800

Ekola, drage moje in dragi vaši, danes, na 331. dan 2013, blog D’MM spet praznuje – 800 zapis bloga gre namreč v tem trenutku pred tvojimi očmi v nadaljevanje. Brez vsake skromnosti ne bom tajil, da sem na tega 800tega ponosen ravno tako, kot na prvega, kakor tudi na vsako bralko/bralca, ki si si dovolil/a prebirati moje misli….

In teh 800 blog D’MM praznuje v imenitni druščini, tudi oseb in dogodkov, ki so na današnji dan in do današnjega dne zapustili pomembne sledove v zgodovini.

Tako je recimo na današnji dan pred 118 leti Alfred Nobel sestavil oporoko, s katero in zaradi katere se še danes podeljuje Nobelova nagrada, v LR Sloveniji pa so pred 67 leti izvedli volitve v ustavodajno skupščino, na katerih je prepričljivo zmagala kandidatna lista OF.

In na današnji dan se je pred 73 leti rodil tudi edini, katerega tudi sicer vsega zmožen Čak Noris nikoli ni zmogel premagati, legendarni borec Bruce Lee , pred 71 leti pa je v glasbeni svet privekal in se za večno v svet glasbe zapisal, kot še vedno najboljši kitarist vseh časov, čupaste frizure in idej bogat, Jimi Hendrix.

Vsled vseh okoliščin je povsem jasno, da bo ta 800tka danes sicer skromno, a iskreno praznovana. Speklo se bo 8 odojkov, 800 kg rib na žaru, pretočilo 800 sodov piva in za 800 centov vreden ognjemet bo za dobrih 800 minut razsvetlil in obarval nebo nad Koprskim zalivom.

In čeprav Ministrstvo za zdravje brez ministra opozarja na škodljive posledice prekomernega uživanja alkohola dvomim, da bo kdo trezen na prazničen dan.

A še preden odjadram na praznovanje 800, se ti iskreno zahvaljujem za vsako prebrano črko, lajk in tudi komentarje do 800.

Ker pa sem zagovornik, da je treba biti tudi med praznovanjem koristen, prilagam še zgodbo, ki je sicer lahko posebna za katerikoli drugi dan, a tudi danes je takšen dan.

Nove, naključne bralce, pa opozarjam, da je zgodba satira in da je vsaka primerjava s stanjem družbe v naši mali podalpski neverjetno namerna.

Gladovna stavka opic

Neobičajno se je (z)godilo včeraj v centralnem slovenskem živalskem vrtu, vpetem med naravnimi gozdovi in travniki Rožnika, Tivolija in Šišenskega hriba.

Opice so tam napovedale gladovno stavko ! Opremljene s transparentom “Ljudje niso nastali iz nas – Darwin naj te hudič vzame !” in vzklikanjem parole iz transparenta, so ogorčene opice, pod vodstvom šimpanzov, napovedale vztrajanje v stavki – do poslednjega diha.

Alenka Kap je včeraj okoli 10ih, kot običajno, prišla v službo v živalski vrt, kjer opravlja dela skrbnice opic.

Dan se ji je zdel, kot vsak drugi. Pač eden več, ko se množica živali, še pod vtisom sanj, pripravlja na popoldanski naval šolarjev, katere učitelji širokogrudno vodijo na ogled eksotičnih živali v eksotičnih duševnih stanjih. Alenki Kap, znani tudi pod vzdevkom Kapnica,  se je vse zdelo normalno, a ni bilo tako.

Ko sem prišla do kletk z opicami, sem ostala šokirana. Drugače zelo živčne živali, so zdaj sedele povsem mirno na tleh in me samo gledale – gorile namrščeno, makakiji izbočeno, šimpanzi pa profesorsko umirjeno.

Vzela sem kg banan in prvi ukrivljen plod vrgla šimpanzom v kletki. A nobena ni niti trepnila. Samo stari kojon je pobral banano iz tal in mi jo zabrisal direkt v faco“, je začela razlagati Kapnica.

Kapnica je potem poskušala najprej sama sebe prepričati, da gre samo za bizaren incident, a kaj, ko pa se je vsak njen naslednji poskus hranjenja šimpanzov končal, kot prvi. Nekaj je bilo definitvno čudnega. Preveč banan je zadelo Kapnico v obraz. In to seveda boli.

In potem se je Kapnica spomnila svoje prijateljice Ljudmile Neverne iz Maribora, katera je sicer med ljubitelji opic poznana tudi kot šepetalka opicam, širši javnosti pa bolj po incidentu, ko je zahtevala prepoved poučevanja evolucijske teorije za otroke v šolah.

Neverna je takoj razumela okoliščine. V kletki je z opicami preživela pol ure in nato prišla ven z njih zahtevami. Šimpanzi in ostale opice so ogorčene in gladovno stavkajo zato, ker se v javnosti non-stop govori, da so ljudje nastali iz opic.

Zaradi takšnih klevet imajo sedaj tej primati občutek, da jih preostale živali gledajo, kot bi bili oni krivi. Takšnih podlih podtikanj pa nočejo več tolerirati in zahtevajo, da se evolucijska teorija preneha poučevati v šolah. Borili se bodo do zadnjega diha“, je v izjavi zaključila Kapnica.

Ta opičja gladovna stavka je zdaj že povzročila ustvarjanje zalog v državnih rezervah in zato iz Ministrstva za kmetijstvo že opozarjajo, da ne bodo mogli več dolgo prenašati tega pritiska tropskega sadja, ter da je potrebno urgentno najti nove opice, ki bodo pojedle banane.

Don Marko M

800 (blog Don Marko M)

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “800

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *