Od potice do baklave – Koper 2013 (foto)

Na prvi zimski dan smo se v Kopru šli multikulturnosti. Saj ne, da se je ne gremo že odkar je bila Primorska nezasluženo podarjena Sloveniji, nenazadnje je Obala že od nekdaj zgleden skupek delovanja različnih narodnosti in kultur, a tokrat je bila to ena posebnih prireditev….

V naši Taverni, sicer obdani s turobnim ne tič ne miš vremenom, a dobro obiskani, se je odvil prvi Festival znanja pripadnikov etničnih skupin. Uradno gre za projekt Od KULTURnika do MENedžerja, katerega poslanstvo je tudi vzpostavitev in krepitev trajnega zaposlovanja etničnih skupin in priseljencev v kulturi.

Različne etnične skupine, Romi, Srbi, Bošnjaki, itd., so tako prikazale del njih kulturno kulinarične dediščine, kjer je bilo dovolj plesa in glasbe, pravljic za najmlajše, jezikovnih delavnic, ročnih in umetniških izdelkov in seveda tudi pokušine kulinaričnih dobrot.

Pečene dobrote na vseh straneh, od potice, baklave, gibanice, bureka, ma nema da nema…..Vzorci teh dobrot,  vsem na razpolago za pokušino, so bili mamljivega vonja in videza ter kar zajetni, za dober obrok, predvsem pa, za razliko od kapitalistične Sladke istre, povsem brezplačni….

Vse kar je bilo potrebno od obiskovalca je bila torej dobra volja pokušin teh dobrot in te očitno ni manjkalo med  obiskovalci. Sam sicer, iz neke že ustaljene navade obiskovanja prireditev, nisem okusil niti ene od predstavljenih dobrot, zato pa moje punce niso imele nobenih težav s tem.

Sploh moja mala Koki, ki si je izmed pestrega nabora slaščic, od potice do baklave, odločno izbrala stojnico, ki je nudila tudi pravo bosansko pito (burek). Sirovo. Moja Koki pa njami. Slaščice so ostale prikrajšane.

Nismo pa ostali prav nič prikrajšani obiskovalci niti ob spoznavanju različnih izdelkov ročnih spretnosti posameznikov, od statev, ki so ročno pletle šale, do ročno izdelanih punčk iz blaga, ter različnih uporabnih vsakdanjih izdelkov, katerim je bilo vsem skupna rdeča nit ročne izdelave.

Vse skupaj pa je uspešno zaokrožil kulturno glasbeni program, v katerem so bile prikazane tudi folklorno plesne umetnosti romske folklorne plesne skupine Ciganke (iz centra dnevnih aktivnosti), Akud Kolo, kakor tudi Kusd BEHAK, ki so prikazali bosansko folkloro.

Bilo je sicer kratko, a sladko, za marsikoga pa tudi zelo poučno. In kot oboževalec ter zagovornik multikulturnosti pozdravljam takšno prireditev v našem mestu, pa naj ne ostane samo pri prvi verziji izvedbe Od potice do baklave.

Don Marko M

p.s.

Danes je zimski Solsticij. Od danes dalje se bo dan spet daljšal za minuto vsak dan, do poletnega solsticija. Moje dobre želje vsem, ki z Naravo praznujete Solsticij.

Od potice do baklave Koper 2013 01 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 02 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 03 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 04 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 05 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 06 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 07 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 08 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 09 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 10 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 11 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 12 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 13 (blog Don Marko M)

Od potice do baklave Koper 2013 14 (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Od potice do baklave – Koper 2013 (foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *