Nelson Mandela Madiba 1918 – 2013

Še eden zadnjih karizmatičnih velikanov 20. stoletja nas je zapustil. Prispevek Madibe človeštvu je bil in bo ostal izjemnega pomena. Bil je večni upornik, človekoljub in neumorni borec proti rasizmu, revščini, neenakosti, ter ikona boja proti apartheidu. Borec za svobodo. Spoštoval ga je praktično cel svet, ker je zmogel tisto nekaj, kar imajo samo največji….

Premnogim Zemljanom je bil Madibe, tudi Nobelov nagrajenec za mir, s svojo karizmatičnostjo, pokončno držo in nezlomljivim duhom, velik vzor in podoba smeri, kakršno bi človeštvo moralo živeti.

Svoboda govora, vladavina prava, svobodne in poštene volitve – tudi to je tisto, kar je Mandela zapustil v svoji dragoceni zapuščini svoji državi in državljanom JAR, katere, kot prvi temnopolti, izvoljen na prvih demokratičnih volitvah, predsednik je bil v letih 1994/1999, potem ko je bil 10letja vodja Afriškega nacionalnega kongresa in simbol osebnosti v boju proti apartheidu, tudi v 27 letih zapora.

In če pogledam načine izvedbe (pre)velike večine tudi današnjih voditeljev/politikov, sploh slovenskih, potem ne morem mimo dodatnega razloga veličine Madibe.

Nelson Mandela Madiba je bil namreč eden zelo redkih velikanov, ki je – združeval.

S svojim načinom je namreč izvajal in izvedel enega izmed redkih podvigov v zgodovini človeštva, ko je združil ostro razdeljene države, katere je pozival k skupnemu človeštvu, s poudarjanjem pomembnosti različnosti, namesto razdeljevanju, kot politiki to ponavadi počno.

Kot je sam nekoč povedal, se je svojih najdragocenejših osebnostnih lekcij naučil za rešetkami, zapor ga je oblikoval do mere, da se je naučil odriniti jezo in maščevalnost, pomen oproščanja in velikodušnosti, še najbolj pa, da je spoštovanje tako močno politično orožje, kot vsako bojno orožje.

Madiba je puščal praktično enak vtis na vsakogar, kogar je spoznal, tudi na svoje sovražnike, katere je razoroževal s svojim širokim, toplim nasmehom, vljudnostjo, poznavanjem zgodovine bele južne Afrike in občutkom za njene strahove.

In najpomembneje – ikona Madibo, katerega je spoštoval cel svet, je pokazal in dokazal, da je možno biti istočasno velik človek in politik, da spoštovanje prijatelja, a tudi neprijatelja lahko pripelje daleč in da nič ne moti kombinacije velikodušnosti in moči.

“Vedno je pravi čas, da delate, kar je prav”, je ena tistih pomembnejših misli zapuščine Madibe, katere ne gre pozabiti. Največjih  pa se itak ne da pozabiti….

Don Marko M

Nelson Mandela (blog Don Marko M)

Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *