vpil Šimunić v mikrofon, del navijačev pa dopolnjevali “Spremni !” In tako večkrat, kot je jasno razvidno tudi na tem posnetku.

Sicer ni skrivnost, da so se takšni vzkliki že dogajali po hrvaških stadionih, a so jih do sedaj izrekali zgolj določeni navijači, za kar je Hrvaška nogometna zveza sicer že plačevala kar zajetne kazni, tako UEFI, FIFI, kot državi. Ta ustaški pozdrav je namreč na Hrvaškem prepovedan z zakonom in kazniv, tretiran kot ekvivalent nacističnega “Sieg Heil”.

A tokrat se je prvič zgodilo, da je zločinski pozdrav sprožil igralec na terenu in to celo reprezentant. Nedopustno in zelo žalostno, črn madež sramote za celo hrvaško reprezentanco in celo državo.

Seveda ni dvoma, da bo FIFA ukrepala na ta Šimunićev izpad vzpodbujanja ustaštva. Mogoče bi jo Hrvati odnesli zgolj s kakšno zajetnejšo denarno kaznijo, če bi to vpili zgolj določeni navijači, ampak zadeva postane peklensko resna, ker je to sprožil Šimunić kot reprezentant in to celo na tekmi sami.

Ne vem sicer, kako bo predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker ta izpad Šimunića in publike poskušal zagovarjati na zatožni klopi FIFE, a ne bi bil rad v njegovi koži.

Če bi se namreč FIFA dosledno držala svoj pravil, potem je povsem možno, da Hrvaško reprezentanco povsem izključijo iz SP v Braziliji še preden pride tja.

In tega se zaveda tudi večina tistih normalnih Hrvatov, ki so v svojih komentarjih tudi po spletu “linčali” Šimunića in ostro obsodili to dejanje na stadionu. Še več, lepo število komentatorjev zaradi tega dejanja celo zahteva diskvalifikacijo svoje reprezentance iz SP.

Za Hrvaško je torej še prezgodaj reči, kljub včerajšnji zmagi, da bo udeleženka SP Brazilija 2014. Lahko pa rečem, da jih bo to dejanje drago stalo, zelo. Sploh Šimunića. In ne upam niti pomisliti, kam se bo Šimunić preselil, če bo FIFA suspendirala Hrvaško.

Bosanski zmaji tudi na Copacabani
Se je pa zato iz področja Balkana in brez vsakega dvoma uspelo v Brazilijo uvrstiti reprezentanci BiH. Prvič, a s to ekipo zagotovo ne zadnjič na največja tekmovanja.

Ker sem v kvalifikacijah spremljal vse reprezentance Balkana, vključno z našo seveda, mirno trdim, da so si Bosanci več kot zaslužili Brazilijo. Odlične predstave, ki so jim prinesle prvo mesto v skupini, to samo potrjujejo. In verjamem, da bodo veliko pozitivno presenečenje SP v Braziliji.

Posebna zgodba so tudi navijači BiH, zmajevi, ki so za svoje potrebe predelali slovensko “kdor ne skače ni slovenc” v “ko ne skače mrzi Bosnu”. In tako so skakali skozi kvalifikacije do zadnje tekme, ko je zmaga BiH sprožila totalni ljudski delirij po BiH in veseljačenja za kakšen teden. Vsekakor bo tudi bosanska diaspora poskrbela, da bo BiH imela na tekmah v Braziliji vsaj pol svojih navijačev na stadionu med vsako tekmo.

No, jaz sem na SP Brazil 2014 tudi pripravljen. Najprej bom navijal za sosede iz Balkana – Bosance, med tekmami pa mokra plaža, toplo sonce in….Samba….

Don Marko M

Brazil

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Nedopustno sramotno – Hrvaška na poti SP v Braziliji 2014 s skandiranjem ustaškega pozdrava. Kazen izključitve FIFE prihaja

 1. Marko, saj ne morem verjeti tvoji naivnosti. To kar je naredil Šimunič postaja v EU nekaj povsem normalnega in vedno bolj sprejemljivega. Mogoče bodo Hrvati fasali nekaj evrov kazni, da se potolaži tisti del javnosti, ki tega ne odobrava in se zaveda v katero smer se v EU gibljejo politični in ideološki tokovi.

  Edina kazen, ki bi bila pravična in bi ljudem v EU poslala pravo sporočilo, bi bila diskvalifikacija Hrvaške in na svetovno prvenstvo v Brazilijo napotitev Islandije. Tega pa skoraj zagotovo ne bo. Šimunič pa bi moral dobiti dosmrtno prepoved igranja. In tudi tega ne bo.

  Primerjaj malo dejanje Šimuniča in odziv publike na stadionu v Zagrebu z neko nesrečno resolucijo in videl boš kako blizu sta si oba nevarna pojava.

 2. Stavenskovrhski, saj ne bom rekel, da nisem kdaj tudi naiven, ampak glede vedno pogostejših, tudi extremističnih, pojavov nacionalizma pod krinko nacizma/fašizma pa res nisem naiven….ravno zaradi tega opozarjam na takšne primere….
  nasplošno pa opažam že zadnjih nekaj let, recimo 10, da se v prav vsaki na novo pristopni članici v EU, kjer je bilo prej strogo prepovedano izražanje nacistično/fašistično/kolaborantsko izražanje gest v javnosti, z vstopom v EU vse pogosteje pojavljajo….
  kar se mi tudi ne zdi tako zaskrbljujoče, če vsak izraža svoje mnenje, skrbi pa me dvoličnost EU, ki po eni strani celo uradno obsoja in določa kazni za takšne modele, a po drugi strani jih v praksi v glavnem ne preganja in ne kaznuje….to pa je razlog za skrb in resno vprašanje, kam se EU pelje….čeprav je obenem dovolj pogledati, kdo je ustanovitelj EU, s kakšnim razlogom in in vse to primerjati z dogajanji po EU sploh v zadnjih 10ih letih in odgovor je na dlani….jaz vsekakor v takšni državi in EU nočem biti….
  kar pa se tiče Hrvaške reprezentance sem lepo zapisal….če bo IFA delovala po svojem strogem pravilniku, potem bo reprezentanca kockastih izključena iz nadaljnega sodelovanja SP, Šimuniću dodeljena doživljenska pepoved igranja najmanj za reprezentanco in še nekaj sto tisočev kazni za Hrvaško….vse kaj drugega bi moralo biti za FIFO nesprejemljivo….Islandce pa na SP namesto njih poslat….
  seveda pa bom počakal in budno spremljal tudi odziv Bruslja na ta dogodek, ki bo z odzivom na le tega tudi dokončno dokazala svojo smer prihodnosti….

 3. Tanka je meja med domoljubljem in sovraštvom in Slovenci ne moremo biti tisti, ki jo bomo določali, ker ne premoremo domoljublja; enako niso merilo Nemci, ki so a priori proti zaradi svoje nacistične zgodovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.